Dodaj do ulubionych

PROGENIA - czy ktoś juz się operował

18.05.04, 17:18
czy ktos juz sie operowal?
ja mam zabieg w wakacje.
czy ktos moze udzielic mi informacji:
ile trwa rekonwalescencja po zabiegu?
ile czasu ma sie założone szyny?
boli?
czy mozna mówić?
Obserwuj wątek
    • sally252 Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 19.05.04, 14:08
      podbijam.
      mozesz tez do mnie napisac: livia_m@gazeta.pl
    • Gość: macviek Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował IP: 5.2.* / *.chello.pl 20.05.04, 23:40
      ja mialem zabieg 10 5.04 .progenia , Obwegeser , przygotowania tewaly 1.5 roku
      aparat ortodontyczny nosilem i kupa zdjec
      dam ci pare rad napisz mi na mejla cos a odpisze,podaj gg pogadamy , uwierz mi
      duzo wiem mailem zlozona progenie niesymetryczna,pozdrwiam
      maciekcs@poczta.fm
      • sally252 Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 22.05.04, 22:02
        dzięki.
        już napisałam maila i podalam nr gg.
        czekam.
      • livia_m Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 11.06.04, 21:16
        CZY KTOS Z WAS SPODZIEWA SIE OPERACJI?
        JA MAM W LIPCU.
        CZEKAM NA INFO.
        DZIEX.
      • livia_m Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 15.06.04, 23:19
        dzieki za info.

livia_m@gazeta.pl
        sally252@gazeta.pl
        • Gość: linda Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 22:22
          ja sie spodziewam bardzo chce miec w wakacje ale jest straszna kolejka, wszyscy
          chca w wakacje!!! kto bedzie Ciebie operowal? bo mnie dr. Jagielak.. pozdro
      • Gość: Ola Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.04, 14:43
        Już jestem w domku. Operacja była 27. Lekarz powiedział że ładnie sie gio i juz
        mnie puścił do domku. Dał mi troche przeciwbólowych. Jak narazie nie widzę
        rezultatów, bo jestm opuchnięta jak balonik. Za to wszystkie pielęgniarki sie
        dziwiły że nie upominam sie o przeciwbólowe. Jestem troche jeszcze pijana po
        narkozie i cały czas by tylko spała. Ale nie żałuje, że zgodziłam sie na
        zabieg.
        Pozdrawiam!!!
        • zlosia Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 03.08.04, 16:24
          Ludzie, nie wiem czy działałam nieświadomie po narkozie, czy zdarzaja sie
          nieprawdopodobne przypadki. Nad moim jest post. Ola napisała że miała operacie
          27. Ja też. No i mam na imię Ola. I rówież nie upominałam sie o przeciwbólowe,
          co dziwiło pielęgniarki. Jednyne co świadczy o tym że to nie ja to, że wyszłam
          ze szpitala 29 07 ok (ładnie wszystko wyglądało i lekarz zdecydował że mogę iść
          do domku) o 13:05. Więc nie zdązyłabym dojechac do domku na 14:43.
          Dziwne :)))
          A może dojechałam...
          Pozdrawiam!!!
          Ola
      • livia_m Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 26.08.04, 20:04
        podbijam.
        wiem, że jest nas więcej.
    • livia_m Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 23.05.04, 16:29
      podbijam
    • Gość: gość Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.04, 01:43
      Kilka tygodni zespolenia ligaturą (związanie szczęki i żuchwy w celu
      zapewnienia zrostu kości).Jesz wszystko miksowane.Da się przeżyć, bo motywacja
      pacjentów jest niezwykła.Specyficzne powikłanie to utrata czucia okolicy wargi
      dolnej i bródki (n. bródkowy) niestety dośc realne.Daj się dotknąć jedynie
      profesjonalistom - to nie jest zabawa dla małych chłopców i dziewczynek.Wiem co
      mówię.Jedna optymistyczna wiadomość - efekt zabiegu (zwłaszcza im bardziej
      zaawansowana wada) jest naprawdę niezwykły, tzn. pozytywny.Pewna matka nie
      poznała swojego syna na korytarzu.
      • habitus Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 12.06.04, 10:25
        czytelnia.esculap.pl/nowa_st/2000/03/07.html
        • livia_m Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 18.06.04, 21:30
          podbijam
    • Gość: Ola Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 23:22
      Witam!!!
      Ja jutro idę na zabieg. Bardzo sie boję. Mam jednak nadzieję że szybko dojdę do
      siebie i nie będzie bolało.
      Trzymajcie kciuki.
      napisze jak tylko wróce do domku. Czyli za 3-4 dni. Przynajmniej tak mówił
      chirurg. operować mnie będzie dr. Jagielak.
      Pozdrawiam!!!
    • Gość: capote Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował IP: *.utp.pl 26.07.04, 23:28
      czy jezeli zeby dolne i gorne sa rowno nad soba to mozna mowic o progenii, czy
      tylko przy tym jak dolne sa przed gornymi?
      • zlosia Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 29.07.04, 19:28
        Cześć!!! Ja juz jestem po zabiegu. Fizycznie i psychicznie czuje sie świetnie.
        Oczywiście jestem bardzo opuchnięta. Własnie dziś przyjechałam do domku.
        Lekarze powiedzieli że mam sie u nim stawić na "przegląd" w poniedziałek.
        Więcej powiem na privie jak ktos chce. Moje GG to 1402464.
        Jeśli ktos boi sie takiego zabiegu, to uprzedzam, że nie ma czego. Jestem w
        pełni zadowolona. Chodz już nie moge sie doczekac jak bedę wygladać, bo teraz
        przypomniam buldoga :-)
    • Gość: atrsa Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował IP: *.aster.pl 03.08.04, 17:35
      Napiszcie proszę, jaka jest droga do takiej operacji?
      Do jakiego lekarza trzeba iść, skąd skierowanie, od dentysty?
      • zlosia Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 03.08.04, 18:52
        Przypuszczam, że najpierw trzeba odwiedzić dobrego ortodonte. Najlepiej, żeby
        był to ktoś z duzym doświadczeniem i znajomościami. (Jesli chcesz podam Ci
        kogoś takiego.) Własnie od ortodontki dostałam numer do chirurga szczękowego.
        Porozmawiałam z nim. Powiedziałam czy chcem to zrobić prywatnie, czy czekać w
        kolejce.
        Wybrałam prywatnie. Od pierwszego spotkania z chirurgiem od dnia operacji miną
        tydzień. Tak którki okres mogę zawdzięczać mojej ortodontce. Bardzo dobrze mnie
        przygotowała to zabiegu.
        • atrsa Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 04.08.04, 09:50
          Zlosia, dziękuję za odpowiedź.
          Będę wdzięczna, jeśli napiszesz mi na priva -> atrsa@.gazeta.pl namiary na
          swoją ortodontkę i chirurga szczękowego. Ile kosztuje taka operacja prywatnie?
          Na czym polega przygotowanie do zabiegu przez ortodontę?
          Dzięki serdeczne, mam nadzieję, że dobrze się czujesz po operacji i opuchlizna
          już zeszła?
          • livia_m Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 09.08.04, 17:28
            dzis wyszlam ze szpitala.
            to ja założyłam ten wątek:)
            operował mnie dr Jagielak na Akademii Medycznej.
            w szpitalu byłam aż 2 tygodnie.
            jeszcze jestem spuchnięta.

a jeśli chodzi o pytanie o koszty,
            to w prywatnych szpitalach robią to za 8-12 tys.
            • Gość: orto Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 18:53
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=4490100&v=2&s=0
              • zlosia Re: PROGENIA - czy ktoś juz się operował 09.08.04, 21:21
                przeczytałam dokładnie treść linka
                Cały okres od operacji do teraz nie czułam bólu, takiego strasznego. (Prócz
                jednago dnia, jak chirurg prawdzał czy dobrze się zrasta. Myślałam, że się
                posikam z bólu. Jeszcze nigdy nie byłam tak przerazona. Zdrętwiał mi cały kark
                i głowa. Myślałam, że umieram) Samo z siebie wcale mnie nie bolało. (Oglądałam
                horror. I jadłam kefirka. Zdjełam do tego gumki. W pewnym momencie
                przestraszyłam się i krzyknełam. Za mocno otworzyłam dziubka i zabolały mnie
                stawy) Teraz, z persektywy czasu :-P (jutro bedą dwa tygdonie od operacji)
                wcale tego nie żałuję. Jestem szczęśliwa. Zmieniłam sie bardzo. I fizycznie i
                psychicznie. Niejąkam się jak rozmawiam z obcymi. Nie mam takiej blokady w
                rozmowach. Miałam już przed operacją męża, więc nie musiałam tego robić ze
                względów estetycznym. Sama siebie przekonywałam że robie to dlatego że będzie
                mi łatwiej gryść. Ale tak naprawe teraz nie czuje różnicy w gryzieniu. Jestem
                zadowolona, że lepiej wygladam. Opuchlizny wcale już niewidać. jest jeszcze
                mały obrzęk, ale to powoli będzie schodziło. nikt niedomyślił by sie że miałam
                jakąkolwiek operację. No i przyznam się do czegoś. Byłam dziś w McDonaldzie!!!
                Rany jak mi tego brakowało!!! Chodz jadłam kanapki widelcem.
                Pozdrawiam wszystkich zwiazanych gumkami i tych co znają to cierpienie widząc
                McDonalda lub KFC!!!
                Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka