Dodaj do ulubionych

Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!!

IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.05.04, 16:45
Wyniki po 1 miesiącu od odstawienia Sortisu 10 ( bo miałam wynik całkowitego
7.39 ) są takie

całkowity 5,29
HDL 1,84
LDL 3,06
TG 0,86

ogólnie znowu oznaczenie jako H

Mam 28 lat nie jem nic tłustego (wędlin, mięsa raz na dwa tyg) same warzywka
kaszki i nabiał i jestem chyba raczej normalnej budowy 162 cm i 51 kg. Czy
musze biegać znowu do lekarza czy wynik na prawdę jest taki zły ??
Pomózcie
Obserwuj wątek
    • konopielka80 Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! 07.05.04, 17:39
      Bardzo dziwny sposób mierzenie cholesterolu..nawet nie wiem jak to odczytać..
    • Gość: N.C. Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: 195.116.150.* 07.05.04, 17:53
      Z tego co widzę, to masz niezłe wyniki, tak trzymać. Normy możesz tu sprawdzić:
      www.bio-inter.pl/bm/index.php?d=5&a=6#prawidlowePozdrawiam
    • connie1 Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! 07.05.04, 18:10
      Normy lipidów :
      Cholesterol całkowity: ponożej 5,2 mmol/l
      cholesterol LDL poniżej 3,4 mml/l (poządane poniżej 3 mmol/l
      cholesterol HDL; kobiety powyżej 1,00 mmol/l
      trójglicerydy:poniżej 2,00 mmol/l
      Jak widac statyny działają..
      Pozdrawiam
      Conka
      • vitalia Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! 07.05.04, 18:13
        Connie.
        Czy te statyny nie uzależniają,,bo słyszałam że trzeba je brać i brać.a jak się
        odstawi to różnie bywa..
        • connie1 Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! 07.05.04, 18:16
          Uzalezniają...?
          W jakim sensie?
          Generalnie jest tak ,że hiperlipidemia jest czynnikiem ryzyka rozwoju
          miażdżycy, a miażdzyca to zawał, udar .. itd..
          A ,ż eteraz jest statynowy boom i dążenie do niższych wartości lipidów to fakt.
          • Gość: Neja Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.05.04, 18:34
            To dlaczego mam oznaczone wyniki jak H czyli za wysokie i jak w moim przypadku
            ma się zły do dobrego ?? I czy muszę biegnąć po dalsze rezpety na sortis ??
            • connie1 Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! 07.05.04, 18:38
              Bo norma cholesterolu całkowitego wynosi 5,2 , więc automat zaznaczył jako
              wysoki...
              Co do dalszego leczenia-ja bym zostawiła tę decyzję lekarzowi , który Cię
              prowadzi ,bo jak wykazało badanie HPS prawidłowe wartości lipidogramu mają
              znaczenie nie tylko w prewencji wtórnej , ale także pierwotnej choroby
              wieńcowej..
              Pozdrowionka i zawsze do usług w miarę wiedzy i czasu
              Conka
              • vitalia Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! 07.05.04, 18:44
                Connie..Pewnie masz tą strasznie grubą księgę z lekami wszelakimi??Jeśli
                znajdziesz chwilkę czasu zerknij na,,,Cholestin,,To też statyny,Ale jakby
                inne.Co powiesz na takie...
                • connie1 Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! 07.05.04, 18:48
                  Cholestin niewiele ma wspólnego ze statynami..
                  Podawany jest w leczeniu chorób dróg żółciowych i pecherzyka żółciowego..
                  • vitalia Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! 07.05.04, 19:53
                    To chyba nie o tym samym mówimy..w mojej ulotce stoi jak ,,byk..Zawiera zestaw
                    synergistycznie działających naturalnych statyn,oraz NNKT..Obniża poziom
                    cholesterolu całkowitego....LDL oraz trójglicerydów.Wpływa na obniżenie
                    podwyższonego(200-240 mg/dl)cholest. we krwi.Sprzyja podwyższeniu (HDL).I coś
                    tam jeszcze.To nowy preparat i może nie każdy jeszcze zna,ale o,naturell.I
                    działa.
          • Gość: Neja Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.05.04, 18:35
            Conka jak zwykle niezawodna ;)
    • Gość: studentka medycyny Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: *.agh.edu.pl 07.05.04, 20:47
      Obacna najnowsza norma cholesterolu całkowitego to 5.0. Ty masz świetne wyniki.
      Trzymaj dietę i nie biegaj do lekarza, sprawdź lipidy za około miesiąc. I ja na
      Twoim miejscu zaczęłabym jeść mięso, zaraz złapiesz anemię, jak tak dalej
      będziesz go unikać. Wytwałości w diecie :) I nie przejmuj się tak strasznie :)
      • Gość: ppns Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.05.04, 21:33
        Najnowsza norma to 5.
        A wg tradycyjnego mianownictwa to jest 200 ?
        • Gość: N.C. Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: 195.116.150.* 08.05.04, 10:23
          Tu chodzi o jednostki w jakich wynik jest podawany. Te 200 to w mg na dL.
          Natomiast 5 to w mmol na L.
          Link o cholesterolu tu:
          www.bio-inter.pl/bm/index.php?d=5&a=6
          Przy okazji, w moim laboratorium normy są następujące ( w mmol na L)
          cholesterol 3,9 do 6,2
          trójglicerydy 0,3 do 1,8
          HDL powyżej 0,9
          i LDL do 3,50
          • connie1 Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! 08.05.04, 17:13
            Cholesterol całkowity -do 5,2 mmol/l ( lub do 5,00) wg. wszelkich prawideł , we
            wszystkich labolatoriach!
            • Gość: N.C. Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 10.05.04, 20:56
              Zgadza się, ma tu być 5,2. Błędnie wcisnęłam 6, nie spojrzałam. Biję się w
              piersi :-)))
              Oczywiście 5,2.
      • Gość: brumbak Re: porada niedouczonej studentki IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 08.05.04, 10:28
        Gość portalu: studentka medycyny napisał(a):

> Obecna najnowsza norma cholesterolu całkowitego to 5.0. Ty masz świetne
        wyniki.
        > Trzymaj dietę i nie biegaj do lekarza, sprawdź lipidy za około miesiąc. I ja
        na
        > Twoim miejscu zaczęłabym jeść mięso, zaraz złapiesz anemię, jak tak dalej
        > będziesz go unikać.
        ..
        studentka, nie wiem czy wiesz jesteśmy już w UNii, wiedza zza żelaznej kurtyny
        spadek po komunie już nie wystarcza (ciekawe na jakiej podstawie formułujesz
        taka opinię? )
        • Gość: studentka Re: porada niedouczonej studentki IP: *.agh.edu.pl 08.05.04, 14:52
          Ja nie powiedziałam, że trzeba jeść mięso, żeby uniknąć anemii. Po prostu mięso
          zawiera najlepiej przyswajalne przez człowieka żelazo hemowe, którego w
          roślinach nie znajdziesz. I nie twierdzę, że dieta bezmięsna nie jest zdrowa.
          Po prostu wyraziłam swoją opinię, bo mam do tego prawo, podobnie jak Pan/i, a
          to, czy ktoś z tego skorzysta, czy nie, to tylko i wyłącznie jego problem.
          Pozdrawiam i życzę więcej tolerancji :)
          • Gość: brumbak Re: porada niedouczonej studentki IP: *.crowley.pl 08.05.04, 16:29
            Gość portalu: studentka napisał(a):
            > Ja nie powiedziałam, że trzeba jeść mięso, żeby uniknąć anemii
            ....
            cytuję:
            "I ja na
            Twoim miejscu zaczęłabym jeść mięso, zaraz złapiesz anemię, jak tak dalej
            będziesz go unikać. „

Jednak tak napisałaś.
            Ale dobrze że sprostowałaś.

Mój tekst który zamieściłem jako komentarz do Twojej wypowiedzi to cytat z
            innego wątku.
            Słowo” fanatycy” odnosiło się oczywiście do innych osób – nie do Ciebie.

Po prostu mięso
            > zawiera najlepiej przyswajalne przez człowieka żelazo hemowe, którego w
            zawiera najlepiej przyswajalne przez człowieka żelazo hemowe, którego w
            > roślinach nie znajdziesz.
            ... rosliny sa wystarzjąco dobrym żródłem zelaza
            patrz np wyniki jednego z najwiekszych w historii medycyny badan Chinese Health
            Project( Harvard, Cornell Universities , Chińska Akademia nauk- lata 80.i 90.)

-
            I nie twierdzę, że dieta bezmięsna nie jest zdrowa.
            - to bardzo dobrze
            bo np. na tym forum była Pani Lekarka która tak twierdziła
        • Gość: studentka Re: porada niedouczonej studentki IP: *.agh.edu.pl 08.05.04, 14:52
          Jak również nigdy nie byłam i mam nadzieję nie będę fanatyczką :))
    • Gość: lola Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: *.org / 213.17.233.* 07.05.04, 21:03
      kup sobie książkę J.Kwaśniewskiego "Dieta optymalna"
      dokładnie przeczytaj, bo na tych warzywkach i kaszkach to długo nie będziesz
      miał(a) dobrych wyników
      • Gość: ppns Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: *.zgora.dialog.net.pl 07.05.04, 21:38
        A jakie powinny być wg Dra Salcesona dobre wyniki ?
        W jego książkach i na kilku stronach jest
        mętnie to opisane, wg niego , nie ma znaczenia poziom
        cholesterolu na zdrowie , a wręcz przeciwnie ,
        im wyższy , tym lepszy.
        • Gość: Neja Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.05.04, 20:24
          Jeżeli ktos pisze że im wyższy cholesterol tym lepiej to ja chyba będę omijała
          takie dietki i zalecenia żywieniowe szerokim łukiem....
    • Gość: Neja Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: 5.2.* / *.chello.pl 10.05.04, 20:27
      I jeszcze słówko na temat anemii. Jadam już tak od dłuższego czasu - nie
      dlatego ze jestem na diecie tylko dlatego że tak lubię. Mięso i wędliny jem
      sporadycznie. Wędlin prawie wcale mięso raz na 7 - 10 dni a wyniki krwi mam
      doskonałe. Więc chyba mój sposób żywienia - jedzenie kasz warzyw orzechów i
      ziaren nie jest taki najgorszy.

Dziwi mnie tylko i tak wysoki wskaźnik cholesterolu przy takim odżywianiu.
      A może to wina czerwonego winka ??? Może jednak nie zbija a nabija :)))
      • Gość: wegan Re: Cholesterol wyniki zerknijcie proszę !!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 10:49
        Co do mięsa, to zależy od organizmu. Ja przy ogromnej hiperlipidemii też
        musiałem znacznie ograniczyć jedzenie mięsa. Przez około 1,5 roku jadłem tylko
        mięso kurze, indycze i ryby. Żywiłem się głównie warzywami i kaszami. Popadłem
        w skrajną anemię, że musiałem mieć podaną krew. Jak się okazało mój ogranizm
        przestał przyjmować wit. B12 i żelazo, a to jest niezbędne do prawidłowej pracy
        wątroby, która też zaczęła szwankować. Miałem biosję szpiku i okazało się, że
        niewłaściwa dieta sowodowała dyslazję szpiku. Teraz jem od czasu do czasu
        czerwone, chude mięso, częściej wędlinę i wyniki się poprawiły. Spadły lipidy,
        wątroba też lepiej. Anemia już z zaniku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka