asr83 24.06.09, 09:50 Witam. Od porodu mineło 9miesiecy i 3 tygodnie,a tu okresu ciągle brak. Do 9 m-ca karmiłam piersią teraz tzn od 3 tygodni pije mały z butli.Jak jest u Was? Czy powinnam się martwić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziub_dziubasek Re: Kiedy okres??? 24.06.09, 10:11 Ja dostałam jakiś tydzień po ostatnim karmieniu piersią (syn miał 13 m-cy), teraz karmię 10 miesiąc i okresu jeszcze nie miałam Odpowiedz Link Zgłoś
bukmacherka34 Re: Kiedy okres??? 24.06.09, 10:17 marwic się można jak zachodzi obawa następnej ciąży a tak serio ja tez dostałam po odstawianiu cyca,młody dostaje tylko na ranem-lenistwo,bo nie chce mi się wstać zrobic mleka,choc nie wiem czy tam cos jeszcze jest-i to był bardzo lichy okres,2 dni Odpowiedz Link Zgłoś
mama-1983 Re: Kiedy okres??? 24.06.09, 10:34 Ja miałam okres mimo karmienia piersią Szymon 16.09.2002 Martyna 25.10.2008 Odpowiedz Link Zgłoś
anetka2304 Re: Kiedy okres??? 24.06.09, 10:51 Ja dostałam pierwszy raz jak mały miał 7 mies.czyli ponad miesiac temu.Od tego czasu cisza.Nie wiem czy się martwić czy też nieregularnośc po porodzie jest normalna. Odpowiedz Link Zgłoś
anetka2304 Re: Kiedy okres??? 24.06.09, 10:52 Zapomniałam dodać,że cały czas karmię. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Kiedy okres??? 24.06.09, 11:09 Anetka, wszelka nieregularność miesiączki przy karmieniu piersią jest w normie. Mogło być tak, że w tym 7. miesiącu byłas trochę zalatana, dziecko mniej ssało i organizm uznał, że obciążenie energetyczne jest na poziomie dopuszczającym kolejną ciążę - a teraz zycie wróciło do normy, dziecko zjada wiecej mleka, organizm zawiesił cykl. Albo schudłaś i bilans energetyczny masz za kiepski na ewentualną kolejną ciążę. Albo po prostu cykl będzie bardzo długi. Co do autorki wątku: miesiączka, mimo że od niej liczymy cykl, tak naprawdę jest jego finałem. Najpierw dojrzewa jajo i macica, potem jest owulacja i dopiero, jeśli jajo się nie zagnieździ, miesiączka. Pełny cykl trwa koło miesiąca, a jak się doda czas na zorientowanie się organizmu, że już nie karmi i nie będzie karmił, to spokojnie mozna czekac na miesiączkę jeszcze kolejne 3-4 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bebik.pl Re: Kiedy okres??? 24.06.09, 11:31 Nie martwiłabym się. Z rozmów ze znajomymi wynikało, że jedne dostały jak kończyły karmić, jedne długo później. Mój lekarz stwierdził, że to zagadka - zależy jak hormony wracają do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio7 Re: Kiedy okres??? 24.06.09, 13:48 ja karmiłam 4 miesiące i na okres czekałam następne 4 Odpowiedz Link Zgłoś
kasia8215 Re: Kiedy okres??? 24.06.09, 14:29 czesc.Ja karmilam 4 mc.Corka ma teraz 5,5 mc i wczoraj dostalam okres. Odpowiedz Link Zgłoś