Dodaj do ulubionych

Strach przed jąkaniem

22.10.10, 14:13
Hah.. to jeszcze nic. Ja się trochę jąkam. I w zasadzie już się tym jakoś nie przejmuję.. ale pomyślcie co czuje jąkała jak nagle przychodzi mu rozmawiać z nieznajomym jąkałą. Strach się odezwać żeby nie dostać po pysku za naśmiewanie się ;) (nie wspominając o czasie takiej rozmowy..)
Obserwuj wątek
    • a_lucka Re: Strach przed jąkaniem 22.10.10, 15:16
      Dziewczynka mowi kolezankom w szkole: "A ja mam pra pra pra dziadka!".
      "To nie prawda!", wykrzykuja zaskoczone kolezanki.
      "To pra pra prawda!"
    • ichi51e Strach przed jąkaniem 22.10.10, 15:47
      kurcze, temat ciekawy - ale artykul nic nie wnosi - jest tylko info zeby nie przesladowac i traktowac normalnie. Ale normalnie czyli jak? pomagac? dopowiadac? udawac ze sie nie widzi/slyszy ze sie zacina? Tego mi troche brakuje...
    • elfinka Strach przed jąkaniem 22.10.10, 17:29
      Ja się jąkam, a właściwie zacinam (jestem kobietą). Kiedyś był to dla mnie straszny problem, ale jakoś zaczęłam mniej się przejmować i w związku z tym mniej zacinać :) Nawet pracowałam przez rok w aptece i nie było większego problemu.
      O dziwo nikt się ze mnie nigdy nie wyśmiewał, nawet w podstawówce. Cud normalnie. Za to niektórzy nauczyciele traktowali mnie ulgowo i nie brali do odpowiedzi ustnej bo ja się tak denerwuję. Więc są i dobre strony ;)
      Nigdy za to nie lubiłam, jak ktoś za mnie kończył wyrazy, wolałam być traktowana normalnie. Problemem faktycznie jest rozmawianie z innym jąkającym się, u mnie nasila to objawy, ale na szczęście nie zdarza się zbyt często.
    • zlotabeczka Strach przed jąkaniem 22.10.10, 21:04
      Ja przeszlam chyba przez wszystkie stopnie jakania:) Zauwazylam nawet, ze mam cykle jakania jak w przyrodzie- budzi sie ono z wiosna a zasypia z zima. W doroslym zyciu jest mi lzej- byc moze dlatego, ze zaakceptowalam siebie i w koncu musialam sie jakos usamodzielnic. Niestety, nie wyobrazam sobie siebie w zawodzie przewodnika wycieczek czy nauczycielki (chyba ze w przedszkolu) - a szkoda...:)
      Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka