Gość: ness IP: *.gl.digi.pl 19.02.04, 21:59 W zestawie wieloskładnikowym znajduje się chromium polynicotynate, czy jest on bezpieczny? Chodzi mi o ewentualne działanie rakotwórcze o czym się ostatnio mówi. Proszę o opinię. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Jasio Re: chrom IP: *.ipt.aol.com 20.02.04, 04:35 Gość portalu: ness napisał(a): > W zestawie wieloskładnikowym znajduje się chromium polynicotynate, czy jest > on bezpieczny? Chodzi mi o ewentualne działanie rakotwórcze o czym się > ostatnio mówi. > Proszę o opinię. Pzdr. > Straszy sie juz Chromium piccolinate, ale Ch.polinicotinate jeszcze nie... > Zawsze mozna sie od czegos spocic.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Pikolinian IP: *.cc.univie.ac.at 20.02.04, 07:20 To polaczenie chromu to pikolinian. Chrom jest w tym polaczeniu i dozowaniu bezpieczny. Toksyczny jest chrom w polaczeniach 6-cio wartosciowych (podobnie jak arsen). Tabletki sa na rynku od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ness Re: Pikolinian IP: *.gl.digi.pl 20.02.04, 09:28 Piszesz o tabletkach obecnych na rynku, czy to są te toksyczne? Czy mam rozumieć, że ten chrom o który pytam jest bezpieczny? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Alez nie IP: *.cc.univie.ac.at 20.02.04, 14:29 Nie ma na rynku w tabletkach chromu toksycznego. Sa rozne sole, ale zadna nie zawiera chromu szesciowartosciowego (ogladales film z Julia Roberts Erin Brokovich, albo cos w tym stylu? Tam wlasnie truto takim chromem. Pikolinian jest reszta organicznego kwasu pikolinowego, a wszystkie zwiazki mineralne sa przyswajalne duzo lepiej w postaci organicznej. Wiele informacji, rowniez po polsku mozna znalezc w necie wstukujac w wyszukiwarce np. Google slowa pikolinian chromu. Polecam to goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Alez nie IP: *.sdh.sk.ca 20.02.04, 17:45 Chrom jest znanym karcynogenem przemyslowym. Preparaty chromu okazaly sie rowniez silnym (moze nawet bardzo silnym) zrodlem mutacji dla muszki Drosophila melanogaster. Jezeli ktos uwaza, ze z jakis magicznych przyczyn jedna forma chemiczna chromu jest bardzo szkodliwa a inna mozna sie zajadac jak cukierkami to prosze bardzo. Nie przypuszczam jednak by staly za tymi twierdzeniami jakiekolwiek powazne badania. Raczej moze nadzieje producentow preparatow chromowych, ktorym rynek ostro spadl po opublikowaniu danych na muszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Pikolinian IP: *.sdh.sk.ca 20.02.04, 15:20 Gość portalu: ness napisał(a): > Piszesz o tabletkach obecnych na rynku, czy to są te toksyczne? > Czy mam rozumieć, że ten chrom o który pytam jest bezpieczny? > Pzdr. Nie, raczej masz raczej rozumiec, ze jest malo badan na szkodliwoscia chromu, zwlaszcza na ludziach i nikt nie jest w stanie odpowiedziec ci definitywnie. Wg mojej skromnej opini, chromu nie nalezy brac w tzw odchudzajacych dawkach bo moze sie okazac, ze jest on rakotworczy rowniez dla ludzi. Ale jest demokracja i mozesz robic co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Pikolinian szkodzi ! IP: 217.153.16.* 20.02.04, 15:40 Ostatnie zweryfikowane badania dowiodły że to właśnie pikolinian jest szkodliwy a polinikotynian chromu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ness Re: Pikolinian IP: *.gl.digi.pl 21.02.04, 22:15 Dziękuję Arturze za ostrzeżenie. Preparat odżywczy, który mi zalecono dla podreperowania zdrowia posiada 18 składników jak: aloe vera, noni juice, mace, Q10, grape seed, MSM,...i ten chrom. Oprócz niepewnego chromu myślę, że pozostałe składniki nie zaszkodziłyby. Miałam tylko wątpliwości co do chromu i widzę, że słusznie. Nie będę się truła. Dziekuję za wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: Pikolinian IP: *.ipt.aol.com 22.02.04, 06:11 > Wiedzialem ze ktorys z tych idiotow Ciebie przestraszy!!! > W tym wypadku Artur, ktory nie ma zielonego pojecia o tych sprawach, a tylko kieruje sie lekarska solidarnoscia wiedzac ze chociaz u niego nie wyladujesz ze swoja kasa, to z pewnoscia u kolegi po fachu... > Polski lekarz nie uznaje zadnych suplementow poniewaz ...szkodzi to lekarzowi w jego praktyce. Przeciez to tragedia dla nich, jezeli zdrowy nie staje sie pacjentem! Kazda ich wypowiedz na tematy suplementow wyraznie tego aksjomatu dowodzi. > P.S. Jezeli... to nie pij wody, bo tam znajduje sie wiecej srodkow rakotworczych, anizeli we wszystkich suplementach z chromem, jakie bylabys w stanie w swoim zyciu stosowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chemik Re: Pikolinian IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.04, 13:58 Gwoli ścisłości, nie pikolinian a nikotynian ! To są całkiem różne związki chemiczne ! Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: chrom 20.02.04, 15:42 Ja tylko w kwestii formalnej. Proszę nie mylić pikolianu chromu z polinikotynianem chromu. Tą są różne związki chemiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dialin Re: chrom IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.04, 09:06 czy nie lepiej poprostu powiedziec kwas pikolinowy, wtedy uniknie sie tych pomylek? Odpowiedz Link Zgłoś