Dodaj do ulubionych

Suplementy diety

07.07.11, 13:21
Co myślicie o suplementach diety?
Obserwuj wątek
    • kradam Re: Suplementy diety 08.07.11, 09:23
      Dobry biznes. Fajnie pokazuje głupotę społeczeństwa. Zastanawia mnie czy kiedyś jakiś polski polityk uzna, że opłaci mu się z tym zrobić porządek.
      • mrukmrukmruk Re: Suplementy diety 11.07.11, 12:11
        Jeśli ktoś wie jak stosować oraz wie, że suplement to znaczy dodatek, uzupełnienie - DIETY to czemu nie? Ja stosowałem wiele suplementów i odżywek dla sportowców, mogę polecić tutaj np. proszek zasadowy langsteiner, dzięki niemu udało mi się ustabilizować metabolizm po chorobie i trochę wzmocnić. Niedrogie i skuteczne, więc dlaczego nie brać?
        • marmarosa Re: Suplementy diety 11.07.11, 13:07
          Suplementy diety to dobra sprawa pod warunkiem, że wiesz które i jak stosować. Ja używam olej lniany z zielonego nurtu na moje suche dłonie. Jest poprawa, czekam aż całkiem tą usterkę zaleczę:)
        • kradam Re: Suplementy diety 11.07.11, 16:14
          > się ustabilizować metabolizm po chorobie i trochę wzmocnić. Niedrogie i skutec
          > zne, więc dlaczego nie brać?
          Może dlatego, że nie za darmo i w większości przypadków jednak nieskuteczne?
          • projekt_wellness Re: Suplementy diety 11.07.11, 20:57
            Zgodze sie, wszystko w ramach zdrowego rozsadku!
            Ja pije żel aloesowy od 4 miesięcy i zapomnialam co to bóle żołądka i jelit ;)
        • erivela Re: Suplementy diety 15.09.11, 13:24
          A ja stosowałam suplementy z żurawina na infekcje pęcherza i nic mi nie pomogło i tak musiałam się zaszczepić żeby się wyleczyć.
          • tomasz-dominiak [...] 15.09.11, 21:19
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • mili_wanili32 Re: Suplementy diety 06.10.11, 00:24
              No właśnie, ja bym chętnie faszerowała dzieci owocami i warzywami, gdyby chciały jeść.
              Poza tym, nie zawsze mam dostęp do produktów ekologicznych, a w moc tych sprzedawanych na przyulicznych bazarach czy marketach, jakoś nie wierzę. Są przecież naturalne suplementy.
              • snajper55 Re: Suplementy diety 06.10.11, 00:47
                mili_wanili32 napisała:

> No właśnie, ja bym chętnie faszerowała dzieci owocami i warzywami, gdyby chciał
                > y jeść.
                > Poza tym, nie zawsze mam dostęp do produktów ekologicznych, a w moc tych sprzed
                > awanych na przyulicznych bazarach czy marketach, jakoś nie wierzę. Są przecież
                > naturalne suplementy.

Nie ma naturalnych suplementów. Wszystkie te "suplementy" to produkt przemysłu chemicznego. Naturalne są owoce i warzywa. Już w sokach maż różne utrwalacze, barwniki, słodziki, polepszacze smaku, zapachu, koloru.

S.
              • ketss Re: Suplementy diety 06.10.11, 18:52
                W tym jest problem, że dzieci nie zawsze chcę jeść te warzywa i owoce czy też ryby, dlatego uważam, że jak najbardziej powinniśmy wtedy podawać dzieciom witaminy i najlepiej te z kwasami Omega3.
                • snajper55 Re: Suplementy diety 06.10.11, 21:06
                  ketss napisała:

> W tym jest problem, że dzieci nie zawsze chcę jeść te warzywa i owoce czy też r
                  > yby, dlatego uważam, że jak najbardziej powinniśmy wtedy podawać dzieciom witam
                  > iny i najlepiej te z kwasami Omega3.

Jeśli rodzice nie jedzą to dlaczego dzieci miałyby jeść coś, co rodzic im podaje na talerzu z wyrazem odrazy i wstrętu na twarzy?
                  Żadnej chemii dzieciom (i dorosłym) nie podaje się bez zalecenia lekarza. Przedawkowanie witamin czy mikroelementów może mieć tragiczne konsekwencje.

S.
                  • mili_wanili32 Re: Suplementy diety 08.10.11, 12:00
                    Mimo szczerych chęci, nie da się dbać o dzieci bez "wspomagaczy". Choć nie jestem ich zwolenniczką, to daję dzieciom witaminy, bo uważam, że w pokarmach które spożywają jest ich za mało. Samo dbanie o prawidłowe odżywianie nie wystarcza. Ale nawet jak coś podaję dzieciom, to wybieram suplementy bez sztucznych barwników czy słodzików.
                    • snajper55 Re: Suplementy diety 08.10.11, 17:26
                      mili_wanili32 napisała:

> Mimo szczerych chęci, nie da się dbać o dzieci bez "wspomagaczy". Choć nie jest
                      > em ich zwolenniczką, to daję dzieciom witaminy, bo uważam, że w pokarmach które
                      > spożywają jest ich za mało.

A na jakiej podstawie tak uważasz? Robiłaś im jakieś badania?

> Samo dbanie o prawidłowe odżywianie nie wystarcza.

Całkowicie wystarcza.

> Ale nawet jak coś podaję dzieciom, to wybieram suplementy bez sztucznych barwn
                      > ików czy słodzików.

No i co z tego, skoro cała reszta jest tak samo sztuczna jak te barwniki czy słodziki? Niepotrzebnie faszerujesz dzieci chemią.

S.
                      • mili_wanili32 Re: Suplementy diety 10.10.11, 12:04
                        Jakoś nie mam przekonania, że to co można kupić w sklepach, zwłaszcza warzywa i owoce, mają odpowiednio dużo składników odżywczych. Wszędzie dają tyle nawozów i pestycydów :-( a ja nie mam możliwości hodować własnych.
                        Ryb moje dzieci nie lubią, a paluszków rybnych im nie dam. Więc profilaktycznie daję im suplementy z omaga 3 i witaminami. Oczywiście nie rezygnuję z odpowiedniej diety.
              • 1979dominika Re: Suplementy diety 25.01.21, 14:18
                moje dzieci jedzą owoce i warzywa codziennie. Ale w okresie zimowym, gdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, wtedy dostają ode mnie naturalne suplementy (z certyfikatami, a nie kupowane w aptece niewiadomego pochodzenia) - daje im pyszne witaminki pozyskiwane ze sproszkowanych owoców i warzyw . Ważne w suplementacji jest to , żeby korzystać z suplementów dobrej jakości
    • erivela Re: Suplementy diety 16.07.11, 09:19
      Zależy od czego się przyjmuje te suplementy, ja brałam preparaty z żurawina na infekcje pęcherza, ale niestety bez skutku i tak musiałam iść do lekarza po szczepionkę.
    • mili_wanili32 Re: Suplementy diety 14.09.11, 22:56
      A czy suplementy diety mogą brać tylko dorośli? Może lepiej zacząć we wcześniejszym stadium? Mam na myśli dzieciaki.
      • snajper55 Re: Suplementy diety 14.09.11, 23:39
        mili_wanili32 napisała:

> A czy suplementy diety mogą brać tylko dorośli? Może lepiej zacząć we wcześniej
        > szym stadium? Mam na myśli dzieciaki.

A po co dzieciaki chemią faszerować? Mało warzyw i owoców?

S.
        • muszu155 Re: Suplementy diety 15.09.11, 16:15
          Mądrze prawi, piwa mu dać!
          A tak swoją drogą to temat bardzo słaby, zaraz ktoś poleci jakąś linię produktów i będzie myślał że ktoś to kupi.
    • aborcyjnokoncepcyjnalustracja Suplementy? 15.09.11, 12:21
      Suplementy warto brać, tylko gdy czegoś organizmowi brakuje i są z tego powodu kłopoty.
      Inaczej nie należy ich zażywać.
    • evee1 Re: Suplementy diety 11.10.11, 04:37
      Uwazam, ze w obecnych czasach mamy dostep do tak zroznicowanej diety, ze NA OGOL zadne suplementy nie sa potrzebne, a szczegolnie jak skladnik diety codzeinnej i podstawowej.
      • karrantum Re: Suplementy diety 12.10.11, 22:25
        W dobie przetwarzanej żywności brakuje nam w jedzeniu enzymów, nie ma mowy żeby być zdrowym bez dodatkowej suplementacji.
        • snajper55 Re: Suplementy diety 13.10.11, 11:43
          karrantum napisała:

> W dobie przetwarzanej żywności brakuje nam w jedzeniu enzymów, nie ma mowy żeby
          > być zdrowym bez dodatkowej suplementacji.

A jakie to enzymy są w tych twoich suplementach? No dobrze, napisz przynajmniej jakież to enzymy powinny być w żywności a ich nie ma. ;)

S.
        • evee1 Re: Suplementy diety 14.10.11, 08:04
          Ja jakos zdrowa jestem ;-).
        • amandina Re: Suplementy diety 17.10.11, 16:40
          Enzymy w żywności!?
          W żywności mogą się znajdywać co najwyżej witaminy, mikroelementy lub składniki odżywcze. Enzymy wytwarza ludzki organizm.
          • sniezynka22 Re: Suplementy diety 11.11.11, 07:24
            Z naszą żywnością jest na ogół tak, że te dawki witamin w nich zawarte są niewielkie, zwłaszcza w tych wszystkich przetworzonych produktach. Ale też warto zrobić badania czego organizm potrzebuje i w razie czego uzupełniać suplementem.
            • karrantum Re: Suplementy diety 11.11.11, 10:15
              Szkoda, że lekarze o tym nie mówią :(
              • snajper55 Re: Suplementy diety 11.11.11, 11:06
                karrantum napisała:

> Szkoda, że lekarze o tym nie mówią :(

Nie mówią, ponieważ nie jest to prawda. Normalna jedzenie zawiera wystarczającą ilość witamin. Tylko nie wolno warzyw i owoców omijać łukiem. Jeść mięso i ryby.

S.
            • ketss Re: Suplementy diety 11.11.11, 16:01
              Dokładnie, dlatego ja właśnie podaje swoim dzieciom witaminki i kwasy Omega3.
              • martinka80 Re: Suplementy diety 11.11.11, 20:08
                Nie jestem zwolenniczką zażywania chemii, ale nie jestem też przeciwniczką zażywania suplementów diety. Uważam, że warto uzupełnić sobie niedobór jakiś brakujących witamin. Nie wierze też w to, że warzywach i owocach w których nadmiar konserwantów jesteśmy w stanie uzupełnić sobie niezbędne witaminy. Dlatego zażywam suplementy, chociażby tran z Gal. W ten sposób nie tylko uzupełniam brakujące witaminy, ale wzmacniam organizm.
                • sniezynka22 Re: Suplementy diety 12.11.11, 11:33
                  W warzywach i owocach jest dużo pestycydów. Jemy je, bo są zdrowe i trzeba je jeść, ale to za mało. Suplementy z olejami ryb są bardzo dobre.
                  • karrantum Re: Suplementy diety 14.11.11, 21:02
                    Suplementy diety robią zawrotną karierę. Nie chodzi o to, że są modne, ale że pomagają w wielu przypadkach lekkich i nawet tych ciężkich schorzeń.
                    • snajper55 Re: Suplementy diety 14.11.11, 21:49
                      karrantum napisała:

> Suplementy diety robią zawrotną karierę. Nie chodzi o to, że są modne, ale że p
                      > omagają w wielu przypadkach lekkich i nawet tych ciężkich schorzeń.

Brednie. W chorobach pomagają lekarstwa, a nie jakieś suplementy diety, najczęściej niepotrzebnie kupowane i niepotrzebnie zażywane.

S.
                      • ess.ka Re: Suplementy diety 14.11.11, 22:10
                        www.eioba.pl/a/1kz6/witaminy-naturalne-a-syntetyczne
    • sniezynka22 Re: Suplementy diety 07.12.11, 14:52
      Suplement to nie lek, nie zastąpi też niezbędnych dla organizmu witamin i minerałów, ale pomoże w uzupełnieniu ich niedoboru.
      • elza_4 Re: Suplementy diety 08.12.11, 19:56
        Zgadzam się, ja podając swoim dzieciom kwasy omega3 jestem spokojna, bo wiem, że dostarczam organizmowi cennych składników. A moje dzieci to niejadki :(
    • anulkalin Re: Suplementy diety 07.12.11, 15:07
      Ja ich nie stosuje, bo dla mnie są zbędne. Polecam najlepszy suplement diety - jakimi są warzywa i owoce :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka