Dodaj do ulubionych

tomografia komputerowa głowy

14.01.09, 22:56
Witam! Odebrałam wyniki tomografi komputerowej głowy i nie wiem co
mam o nich sądzić. Oto treść: w lewej półkuli móżdzku po podaniu
kontrastu uwidocznił się obszar wzmocnienia śr.0,9 cm w jego
sąsiedztwie prawidlowo wzmocnione naczynie. Obraz zmiany opisanej w
lewej półkuli może sugerować malformację naczyniową -do rozważenia
poszerzenie diagnostyki o angio TK. Czy ktoś może udzielić mi porady-
wizyte u neurologa mam za 2 tygodnie. Dziękuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kropla_beskidu Re: tomografia komputerowa głowy 14.01.09, 23:57
      Malformacje naczyniowe to tętniaki, naczyniaki. Angio TK to spiralna tomografia
      komputerowa z zastosowaniem programu angio - TK. Pozwala na diagnostykę
      tętniaków śródczaszkowych oraz na obserwacje tętniaków „nie operacyjnych” w
      projekcji trójwymiarowej, również prawie całkowicie eliminuje możliwość
      przeoczenia niewielkich zmian np.: obwodowych malformacji naczyniowych.
    • prawoslawna Re: tomografia komputerowa głowy 15.01.09, 21:35
      Słuchaj tu masz adres takiego forum
      dooktor.pl/forum/
      www.mlodylekarz.pl/forum/
      może szybciej ci coś powiedzą bo to forum medyczne
      • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 16.01.09, 22:33
        Może ma ktoś namiary na dobrego neurologa w Częstochowie. Dziekuje
        za pomoc
        • yoka1 Re: tomografia komputerowa głowy 17.01.09, 09:14
          tu chyba bardziej neurochirurg by pomógł. Stwierdziłby przynajmniej czy to operować, lub wykonać inny zabieg pomagający
      • Gość: doc Re: tomografia komputerowa głowy IP: *.net.autocom.pl 30.05.09, 12:34
        Tutaj też można poczytać forum :
        www.doctormed.pl/wydzial/288/forum/137
      • Gość: protestant Re: tomografia komputerowa głowy IP: *.nplay.net.pl 04.09.09, 09:26
        Nie wiem
    • Gość: lizbona Re: tomografia komputerowa głowy IP: *.winn.cable.ntl.com 17.01.09, 13:23
      Z jakich wskazan mialas tomografie?
      • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 17.01.09, 13:36
        Zawroty głowy i omdlenia. Jak ktoś zna dobrego specjaliste z tej
        dziedziny to proszę o namiary- najlepiej z Częstochowy lub okolic.
        Dziekuje
        • Gość: ela Re: tomografia komputerowa głowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 19:34
          a ja mam pytanie do Ciebie, bo mam skierowanie na tomogafie, ale jako ze sesja
          pełną parą to siłą rzeczy badanie odwlekam, bo... slyszlalam, ze przed badaniem
          podaje się dożylnie kontrast i po tym człowiek nie czuje się dobrze caly
          dzien... czy to prawda? w ogole czy badanie samo w sobie jest ok, czy nie
          bardzo...? szczerze mowiac boje sie samego badania... o wyniku juz nie
          wspominajac... sad
          • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 28.01.09, 08:15
            Badanie trwało około 5 minut, a po kontraście musiałam jeszcze
            poczekać 40 minut na korytarzu na ewentualne pogorszenie stanu
            zdrowia, ale ja nie jestem alergikiem więc ogólnie nie było źle. Są
            dużo gorsze badania. Głowa do góry. Życzę powodzenia
          • green_land Re: tomografia komputerowa głowy 28.01.09, 11:28
            W momencie podania kontrastu miałam tak potworne uczucie panicznego
            strachu, że mało nie uciekłam stamtąd. Ale trwało to kilka sekund i
            było ok.
            Potem musiałam poczekac trochę na korytarzu /po zakończeniu badania/
            i tyle. Nic niepokojacego przez resztę dnia sie nie działo.
            • Gość: kasia Re: tomografia komputerowa głowy IP: *.jjs-isp.pl 28.01.09, 11:46
              Nie przy kazadym badaniu TK podaje sie kontrast.Ja mialam badanie
              angio wiec mialam podany .Zrobilo mi sie tylko zimno.Potem
              posiedzialam sobie u mamy na oddziale pol godziny ( dla pewnosci,ze
              wszystko ok),wypilam herbate i poszlam do domu.Jak sie bedziesz
              bardzo bala,nastawiala sie na najgorsze, to na pewno panika Cie
              ogranie.Wiec nie mysl o tym.Co Ci da odwlekanie badania? Bo to chyba
              nie dziala na Twoja korzysc.
              • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 28.01.09, 13:27
                Może ktoś ma namiary na specjaliste z neurologii lub neurochirurgii
                z Częstochowy lub okolic? Byłabym bardzo wdzięczna za taka
                wiadomość. Dzisiaj idę właśnie na angio TK.............
                • green_land Re: tomografia komputerowa głowy 28.01.09, 14:30
                  Niestety żadnego dobrego lekarza w tym zakresie nie znam.

Ale badania sie nie bójsmile Kolonoskopia to jest dopiero jazdasmile
                  Trzymaj się!
                  • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 09.02.09, 18:19
                    Witam! Dzisiaj odebrałam wynik z agio TK głowy i okazało się, że nie
                    ma żadnych zmian. Wcześniejsza tomografia głowy natomiast wykazała
                    zmiany- obszar wzmocnienia o średnicy 0,9 cm po dodaniu kontrastu,
                    który może sugerować malformacje naczyniową. Co mam sadzić o tych
                    badaniach? Proszę o podpowiedź
                    • wiolciam Re: tomografia komputerowa głowy 10.02.09, 11:21
                      W temacie interpretacji wyników nie jestem w stanie Ci pomóc bo się
                      na tym nie znam. Wydaje się, że oba wyniki trochę się wykluczają,
                      ale może wyjaśni Ci to ktoś inny bądź lekarz. Pytałaś natomiast o
                      dobrego specjalistę. Ja z całą odpowiedzialnością mogę polecić
                      szpital górniczy w Sosnowcu (szpital Św. Barbary), oddział
                      neurochirurgii jest tam naprawdę na wysokim poziomie. To co
                      widziałam, po jakich urazach głowy wyprowadzają ludzi to naprawdę
                      nieraz można nazwać cudem. Wiem, że w Katowicach prywatnie przyjmuje
                      Prof. Majchrzak, który jest ordynatorem na tymże oddziale i przez
                      niego w razie potrzeby można dostać się na oddział. W szpitalu jest
                      też poradnia neurochirurgiczna, ale czy można się tam dostać nie
                      będąc wcześniej pacjentem szpitala to nie wiem. Jeśli potrzebujesz
                      jakiś konkretniejszych namiarów to napisz na maila gazetowego.
                      Pozdrawiam i życzę aby wszystko było dobrze.
                      • Gość: jk Re: tomografia komputerowa głowy IP: *.wro.vectranet.pl 10.02.09, 13:48
                        dziwne to angioTK. A co lekarz na to? Mówi, że to możliwe, czy raczej zakłada błąd w badaniu?
                        • Gość: me84 Re: tomografia komputerowa głowy IP: 94.254.188.* 10.02.09, 17:35
                          jak mi podawali kontrast to mialam takie dziwne wrazenie, ze zesikalam sie z majtki...
                          • wiolciam Re: tomografia komputerowa głowy 11.02.09, 07:46
                            Ja też przy podawaniu kontrastu czułam rozchodzące sie po całym ciele ciepło a najbardziej w okolicach krocza, co mogło właśnie symulować wrażenie zsikania się smile ale ogólnie po kontraście czułam się dobrze i nie miałam żadnych dolegliwości.
                      • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 11.02.09, 08:29
                        Witam! Neurolog powiedział, że wynik z tomografii jest taki ze
                        względu na jakiś błąd w skanie i mam się nim nie przejmować,
                        ponieważ angio jest bardziej wiarygodne. Mam zażywać tableki na
                        poprawe krążenia i zawroty głowy i omdlenia powinny ustąpić.
                        Zastanawiam się czy nie skonsultować moich wyników z innym
                        specjalistą? Pozdrawiam wszystich
                        • Gość: jk Re: tomografia komputerowa głowy IP: *.wro.vectranet.pl 11.02.09, 15:56
                          ja bym skonsultowała. Takie dwa zupełnie różne wyniki niepokoiłyby mnie
                          • Gość: jk Re: tomografia komputerowa głowy IP: *.wro.vectranet.pl 22.02.09, 19:17
                            i co?

Skonsultowałaś te różnice?
                            • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 22.02.09, 19:35
                              Lekarz powiedział, że wynik drugiego badania jest bardziej
                              wiarygodny, ale wybieram się na konsulacje do innego lekarza.
                              Zobaczymy co powie. Dziękuje i jeżeli możesz podaj mi namiary na
                              tego specjaliste ze Śląska. Pozdrawiam
                              • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 22.02.09, 19:37
                                Przepraszam, ale to nie ty miałeś namiary na tego specjaliste, ale
                                jeżeli znasz jakiegoś to napisz.
                                • Gość: jk Re: tomografia komputerowa głowy IP: *.wro.vectranet.pl 22.02.09, 20:16
                                  znam,ale we Wrocławiu.

W piątek też idę na na angio-TK. Jak zniosłaś kontrast i samo badanie?
                                  • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 23.02.09, 07:17
                                    Przy angio jest podawana bardzo duża dawka kontrastu i miałam
                                    uczucie, że coś ściaka mi gardło, ale jak się podniosłam i
                                    posiedziałam chwilke na łóżku to mi przeszło. Życzę powodzenia
                                    • Gość: jk Re: tomografia komputerowa głowy IP: *.wro.vectranet.pl 23.02.09, 09:26
                                      miałam parę lat temu zwykłe TK, ale podobno w angioTK jest go więcej.

Już przy zwykłym myślałam, że mnie przydusi - wiem, że to tylko wrażenie, ale bardzo niemiłe
                                    • Gość: jk angioTK IP: *.wro.vectranet.pl 23.02.09, 09:27
                                      a czy długo trwa to badanie?
                                      • kasztanka3 Re: angioTK 23.02.09, 10:28
                                        Czas trwania badania jest taki sam jak zwykłej tomografii. Tak było
                                        w moim przypadku. Powodzenia
                                        • kasztanka3 Re: angioTK 23.02.09, 10:30
                                          A dlaczego powtarzasz to badanie? I jeśli możesz to napisz dlaczego
                                          lekarz kieruje Cię na Angio?
                                          • Gość: jk Re: angioTK IP: *.wro.vectranet.pl 23.02.09, 11:35
                                            nie powtarzam, angio-TK będę miała pierwszy raz w życiu.

Miałam w 2005 zwykłe TK, w 2008 MRI i wyszła mi malformacja tętniczo-żylna, więc angio-TK ma wyjaśnić, co to dokładnie jest.
                                            • kasztanka3 Re: angioTK 28.02.09, 17:59
                                              I jakie się czułaś po badaniu?
                                              • Gość: załamana Re: angioTK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.09, 18:31
                                                W jakim celu miałaś te badania robione?
                                                Z powodu omdleń?
                                                • kasztanka3 Re: angioTK 01.03.09, 14:06
                                                  Jeżeli chodzi o mnie to często mam zawroty i bóle głowy, które
                                                  czasami kończą się omdleniem.
                    • sonia-3 Re: tomografia komputerowa głowy 01.03.09, 14:41
                      Jeśłi chciałaby Pani skonsultować swój przypadek z innym lekarzem to mogę spróbować dowiedzieć się o namiary do pana prof Polisa- neurochirurga, który jest szefem oddziału neurochirurgi dziecięcej w Łodzi w ICZMP. Pracuję tam na bloku operacyjnym. Wiem że pan profesor pochodzi z Częstochowy i przyjmował tam pocjentów w jeden dzień tygodnia. Tyle że ostatnio miał problemy zdrowotne i nie wiem czy na razie nie zawiesił dodatkowych obowiązków.To bardzo dobry specjalista. Pozdrawiam.
                      • sonia-3 Re: tomografia komputerowa głowy 01.03.09, 14:47
                        I jeszcze jedno te zawroty głowy i omdlenia tak z niczego się chyba nie biorą, A taka malformacja czy tętniak to jak bomba zegarowa, więc lepiej to wyjaśnić na 100%.
                        • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 01.03.09, 19:21
                          Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc w mojej sprawie. Dziękuje i
                          pozdrawiam
                        • sonia-3 Re: tomografia komputerowa głowy 02.03.09, 07:48
                          Witam. Jutro będę w pracy to postaram się coś dowiedzieć. A jak nie pan profesor ,to porozmawiam z profesorem , pewnie kogoś poleci. Pozdrawiam
        • Gość: ela Re: tomografia komputerowa głowy IP: 193.138.240.* 12.09.09, 19:20
          częstochowa ul.zana
    • sonia-3 Re: tomografia komputerowa głowy 04.03.09, 09:50
      Pan profesor Polis do 8 marca jest na zwolnieniu. Niestety nie przyjmuje w Częstochowie. Przyjmuje w Łodzi. Jeśli zechciałaby Pani przyjechać to dowiem się szczegółów. Pozdrawiam.
      • kasztanka3 Re: tomografia komputerowa głowy 05.03.09, 20:47
        Witam! Byłabym bardzo wdzięczna za podanie adresu i nr telefonu pana
        profesora. Dziękuje bardzo
        • martela14 Re: tomografia komputerowa głowy 29.04.14, 22:02
          Witaj Kasztanko, czy jestes jeszcze na forum? Jak Twoja główka? Rano czytalam to forum , a wieczorem odebralam swoj wynik TK. Bardzo zbliżony do Twojego, też zalecenie angio TK, jesli bywasz tu jeszcze, daj znać. Pozdrawiam serdeczniekiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka