Dodaj do ulubionych

Czy udar mózgu to to samo co wylew krwi do mózgu?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.04, 21:14
Powinniscie pokazać ludzi, znaczy ih adresy internetowe o ludziach którzy
przeżyli, wylew krwi do móagu. Mój sąsiad 8 letni chłopak ma własnie wylew
krwi do mózgu do czwartej komory. Lerzy w szpitalu juz dwa lata. Lekarze
dawali mu 2% szans na przeżycie. Poszukuję wiec ludzi którzy to przeżyli.
Bardzo mi zalerzy na wszystkich informacjach (jak zyć) po takim wylewie.
Mój email: rembak@wp.pl . Z góry dziekuje Dariusz Rembak
Obserwuj wątek
    • Gość: xXx Re: Czy udar mózgu to to samo co wylew krwi do mó IP: *.pl 30.03.04, 18:43
      To staraszna choroba miesiąc temu umarł na to mój tatuś... miał dopiero 46 lat
      dopiero skończył tak właściwie. Tętniak pękł w jego urodziny. Jest cięzko..
      może jakby mu nie otwierali głowy to byłby tu dzisiaj,ale go nie ma...
      • Gość: agulha Re: Czy udar mózgu to to samo co wylew krwi do mó IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.03.04, 19:00
        Wylew to potoczna nazwa udaru mózgu. Ściśle: w medycynie mowa o udarach (czyli
        zawałach) mózgu krwotocznych i niedokrwiennych. Te pierwsze stanowią ok. 20%
        wszystkich przypadków. Jak sama nazwa wskazuje, dochodzi do wylania się krwi z
        naczyń do okolicznych tkanek - na przykład na skutek uprzednio istniejącego
        tętniaka (zwykle wrodzonego). Te drugie to zwykle następstwo miażdżycy i
        zatkania naczyń.
        • Gość: gogo Re: Czy udar mózgu to to samo co wylew krwi do mó IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 30.03.04, 19:58
          straszne ! ostatnio dziewczyna 19 latnia w sasiednim bloku wlasnie zmarla bo
          dostala rozlegloego wylewu;-(
          ona chyba nie miala od miazdzycy ! od czego wiec ? 46 lat to mlody czlowiek !
          wspolczuje!!!
        • Gość: karol Re: Czy udar mózgu to to samo co wylew krwi do mó IP: *.wroclaw.mm.pl 30.03.04, 20:15
          Czy tego wrodzonego tętniaka widać w jakimś badaniu np. na tomografii czy
          rezonansie jeszcze przed wylewem?
          • maszar Re: Czy udar mózgu to to samo co wylew krwi do mó 30.03.04, 20:18
            zależy od wielkości - duże tętniaki lub naczyniaki są widoczne; małe
            niekoniecznie. Nie ma badań w 100 % wykluczających.
          • Gość: qwerty Re: Czy udar mózgu to to samo co wylew krwi do mó IP: *.toya.net.pl 03.04.04, 15:41
            tętniaki tętnic mózgu to nie tylko zmiany wrodzone. powstają one także w wyniku
            miażdżycy, źle kontrolowanego ciśnienia tętniczego. pytasz o badania do
            diagnostyki tych zmain. najbardziej czułym badaniem jest angiografia naczyń
            mózgu. ale nie wykonuje jej się rutynowo. istnieje kilka chorób dających zmiany
            poza ośrodkowym układem nerwowym, przy których tętniaki czy naczyniaki naczyń
            mózgu występują częściej lub są jedną ze składowych obrazu tej choroby (np
            wielotorbielowatość nerek, zespół von hippel - lindau).
            pamiętać jednak należy, że udary krwotoczne to tylko 20% wszystkich udarów,
            znakomita większość to udary niedokrwienne.
            • Gość: agulha Re: Czy udar mózgu to to samo co wylew krwi do mó IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.04.04, 00:33
              Dodałabym jeszcze koniecznie do tej wypowiedzi, że angiografii nie wykonuje się
              rutynowo - BO jest to badanie tzw. inwazyjne, czyli samo w sobie łączy się z
              ryzykiem. Dlatego ryzyko to podejmuje się tylko w uzasadnionych przypadkach.
    • Gość: S Re: Czy udar mózgu to to samo co wylew krwi do mó IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.04, 11:57
      Myślicie ze za kilka lat bedą te leki!!!! moja babcia przed chwilą miłą zawał i
      co mi za kila lat dazą te leki!!!!!!!nieawidze śmierci!!!!!!!
      • pia.ed Re: Czy udar mózgu to to samo co wylew krwi do mó 04.04.04, 01:39
        To jest problemem ze udar mozgu powstaje u ludzi calkiem zdrowych, ktorzy nie
        zdazyli przejsc zadnych badan. Jak grom z jasnego nieba!
        • pia.ed Lagodny udar mozgu? 04.04.04, 01:45
          NIEDOKRWIENNY UDAR MOZGU ma chyba lagodniejszy przebieg. Wiem ze starzy ludzie
          moga miec kilka mniejszych udarow ktore przezywaja, ale ktore powoduja
          porazenie twarzy czy calej polowy ciala.

Czy w mlodym wieku mozna cos zrobic, aby uniknac tego porazenia na starosc???
          • maszar Re: Lagodny udar mozgu? 04.04.04, 09:32
            czynniki ryzyka udarów to m. in. nadciśnienie, cukrzyca, hiperchlesterolemia,
            otyłość. Unikając powyższych schorzeń, statystycznie zmniejszasz ryzyko udaru
            niedokrwiennego.
            NIEWIELKA ilość alkoholu stosowana systematycznie poprawia krążenie mózgowe,
            ale stssowany w nadmiarze - wręcz przeciwnie.
          • Gość: Bogdan Re: Lagodny udar mozgu? IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 04.04.04, 12:30
            Można w młodym wieku zrobić wiele,aby zapobieć łagodnemu udarowi mózgu.Trzeba
            nauczyć się co to jest miażdżyca i jakie są jej prawdziwe przyczyny
            powstawania. Potem opracować właściwą terapię i stosować ją do końca
            życia.Trzeba to wszystko zrobić SAMEMU nie licząc,że zrobi to za ciebie lekarz
            lub internet.
            • pia.ed Re: Lagodny udar mozgu? 04.04.04, 17:26
              Maszar, masz calkowita racje. W taki wlasnie sposob zmarl znajomy emeryt.
              Byl otyly i lubil sobie pociagnac z kielicha. Innych objawow nie mial, wiec
              wszyscy sadzili ze pociagnie dluzej niz do osiemdziesiatki. Jednak po kilku
              mniejszych udarach wszystko poszlo bardzo szybko.
              • pia.ed Re: Lagodny udar mozgu? 04.04.04, 17:40
                Bogdan, przestraszylam sie bardzo kiedy znany, pelny zycia aktor (zagraniczny)
                zostal niespodziewanie znaleziony niezywy w lozku z udarem mozgu.
                Wtedy zaczeto pisac w gazetach, ze kazdy jest potencjalnym kandydatem i moze
                skonczyc tak jak ten 50-letni aktor, bo kazdy nosi w mozgu jakas "bombe" i
                tylko od szczescia zalezy czy nie wybuchnie, w kazdym razie nie wybuchnie za
                wczesnie...
                Poniewaz nie naleze do mlodziezy wiec raczej grozi mi ten drugi rodzaj urazu.
                Niestety mieszkam w kraju gdzie lekarze NIGDY nie podaja pacjentowi wynikow
                badan tylko jak w moim wypadku mowia: "Jak bedzie cos nie w porzadku, to
                zadzwonimy". Jak dotad nie dostalam zadnego telefonu, a na wyrazne pytanie w
                czasie nastepnej wizyty mowia: WYNIKI SA W NORMIE.
                Dlatego nie mam najmniejszego pojecia nawet o moim cisnieniu!
                Bede musiala zaczac czytac o miazdzycy, bo na pewno nie raz grzeszylam przez
                jedzenie tlustej szynki na Wielkanoc.
                Czy sa jakies produkty zywnosciowe ktore zapobiegaja miazdzycy, redukuja to
                co sie nieodpowiedniego zjadlo, bo raczej nie moge sobie wyobrazic zycia bez
                tlustej wieprzowiny (choc nie jem jej czesto).
                • Gość: Bogdan Re: Lagodny udar mozgu? IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 04.04.04, 20:55
                  Po pierwsze nie możesz wpadać w panikę.Człowiek boi się kiedy brak mu
                  wiedzy.Wtedy zaczyna mysleć o złym losie i przeznaczeniu bo to najłatwiejsze.
                  Przyczyna miażdżycy nie leży w nadmiernym spożywaniu tłuszczy lecz cukrów
                  ogólnie nazywanych węglowodanami.Nie ma choroby o nazwie tłuszczyca.Natomiast
                  jest choroba zwaną cukrzyca,będącą prekursorem miażdżycy.
                  A więc do nauki.Na tym forum informacji jest sporo.
                  • Gość: Janka Re: Lagodny udar mozgu? IP: *.bogatynia.sdi.tpnet.pl 24.04.04, 17:20
                    Skoro najczęstrzą przyczyna udaru jest miażdżyca to dlaczego młodzi ludzie,
                    sprawni fizycznie i bez problemów ze zdrowiem zapadaja na te przypadłośc i
                    umierają? Czy to losowy kaprys??
                    • Gość: rura Re: Lagodny udar mozgu? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 21:35
                      Młodzi ludzie to znaczy przed 40rż?
                      Miażdżyca postępuje od 30rż albo i wcześniej. Warunkuje ją nasze geny które
                      nadają indywidualną wrażliwość na czynniki ryzyka - (miażdżyca, nadciśnienie,
                      cukrzyca, papierosy, zła dieta, aktywność fizyczna). I żadne tam wlewanie
                      roztworów EDTA czy dieta optymalna czy zdrowa nie zmienią tego że jedni bedą
                      podatni mniej lub bardziej na czynniki wpływające na miażdżycę (pewnie dlatego
                      ród optymalnych tak łatwo nie wyginie, a nawet pozwoli przetrwać genom
                      przystosowanym do warunków tej diety:))
                      U młodych częściej są udary krwotoczne w wyniku pęknięcia wrodzonego tętniaka,
                      lub innej anomalii tętniczej (naczyniak). Szansa że pęknie naczyniak jest 1% na
                      rok. Prócz arteriografii mózgowej obecnie badaniem porównywalnym zaczyna być
                      spiralna wielorzędowa (16 ) tomografia naczyniowa która nie jest inwazyjna (
                      chyba już jest taka w Polsce).
                      • Gość: K'inga Re: Lagodny udar mozgu? IP: *.do.pl / *.generacja.pl 07.05.04, 00:36
                        A jaka moze miec szanse 24 letnia dziewczyna, ktora prowadzila bardzo zdrowy
                        tryb zycia, ale intensywnie pracowala? Czy bedzie mogla w przyszlosci zupelnie
                        normalnie zyc? Czy bedzie sprawna fizycznie, jakie moga byc pozostalosci po
                        udarze? Czy tabletki antykoncepcyjne moga zwiekszyc prawdopodobienstwo
                        wystapienia wylewu?? Czy tak mloda osobe mozna postawic twarza w twarz z
                        rokowaniami, ktore wg poprzednich postow nie daja jej nawet 50% szans?!!
                        • Gość: alsona Re: Lagodny udar mozgu? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.04, 17:36
                          ja w wieku 15 lat przeżyłam "wylew", rzekomo spowodowany krwiakiem, a
                          początkiem utworzenia sie tego "guzka" była anemia...nie wiem czy to było tak
                          ale mniej więcej lekarze mi to tak tłumaczyli.Miałam wielkie szczęście,że nie
                          jestem sparaliżowana ..czy znowu mogę dostać wylewu??w ten sam sposób

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka