Dodaj do ulubionych

Oponiak zatok!!!!!!!!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 18:02
U mojej ciotki zdiagnozowano rezonansem oponiaka zatok .Jest załamana!!!!!!!
Lekarze nie chcą podjąć sie tej operacji z uwagi na duże ryzyko związane z
utrata wzroku,a nawet kalectwem.może ktoś miał podobny problem .Napiszcie
prosze jakie sa rokowania
Obserwuj wątek
    • Gość: N.C. Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.wlb.vectranet.pl / *.wlb.vectranet.pl 17.05.04, 18:10
      Wszystko zależy od wielkości oponiaka i jego dokładnego umiejscowienia. Byłam
      na neurochirurgii z dziewczyną, która miała oponiaka zatoki w okolicach skroni.
      Przed kilkoma laty wycięto jej większą część guza, teraz resztę. Żyje, ma się w
      miarę dobrze, mówi, widzi itd. Po pierwszej operacji było gorzej (ta
      nieszczęsna afazja), ale w miarę upływu czasu wraca do jakiej takiej "normy".
      • Gość: ewka Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 18:22
        Dzięki za szybki odpis .Otóż z tego co mi wiadomo guz jest umiejscowiony
        niefortunnie bo oplutł nerw wzrokowy.Ciotka widzi podwójnie oczy jej uciekają
        (choć teraz jest trochę lepiej).Panicznie boi sie operacj jest w fatalnym
        stanie psychicznym .Boje sie o nia.
        • Gość: N.C. Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 17.05.04, 18:37
          Z tym nerwem wzrokowym to paskudnie, nie wiem, jak było u mojej znajomej, ale o
          tym nic nie wspominała. Miała za to drgawki i utratę przytomności. Moja
          propozycja, to konsultacja u co najmniej jeszcze jednego neurochirurga.
          Pozdrawiam serdecznie
        • Gość: Piotr Zieliński Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.amg.gda.pl 21.05.04, 11:33
          Witam, polecam konsultacje u różnych neurochirurgów. Czasami warto przynajmniej
          spróbować leczenia operacyjnego, a czasami posotaje jeszcze leczenie typu
          radiochirurgicznego (nieoperacyjne, dokładne naświetlanie oponiaka).

Piotr Zieliński
          Klinika Neurochirurgii AM Gdańsk
          www.neurochirurgia.2p.pl
          www.filiface.com
    • Gość: a Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 17.05.04, 18:35
      Witaj,
      napisz na azar21@gazeta.pl - dostaniesz dobre informacje
    • Gość: Doki Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.05.04, 23:02
      Oponiak zatoki to troche niescisla diagnoza. Ale poniewaz z dalszego Twojego
      postu wynika przyblizona lokalizacja, moge zgadywac, ze chodzi o oponiaka, ktory
      wrasta albo do zatoki klinowej, albo do zatoki jamistej. Tylko ze to ogromna
      roznica. O ile w tym pierwszym przypadku operacja bedzie najpewniej bardzo
      trudna, to w drugim bedzie bardzo trudna i w dodatku niebezpieczna.
      Paniczny lek przed operacja trzeba zwalczyc. Ile ciotka liczy sobie lat i w
      jakim jest stanie ogolnym? Oponiak nie jest w zasadzie guzem zlosliwym, ale
      rosnie i powoduje stopniowo coraz gorsze objawy z ucisku okolicznych struktur.
      Teraz ciotka widzi podwojnie, w przyszlosci byc moze przestanie widziec w ogole.
      Dolacza sie bole glowy... Jesli chodzi o osobe, ktora moze oczekiwac (ze
      statystyki), ze pozyje jeszcze dluzej niz 10-15 lat, to mysle, ze chyba warto
      zoperowac, bo to jest wybor miedzy pewnym kalectwem a ryzykiem kalectwa plus
      nadzieja na poprawe. Zaawansowany oponiak nie zabije jej, ale zamieni zycie w
      pieklo. Choc oczywiscie nie znajac szczegolow ciezko mi zajac zdecydowane
      stanowisko.

PZDR
    • Gość: roma Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.04, 19:19
      ups
    • Gość: ewka Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.04, 18:44
      Dziękuję za odpowiedzi!No niestety rokowania są nieciekawe.DOKI- ten oponiak
      wrasta do zatoki jamistej!!!!!!!NIESTETY !I chyba to jest najgorsze
      umiejscowienie.
      • Gość: dradam Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.direcpc.com 24.05.04, 18:48
        O ile mnie pamiec nie myli to mozliwym leczeniem bedzie podanie RU-486.
        Co byloby okropnym ewenementem w Polsce !

Pozdrowka

dra.
      • Gość: Piotr Zieliński Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.04, 22:13
        Z grubsza można powiedzieć, że są dalej cztery wyjścia.
        Pierwsze, to obserwacja - czyli powtarzanie TK głowy co pół roku. Jeżeli nie
        rośnie (tak może być), to wtedy można go zostawić.
        Drugie, to uproszczona operacja - częściowe usunięcie oponiaka i "zrobienie
        miejsca" dla nerwó wzrokowych, zeby opóźnić ewentualne pogarszanie wzroku.
        Trzecie - to radiochirurgia (np. Gliwice lub Berlin), czyli dokłądne
        naświetlanie guza (chyba powinien mieć średnicę do 3 cm).
        Czwarte - usunięcie całkowite z wytworzeniem bypassu naczyniowego, co będzie
        skutkowało "zezem".

Pozdrawiam

Piotr Zieliński
        Klinika Neurochirurgii AM Gdańsk (pierwsza w rankingu Newsweeka)
        www.neurochirurgia.2p.pl
        www.filiface.com
        • Gość: ewka Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 12:14
          Narazie wybrali pierwszą opcję.Ale mam jeszcze jedno pytanko.Czy opuchlizna na
          twarzy i spuchnięte oko świadczy o postepie choroby i czy to samo ustapi?
          • Gość: Piotr Zieliński Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.amg.gda.pl 25.05.04, 14:13
            Ta opuchlizna może być skutkiem wzrostu oponiaka i zamknięcia przez niego
            odpływu żylnego z twarzy i oczodołu. Może też być wynikiem zakrzepnięcia zatoki
            jamistej, bez wyraźnych cech wzrostu oponiaka.
            Zatem nic nie wiadomo.

Pozdrawiam - i oczywiście muszę zasztrzec, że wszelkie takie porady bez
            zbadania pacjenta mogą być obarczone błędem.

Piotr Zieliński
            Klinika Neurochirurgii AM Gdańsk
            www.neurochirurgia.2p.pl
            www.filiface.com
            • Gość: ewka Re: Oponiak zatok!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.04, 18:54
              Dziękuję za odpowiedzi .Panie Piotrze dziękuję za systematyczne wyczerpujące
              posty choć przyznam ,że sytuacja robi sie nieciekawa.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka