polka_50
06.03.10, 15:29
Witam!
Wskutek urazu (wrzesień 2009) mój bark nieco ucierpiał, również okolice pod prawą pachą. Zdjęcie RTG nic nie wykazało. Chusta, Fastum żel, ew. Aulin i kolejne wizyty kontrolne (bez badania). Ręka nie wracała do normy (ból np. przy odchyleniu do tyłu). W końcu "osiągnęłam" skierowanie na rezonans. Oto skopiowany wynik:
MR (prawego barku) - (88.94)B
Badanie wykonano w sekwencjach: T1 SE COR, PD+T2 TSE TRA, T1 TSE SAG, T1 TIRM COR, PD TSE FS TRA, T2 DE 3D WE SAG
Środkowa i dystalna część ścięgna mięśnia nadgrzebieniowego o podwyższonej intensywności sygnału o zatartych obrysach z płynem w pochewce ścięgna ze słabo widocznymi włóknami od strony wewnętrznej - cechy naderwania ścięgna mięśnia nadgrzebieniowego. Znaczna ilość płynu wzdłuż ścięgna głowy długiej mięśnia dwugłowego z obecnością dwóch obszarów o niskim sygnale przedzielonych warstwą płynu w rowku ścięgna. Obraz przemawia za naderwaniem, rozszczepieniem ścięgna głowy długiej mięśnia dwugłowego z uszkodzeniem również przyczepu do panewki stawu ramiennego. Duża ilość płynu w kaletce podbarkowej oraz w stawie ramiennym z nieco większą przestrzenią płynową w okolicy ścięgna mięśnia podłopatkowego. Nagromadzenie płynu pomiędzy wyrostkiem kruczym łopatki a obojczykiem
z podejrzeniem uszkodzeń więzadeł kruczo-obojczykowych. W tej okolicy zwapnienie wielkości 5 mm. Oderwaniem obrąbka stawowego w częci górnej oraz przedniej z przemieszczeniem kompleksu obrąbkowo - ramiennego ku tyłowi. Zmiany obrzękowe w tylno - bocznej części głowy kości ramiennej ze spłaszczeniem warstwy korowej w tej okolicy.
Nadmieniam, że właśnie rozpoczęłam rehabilitację (ćwiczenia odciążające, pole magnetyczne, masaż suchy.
Nadal nie potrafię odchylić ręki np. do tyłu w górę itp. To jest moja prawa ręka ;). Bardzo proszę o opinie,
pozdrawiam.