Dodaj do ulubionych

Ból brzucha

13.12.10, 14:27
Mam 17 lat. Odkąd pamiętam co jakiś czas (niekiedy nawet raz w miesiącu)bolało mnie w okolicach wątroby, żołądka, przechodziło samo po ok. tygodniu, dwóch. Od 1,5 roku nic nie czułam, a teraz znowu :(
Ból pojawił się nagle. Jest tępy, jednostajny, przytłaczający, obciążający. Na samym środku brzucha, troszkę poniżej żeber. Nie mam na nic siły. Najbardziej boli jak stoję albo leżę. Ostatnimi czasy nie miałam powodów do wielkich stresów. Wszelkie używki są mi obce. Od długiego czasu nie jem żadnych ekspresowych zupek ani innego jedzenia tego typu.
Odczuwam nudności, ale nie wymiotuję. Apetyt normalny. Nie mam zgagi, ból nie promieniuje w inne miejsca, nic innego się nie dzieje.
Byłam z tym kiedyś u lekarza. Raz kazał zrobić badania krwi (niestety nie pamiętam jakie). Nic w nich nie wyszło. Za drugim razem stwierdził, że histeryzuję i przepisał mi jakieś ziołowe syropki na uspokojenie. Oczywiście nic mi nie pomogły.

Na własną rękę robiłam ciepłe okłady. Brałam no-spę, melisę...

Co to może być? nie mam pomysłów. Nie wiem, czy iść do lekarza, czy to rzeczywiście nerwy i muszę wycierpieć swoje. Chociaż naprawdę ostatnio żyje dosyć spokojnie i bezstresowo.
Bardzo proszę o podpowiedź co robić.
Obserwuj wątek
    • moov Re: Ból brzucha 13.12.10, 22:13
      a co z menstruacja?
      moov
    • ninaricii Re: Ból brzucha 14.12.10, 18:42
      może wyrostek się odezwał? jak zginasz się w pół na leżąco to boli? może idź do lekarza i niech skontroluje bo to może byc wyrostek, a przeciwbólowe pomagają? a i rozkurczowo buscopan bo w sumie zadziała tez na drogi żółciowe i ogólnie na skurcze mięśni
      • kayka46 Re: Ból brzucha 14.12.10, 19:51
        Z menstruacja wszystko w normie.
        Byłam u lekarza. Dostałam skierowanie na badania morfologiczne i USG na razie. Przeciwbólowe pomagają na pół godziny. Boli cały czas. Bez względu na to jak się ułożę.
        • asia8805 Re: Ból brzucha 16.12.10, 21:18
          Ja takie objawy miałam przy kamieniach woreczka żółciowego. Zrób sobie USG jamy brzusznej
      • fafulutka Re: Ból brzucha 16.12.10, 22:22
        Ja ostatnio mialam taki bol brzucha, ze myslalam, ze sfiksuje. Nie dosc, ze dostalam dziwnych turbulencji w brzuchu, to jeszcze dostalam okres. Lyknelam jeden buscopan i przeszlo, ale to byl jeden z moich gorszych dni pod wzgledem kondycji mojego brzusia :)
        • kayka46 Re: Ból brzucha 17.12.10, 13:37
          Zrobiłam badania. Wyszło, że mam pasożyty. Dostałam leki. Zobaczymy czy to tylko to. W każdym razie bardzo się zdziwiłam.
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
          • asia8805 Re: Ból brzucha 19.12.10, 20:33
            Tak z ciekawości jakie pasożyty Ci wyszły ? lamblie?
        • mamaana33 Re: Ból brzucha 18.12.10, 13:55
          Buscopan przy takich normalnych bólach menstruacyjnych bardzo pomaga, ja też biorę czasami na bóle jelita, które mi się zdarzają niestety :( Ale jak tu pasożyty w grę wchodziły, to całe szczęście, że lekarz pomógł :) Pozdrawiam
          • daga4243 Re: Ból brzucha 19.12.10, 20:25
            Na bóle jelita to nie wiem czy pomoże, ale na bóle menstruacyjne jak najbardziej :) sprawdzony, więc polecam. A swoją drogą ciekawe co ten buscopan ma w sobie (skład), czasami go biore ale jakoś nigdy mnie nie skusiło żeby sprawdzić na opakowaniu. :]
            • xuxus Re: Ból brzucha 20.12.10, 08:33
              na jelita są dobre leki ale to wszystko zależy co dokładnie się dzieję-najważniejsze to zapobieganie czyli chemoprewencja-więc idź do lekarza
            • fafulutka Re: Ból brzucha 06.01.11, 14:39
              daga4243 napisała:

> Na bóle jelita to nie wiem czy pomoże, ale na bóle menstruacyjne jak najbardzie
              > j :) sprawdzony, więc polecam. A swoją drogą ciekawe co ten buscopan ma w sobie
              > (skład), czasami go biore ale jakoś nigdy mnie nie skusiło żeby sprawdzić na o
              > pakowaniu. :]

Na ich stronie piszą o substancji uzyskiwanej z liści krzewu rosnącego w Australii - Duboisia. Brzmi egzotycznie, ale ważne, że pomaga :)
              • daga4243 Re: Ból brzucha 08.01.11, 18:31
                Brzmi egzotycznie, ale Buscopan działa na bóle menstruacyjne, a to najważniejsze. Co do działania na bóle jelita to nie wiem bo się jeszcze o tym nie przekonałam (na szczęście :D)
    • patryszczak Re: Ból brzucha 25.12.10, 01:01
      Moim zdaniem to tak szybko wszystko od razu nie przejdzie.jesli masz biegunke wez sobie enterol,natomiast mnie tez na takie ostre bole brzucha pomaga orzechówka-taka nalewka.
      • izabelcia1979 Re: Ból brzucha 07.01.11, 18:58
        jeśli to stres to mogą pomóc domowe sposoby ,ja na ostre bóle biorę sprawdzoną etopirynę , nie jest droga ,ma dobry skład i jest znana jeszcze z czasów mojej babci-jest bezpieczna przede wszystkim,ból przechodzi a za dobrą nalewką też jestem.
        • xuxus Re: Ból brzucha 10.01.11, 08:17
          stres bardzo mocno wpływa na to co się dzieję z naszym ciałem, dlatego trzeba relaxować się, ja biorę asamax na swoją przypadłość a i tak myślę o relaxie
          • izabelcia1979 Re: Ból brzucha 10.01.11, 12:30
            czasami relax niewiele pomaga,gdy ja mam takie bóle muszę zadziałać czymś przeciwbólowym bo inaczej nie funkcjonuję-mam dwoje dzieci i niekoniecznie mam czas na relax-he,he
    • izabelcia1979 Re: Ból brzucha 14.01.11, 18:58
      słuchaj a może to jakieś nerwobóle-moze treba się wybrać do lekarza,
    • xiso Re: Ból brzucha 16.01.11, 23:48

Powodów moze byc tysiące. Od czegos w jedzeniu co szkodzi przez grzybice układu pokarmowego i pasożyty po cos powaznego. Zrob wszelkie badania jakie ci sie uda. Eliminuj możliwości a w między czasie żyj zdrowo no i zmien lekarza ;)
      ___
      Najskuteczniejszy błonnik jaki
      znam - błonnik witalny:
      www.blonnikwitalny.pl/p/831/Fgazeta/strona
      • xuxus Re: Ból brzucha 17.01.11, 00:33
        o to dobry trop-nerwobóle są niebezpieczne -bo zapalenie jelita (WZJ) tez często spowodowane jest nie tylko złą dietą ale również nerwami i bez chemoprewencji może spowodowac raka, a raczej nikt tego nie chce!
        • izabelcia1979 Re: Ból brzucha 18.01.11, 12:10
          no tak a to niebezpieczne ,człowiek chcąc uśmierzyć ból łyka przeciwbólowe nawet te nie obciążające organizmu alae to nie metoda ,trzeba dotrzeć do przyczyny i ją wyeliminować-ja takie nerwobóle miałam nawet w szkole-sprawdziany ,egzaminy itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka