Dodaj do ulubionych

Hałaśliwe wylewki

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.06, 12:14
W zeszłym roku zakończyłem pewien etap budowy domu na tzw. wylewkach. Strop
na którym je wykonano jest nad piwnicą choć myślę, że nie ma to żadnego
znaczenia. Wylewki zostały wykonane w następujący sposób: na stropie typu
Teriva ułożono styropian o dużej twardości (tzw. styropian pod wylewki -
nazwa z opakowania) o grubości 5 cm. Na to poszła folia, siatki druciane pod
wylewki i 5 cm betonu. Po wyschnięciu z mieszkania zrobiło się pudło
rezonansowe. Słychać każdy krok podczas gdy właśnie owe wylewki miały
stanowić izolację akustyczną. Nawet kiedy lekko uderza się palcem w podłogę
słychać dudnienie niczym tom-tom w zestawie perkusyjnym firmy Polmuz. Czy u
kogoś występuje podobny problem? Czy został popełniony jakiś błąd w sztuce -
mam na myśli dylatacje czy innego rodzaju rozwiązania dzielące na mniejsze
fragmenty taką dużą powierzchnię styropianu. Zaznaczam, że przedtem, tj przed
wylewkami podłoga była bezdźwięczna tzn normalna, taka jak powinna być. Jak
ten problem wygląda przy zastosowaniu wełny mineralnej zamiast styropianu?
Będę wdzięczny za refleksje i rady co z tym fantem dalej zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: cromwell Re: Hałaśliwe wylewki IP: 217.153.82.* 11.02.06, 12:35
      przetnij katowka wylewke na kwadraty 2x2 m
      o ile jeszcze nie spekala
      zamiast tom-tom
      bedzie pin-pin:)

pzdr.
    • r.piechota Re: Hałaśliwe wylewki 11.02.06, 13:02
      hmmm a czy folia nie powinna być na samym spodzie? Choć nie wydaje mi się by
      mogło to mieć wływ na akustyke ale...
      Co do dylatacji to nie sądze byś w domu miał tak duże pomieszcze by wymagały one
      dylatacji. dylatuje się beton wylewki jak już. W domu wystarczy zdylatować go w
      przejściach między pomieszczeniami.
      Może beton był do niczego. Nie zabardzo "widzę" co by miało dudnić w poprawnie
      wylanej wylewce. Jeżeli dudni to znaczy że coś z betonem nie tak. Znajdz
      najbardziej dudniące miejsce i delikatnie rozkuj wylewkę. zobacz czy wszystko
      jest tak jak powinno

Powodzenia
      Robert
      • andrzej.sawa Re: Hałaśliwe wylewki 11.02.06, 13:48
        Folię daje się na styropian,żeby beton nie wpływał pod płyty syropianu,bo potem
        płyty nie leżą na równym i mogą się łamać.Wylewka powinna być zdystansowana od
        ścian specjalną pianką albo 1 cm styropianem.Styropian pod wylewką ma ograniczyć
        przenoszenia drgań w pionie.Beton chyba bardzo dobry i masz porządną płytę i nic
        dziwnego,że drga.Stalowa też by grała.
        • r.piechota Re: Hałaśliwe wylewki 11.02.06, 19:09
          zauważam , że nikt tu odrganiu nic nie wspomina a jedynie o złej akustyce
          pomieszczeń.
          Jednak jeżeli strop nad piwnicą drga to dla mnie jest to bardzo niepokojące no
          chyba , że ktoś koło torów mieszka... bo w innym wypadku strop drgać nie ma prawa.

• Gość: menda Re: Hałaśliwe wylewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 15:16
        r.piechota napisał:
        W domu wystarczy zdylatować go w
        > przejściach między pomieszczeniami.
        > Może beton był do niczego. Nie zabardzo "widzę" co by miało dudnić w poprawnie
        > wylanej wylewce. Jeżeli dudni to znaczy że coś z betonem nie tak. Znajdz
        > najbardziej dudniące miejsce i delikatnie rozkuj wylewkę. zobacz czy wszystko
        > jest tak jak powinno

Ręce i nogi się uginają. Jak to było z tym milczeniem i złotem?
        • pyot Re: Hałaśliwe wylewki 11.02.06, 15:37
          Hej...
          :)
          --
          Andrzej.sawa sprawę wyjaśnił pod kątem dylatacji,również przyściennej.
          Myślę,że problem może tkwić w samym stropie--> Teriva.
          O ile pamięc mnie nie zawodzi,to są pustaki wkładane w przęsła...,prosta sprawa.
          Spekulując dalej,zastanowić się można czy zbyt duża twardośc styropianu ( czy w
          ogóle jego obecnośc )nie spotęgowała nieporządanego efektu ?
          Pozdrawiam.
          P.
        • r.piechota Re: Hałaśliwe wylewki 11.02.06, 19:06
          Skoro się ci kończyny uginają to wyjaśnij przyczynę problemu. Bo jeżeli wylewka
          dudni pod wpływem uderzeń palcem to nie sądze by była to sprawa samego stropu.
          No chyba , że ktoś ma w palcu na tyle siły by się dopukać poniżej styropianu
    • r.piechota Re: Hałaśliwe wylewki 11.02.06, 20:00
      oto moja teoria:
      Ekipa wykonujaca wylewki miała problem z wysokością wylewki tzn gdyby wykonała
      wylewke odpowiedniej grubości to była by ona za wysoko. Chłopaki ratowały się
      więc wylaniem cieńszej warstwy betonu co daje właśnie taki efekt tom-tomu.
      SPrawa jest otyle poważna że zbyt cienka wylewka nie tylko dudni ale może pękać
      w trakcie użytkowania. Jeżeli mój wniosek jest prawdziwy to może Cię czekać
      zkucie wylewki pocienienie warstwy styropianu i ponowne wylanie - mam nadzieję ,
      że się myle. Jak by na to nie spojżeć młotek w dłoń i trzeba zrobić odkrywkę.

Pozdrawiam
      Robert
      • Gość: wawa Re: Hałaśliwe wylewki IP: *.chello.pl 11.02.06, 21:49
        Zrobiono Cię na szaro . Użyto pod wylewki zamiast specjalnie do tego specjalego
        styropianu sprężystego na stropy . Twój kierownik budowy (jeśli go w ogóle
        masz ) i inspektor nazoru budowy ( jęśli go w ogóle masz ) dopuścili do
        zastosowania styropianu stosowanego na wylewki ale na gruncie ( parter bez
        piwnic )
        Zerwanie betonu ( wylewki ) i zrbić ponowmie jak należy to wyjście z sytuacji
        a może czekasz aż położą klepkę . Będzie fajnie dudnić jak w gitarze.
        Powodzenia , pozdro. wawa
      • Gość: w dom Re: Hałaśliwe wylewki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.06, 22:08
        Dziękuję wszystkim za dyskusję i za pomoc. Zgadzam się z Robertem, że styropian
        mógł być za gruby. Miałem takie przeczucie od początku - gruba płyta
        styropianu, gdy się w nią popuka, rezonuje bardziej niż cienka ale jakoś
        zupełnie bezmyślnie zawierzyłem "fachowcom", którzy upierali się przy jak
        najgrubszej jego warstwie. Nie powiedziałem jeszcze, że w niektórych
        pomieszczeniach po podłodze idą kable w peszelach a te, w celu wyrównania
        poziomu do wysokości styropianu zasypywano piaskiem. Nie wydaje mi się jednak,
        żeby miało to istotne znaczenie bo w pomieszczeniach, w których ich nie ma
        efekt jest ten sam, chociaż może nieco mniejszy (ale akurat są to mniejsze
        pomieszczenia).
        Liczę się z tym, że będę musiał całą posadzkę zerwać a biorąc pod uwagę
        dyskomfort jaki teraz odczuwam, zrobię to z prawdziwą ulgą.
        Pozostaje jeszcze jedno pytanie - czy warto taką styropianową warstwę zamienić
        na wełnę mineralną? Sam materiał wydaje się być całkowicie bezdźwięczny ale być
        może ma inne wady (poza wyższą ceną), o których nie wiem?
        Pozdrawiam Paweł
    • jarecki_2 Re: Hałaśliwe wylewki 11.02.06, 23:12
      Obawiam się, że wszyscy Panowie się mylą. Gdzie jest ten dom? Może któryś z nas
      będzie miał na tyle blisko żeby to zobaczyć? Grubość styropiany nie powinna tu
      mieć nic do rzeczy.
      • Gość: Tomek-Dortmund Re: Hałaśliwe wylewki IP: *.versanet.de 12.02.06, 02:00
        Ale jak wawa napisal twardosc styropianu, wogole czemu sie w polsce przyjelo
        zeby walic wszedzie tak duzo tego styropianu?
        Jak czytam o fasadach gdzie jeden poleca 15 cm styropianu to mi mozg staje, albo
        jak tutaj centymetrowe styropiany czy twarde jakies tam pianki pod wylewke....
        Przeciez to ma amortyzowac i moze chronic przed zimnem z piwnicy, ja nie
        rozumiem tego... ja daje duzo styropianu jesli chce oszczedzic na betonie, bo
        styropian jest tani jak barszcz no i jesli trzeba duzo wysokosci nadrobic a nie
        mozna obciazac za bardzo stropow. Ale tutaj chyba nie tzrzeba bylo nic nadrabiac.
        Tak wyglada material z pianki miekkiej ktora odziela wylewke od scian:
        www.heinzebauoffice.de/bauprodukte/hersteller/03273/images/00006530.jpg
        a tym oddzielam wylewke od stropu:
        www.heinzebauoffice.de/bauprodukte/hersteller/03273/images/00001230.jpg
        mozna tez dac zamiast tego powyzej normalne plyty z normalnego styropianu, ale
        max 2 -3cm, czy wiecie wogole ze 1 cm styropianu odpowiada 80cm betonu jesli
        chodzi o ocieplanie?
        • andrzej.sawa Re: Hałaśliwe wylewki 12.02.06, 12:15
          Tomek nie rób zamętu ludziom na temat izolacji termicznej.Otóż przy byle jakim,z
          punktu widzenia termicznego,murze potrzeba min.10 cm styropianu,albo
          wełny.Grubsza warstwa nie zaszkodzi,a nawet pomaga,bo zwiększając izolacyjność
          zmniejsza koszty ogrzewania.Większość ścian wykonuje się na zwykłej zaprawie
          wapienno-cementowej,ze zwykłych,jak najtańszych materiałów i jedynym ratunkiem
          jest dawać min.10 cm styropianu.Starsze mury robione były z ciężkiej,mało
          termicznie izolacyjnej cegły i tym bardziej wymagają grubej izolacji.Jest
          jeszcze jeden problem-finansowy.Styropian jest tani.1 cm grubości styropianu w
          gotowej warstwie izolacyjnej to 1-1,5% całych kosztów,a więc głupotą jest
          minimalizowanie tej grubości.
    • pastucha Re: Hałaśliwe wylewki 13.02.06, 15:12
      witam
      1. strop nad piwnicami nie rezonował, bo jego bezwładność i sztywne połączenie
      ze ścianami (wieńce) nie zezwalały na to
      2. Sztywna warstwa wylewki betonowej, ułożona na sprężystej warstwie izolacji,
      dodatkowo oddzielona paskami styropianu od ścian, działa jak membrana, czyli
      uderzona wytwarza dźwięki, które w pozbawione elementów tłumiących
      pomieszczeniach łatwo się rozchodzą
      3. Warstwa styropianu pod wylewkami stanowi izolację akustyczną, ale piwnic,
      nie pozwalającą na przenoszenie się tzw "dżwięków uderzeniowych" z kondygnacji
      parteru na kondygnację niższą
      4. IMHO, jeśli na warstwie wylewek ułożone zostaną podłogi inne, niż panelowe,
      a w pomieszczeniach pojawią się tkaniny, nie powinno być problemów z rezonansem
      i nadmiernym rozchodzeniem się dźwięków
      pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka