Dodaj do ulubionych

Ratunku moje oczy

01.12.15, 15:09
Witam. Mam 22 lata. Problem mój polega na tym, że mam wiecznie czerwony oczy w mniejszym bądź większym stopniu. Czasem sie zdarza, że budzę się i jedno oko mam całe czerwone w żyłkach( nie wylew), posklejane jakąś wydzieliną. Mocno przekrwione oko mnie dopada raz na pare miesięcy, ostatnio 3-4 razy mnie dopadło w przeciągu 2-3 tygodni, lecz tak jak napisałem to nie jest jedyny problem bo od 12-13 roku życia zrobiły mi sie lekko przekrwione oczy (głownie wewnętrzne kącika oka). Byłem u okulisty państwowo przepisywał mi po kolei wszystkie krople nawilżające czy tez sztuczne łzy (6-7 rodzai), oczywiście nic nie pomogło, wiec wysłał mnie na badania alergiczne, pokazały, że nie jestem alergikiem. Po testach alergicznych, kiedy udałem się do lekarza stwierdził, że taki mój urok... Niestety nie jestem lekarzem ale nawet ja to wiem, że coś musi być nie tak. Poza względem wizualnym (czerwony oczy, popuchnięte powieki z lekko też czerwonymi brzegami powiek daje efekt jakbym chodził po 0.7l wódki czy po jakiś narkotykach, lecz prawda jest taka, narkotyków nigdy nie zażywałem a alkohol raz na miesiac z kumplami 4 piwka..) występują też inne objawy ( objawy suchego oka tzn: czesty jak nie wieczny dyskomfort w oku, jasne światła w hipermarketach jakiegoś oczopląsu dostaje, przy włączonych klimatyzacjach też jest tragedia, swedzenie oka, czasem łzawienie oka zwłaszcza na wietrze itp.) Po dłuższej przerwie nie dawało mi to spokoju, udałem się prywatnie do okulisty wyszukanego w internecie jednego z lepszych w Warszawie/Polsce. Po spojrzeniu w oko od razu stwierdził, że mam problemy z gruczołami meiboma( odpowiadający za nawilżanie oka) faktycznie na brzegach powiek zbierają mi się takie miniaturowe pęcherzyki. Przepisał mi: oxycort A, thealoz duo gel, blephasol i sól fizjologiczna. Stosowałem leczenie ze dwa miesiące w trakcie leczenia poszedłem jeszcze do dermatologa która stwerdziła atopowe zapalenie skóry, nie wiem czy jedno z drugim może mieć coś wspólnego, przepisała pirolam, rozex i kremy tłuste. Po całej kuracji 2 miesięcznej stwierdziłem, że oczy jakie były takie są, ewentualnie z 10% mniej sa czerwone. Poszedłem z powrotem do tego samego okulisty który jak usłyszał, że moze 10% jest lepiej stwierdził no to mamy diagnoze taki Twoj urok musisz to pokochać.. Proszę pomóżcie mi co mam z tym zrobić, może macie/mieliście taki sam problem, gdzie szukać rozwiązania tego problemu? :(
Obserwuj wątek
    • misio2682 Re: Ratunku moje oczy 28.12.15, 08:28
      Mam to samo. 5 lat leczenia bez skutku. Spróbuj odstawić nabiał, cukier , alkohol i smazone potrawy. Mi to bardzo pomogło. Poza tym Miałem problemy z refluksem.
    • misio2682 Re: Ratunku moje oczy 28.12.15, 08:32
      Być może to przerost drozdzakow lub zakwaszenie organizmu. Moja dieta opierala sie kiedyś tylko na nabiale i slodyczach. Tetaz jem gotowane ( mieso, losos, warzywa, platki owsiane , ryz brazowy lub basmati, jakies owoce). Bylem leczony na alergie , na suche oko. W wie okulista stwierdził dysf.grucx.meiboma i dal oftaquix i thealoz ale nic nie pomoglo. Odstawilem wszystko, czasem lykam omega forte. Trzymam sie zdrowego odzywiania
    • misio2682 Re: Ratunku moje oczy 28.12.15, 08:34
      Objawy calkowicie jeszcze nie zniknely, rano mam lekka wydzieline ale w ciagu dnia nie mam zadnych objawów.. Nie stosuje juz cieplych okladow.
      Pozdrawiam
      Ps mam 23 lata a zaczelo sie to jeszcze w liceum...
      • krzysiek19933 Re: Ratunku moje oczy 28.12.15, 10:55
        Byłem z 3 tygodnie u bardzo dobrego okulisty, który powiedział, że mam bardzo zdrowe oczy tylko coś od środka powoduje, że mam strasznie suche oczy, powiedział, że może coś reumatolog bedzie wiedział. Kiedy poszedłem powiedziałem wszystkie dolegliwosci poprzepisywał mi rentgeny usg szerek badania krwi moczu, chodzę od lekarza do lekarza i dalej każdy twierdzi że z jego badania nic nie widać, że jestem zdrowy jak ryba, jedynie czekam na na ostatnie dwa badania z krwi na które sie czeka 3 tygodnie(chyba genetyczne jakies). Uważasz, że to może być dieta? tak sie zastanawiam i kiedys fakt jadalem na dzien jakiegos batonika a teraz jeszcze rzadziej, alkohol może raz na miesiac ~4 piwka, wiec jedynie te smażone rzeczy zostają które moze faktycznie spróbuje na jakis czas odrzucić. Ale jakby jeszcze ktoś może coś zaobserwował badz ma jakies doswiadczenie prosze dalej o rady.
    • misio2682 Re: Ratunku moje oczy 28.12.15, 15:50
      Suche oko jest wtedy gdy brakuje łez ( warstwa wodna). Dysf.meiboma jest wtedy gdy brakuje warstwy lipidowej łez (warstwa tluszczowa). Zwykle sztuczne lzy nie pomoga bo zawieraja tylko wodna warstwe łez.

Najwazniejsze to znaleźć przyczynę, był moment kiedy moj stan sie bardzo zaostrzyl, mialem bardzo spuchniete brzegi powiek (wtedy jadlem codziennie smazone potrawy, frytki, kotlety pizza itd). Odrzucilem nabiał i wszystko co smażone. Jest 80% lepiej.

Moze alergia pokarmowa? Przyczyn może być wiele, mi okłady mało pomagały a antybiotyki nic... Najlepiej z antybiotykow chyba pomogly krople azyter ( poprawa moze z 20%)...
    • misio2682 Re: Ratunku moje oczy 28.12.15, 15:54
      Najczestsze alergeny to mleko, jajka , orzechy, pomidory. W moim przypadku od małego nie jadłem surowek ani salatek (zero warzyw), ale za to duzo nabialu, slodyczy, fast foody itp. Jako nastolatek zacząłem miec problemy z refluksem i w końcu przestalem tolerowac nabial (wzdecia, gazy, uczucie pelnosci). Czas zmienic nawyki zywieniowe w moim przypadku.

Zycze wytrwałości, jak dlugo to juz trwa?
      • krzysiek19933 Re: Ratunku moje oczy 03.01.16, 19:27
        u mnie trwa około 10 lat.. jest to mega denerwujące, nic nie ćpam, alkohol bardzo rzadko, badania krwi wychodza bardzo dorze, okulista mówi ze oko zdrowe tylko własnie ze sucho i cos od srodka wywoluje suchosc.. dokładnie w składzie łez brakuje tłuszczu, który chroni i odpowiada za odpowiednie nawilzenie. A mogłbym jakis do Cb kontakt zebysmy popisali chwile bo tutaj ciezko wymienic sie troszke informacjami. Numer gadu gadu, facebook, skype byle co ale bardzo mi zalezy bo widze ze faktycznie bardzo zblizone objawy ja tez z nabiałem mam problem jak sie kawy napije z mlekiem to duze bóle brzucha mi sie zaczynają, masz troche wieksza wiedze ode mnie która moze mi sie przydać a lekarze są bezradni :(
    • misio2682 Re: Ratunku moje oczy 04.01.16, 22:39
      Moje gg 3088713
    • krzysiek19933 Re: Ratunku moje oczy 20.01.16, 13:06
      Witam wszystkich. Problem nie ustąpił ;/ Przeszedłem szereg padań usg, rtg, badania moczu, krwi. Wszystko pokazuje, że jest dobrze.. Jedynie z moczu wyszło bakterii 30.70 gdzie norma to 0-11.40. Reumatolog skierował na badania boreliozy ( ugryzł mnie 1 kleszcz miałem wtedy z 10 lat czyli koło 12 lat temu). Badanie pierwszych wynik IgG wyszedł 10 gdzie do 10 jest ujemny 10-15 watpliwy, >15 ddodatni, natomiast IgM 50.6 gdzie od 22 jest dodatni. Zrobiłem kolejne testy western-blot które IgG i IgM mam ujemne.. lecz w IgG mam dodatni p41 a w IgM mam dodatni p41 i p39. Wyniki jednoznacznie nie odrzucają boreliozy ale nie potwierszają.. Problem cały czas jest oczy nadal są czerwone, brzegi powiek napuchnięte i lekko czerwone okulista odesłał do reumatologa, u reumatologa czuje, że też to bedzie ostatnia wizyta skoro wychodzi nadal, że wszystko okej :( co mogę jeszcze zrobić? czy to na pewno nie ta borelioza? co w takim razie z tymi p41 i p39 może to świadczy o innej chorobie ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka