Dodaj do ulubionych

Śledziona-pytanie do lekarzy

IP: 81.15.221.* 20.05.04, 23:33
W badaniu USG wyszlo ze moja sledziona jest dluga na 12cm.Jeden lekarz mowi
ze to norma,drugi ze nie.Jaka jest prawda????Mam od 3 lat powiekszony wezel
chlonny na szyi po lewej stronie.Niebolesny,miekki.Czesto choruje na
gardlo.Martwi mnie ta sledziona.Czesto mam mdlosci,lekarze zwalaja wszystko
na stres,a ja nie czuje sie zestresowany.Wiec jak jest z ta sledziona???Nie
moge znalezc nigdzie norm.Jaka jest prawidlowa sledziona???
Obserwuj wątek
    • Gość: w cyrku 1 Re: Śledziona-pytanie do lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.04, 23:51
      Pyt.dodatkowe. Czy śledziona ma jakieśkolwiek bezpośrednie połączenie z
      trzustką?
    • Gość: Artur Re: Śledziona-pytanie do lekarzy IP: *.sdh.sk.ca 20.05.04, 23:57
      Czasem w medycynie, nie ma prostych odpowiedzi. Duzawa, ale niekoniecznie za
      duza bo to zalezy...
      Jezeli cie to tak meczy, to popros o biopsje tego wezla na szyji. Spokojny sen
      tez jest cos wart.
      • Gość: Michal Re: Śledziona-pytanie do lekarzy IP: 81.15.221.* 21.05.04, 00:04
        Wiec jaka jest norma???
      • Gość: Michal Re: Śledziona-pytanie do lekarzy IP: 81.15.221.* 21.05.04, 00:04
        Wiec jaka jest norma??
    • Gość: lekmed Normy IP: *.crowley.pl 21.05.04, 00:10
      normy są osobniczo zmienne, ale generalnie wymiar podłużny jest do 12 cm. Nie
      masz się czym martwić. Węzeł chłonny powiększony jeszcze o niczym nie świadczy,
      ale 1) tak długi okres czasu bez innych objawów nie sugeruje specjalnej
      patologii 2) dla spokoju udaj się do hematologa albo inszego speca (np.
      onkologa, chiruga)
      Pozdrawiam
      • Gość: Artur Re: Normy IP: *.sdh.sk.ca 21.05.04, 00:12
        Ale czasem u duzego osobnika mozna nawet 13 cm uznac za norme.
        Ale co to jest norma?
        • Gość: Michal Re: Normy IP: 81.15.221.* 21.05.04, 00:21
          Moze to ulatwi.Mam 193cm i waze 99kg.Co do innych spraw.Mam uporczywe
          boleglowy,mowia ze napieciowe,ale po malu z tego wychodze,mialem
          hiperprolaktynemie,ale odkad biore bromergon+flunarizinum bole ulegly
          zmniejszeniu.Bole mialy charakter rozpierania,myslalem ze moze to plyn
          mozgowy,ale powiedzieli ze nie.Co do sledziony,to zrobili usg z powodu silnych
          bolow brzucha okolicy lewej.Jakos to minelo,czasem wraca.Mowia ze moze byc od
          kregoslupa,ja w to nie wierze bo kregoslup mam idealny.Co do wezla.Na oko
          powiekszenie ma dlugosc okolo 1,5cm a szerokosc 1cm.Po drugiej stronie szyi w
          ogole nie wyczuwam wezlow.Badania mam ok.leukocyty 6,78 erytrocyty 4,90 plytki
          199tys.CRP-ok,OB-2.Rozmaz idealny.Mam tez nawracajace stany podgoraczkowe 37,1
          w godzinach popoludniowo-wieczornych.Poza ta pora dnia temp mniej niz 36,6.Co
          to moze byc????Artur pomysl prosze,uspokoj mnie jakos.W posiewie moczu i
          nasienia gronkowiec hemoglizujacy czy jakos tak.Mialem zapalenie prostaty
          kiedys.Ale bakterie sa nadal bez objawow.Czy to moze byc przycyzna temp???
          • Gość: Artur Re: Normy IP: *.sdh.sk.ca 21.05.04, 00:36
            Wiesz co? Nie wiem czy ty sobie na sile nie szukasz choroby. 37.1 to naprawde
            nie jest problem. Bole glowy wg ciebie tez juz nie problem. Wiec moze uznaj sie
            za zdrowego i zyj jak zdrowy. Jakies tam drobne bledy metabolizmu prawie kazdy
            z nas w sobie nosi, tyle, ze nie jest do konca zdiagnozowany :-)
            Wezel, jezeli sie nie zmienia od lat to tez pewnie nie warto ruszac. A jezeli
            cie niepokoi to go ciach.
            • jedruch Re: Normy 21.05.04, 01:13
              taaa... Twoje wymiary usprawiedliwiają taką śledzionkę
          • joasia1 Kregoslup 21.05.04, 04:16
            Gość portalu: Michal napisał(a):

> Mowia ze moze byc od kregoslupa,ja w to nie wierze bo kregoslup mam idealny.

Skad ta pewnosc ?
            Nawet sobie pewno nie wyobrazasz jakie moga byc objawy - bole glowy, bol w
            klatce piersiowej, zaburzenia wzroku - to tylko trzy przyklady o ktorych na
            100% wiem ze byly spowodowane lekkim przesunieciem kregow.
            • Gość: Artur Re: Kregoslup IP: *.sasknet.sk.ca 21.05.04, 13:41
              Czasem masaz szyji (bez manipulacji kregami) w umiejetnych rekach usuwa bole glowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka