Dodaj do ulubionych

do teweliny

05.01.04, 15:56
przeczylalam twoja porade dla jedenej z dziewczyn i wyczytalam ze mialas
ciaze pozamaciczna.Ale dalej z usmichem przeczytalam o twojej fasolce. Ja
mialam usuniata ciaze pozamaciczna laparoskopowo we wrzesniu 2003
roku,slyszalam ze o dzidzisia mozna sie starac po pol roku. Jednak nie wiem
czy sie zdecyduje w najblizszym roku.Do tej pory czasami mysle co by bylo
gdyby....Teraz boje sie ze moga mi sie pojawic zrosty lub nastepna ciaza tez
bedzie pozamaciczna. Czy ty dlugo czekalas zanim sie zdedcydowalas na
dzidziusia? Czy jest jakis sposob zeby przelamac swoj strach?
Obserwuj wątek
    • tewelina Re: do teweliny 05.01.04, 21:40
      To było w marcu tego roku ale widze ze mialas wiecej szczescia ode mnie
      (szczescia w nieszczesciu) bo twoja pozamaciczna dosc wczesnie ci wykryli a mi
      zdązyl peknąc jajowód,mialam krwawienie do brzucha i omal nie umarlam. z prawej
      strony pozostal mi tylko jajnik.Zyje wiec z jednym jajowodem ale jak widzisz
      udało sie. Po wszystkim co przeszłam nie chcialam miec wiecej dzieci bo balam
      sie ze spotka mnie znowu to samo a wiedzialam ze drugi raz juz tego nie
      przezyje, ale uraz z czasem minal, najpierw musialam odcekac pol roku a potem
      sprawdzic dożność jajowodu ktory mi pozostał, jezeli okazaloby sie ze jest
      niedrozny to pozostałaby mi tylko metoda IN VITRO, ale na szczescie okazal sie
      drożny (badanie robiłam 16 pazdziernika tego roku) wiec od razu przystapilismy
      z mezem do pracy smile. Uwazam ze powinnas takie badanie tez wykonac wtedy ryzyko
      powtorzenia sie ciazy pozamacicznej bedzie znacznie mniejsze a i ty bedziesz
      zyla bez strachu ze spotaka cie znowu cos takiego.ten zabieg nazywa sie
      HSG.zapytaj swego lekarza.swoj strach przelamalam wlasnie dzieki temu badaniu
      bo ono utwierdzilo mnie w przekonaniu ze juz drugi raz pecha miec nie bede,ze
      jajowod jest drozny i nie ma takiej mozliwosci zeby si e powtorzyla
      pozamaciczna.Doskonale wiem co czujesz i wierze ze drugi raz ci sie to na pewno
      nie przytrafi-bo przeciez ile mozna cierpiec?.Zycze powodzenia i w razie jakis
      pytan pisz.Acha ja w kolejna ciaze zaszlam po 9 miesiacach a staralam sie ok 3
      miesiecy.Pozdrawiam
      • w_aga Re: do teweliny 06.01.04, 09:33
        Dzieki za odpowiedz. Jesli chodzi o wykrycie to trafilam na lekarza ktory zajal
        sie mna i w ciagu dwoch tygodni wszystko sie wyjasnilo. Zreszta od poczatku
        wiedzialam ze cos jest nie tak przez bole i plamienia. Coz teraz to tylko
        wspomnienia. Mozesz mi cos wiecej napisac o tym badaniu? Na czym ono polega?
        Czy ytrzeba lezec w szpitalu?
        • tewelina Re: do teweliny 06.01.04, 19:25
          Badanie nazywa się HSG,polega na tym, ze lezysz na takim duzym metalowym stole
          z nogami prawie jak do badania a lekarz wprowadza ci do pochwy "wężyk" i
          powoli wpuszcza kontrast, czyli taki czerwony płyn który wypełni macice i
          jajowód a w miedzy czasie bedziesz miala robione zdjecie RTG, na którym bedzie
          wszystko widzac tzn. czy jajowód jest drożny czy nie,jaki kształt ma
          macica.Wynik dostaniesz po chwili a w szpitalu zostaje sie jedna dobe lub wcale
          (zalerzy od lekarza).Zabieg jest raczej bezbolesny,tylko jak puszczaja ten plyn
          to brzuch boli troche jak przed miesiaczką.Dokładnie wszystkiego nie pamietam
          bo dostałam "głupiego jasia".Ale uwazam ze warto bylo troche pocierpiec dla
          pewnosci ze wszystko jest dobrze.Wolalam pocierpiec chwilke niz kiedys moze
          przezywac to samo.Zabieg mozna zrobic po pol roku od operacji (w moim
          przypadku) nie wiem jak jest po laparoskopii ale chyba tak samo.Nie ma sie
          czego bac.Trzymam kciuki.Oczywiscie w razie pytań pisz.Pozdrawiam.
      • stamari Re: do teweliny 06.01.04, 17:08
        a czy mialyscie normalne ciazowe objawy (nudnosci itp.)? Bo ja tez mialam
        podejrzenie o ciąze pozamaciczną, lezalam pare dni w szpitalu i w sumie doszli
        do wniosku że to poronienie. Ale na odchodne chcieli mi dac zastrzyk z
        immunoglobuliny czy jak to sie tam zwie, ale nie było na stanie w szpitalu :>
        (zonk) i wyszłam do domu. Do dzis nie wiem co mi w sumie dolegało uncertain Nie wiem
        czy robic sobie jeszcze jeden test czy czekać na okres. W sumie nic mnie nie
        boli? Co robić? Poradźcie.
        • tewelina Re: do teweliny 06.01.04, 19:38
          Przede wszystkim musisz isc do dobrego lekarza, bo pod dobra opieka to chyba
          nie bylas skoro wyszlas ze szpitala nie wiedzac nic na temat co ci bylo.A to
          nie sa błache sprawy ktore mozna lekcewazyc.Ja mialam normalne objawy chociaz
          inne niz teraz.U mnie na początku tez podejrzewali poronienie ale cały czas
          mialam powtarzane badanie krwi (HCG) z ktorego wynikalo ze to nie poronienie bo
          wskaznik ciazowy ciagle rosl (przy poronieniu by malal), w macicy zarodka nie
          bylo i w koncu zrobili mi punkcje Zatoki Douglasa, gdzie byla krew i nic juz
          wiecej nie pamietam,pozniej obudzilam sie pochlastana na sali
          pooperacyjnej.Ciesz sie ze cie to nie spotkało.Pozdrawiam.I udaj sie do dobrego
          lekarza ktory pokieruja toba.pa pa
        • vit27 Re: do teweliny 06.01.04, 20:04
          Idz do dobrego lekarza, bo chyba trafiłaś na konowała. Ja w listopadzie 2003r
          trafiłam do szpitala z silnymi bólami brzucha,plamieniami. Po badaniu zostałam
          przyjęta na oddział z diagnozą zapalenie przydatków. Spędziłam tam tydzień,
          czułam się już dobrze.Po tygodniowym L-4 wróciłam do pracy, przepracowałam 1
          dzień. Póżniej czułam duże boleści brzucha, mdłości,parcie na stolec i ból
          prawej ręki promieniujący(to było porażenie układu nerwowego). Kilkakrotnie
          zemdlałam i karetką zawieżli mnie do tego samego szpitala. O mały włos nie
          umarłam, ciąża pękła i zalała mi krwią całą jame brzuszną. Usunięto mi lewy
          jajowód i do tej pory nie mogę sobie z tym poradzić. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka