Dodaj do ulubionych

Czy Wierzyc zabobonom ?

18.08.11, 14:41
Mam pytanie, ponieważ ja cierpie na migreny i moje piskle prawdopodobnie ja odziedziczy, nie jest to już kwestia wyboru, ale trudno, pogodzilam się z tym, ze prędzej czy pozniej będzie potrzebowal pomocy farmakologicznej jak ja i będzie przyjmowal jakies sumatryptany, ale ciekawa jestem czy poki jest młoda, to dałabym rade opoznic u niej w jakis sposób nadejście tej dolegliwości, np. przez podawanie jej wywaru z pierwiosnka? Bo wyczytałam ze dawniej pilo się napar z pierwiosnka 2x dziennie żeby uniknąć migren, jak myslicie warto spróbować?
Obserwuj wątek
    • muszu155 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 18.08.11, 15:26
      Według mnie to nie jest zabobon, raczej medycyna ludowa/naturalna. Moim zdaniem warto spróbować, przecież nie zaszkodzi.
      • snajper55 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 18.08.11, 18:51
        muszu155 napisał:

> Według mnie to nie jest zabobon, raczej medycyna ludowa/naturalna. Moim zdaniem
        > warto spróbować, przecież nie zaszkodzi.

A dlaczego twierdzisz, że nie zaszkodzi? JEśli ma jakieś działanie na organizm to i zaszkodzić może.

S.
        • muszu155 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 19.08.11, 17:54
          A widziałeś kiedyś, żeby ktoś przedawkował zioła? Lub komuś poważnie zaszkodziły?
          • snajper55 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 19.08.11, 19:22
            muszu155 napisał:

> A widziałeś kiedyś, żeby ktoś przedawkował zioła? Lub komuś poważnie zaszkodziły?

Nie widziałem aby ktoś przedawkował leki. Nie widziałem, aby ktoś przedawkował zioła. Ale w niektórych ziołach są te same substancje czynne co w lekarstwach, tylko zanieczyszczone innymi związkami i w nieustalonej dokładnie dawce. Taką samą nimi krzywdę można sobie zrobić co lekarstwami. Zrób sobie mocny wywar z naparstnicy czy konwalii, głogu, jemioły czy kozłka lekarskiego i wypij sporą ilość. Tylko bądź w pobliżu szpitala.

S.
            • muszu155 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 22.08.11, 16:18
              Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, rzecz zależy od dawki. To oczywiście prawda co piszesz, niemniej jednak takie napary robi się według sprawdzonych przepisów i chyba ryzyko jest raczej niewielkie.
              • snajper55 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 22.08.11, 18:10
                muszu155 napisał:

> Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, rzecz zależy od dawki. To oczyw
                > iście prawda co piszesz, niemniej jednak takie napary robi się według sprawdzon
                > ych przepisów i chyba ryzyko jest raczej niewielkie.

Pytałeś się o przedawkowanie a zioła można tak samo, a nawet łatwiej, przedawkować jak lekarstwa. Łatwiej, bo o możliwości przedawkowania lekarstw wiemy a ziółka lekceważymy. Łatwiej, bo dawki substancji czynnych w lekarstwach są ustalone a w ziołach są jedną wielką niewiadomą. Szklanka naparu z ziół rosnących w jednym miejscu może zawierać kilkadziesiąt razy więcej substancji czynnej niż szklanka ziół rosnących gdzie indziej. Picie ziół to loteria. Dlatego lepiej brać lekarstwa niż pić zioła.

S.
    • mama-ola Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 19.08.11, 11:57
      Zabobon to jakbyś jajko chciała nad dzieckiem przelać albo o północy z koguta pióra na rozstaju wyrywać. Zioła nie są zabobonem, jakieś działanie mają. Przeszukaj net pod kątem działania akurat tych i już. Ale z tego, co wiem, na migreny nie ma pewnego lekarstwa.
    • e-kasia27 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 22.08.11, 03:43
      Migrena w większości przypadków ma podłoże alergiczne i można czasem się jej całkowicie pozbyć wykluczając z diety alergeny.
      Czy diagnozowałaś siebie i dziecko w kierunku alergii?
      • snajper55 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 22.08.11, 12:08
        e-kasia27 napisała:

> Migrena w większości przypadków ma podłoże alergiczne

Dla ciebie wszystko ma podłoże alergiczne. Padaczka i kaszel, refluks i zaparcia, ulewanie i zapalenia ucha. A objawem alergii jest według ciebie... czkawka. Zamiast mącić ludziom w głowach może byś tak psychiatrę odwiedziła?

S.
        • artur737 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 22.08.11, 13:19
          Nie kazdy pies to Szarik, ale alergii jest rzeczywiscie wiecej niz kiedys. Jest jakas zaraza w jedzeniu lub w powietrzu, ktora nas uczula. Za tysiac lat w podrecznikach historii beda moze pisac o naszych czasach podobnie jak my dzisiaj odnosimy sie do picia zatrutej olowiem wody w akweduktach rzymskich. "Co za debile, ze tego nie zauwazyli"

Ale to bedzie za 1000 lat.
          Wtedy uczone małpy beda pisac,ku uciesze malych małpiątek, ze rasa ludzka wyginela po wyprodukowaniu wlasnej trucizny.
          • kradam Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 22.08.11, 14:40
            > Ale to bedzie za 1000 lat.
            Myślę, że tego typu wypowiedzi również mogą być objawem alergii. :-)
          • snajper55 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 22.08.11, 15:24
            artur737 napisał:

> Nie kazdy pies to Szarik, ale alergii jest rzeczywiscie wiecej niz kiedys. Jes
            > t jakas zaraza w jedzeniu lub w powietrzu, ktora nas uczula. Za tysiac lat w po
            > drecznikach historii beda moze pisac o naszych czasach podobnie jak my dzisiaj
            > odnosimy sie do picia zatrutej olowiem wody w akweduktach rzymskich. "Co za deb
            > ile, ze tego nie zauwazyli"
            >
            > Ale to bedzie za 1000 lat.
            > Wtedy uczone małpy beda pisac,ku uciesze malych małpiątek, ze rasa ludzka wygin
            > ela po wyprodukowaniu wlasnej trucizny.

Tysiąc lat wcześniej też ludzie umierali na najrozmaitsze choroby zwykle nie dożywając 40. Tak więc nie demonizujmy obecnych czasów. Różnica jest taka, że dziś się umiera na różne rodzaje nowotworu, marskość wątroby czy inny zawał a kiedyś się umierało na bolaka lub strzyga krew wysysała.

S.
        • humbat Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 23.08.11, 11:50
          akurat e-kasia ma rację, że ataki migreny są powodowane niektórymi produktami spożywczymi, dlatego warto prowadzić dzienniczek migren żeby sprawdzać po czym czujemy się gorzej, a po czym nie odczuwamy zmiany i wtedy można unikać produktów które źle na nas działają, np sery , czekolada, cytrusy czy czerwone wino
      • kawiarenka22 Re: Czy Wierzyc zabobonom ? 23.08.11, 11:09

e-kasia27 napisała:

> Migrena w większości przypadków ma podłoże alergiczne i można czasem się jej ca
        > łkowicie pozbyć wykluczając z diety alergeny.
        > Czy diagnozowałaś siebie i dziecko w kierunku alergii?

Nie, nie myślałam o testach alergicznych jeszcze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka