Dodaj do ulubionych

zawroty glowy

19.04.04, 14:50
Mam takie pytanie, poniewaz mam nerwice to wszytsko na nia zwalam i rzadko
przejmuje sie chorobami somatycznymi, bo wiem ze wiele z nich ma podloze
psychiczne. Martwi mnie tylko to, ze w miejscach gdzie sa ostre swiatla,
gwar, duzy ruch dostaje silnych zawrotow glowy, przestaje lapac pion,
zataczam sie, slabo mi. Wszystkie supermarkety, przewjscia podziemne, albo
sklepy RTV gdzie jest duzo telewizorow powoduja u mnie takie dolegliwosci.
Czy to objaw nerwicy czy czegos innego ? Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • martini_very_bianco Re: zawroty glowy 19.04.04, 14:54
      natychmiast do neurologa!!! niech Cię przebada dokładnie, bo to
      najprawdopodobniej nie ma związku z nerwicą. Idź koniecznie! Wykrzykniki, bo
      moja bliska koleżanka zignorowała zawroty głowy i baaardzo kiepsko na tym wyszła

16%VOL
      22%VAT
    • cafe_lorafen Re: zawroty glowy 19.04.04, 15:56
      Tylko czy to sprawa neurologiczna ? Ech ...........:(
      • martini_very_bianco Re: zawroty glowy 19.04.04, 16:02
        neurolog jest od głowy, a zawroty są głowy. Idź do neurologa. Lepiej na zimne
        dmuchać. Mówię z bardzo przykrego doświadczenia mojego otoczenia

16%VOL
        22%VAT
    • Gość: mari Re: zawroty glowy IP: 212.160.130.* 19.04.04, 16:01
      ja tez bym tego nie lekceważyła, tez mam czasami potworne zawroty głowy i
      dostałam skierowanie na badanie głowy EEG. Nic nie boli a pokazuje fale- pracę
      mózgu na podtsawie tego lekarz podejmuje decyzję co dalej. Lepiej byc swiadomym
      niż pewnego mieć przykry wypadek.
      • Gość: Venus Re: zawroty glowy IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 19.04.04, 18:21
        Powinnas isc do lekarza,
        wrazliwosc na swiatlo i zawroty glowy sa takze objawami migreny.

W migrenie bol glowy jest tylko jednym z objawow i w ogole nie musi w niej
        wystepowac.

Nie ma to wtedy nic wspolnego z nerwica.

Venus
        • Gość: Hans Re: zawroty glowy IP: *.fornfyndet.se 19.04.04, 18:31
          Witaj w klubie szalonego blednika,
          typowe objawy,niestety pofatyuguj sie odrazu do laryngologa.
          Zglos sie i opowiedz.Pzdr.Hans
          P.S jak przechodze pod TV aparatami zawieszonymi w sklepie to tak jak siekiera
          w leb.Zobaczysz przejdz na gotowane polowa ustapi jedz mniejsze porcje i
          czesciej.A na siedzaco tez sie tak dzieje?
          • venus22 Re: zawroty glowy 19.04.04, 18:47
            Najpierw do neurologa.
            Venus
    • Gość: ania Re: zawroty glowy IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.04, 19:07
      Na początku moich problemów z kręgosłupem szyjnym też miałam takie objawy.
      Wystarczył widok dużej ilości towarów, głośna muzyka, a już miałam zawroty,
      zaburzenia równowagi i wzroku, mdłości. Mówiono mi, że to wszystko nerwica, a
      później okazało się, że to wszystko to kręgi szyjne. Zrób rtg. odcinka
      szyjnego - on potrafi dawać tak różne, dziwne, okropne objawy, że można nabawić
      się nerwicy...
      • Gość: Krystynaopty1 Re: zawroty glowy IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 21.04.04, 21:07
        Gość portalu: ania napisał(a):

> Na początku moich problemów z kręgosłupem szyjnym też miałam takie objawy.

Też tak było ze mną.

> Wystarczył widok dużej ilości towarów, głośna muzyka, a już miałam zawroty,
        > zaburzenia równowagi i wzroku, mdłości.

Też tak było ze mną.

> Mówiono mi, że to wszystko nerwica,

Hm... skąd ja to znam... :(
        Lekarze najchętniej dopatrują się nerwicy. Nie bardzo chcą zrozumieć, że
        nerwica może być objawem wtórnym, wynikającym z wcześniejszych WAŻNIEJSZYCH
        problemów, np. dyskopatii szyjnej utrudniającej przypływ krwi do mózgu i może
        wystąpić dużo, dużo później. Tak na przykład było ze mną.

> gdy a później okazało się, że to wszystko to kręgi szyjne.

Tak właśnie było u mnie. Opisałam swoją historię w wątku:
        "Dieta Kwaśniewskiego"

> Zrób rtg. odcinka szyjnego - on potrafi dawać tak różne, dziwne, okropne
        objawy, że można nabawić się nerwicy...

Też tak uważam.

Krystyna

• martyna1231 Re: zawroty glowy 19.04.04, 19:47
      Witam
      Wszyscy mają tu po trosze rację.I Błędnik i kregosłup szyjny i obce ciało w
      głowie daje takie objawy.Ja wzięłabym się w garśc i ruszyła do lekarza. I tak
      jak martini mówi im szybciej tym lepiej.Tylko bez paniki:))
      Najpierw rtg ,pózniej laryngolog i jak nic nie wyjdzie to rezonans magnetyczny
      głowy(jest to najbardziej dokładne badanie mózgu)Nie daj się zbyć gdy lekarz
      zaproponuje Tk.
      Ale jeżeli zawroty występują w takich sytuacjach jak opisałaś i nie masz ich
      dodatkowo np: podczas jazdy samochodem czy snu(tzn:leżenie na jednym lub drugim
      boku) to nie przejmuj się ,daje o sobie znać błędni tak jak mówi Hans lub
      deformacja kręgosłupa szyjnego wchodzi .Powodzienia
      • cafe_lorafen Re: zawroty glowy 19.04.04, 19:55
        Szczerze mowiac kiedy siedze nic takiego mi sie nie przytrafia, ale czesto jak
        chodze to te moje kroki sa takie niepewne. Jakbym nie zawsze mogla zlapac
        rownowage. Tzn. nie zataczam sie, ale proste chodzenie duzo mnie kosztuje.
        Czyli, ze to moze byc blednik ?
        pozdrawiam :)
    • martyna1231 Re: zawroty glowy 19.04.04, 20:16
      Bardzo możliwe,wada choć kręgosłup szyjnego daje podobne objawy.Powtarzm jeżeli
      nie masz zawrotów podczas jazdy samochodem czy snu,zbadaj się pod kątem "ucha"
      i kręgo.szyjnego napewno to jedno z nich daje takie objawy.
      A tak apropos lorafen to cholernie grozny lek,to nie są skutki uboczne jego
      stosowania przez dłuższy czas??
      • Gość: cafe_lorafen Re: zawroty glowy IP: *.LinCom.waw.pl / 62.233.167.* 20.04.04, 13:41
        Lorafen i inne bzn przyjmuje doraznie. Bylam u lekarza dostalam skierowanie do
        neurologa, no zobaczymy co z tego wyjdzie. A tak w ogole co to znaczy dluzszy
        czas ? Ja przyjmuje 2 lata, ale z przerwami (doraznie). Pozdrawiam
    • martyna1231 Re: zawroty glowy 20.04.04, 20:18
      witam
      To dobrze że wybierasz się do lekarz tylko nie daj się zbyć byle czym,moją mamę
      lekarze neurolodzy zbywali aż4 lata w końcu jakiś geniusz stwierdził że to
      niemożliwe żeby wszystkie badania były ok ,a ona miała zawroty,w konsekwencji
      tej genialnej tezy dostała skierowanie do psychiatry.Dopiero rezonans wykonany
      prywatnie wykrył chorobę.
      A co do lorafenu to mama brała go też dwa lata po jednej tabletce
      dziennie.Ostatnio lekarz jej zamienił ten lek na Doxepin bojąc się skutków
      ubocznych.Tyle mi tylko powiedział.Nie wiem o jakie skutki chodziło.
      Powodzenia.
      • Gość: Marzena Re: zawroty glowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.04, 17:07
        Martyna jeśli można zapytac na co cierpi Twoja mama? Czy miala jakieś inne
        objawy? Moja mama od kilkulat ma zawroty i nie tylko, lekarze ją zbywają a ona
        coraz bardziej sie boi pojsc na wlasna reke zrobic rezonans bo mysli ze to guz
        mózgu. Pozdrawiam i zycze zdrowia Twojej Mamie :-)
        • martyna1231 Re: zawroty glowy 21.04.04, 19:25
          Gość portalu: Marzena napisał(a):

> Martyna jeśli można zapytac na co cierpi Twoja mama? Czy miala jakieś inne
          > objawy? Moja mama od kilkulat ma zawroty i nie tylko, lekarze ją zbywają a
          ona
          > coraz bardziej sie boi pojsc na wlasna reke zrobic rezonans bo mysli ze to
          guz
          > mózgu. Pozdrawiam i zycze zdrowia Twojej Mamie :-)
          witam
          Jeżeli chcesz pogadać na ten temat napisz na mój gazetowy
          adres:martyna1231@gazeta.pl
    • kwiat_lotosu Re: zawroty glowy 21.04.04, 17:10
      jesli będziesz pila kawe i przyjmowała lorafen, to mozliwe ,ze zawroty będą
      trwały:)
    • kwiat_lotosu Re: zawroty glowy 21.04.04, 17:11
      a tak na marginesie, jest to nerwica, wszytkie objawy swiadcza o tym i dopoki
      nie wyciszysz sie ze srodka , nie pozbedziesz sie lękow i napięcia, kazda
      wizyta związana z wyjsciem z domu powodwowac będzie takie oto objawy.
      • Gość: Maria Re: zawroty glowy IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 21.04.04, 22:55
        A co oznaczają zawroty zdarzające się podczas leżenia, a zwłaszcza podczas
        przewracania się z jednego boku na drugi? Mnie to męczy już jakiś czas. Zawroty
        nie są bardzo intensywne, nie mniej do przyjemności nie należą. Trwają dwie,
        trzy minuty. Potem dolegliwości ustają/
        • kwiat_lotosu Re: zawroty glowy 22.04.04, 09:23
          Mario, a moze Twoje zawroty głowy sa powodem chorego błędnika, moga tez byc
          przyczyna nerwicy, podnisionego lub obnizonego cisnienia, nic napisalas więcej
          a przeciez przyczyn moze byc wiele
          • cafe_lorafen Re: zawroty glowy 22.04.04, 14:26
            No to bylam u lekarza. Dostalam skierowanie na cito na eeg. Neurolog podejrzewa
            absences, ale przeciez ja mam tylko zawroty glowy ????? Hmmmmmmm, dziwne.
            pozdrawiam
            • kwiat_lotosu Re: zawroty glowy 22.04.04, 16:13
              czyli podejrzenie padaczki petit mal, to sie tak nazywa, a co tracisz
              swiadomosc???
              • cafe_lorafen Re: zawroty glowy 22.04.04, 18:14
                No wlasnie o to chodzi, ze nie. Jestem przeczulona na ostre swiatlo, ruch,
                gwar, halas, kreci mi sie w glowie, robi slabo. Po 50 razy dziennie.
                Przytomnosci nie trace. Dlatego nie wiem skad to podejrzenie, czy eeg cos w
                takim wypadku pokaze i czy to np. nie cos zupelnie innego. Eccccchhh, a na cito
                tj. 27 kwietnia, niezle.
                • kwiat_lotosu Re: zawroty glowy 22.04.04, 22:10
                  no wiesz, nie chce sie mi wierzyc ,ze moga to byc male napady padaczki, ale eeg
                  jest bezpieczne wiec mozesz smialo podac sie badaniu, bedziesz miala jasnosc,a
                  gdyby nawet to chorobsko to w disiejszych czasach jest tyle bezpiecznych
                  specyfikow, ktore pozwolą Tobie normalnie funkcjonowac, oczywiscie nie zycze
                  Tobie zadnej choroby,a co do cito, to nadaje sie do telewizji,zdrwia zyczę i
                  napisz co z Tobą jesli juz cos bęziesz wiedziala,ok?:)
                  • martini_very_bianco Re: zawroty glowy 22.04.04, 22:13
                    małym napadem padaczki może być wszystko, nawet to, że ktoś regularnie klepie
                    się po udach... eeg to całkowicie nieinwazyjne i fajne badanie i można bez
                    wyrzutów sumienia poleżeć z zamkniętymi oczyma:)

16%VOL
                    22%VAT
                  • venus22 Re: zawroty glowy 22.04.04, 22:15
                    EEG to tylko przyklejaja ci druciki do glowy i nic nie czujesz.
                    takie cos jak elektrokardiogram.
                    czy miewasz tez bole glowy?
                    Albo ktos w rodzinie?
                    Venus
                    • cafe_lorafen Re: zawroty glowy 23.04.04, 07:33
                      Witam :)
                      Wszyscy u mnie zdrowi. Tylko kilka osob ma jaskre, a tak to dluuuuuugowieczna
                      rodzina. Nikogo nic nie boli.
                      Eeg sie nie boje, tylko zastanawiam sie po co mi ono ? No ale coz, ja nie
                      jestem lekarzem. Jak tylko sie dowiem co wyszlo na eeg to napisze,
                      pozdrawiam :))))))
              • gamadz Re: zawroty glowy 02.08.04, 20:06
                mam prosbe, czy mozesz napisac do mnie na gamadz@gazeta.pl, jak sie teraz
                czujesz i jakie byly wyniki badan. Mam te same objawy. Cale szczescie teraz sie
                tak nie nasilaja, ale mam to juz od 4 lat. Czekam z niecierpliwoscia. Pozdrawiam.
                • gamadz Re: zawroty glowy 02.08.04, 20:07
                  kwiat_lotosu_prosze daj znac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka