Gość: narolkach.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 16:51 Za 50zł to można kupić komplet kółek, za 200zł można kupić najtańsze rolki z marketu. Markowe, porządne i wygodne rolki to wydatek minimum 400zł. Ale warto! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maja73 a może pisać z sensem??? 29.04.09, 18:01 Na zdjęciu - pani bez ochraniaczy. W tekście info, że trzeba się przewrócić. O ochraniaczach na kolana, łokcie, nadgarstki i kasku - ani słowa. ZGROZA!!! Absolutnie nie wolno się uczyć jeździć na rolkach bez ochraniaczy! Łupnięcie na gołe kolana i gołe nadgarstki skutkuje skomplikowanymi złamaniami, które leczy się latami!!! Rzetelności się domagam dziennikarskiej! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: a może pisać z sensem??? 29.04.09, 18:11 wyjelas mi to z ust....Ktos kto pisal ten artykul nie ma o tym najmniejszego pojecia...ale za to jaki zapal(slomiany zapewne) Odpowiedz Link Zgłoś
maja73 Re: a może pisać z sensem??? 29.04.09, 22:05 Właśnie, nie ma pojęcia, a pisze. Przecież to od razu widać, że panna ma rolki z Carrefura czy innej sieci za 100 zł i nie jedzie wesoło tylko macha nogami i zdycha, tak się na nich męczy. Rolki trzeba mieć takie, żeby im się kółka kręciły a tego nie kupi się za 200 zł. Nie jesteśmy dziećmi i jako kobiety mamy swoją wagę. Ja mam ukochane bardzo stare Rollerblade'y abec 5, całe plastyk choć pewnie w tym roku coś nowego kupię. Jazdy bez ochraniaczy na kolana i nadgarstki sobie nie wyobrażam, łokcie i kask są drugoplanowe. Bez tego jest to totalnie niebezpieczne! Patyczki, listki, kamyczki, psy i bachory są wszędzie! Ale to wspaniały sport! Ile radości tak sobie jechać i się nie spocić! Ach, niech już będzie jutro, kiedy sobie pojeżdzę! Maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAtoJA Re: a może pisać z sensem??? IP: *.internet.radom.pl 31.08.09, 12:55 bez przesady. ja jak kupowalem rolki to w sklepie sportowym najdrozsze byly po 300zl z hakiem - duze kolka, abec5, wzmacniane niby koscia sloniowa (tak mi wmawiala ekspedientka), w kazdym razie na pewno nie plastikowe bo cihutko po roznych nawierchniach jezdza, but z siatka, zeby sie mniej noga pocila, ploza aluminoiopwa bodajze, napewno nie plastikowa. za 200zl z hakiem mozna bylo kupic cos podobnego, tlyko ze kolka mniejsze, standardowe. 3ci sezon na nich jezdze i smigaja jak zle. jednak dla poczatkujacyh radze z mneijszymi kolkami - na duzych sie szybciej jezdzi ale trudniej manewruje - zakrety przeplatanka, hamowanie dostawiajac rolke z tylu - lekko problematyczne, przynajmniej dla mnie. Drozsze rolki lepszych marek mozna kupic, ale nie u mnie w miescie - do wawy mnie wysylali. A wiec nie gadajcie ze za 200zl sie nie kupi dobrych rolek - bo sie kupi - tlyko odradzam oczywiscie marekty a polecam sklepy sportowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam jazda na Powerizer! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 19:51 chcesz schudnąć? Jazda na Powerizer i to na jednej nodze tak jak rolki nie wyprą rowerów, tak Powerizer jest najbardziej efektywną formą wysiłku fizycznego (choć może nie najprzyjemniejszą Odpowiedz Link Zgłoś
anndab Re: Może rolki? 30.04.09, 08:30 A co powiecie na wrotki? Takie klasyczne z 4 kółkami... znalazłam na allegro (wrotki skorpion), dostępne w wersji miejskiej i terenowej.. właśnie się zastanawiam nad zakupem takiego sprzętu. Chciałam biegać, ale jazda na rolkach/wrotkach na pewno będzie przyjemniejsza. Pozdrawiam i życzę udanych jazd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwrrr Re: Może rolki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 10:29 wrotki moga byc super,na rolkach jakos sie boje a sadzicie ze sie modeluje sylwetke takim sportem lepiej niz np bieganiem? nie mysle ze schudne, musialabym jezdzic codziennie duzo czasu a nie mam kiedy, biore formo zeby schudnac, ale modelowanie cialka to jest wspanialy plan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aurora Re: Może rolki? IP: 195.150.165.* 30.04.09, 14:49 tabletki "odchudzające" to pic na wode. Wiecej schudzniesz regularnie jeżdżąc na rolkach. A przy okazji wysmuklisz całą sylwetkę Odpowiedz Link Zgłoś
wujo601 Re: Może rolki? 30.04.09, 13:39 mam skorpiony, ale wole na zwyklych rolkach jezdzic. Ze skorpionami jest taki problem, że musisz dobre buty do nich dopasować - inaczej coś cię obciera, niewygodnie itd. Również - jestem bardzo początkujący więc może dlatego mi się wydaje, że na rolkach - jakoś stabilniej i bezpieczeniej. AHa - właśnie wróciłem z parku: jazda na rolkach jest duuuuużo przyjemniejsza niż bieganie pozdrawiam, marek R Odpowiedz Link Zgłoś
wujo601 Re: Może rolki? 30.04.09, 14:03 o, sorry- zapomnialem filmu wkleić: latem w Nowym Jorku w kilka sobót zamykają ulice dla ruchu samochodowego i można tylko jeździć na rolkach, rowerach, biegać itd: www.youtube.com/watch?v=W5z36xyrYQY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ?????????????? Może rolki? IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.09, 09:35 DLA MŁODYCH MOŻE BO DLA STARSZYCH TO TYLKO NIESZCZĘŚCIE Odpowiedz Link Zgłoś
ansidhe koniecznie ochraniacze!!! 30.04.09, 11:45 Przestrzegam z calą stanowczością: dla początkujących KONIECZNIE kask i wszelkie możliwe ochraniacze! (no może poza biodrowymi, bo wygląda się w nich jak czlowiek-opona Michelin ;> Na jazdę bez ochraniaczy IMHO mogą sobie pozwolić dopiero osoby, które pewnie czują się na rolach i same zdecydują się na takie ryzyko. Może pomyślicie, że dramatyzuję - sam jeżdżę tylko w ochraniaczach na nadgarstki ;> - ale zapewniam Was, jak wczoraj moje dziecko fiknęlo do tylu jak w slapstickowej komedii, to zrobilo mi się czarno przed oczami! Na szczęście miala kask i poza "wieeelkim placzem" obylo się bez żadnych obrażeń (gdyby nie kask to uraz czaszki bylby na 100%). Normalnie w ciągu ulamka sekundy zwrócil mi się caly koszt tych wszystkich kasków, które jej od malego kupowalem i uciążliwość tych wszystkich użerań się o jego zakladanie, mimo że gorąco. Zresztą dzidzia teraz pewnie sama będzie pierwsza chętna do zakladania kasku ;>... To samo mówią zresztą inne osoby, które mialy na rolkach jakiś nieprzyjemny upadek na glowę (to się zdarza również ekspertom, glównie przy zderzeniach z innymi). Co do innych ochraniaczy: nadgarstki uważam, że powinno się mieć ZAWSZE, bo czlowiek ma taki odruch, że jak upada, to podpiera się ręką, a to jest wprost idealny sposób na zlamanie nadgarstka - uraz, z którego nigdy się do końca nie wychodzi. Kolana: najmniej IMHO potrzebne jeżdżącym, ale początkujący pewnie najbardziej z nich skorzystają (szczególnie dziewczynki - kto chcialby mieć trwale okaleczone kolanka ;>?!) Łokcie: niezbędne przy nauce jazdy do tylu i gdy pojawi się odruch wystawiania lokci przy upadaniu na plecy - bardzo niemile bez ochraniaczy... Pamiętajcie, że rolki to dla niewprawnej osoby bardzo niebezpieczne "buty z kólkami" i wystarczy moment utraty równowagi, żeby bardzo dynamicznie walnąć plecami (a nierzadko też glową) o ziemię. Natomiast jak już ktoś zalapie o co chodzi (albo np. umie jeździć na lyżwach), to zaczyna się taki niesamowity fun, że trudno to wyrazić slowami. Jeśli chodzi o wlaściwości "fitnessowe", to podobno jazda na rolkach ksztaltuje mięśnie pośladków i wysmukla uda... - no nie wiem z tymi pośladkami, może u początkujących tak, ale ja jak jadę to zupelnie nie czuję, żeby mnie bolaly (lub w ogóle jakoś intensywnie pracowaly) mięsnie pośladkowe. To pewnie kwestia zoptymalizowanej techniki jazdy - przy odleglościach jakie pokonuję na rolach nie ujechalbym daleko, gdyby któryś mięsień mi się zanadto męczyl. Natomiast uda - owszem, następnego dnia czasem bardzo ciężko jest chodzić ;>, zatem domyślam się, że z tym wysmuklaniem ud faktycznie tak jest. Aha, i gdzieś ostatnio czytalem, że ilość spalanych kalorii jest nieco mniejsza, niż na rowerze, ale zdecydowanie mniejsza (ok. 1/2) niż przy bieganiu. Ale za to jakże przyjemniej ! pozdrawiam i życzę równych asfaltów ;> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja73 Re: koniecznie ochraniacze!!! IP: *.acn.waw.pl 04.05.09, 01:12 Amen!!! Słuchajcie go, a przeżyjecie. Nie wolno na rolki bez ochraniaczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolerboy Może rolki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.09, 13:52 przestrzegam przed jazda na rolkach! lekarz ortopeda (jeden z najlepszych w kraju) powiedzial ze niszcza one strasznie kolana, glownie lakotki ze wzgledu na sily skretne. nie polecam a wie mco mowie bo jezdzilem po 100km w 5 h i .........reszty sie domyslcie madrale. Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g przesada 30.04.09, 14:44 wiesz, przy takich dystansach i prędkościach, to wszelkie urazy są możliwe. Ale przy jeździe rekreacyjnej - kilkanaście kilometrów, godzinka - dwie - raczej nikomu to zdrowia nie zniszczy, a kondycję i figurę poprawi. A przesada nie jest wskazana w niczym ;p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: Może rolki? IP: *.chello.pl 22.05.09, 19:57 Rolki to super sprawa. Moim zdaniem sprawiają jeszcze większą frajdę jak ma się kompana do jazdy Ja mam rolki z merlina, całkiem dobry sprzęt mają, tylko nie wiele osób wie, że od jakiegoś czasu istnieje dział sport.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melmire ochraniacze IP: *.fbx.proxad.net 31.08.09, 21:03 Znawyc, czy ochraniacze moga byc takie bezmarowe, z gosportu czy decathlonu? Czy lepiej zainwestowac w cos markowego? Na co zwrocic uwage przy wyborze? Odpowiedz Link Zgłoś