vasilip 23.06.10, 07:48 Bedę miał robiona angiografię głowy (wejście przez tętnicę w pachwinie), czy nalezy się czegoś obawiać w związku z tym zabiegiem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
biofilipinka Re: angiografia 23.06.10, 14:25 W rodzinie mam osobę, która miała angiografię głowy robioną 25 lat temu. Kontrast był podany przez tętnicę szyjną. Było to bardzo niebezpieczne ze względu na duży wzrost ciśnienia krwi w mózgu, podano ok 20 cm3 płynu. Wzrost ciśnienia powodował nieznośny ból uszu, oczu i całej głowy, i mogło doprowadzić do wylewu krwi do mózgu. Wkłucie igły do tętnicy szyjnej było bardzo trudne, półgodzinne maltretowanie jej doprowadziło do zapuchnięcia gardła i problemy z mówieniem przez kilka dni. Ale w końcu lekarzowi się udało i prześwietlenie się odbyło. Badanie to wykonuje się za zgodą pacjenta, tak jak każdy inny zabieg operacyjny, jest niebezpieczne i może spowodować uszczerbek na zdrowiu. Badanie to było jednak nie miarodajne. 25 lat temu w Polsce był jeden tomograf, na badanie którym czekało się wtedy kilka miesięcy. Zastanawiam się, dlaczego masz mieć angiografię a nie tk. Nie wiem, czy podanie kontrastu przez tętnicę pachwinową daje podobne objawy jak przez tętnicę szyjną i czy jest bezpieczniejsze. Może cię trochę nastraszyłam, ale opisałam jedyny znany mi taki przypadek. Może ktoś wie więcej, a może teraz, 25 lat później sposoby są lepsze i nie ma takich objawów? Odpowiedz Link Zgłoś