Dodaj do ulubionych

Baaaaardzo niskie żelazo!!! (24)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 18:30
Jakie są charakterystyczne objawy znacznego niedoboru żelaza w organizmie?

W związku z chorobą nerek mam okresowe niedobory Fe i trudności w
przyswajaniu go z pokarmów. Bywam patologicznie wręcz ospała, drętwieją mi
ręce i stopy. Często brakuje mi sił, aby przejść niewielki dystans.
Psychicznie wykazuję objawy silnej depresji. Czy niski poziom Fe może się w
ten sposób manifestować? Z czym jeszcze mam się liczyć?
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: Baaaaardzo niskie żelazo!!! (24) 21.04.04, 18:40
      podobne objawy do anemii daje takze zbyt niski poziom magnezu.

Powinnas zrobic badania krwi.
      Venus
      • Gość: meta_lura Re: Baaaaardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 19:13
        Ależ ja robię badania krwi regularnie. Właśnie piszę, że poziom żelaza mam
        bardzo niski "24" przy normie 60 - 120. Magnez w normie.

Chodzi o to, że na skutek obniżonej zawartości żelaza i innych czynników mam
        bardzo małą średnią objętość krwinki. Przy normalnej ilości erytrocytów,
        hemoglobina jest zawsze poniżej normy.

Jestem pod opieką lekarza, który przepisuje mi preparaty z żelazem, które ze
        względu na problemy z nerkami są bardzo słabo wchłaniane i leczenie trwa b.
        długo.

Chodzi mi o to, czy objawy o których piszę, są charakterystyczne dla moich
        kłopotów z morfologią krwi, czy przyczyn upatrywać zupełnie gdzie indziej

dziekuję.
        • Gość: Venus Re: Baaaaardzo IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 21.04.04, 22:32
          troche nieuwaznie przeczytalam, sorry.

Wiec dokladnie nie wiem,
          przypominam sobie ze podobnie sie czuje jak spada mi zelazo - bo tez mam
          sklonnosci do anemii.
          Jeszcze gorzej sie czulam jak bralam zelazo poniewaz zelazo uposledza
          wchlanianie magnezu.

Brak magnezu daje objawy wycienczenia, wiec trudno sie w tym wszystkim polapac.

Wydaje mi sie tez ze jesli ktos jest ciagle zmeczony i czuje sie zle, to
          samopoczucie tez mu sie psuje.

Z kolei objawem depresji tez jest zmeczenie, brak energii i uczucie
          przygnebienia.

Na twoim miejscu sprobowalabym jednak troche pobrac magnezu (ale nie razem z
          zelazem) i zobaczysz jak sie bedziesz czula. No i oczywiscie zelazo.
          Przewaznie jak jest brak zelaza to i brak Vit b tylko nie pamietam ktorej, B 2
          czy B12...czy tez B6..

jesli sie nie polepszy no to trzeba szukac przyczyn gdzie indziej..

i jeszcze jedno- jak mam wyniki na dolnej granicy normy to juz sie zle czuje.

Venus

• piscina Re: Baaaaardzo 21.04.04, 22:38
          Gość portalu: meta_lura napisał(a):

[...]
          > Jestem pod opieką lekarza, który przepisuje mi preparaty z żelazem, które ze
          > względu na problemy z nerkami są bardzo słabo wchłaniane i leczenie trwa b.
          > długo.
          [...]

Zelazo lepiej sie przyswaja w obecnosci wit. C albo w ogole czegos kwasnego.
    • patyczako Re: Baaaaardzo niskie żelazo!!! (24) 21.04.04, 22:30
      Sama przerabiałam niedokrwistosc z powodu zelaza i zapewniam cie ze masz typowe
      objawy jak przy tej wlasnie anemii ....a nie dochodzi jescze uczucie zimna
      dreszcze w nocy zawroty glowy brak apetytu zmiany paznokci itp. Zrob dokladne
      badanie krwi: morfologia + rozmaz, OB, samo zelazo nie wystarcza bo twoj
      organizm moze kiepsko go wchlaniac musisz zrobic calkowitą zdolnosc wiazania
      zelaza i bedziesz miala jasny obraz... przy okazjo moze warto poszukac lepszego
      lekarza? albo jakiegos dobrego hematologa???
      • venus22 Re: Baaaaardzo niskie żelazo!!! (24) 21.04.04, 22:43
        Jeszcze chcialam dodac ze herbata wyplukuje zelazo wiec trzeba albo organiczac
        ilosc albo w ogole zrezygnowac..
        Venus

ps ide sie napic herbaty :) uwielbiam Earl Grey twinnings'a.
      • Gość: meta_lura Re: Baaaaardzo niskie żelazo!!! (24) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 23:08
        patyczako napisała:
        a nie dochodzi jescze uczucie zimna
        > dreszcze w nocy zawroty glowy

Oj, dochodzi! dochodzi! Wręcz zastanawiałam się czy to nie jakieś klimakterium
        przedwczesne, bo oblewał mnie ni stąd ni zowąd zimny pot. Tylko niestety
        apetyt w górnej granicy normy, ale to już taki mój los. Ja w chorobie mogę
        zszarzeć, zmarnieć, ale schudnąć niestety nie ;))

Lekarz dobry, tylko mało gadający i niewiele można z niego wycisnąć. Milczek
        taki.

Dziękuję Tobie i innym za rady.
        pozdrawiam.
        m.
        • Gość: Julian Re: Baaaaardzo niskie żelazo!!! (24) IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 22.04.04, 18:36
          Jeśli przejdziesz na dietę bezglutenową stracisz parę kilo poczujesz sie lepiej
          powinny ustapić zaparcia i poprawić się zawartośc żelaza we krwi. Trzeba
          również uzupełnić braki magnezu /mrowienie, poty/. Pieczywo kukurydziane jest
          najlepsze przy takich objawach.
    • Gość: bubu Re: Baaaaardzo niskie żelazo!!! (24) IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 22.04.04, 20:01
      Witam,
      pozwól, ze wtrące parę groszy.Istnieją rózne preparaty z Fe, powinnaś wybierać
      takie które zawierają w swoim składzie vit C, oraz sa doskonale tolerowane
      (np.Tardyferon)- jest to tym bardziej istotne, ze masz kłopoty z nerkami.
      Suplementacja żelazem powinna trwać jeszcze przez minimum 3 miesiące po
      wyrównaniu obrazu hematologicznego krwii. Związane jest to z uzupełnianiem
      magazynów ferrytyny.To ze wyniki hemoglobiny będziesz miała prawidłowe nie
      znaczy, ze już jest wszsystko ok - ponieważ jesli nie będzie ferrytyny, hgb
      będzie znowu spadała na łeb i szyję. Tak więc rano, 30 min przed posiłkiem
      Tardyferon, a po ok. 6 -ciu godzinach Filomag B6 (preparat magnezu z vit B6
      ułatwiającą wchłanianie). Pomysl też o uzupełnieniu potasu - kurcze i drżenia
      miesni mogę też występować z niedoboru Potasu.
      Pozdrawiam i zyczę szybkiego powrotu do zdrowia.
    • stachenka Re: Baaaaardzo niskie żelazo!!! (24) 23.04.04, 01:19
      Ups, miałam bardzo podobny wynik 20 przy normie 56-115.

Nie zdziw się jeśli jeszcze serducho zacznie ci walić jak szalone. Jest to
      szczególni nieprzyjemne, jeśli ktoś nie lubi techno, a ja nienawidzę =(
      A podbiec do autobusu, to już był wyczyn ponad moje siły w tamtym czasie. Raz
      spróbowałam, nie zdążyłam i byłam po tych kilkunastu metrach w takim stanie, że
      omal nie siadłam na śniegu.

U mnie podnoszenie poziomu żelaza trwało rok, ale niestety nie wszystko od razu
      wraca do normy - dopiero pół roku później poczułam, że znowu mam pod czachą
      mózg a nie budyń. Serducho też już nie takie, jak kiedyś.

A teraz znowu się wykrwawiam... =(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka