Dodaj do ulubionych

Problem z kolanem i łydkami. Sport

09.12.10, 18:14
Witam Państwa!
Mam dziwną dolegliwość w kolanie, otóż podczas robienia przysiadów kolano strasznie trzeszczy, a gdy robię wyskoki z dotknięciem pięt o pośladki w kolanie coś strzela. Dotyczy to prawej nogi, absolutnie nie odczuwam żadnego bólu. Jeżeli chodzi o łydki, kiedy odchylę stopę mocno w dół, to po jakimś czasie wkrada się straszny skurcz. Brałem magnez i potas, ale nie pomogło mi to. Problem dotyczy obu nóg. Pilnie potrzebuję odpowiedzi, gdyż niedlugo zaczynam program na wyskok, który dosyć silnie obciąża stawy. Dziękuję za odpowiedzi i porady.
Obserwuj wątek
    • spector1 Re: Problem z kolanem i łydkami. Sport 11.12.10, 21:46
      alkoholowalibacja997 napisał:

> Witam Państwa!
      > Mam dziwną dolegliwość w kolanie, otóż podczas robienia przysiadów kolano stras
      > znie trzeszczy, a gdy robię wyskoki z dotknięciem pięt o pośladki w kolanie coś
      > strzela. Dotyczy to prawej nogi, absolutnie nie odczuwam żadnego bólu. Jeżeli
      > chodzi o łydki, kiedy odchylę stopę mocno w dół, to po jakimś czasie wkrada się
      > straszny skurcz. Brałem magnez i potas, ale nie pomogło mi to. Problem dotyczy
      > obu nóg. Pilnie potrzebuję odpowiedzi, gdyż niedlugo zaczynam program na wysko
      > k, który dosyć silnie obciąża stawy. Dziękuję za odpowiedzi i porady.

Musisz zaprzestac tych dynamicznych cwiczen, ktore prawdopodobnie wykonywales bez rozgrzewki.
      Lepiej zawalic test niz pozniej leczyc sie miesiacami.
      Oprocz miesni lydki (gastrocnemius) ucierpialy miesnie:

Extensor Digitorum Longus ,Extensor Hallucis Longus, Flexor Digitorum Longus, Flexor Hallucis Longus. Nabawiles sie kontuzji tzw shin splints + nadwyrezenie miesni lydek.
      W zasadzie powinienes udac sie do fizjoterapeuty.
      W obecnej fazie lekarz rodzinny powinien przepisac ci leki p.zapalne.
      Bolace miesnie okladac lodem, trzymac nogi uniesione wyzej gdy to mozliwe, szczgolnie poczas spania.
      Strzelaniem w kolanch nie przejmowalbym sie.
      Gdy twoj stan poprawi sie wskazane jest krecenie pedalami na rowerku stacjionarnym
      przy minimalnym oporze przez ok 30 min dziennie - 3-4 x w tygodniu.
      Poprawi to decydujaco smarowanie twoich stawow kolanowych.

Spector
    • alkoholowalibacja997 Re: Problem z kolanem i łydkami. Sport 18.12.10, 09:03
      Na wstępie chciałem podziękować spector1 za odpowiedź. Zgadza się, nie robiłem rozgrzewki. To był błąd. Nie spodziewałem się, że młody organizm potrzebuje rozgrzewki. Na szczęście trenowałem od niedawna, więc raczej nic poważnego nie mogło się stać. Nie mam żadnych testów, trening wyskoku robię tylko i wyłącznie z własnej inicjatywy. Chcę za jakieś 2 miesiące wsadzać piłkę do kosza bez problemu.

Nie bolą mnie mięśnie. Lekarz pierwszego kontaktu powiedział, żebym kupił glukozaminę. Biorę ją od jakiegoś czasu. We wtorek wizyta u ortopedy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka