Dodaj do ulubionych

Ostry zapach potu..

20.02.11, 12:33
Witam,
mam bardzo niemiły problem związany z moim potem.. Nie pocę się mocno, tylko pod pachami mam lekkie plamy, ale za to zapach mojego potu jest niesamowicie ostry! Dbam o higienę, używam antyperspirantów (nic nie dają), stosuję też Etiaxil (strasznie drogi więc nie zawsze mogę sobie na niego pozwolić, dlatego ma przerwy w jego stosowaniu, a działa u mnie do dwóch dni po zastosowaniu), krem SRV, mydło antybakteryjne, mydło przeciw poceniu się (siarkowe), herbatki z pokrzywy... i NIC!
Co gorsza, niektóre koszulki (bawełniane) reagują dziwnie z moim potem, po 5 minutach noszenia zaczynam śmierdzieć z daleka a nawet nie zdążę się jakoś mocno spocić... :( dostałam nową pracę, po paru dniach założyłam jedną z nieszczęsnych koszulek i cały dzień czułam że wszędzie mnie czuć...i wiem że nie tylko ja to czułam, tylko nikt o tym nie mówił. Ale wstyd totalny :(

Czy ktoś ma podobny problem? Albo jakoś go rozwiązał? Znacie jakieś dobre sposoby na ostry zapach potu? (nie nadpotliwość).
Proszę o rady i z góry dzięki serdeczne za pomoc.
Obserwuj wątek
    • iwona402 Re: Ostry zapach potu.. 20.02.11, 19:01
      Jedną z przyczyn nieprzyjemnego zapachu ciała może być niedobór vit.B12, wiele lat się z tym zmagałam. Cały czas miałam wrażenie, że śmierdzę, szczególnie stopy i miejsca intymne, bez przerwy się myłam, zmieniałam ubrania a nieprzyjemny zapach był ze mną. Dopiero regularne branie zastrzyków z witaminy B12 zlikwidowały definitywnie ten problem. Radzę Ci oznaczyć poziom tej witaminy we krwi, robią to w niektórych laboratoriach- koszt to 10-30zł. Zamiast drogiego Etiaxilu można kupić wiele tańszy Antidral, oba zawierają chlorek glinu, u mnie skuteczność była identyczna.
      • pepper-box Re: Ostry zapach potu.. 20.02.11, 19:26
        Dzięki za podpowiedź! Czytałam sporo w internecie i chociaż wiele tam bzdur, to natknęłam się na tą teorię z niedoborem B12 i wydaje się być prawdopodobna. Gratuluję wygranej walki z tym paskudnym problemem :) Konieczne są zastrzyki? Już wybrałam tabletki, SOLGAR naturalna wit B12 z magnezem i cynkiem (magnezu potrzebuję). Zapytam w pobliskim laboratorium o te badanie. Dziękuję raz jeszcze :)
        • iwona402 Re: Ostry zapach potu.. 20.02.11, 20:57
          vit.B12 doustnie przeważnie słabo jest przyswajana. W moim przypadku jedyne podanie domięśniowe ma sens, gdyż mam autoimmunologiczne zmiany zanikowe śluzówki żołądka, brak czynnika Castle'a który warunkuje wchłanianie tej witaminy. Przez 30 lat jedynym objawem tego niedoboru były ciągłe bóle gardła i wzdęcia, później pojawił się nieprzyjemny zapach ciała, a na samym końcu straszna anemia.
          • pepper-box Re: Ostry zapach potu.. 20.02.11, 21:29
            Na anemię to ja się już leczyłam.. wyleczyłam dwa-trzy lata temu. Często miewam ostre bóle żołądka i wzdęcia też.. Może to to samo?

Mogłabyś mi napisać, jak wybadać ten czynnik Castle'a?
            • iwona402 Re: Ostry zapach potu.. 20.02.11, 21:51
              W anemii z niedoboru żelaza objętość krwinki czerwonej(MCV) jest z reguły zbyt mała, a gdy jest niedobór vit.B12, lub kwasu foliowego to krwinka może być zbyt duża -MCV powyżej 100. Należy wykonać morfologię krwi, gastroskopię i oznaczyć poziom vit.B12, oraz przeciwciała przeciwko czynnikowi Castle'a i ATPazie śluzówki żołądka. W klinikach gastroenterologicznych wykonują jeszcze dużo innych badań , ale ja jako zwykły szaraczek nie miałam do nich dostępu i wszystkie wcześniej opisane badania musiałam wykonać na własny koszt.
              • iwona402 Re: Ostry zapach potu.. 20.02.11, 22:08
                Przykry zapach ciała jest chyba związany z nadmierną ilością kwasu metylomalonowego, który wydalany jest głównie z moczem. Ja jestem już bardzo wyczulona na ten zapach, gdyż jak nadchodzi czas na zastrzyk z vit.B12 to czuję w swoim moczu ten charakterystyczny zapach, nie muszę zaglądać do kalendarza, że to już ten dzień. Wiem,że niektóre laboratoria oznaczają poziom kwasu metylomalonowego w moczu.
                • pepper-box Re: Ostry zapach potu.. 04.03.11, 14:23
                  Witam ponownie,
                  zrobiłam badanie krwi (32zł), wit. B12 mam w normie.. Więc przyczyny będę szukać dalej.
    • joanna-pl Re: Ostry zapach potu.. 04.03.11, 16:51
      Mój problem polega na tym,ze nie ja śmierdzę,tylko śmierdzi moja pracownica.Niby wszyscy czują od niej tę nieprzyjemną woń ale nikt nie ma odwagi jej powiedzieć,że smierdzi.Już raz zwróciłam jej uwagę (jestem jej przełożoną).zrobiłam to w sposób dość delikatny ale konkretny.Pomogło ale niestety na krótko!Ona chyba wcale od siebie nie czuje tego smrodu.Nadmienię,ze pracujemy w miejscu,gdzie nie wypada śmierdzieć...Poradzcie co robić
      • pepper-box Re: Ostry zapach potu.. 06.03.11, 22:10
        Wiesz.. ona może mieć problem podobny do mojego. Że zdaje sobie z tego sprawę, ale nie może nic z tym zrobić.
        W żadnym miejscu pracy nie wypada śmierdzieć. Ja w momentach krytycznych miałam przy sobie w pracy świeżą koszulkę, mydło antybakteryjne, mały ręczniczek i antyperspirant. I czasem musiałam dwa razy w ciągu dnia udać się do łazienki żeby te przybory wykorzystać. Może jeżeli jest to taki problem (a nie kwestia braku higieny), to warto to zaproponować?
    • 22candida Re: Ostry zapach potu.. 28.04.11, 17:54
      Cześć,
      czy rozwiązałaś już swój problem ? Ja mam podobny : (

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka