Dodaj do ulubionych

Metabolic balance

20.09.11, 18:15
Czy ktos stosowal metode metabolic balance?
Pare dni temu zaczelam i chetnie wymienilabym sie spostrzezeniami na temat tej metody z innymi osobami, najlepiej bedacymi juz w 3-4 fazie. Jestem ciekawa efektow i tego, jak to wyglada w praktyce, kiedy uzyskalo sie odpowiednia wage i trzeba ja tylko podtrzymywac, trzymajac sie nowych nawykow zywieniowych.
Obserwuj wątek
    • ladyroot Re: Metabolic balance 18.11.11, 10:22
      Ja zaczynam jutro, ale jestem przerażona.
      W fazie ścisłej to wygląda jak zwykła dieta głodówkowa.

pozdrawiam
      LR

gg 2527764
      • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 19.11.11, 12:47
        Hej, super! Ja juz po 9 tygodniach i - 11 kg. I nie gloduje - po 2-3 tygodniach organizm przyzwyczaja sie i mam tyle energii, ze nie wiem, co z nia zrobic. Dzis na sniadanie zjadlam 7 lyzeczek mieszanki ziaren (slonecznik i dynia), do tego 100 g marchewki i 170 g mango. I myslalam, ze pekne :D
        Pozdrowienia i powodzenia!
        • ladyroot Re: Metabolic balance 20.11.11, 18:55
          O, dzięki za otuchę.
          Ja w fazie ścisłej mam około 85 g białka + 100g owoców na 1 posiłek, więc jest to śladowe. Wyszło mi pół pomidora i 1/3 piersi z kurczaka (pojedynczej). Nie wiem, na ile dam radę. Mam nadzieję, że te 2 tygodnie na ścisłej szybko miną i ani się nie obejrzę, a zapomnę przejść do III fazy.

pozdrawiam
          • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 21.11.11, 17:46
            Hej, na scislej jestes nie dwa tygodnie ale tak dlugo, az osiagniesz ustalona wczesniej wage. Dwa tygodnie to jest minimum i do trzeciej mozna wtedy przejsc o ile albo uzyskalo sie odpowiednia wage albo w ogole nie mialo sie nadwagi i stosuje sie mb po to aby np pozbyc sie alergii albo migreny.
          • natalia_29 Re: Metabolic balance 17.01.12, 11:09
            gdzie taka diete mozna uzyskac? brzmi to fajnie i obiecujaco!
            • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 17.01.12, 20:47
              Tutaj znajdziesz opiekuna mb w Polsce: www.metabolic-balance.com/pl/desktopdefault.aspx/tabid-643/

U mnie mija 4 miesiac na diecie i w sumie schudlam prawie 17 kg, mimo choroby hashimoto. Jeszcze 3 kg i osiagne swoj cel, czyli wage sprzed utycia pod wplywem rzutu choroby i ogromnej niedoczynnosci tarczycy.

Pozdrowienia
    • wolnika1976 Re: Metabolic balance 24.02.12, 23:09
      witajcie...
      jutro odbieram mój program MB.. Póki co czuję się jak przed wielką niewiadomą tudzież skokiem na bungee. Choruje na Hashimoto, mam nadzieję odmienić swoje myślenie w kwestii żywienia, schudnąć i żyć zdrowiej... tylko jak pozbyć się starych nawyków, zrezygnować z ulubionych słodyczy i dużych porcji...ech...ciężka wędrówka się zapowiada...
      • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 25.02.12, 08:37
        Hej, faktycznie, moze byc ciezko. Ale z drugiej strony szybciej zauwazysz sukces.
        Ja stosuje mb od 5 miesiecy i schudlam w sumie 18 kg (jeszcze kilka przede mna).
        Mnie bylo z jednej strony latwiej, bo przez lata stosowalam metode Montignaca a wiec zdrowe przyzwyczajenia mialam, z drugiej strony, przez chorobe hashimoto metoda Montignaca przestala dzialac, takze mb dzialala duzo wolniej, niz u zdrowych osob. Ale to nie wazne, bo po 5 miesiacach mam 18 kg mniej (w wyniku niedoczynnosci tarczycy utylam 25, wiec jeszcze 7 musze zgubic) i nadal chudne, choc powoli. Bedac juz w III fazie schudlam prawie 4 kg, a wiec to dziala nawet bez ogromnych wyrzeczen.
        Ale faktem jest tez, ze III faze stosowalam trzy miesiace i przez te trzy miesiace nie wyszlam poza plan nawet o kilka gramow, nie zjadlam NICZEGO innego, niz to, co stalo na planie. Pewnie dzieki temu, udalo mi sie schudnac.
        Jakbys potrzebowala wsparcia, odezwij sie :-)

-
        Byloby fajnie, jakby wypalilo:
        forum.gazeta.pl/forum/f,161662,metabolic_balance.html
        • agga4 Re: Metabolic balance 25.02.12, 20:11
          hej - choruję na hashimoto i dietę poleciła mi moja endokrynolog. Moje pytanie dotyczy ceny - czy możesz napisać ile kosztuje udział w programie dietetycznym?
          • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 25.02.12, 20:40
            Nie wiem, jakie sa ceny w Polsce. Ja zaplacilam w Niemczech jednorazowo 360 euro - to tu najnizsza stawka.
            • agga4 Re: Metabolic balance 27.02.12, 19:37
              Ciekawi mnie właśnie jakie sa koszty w Polsce ...
              • wolnika1976 Re: Metabolic balance 27.02.12, 22:11
                Nie wiem czy cena jest jednolita w całej Polsce, ale ja dokonywałam płatności w ub tygodniu w Katowicach, dokładnie 2500 zł. Jest to cena kompletna, łącznie z dwukrotnie wykonywanym pakietem badań laboratoryjnych, które same w sobie kosztowałyby myślę ok. 400 zł.
                • agga4 Re: Metabolic balance 29.02.12, 15:06

uuu drogo :(
                  • natalia_29 Re: Metabolic balance 02.03.12, 15:28
                    Witam, od trzech tygodni jestem na metabolic balance. Po porodzie mialam kilka kg za duzo. Jak narazie to idzie mi calkiem calkiem. Niekochane kilogramiki lece w dol :) tez placilam w katowicach 2500. I tez mam w tym 2 badania krwi. Dietetyk jest bardzo mily i, z taka madrosicia zyciowa. Jestem bardzo zadowlolona z jego opieki. Wolnika u kogo ty robilas plan? Jesli moge oczywiscie zapytac? Moze u pana Nawrota?
                    • natalia_29 Re: Metabolic balance 02.03.12, 15:29
                      Agga nie przeliczaj zrdowia na pieniadze! To wazna zasada!
                      • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 03.03.12, 03:38
                        Zastanawiam sie tylko, dlaczego mb w Polsce kosztuje o tyle drozej niz w Niemczech? Nie spotkalam tu nikogo, kto by zaplacil wiecej, niz 450 Euro.
                        Wiekszosc placi 360-400 €.
                        • katharina25 Re: Metabolic balance 14.05.12, 11:46
                          Witam
                          Jestem wlasnie w fazie przygotowawczej ,mieszkam w Düsseldorfie
                          i zaplacilam 490 €. Pozdrawiam
                    • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 03.03.12, 03:40
                      Zapraszam na moje forum. Stworzylam je poto, zeby ew powymieniac sie informacjami dotyczacym mb a przede wszystkim dzielic sie odczuciami i doswiadczeniami w stosowaniu jej. Na razie jest male zainteresowanie, bo malo kto stosuje mb. Ale moze tam moglybysmy troche porozmawiac? Pozdrawiam :-)
                      • natalia_29 Re: Metabolic balance 05.03.12, 14:02
                        tez sie orientowalam ile to kosztuje w innych krajach(wlochy i francja). i cennik jest zroznicowany we wloszech moja kolezanka placila 700 euro, a francja w podobnym brzmieniu. podejzewam, ze skoro to pochodzi z niemiec to musi miec cos z tym wspolnego.
                        ja jestem bardzo zadowolona, gosc ma zawsze czas dla mnie jesli mam pytania. do tega ja jestem zapalona fejsbukowiczka wiec tym tez plusuje u mnie.
                        a jak wam wogole idzie z planem? dla mnie najsmutniesza faza byla oczyszczanie, odradzam ryz z jablkami! blee! rotkaeppchen1 ty juz jestes zaprawiona w boju, jak sobie dawalas rade z wypijaniem wody..? dla mnie na poczatku bylo ciezko bo nigdy nie pilam wody nie gazowanej.. a gazowanej nie da sie 2 litry wypic! przynajmniej ja nie moglam!
                        schudlam z 59kg na 54kg. przy moim niskim wzroscie (160cm) i chyba tez nie, az tak wielkiej nadwadze to chyba dobry wynik. przez pierwsze 3 tygodnie mialam wypryski na skorze, ale pan Pawel powiedzial, ze to wynik oczyszczania. i faktycznie wypryski juz zniknely, celulit tez juz schodzi. energia i samopoczucie tez jest swietne. ok, ja mykam. czekam na jakies wasze wiadomosci o tym jak wam idzie:)

pozdrawim N.
                        • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 05.03.12, 18:11
                          700 Euro!!! O matko! No ale gdybym wiedziala z gory, ze to TAK dziala, to pewnie i 700 bym zaplacila, serio!
                          Ja stosuje od polowy wrzsnia, czyli juz prawie szesc miesiecy. Poczatki i utrzymanie diety nie byly bardzo trudne, poniewaz przez lata stosowalam metode Montignaca, dzieki czemu mialam juz na starcie zdrowe nawyki zywieniowe. MB zaczelam stosowac tylko dlatego, ze po utyciu 25 kg przez niedoczynnosc tarczycy wywolane choroba hashimoto, nie moglas zrzucic tej nadwagi. Przez dwa lata meczylam sie, bardzo duzo ruszalam, stosowalam z zelazna konsekwencja metode Montignaca i schudlam raptem 4 kg. Z 94 na 90 przy 162 cm wzrostu.
                          Powoli siadala mi motywacja, bo co to za przyjemnosc zdrowego odzywiania, kiedy eliminacja ukochanych slodyczy i uprawianie nielubianego sportu nie przynosci efektow?? Ktos mi dal namiary na dietetyczke, ktora zajmuje sie metabolic balance. Poszlam. Nie bylam przekonana do tej metody. Nie tylko dlatego, ze trzeba bylo za nia placic (wiadomo, balam sie wyciagania kasy za nic) ale tez dlatego, ze ogranicza na poczatku drastycznie ilosc kalorii, co jest sprzeczne ze stosowana przeze mnie latami - z powodzeniem - metododa Montignaca (ktora przestala dzialac tylko i wylacznie przez problemy z hormonami i to jest jak najbardziej oczywiste, autor mm o tym wspominal). Ale pomyslalam, raz kozie smierc, nic nie pomaga, wiec nie mam nic do stracenia, poza tymi 360 euro. W ciagu poltora tygodnia mialam moj plan, tego samego dnia kupilam wage i nastepnego zaczelam I faze. Wypilam sol przeczyszczajaca i jadlam same warzywa. Ostatnia porcje warzyw zwrocilam, mialam pol dnia potworna migrene, pierwszy i do tej pory ostatni raz w zyciu - organizm zaczal sie oczyszczac. Nastepnego dnia z glowa bylo ok, jadlam sam ryz. To byl ciezki dzien, bo zapomnialam, ze tesciowa ma urodziny. Rodzina wcinala torty i pizze a ja w pokoju na gorze pochlonelam kubeczek wczesniej ugotowanego ryzu ;-) To bylo bardzo smutne doswiadczenie ale pozniej bylam zadowolona, ze w sumie dobrze sie stalo i ze dzieki temu przypadkowi darowalam sobie spore porcje kalorii i niezdrowego zarcia.
                          Pierwsze 2-3 tygodnie drugiej fazy byly mordega. Przetrzymalam je tylko dlatego, ze zaplacilam, bylo mi zal kasy, poza tym, pomyslalam sobie, co powie moja dietetyczka, jak sie dowie, ze nie przestrzegam diety :D Ryczalam jak bobr obierajac i warzac marchewki, piekac sladowe ilosci miesa lub grzybow w folii. Przeklinalam, denerwowalam sie, bylam zla. Czulam sie srednio, czesto bylam glodna. Jednak po 2-3 tygodniach, chyba pare dni po wprowadzeniu oleju, nagle wszystko sie zmienilo! Zaczelam sie czuc super, mialam mase energii, w ogole nie bylam glodna, zaczelam eliminowac powoli chleb i dodatkowe owoce. W koncu z owocow jadlam tylko obowiazkowe jablko, chleb przestal dla mnie istniec. Przez TRZY MIESIACE nie zrobilam ani jednego odstepstwa, ANI JEDNEGO!!! Schudlam 15 kg, bylam zachwycona. Gdybym byla osoba zdrowa, schudlabym te 15 kg pewnie w poltora miesiaca ale z drugiej strony, gdybym byla zdorwa, w ogole bym nie utyla. Dlatego nie porownuje sie z innymi.
                          Przez caly swiateczny tydzien robilam odstepstwa, przestrzegajac jednak podstawowych 8 zasad. Kazdego dnia byl jeden "niezdrowy" posilek, przez osiem dni z rzedu. Jak to wplynelo na moja wage? Kolejne pol kilo na minusie!!!
                          Od poczatku stycznia jestem w trzeciej fazie, zwiekszylam o 100% ilosc bialka, bo bardzo wypadaly mi wlosy - po 2 miesiacach wlosy przestaly wypadac, a ja schudlam kolejne 3, 5 kg. Powoli, bardzo powoli zblizam sie do mojej starej wagi - jeszcze 3-5 kg i bedzie ok.
                          Raz w tygdoniu pozwalam sobie na jeden posilek, w czasie ktorego moge zjesc wszystko, na co tylko mam ochote - wczesniej robie solidne zakupy. I co? Jem jedna dziesiata przygotowanych "dobrych rzeczy", reszte zjada moj facet, zadowolony, ze taka uczta :D
                          Ja przy mojej nadwadze musialam pic 3 litry wody - do dzis robie to bez problemu. Do tego pije duzo zielonej herbaty. Na poczatku bardzo duzo siusialam, co mnie denerwowalo ale z czasem, kiedy metabolizm przyspieszyl, problem sie zmniejszyl - woda zostaje zuzywana przez komorki - mniej jej wychodzi :-) Pije lagodnie gazowana, ale czasem jak mi sie zapas skonczy, pije wode z kranu.
                          Cere zawsze mialam dobra, jedyne co, to te wypadajace wlosy, dietetyczka mowila, ze to efekt oczyszczania, itd ale ja jednak mysle, ze to brak bialka - teraz jem tyle, zeby bylo 1g na 1kg masy ciala i z wlosami jest o niebo lepiej. Innych dolegliwosci nie mialam. Nadalm mam mase energii, od lat nie czulam sie tak dobrze - a u mnie nie latwo o dobre samopoczucie, w mojej chorobie latwiej o depresje, niz o euforie.
                          Dodatkowo, od poczatku diety, lydkam witamine D, wit B, cynk, selen i chrom.
                          Dziennie potrafie zjesc znacznie wiecej oleju niz 3 lyzki i dobrze mi to robi. Jezeli do moich potraw nie pasuje olej, wypijam po prostu 2-3 lyzki i jest ok, musze tylko potem szybko zagryzc, bo to jednak okropnie tluste jest :D

Pozdrawiam, J.
                          • agga4 Re: Metabolic balance 06.03.12, 11:12

Też mam hashimoto i w związku z tym problem ze schudnięciem- pomimo wysiłków. Niestety po prostu nie stać mnie na tą dietę. Szukam po necie przykładowych jadłospisów, ogólnych zasad ale niewiele mogę znaleźć :(
                            • natalia_29 Re: Metabolic balance 06.03.12, 13:13
                              Jesli ci to pomoze w czyms, to ja u niego wzielam sobie to na raty. Daje tak mozliwosc.
                            • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 06.03.12, 16:04
                              Sens diety to robienie jej w oparciu o badania krwi. Ale ok. Jak wrócę do domu, wrzuce na forum główne zasady i przykladowy (mój) jadlospis.
                            • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 06.03.12, 18:07
                              Na forum metabolic balance dodalam watki zwiazane z ogolnymi zasadami diety, jaki i podalam przykladowy jadlospis.
                    • wolnika1976 Re: Metabolic balance 11.03.12, 11:47
                      witam,
                      ja też korzystam z wiedzy pana Pawła:) tydzień już za mną... łatwo nie jest, ale ostatecznie jakoś sobie radzę. Miałam problem ze zdobyciem owczych produktów, ale udało mi się znaleźć świetny sklep eko w Gliwicach. Poza tym sezon infekcyjny mnie nie oszczędza i od wczoraj zmagam się z przeziębieniem jak wszyscy domownicy w mojej rodzince. W 1 fazie zaaplikowałam sobie ryż z jabłkami( to lubię!!!) a drugiego dnia ziemnaki-już było gorzej. No i tak powolutku mija dzień za dniem z wagą kuchenną za pan brat:)
                      • natalia_29 Re: Metabolic balance 12.03.12, 13:42
                        witam, oj tak waga kuchenna stala sie stalym elementem dnia :) ale weszlo mi to juz w krew, wiec nie mam z nia problemu. na poczatku myslalam " o matko... jakie to skomplikowane, czy dam rade?", ale teraz jest ok.
                        co do produktow to niestety z owczymi tez mam problem, z kozimi mniej, bo sa juz dostepne w tych wiekszych sklepach. musze poszukac, sklepu ze zdrowa zywnoscia w moich okolicach.

pomijajac male trudnosci, to jestem zadowolona waga idzie w dol.. jak tak dalej pojdzie to na cieplejszce dni wbije sie w ciuchy z przed ciazy :) jeee, ciesze sie !!!!

powodzenia wszystkim metabolicznym pania :)
    • natalia_29 Re: Metabolic balance 16.03.12, 09:41
      Dziewczyny dzisiaj stanelam na wadze i...... 52,5!!!!!! Cieszę się! Wakacje nadchodzące jak najszybciej!!!!
      • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 16.03.12, 10:02
        Super! A jaka byla twoja waga wyjsciowa, przy jakim wzroscie i kiedy zaczelas mb? Gratulacje! Ja po 6 miesiacach -20kg. :-) Jeszcze musze ok 5, a raczej nie musze ale chcialabym.
        • natalia_29 Re: Metabolic balance 16.03.12, 10:45
          Zaczęłam zaraz jak mi tylko podalas stronę metabolic balance, znalazłam dietetyka z katowic. Teraz już jestem w 8 lub 9 tygodniu.
          • natalia_29 Re: Metabolic balance 16.03.12, 11:11
            Waga wyjściowa 59-60 kg, Wzrost 160, i nie mam żadnych schorzeń. Chciałam schudnąć po ciąży. Przed ciąża wazylam ok 50 kg. I tyle tez chce ważyć :) teraz jem mało co chleba, jest mi niepotrzebny bo jestem syta po posilkach. Waga tez idzie szybciej w dół.
            • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 16.03.12, 12:20
              Ojej, no to super. Ja chcialabym wazyc ok 65 kg - dla mnie bedzie to idealnie. Teraz waze przy 162cm 70 kg i nosze rozmiar 38 - jestem drobnej budowy i mam w porownaniu reszta ciala dosc potezne nogi. Gdybym wazyla 56kg - czyli ideal wg wzoru, bylabym drobinka - jak moja mama. Pewnie by mi to nie przeszadzalo - moim idealem sa wlasnie drobne kobiety z kobiecymi ksztaltami (sa takie!), jednak mysle, ze mojej skorze nie zrobiloby to dobrze, gdybym z 94 kg spadla nagle na czterdziesci mniej. Na razie ze skora jest nie najgorzej, dlatego mysle, ze te dodatkowe 5 kg jej nie zaszkodzi.
              Ciesze sie, ze to tak fajnie dziala nawet u generalnie szczuplych osob! :-)
              • natalia_29 Re: Metabolic balance 16.03.12, 15:17
                Działa, działa, teraz to czasmi sobie na jakieś małe co nie co pozwalam. Jestem bardzo wdzięczna za ta możliwość zdrowego odchudzania. Za nim zaczęłam mb, to próbowałam na własna rękę, stosowalam preparat Alli, ale to ściema jakaś. Cały czas miałam wzdety brzuch i zero efektu.
                A Ty bardzo ładnie zeszczuplalas, widziałam zdjecia! SUPER! Podziwiam twoja determinację i wytrwałość, u mnie fakt poszło szybciutko 2 miesiące a i teraz juZ wyglądam fajnie i jestem zadowolona z siebie!
                • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 16.03.12, 21:39
                  Dzieki! Ale determinacje to trzeba bylo podziwiac, jak przez dwa lata nie moglam schudnac, mimo diety! Zamiast sie rzucic na jedzenie, twardo trzymalam diete ale efektow nie bylo. Wlasnie zalamanie sprawilo, ze zdecydowalam sie na mb. I Bogu dzieki. A z mb to juz w sumie szybko poszlo, jesli wziac pod uwage te poprzednie dwa lata.
                  Mam nadzieje, ze dzieki kontroli hormonow nie przydarzy mi sie wiecej taka katastrofa!
                  Ta historia nauczyla mnie jednak pokory wobec organizmu i "sily wyzszej", nie zawsze mamy wplyw na to, co sie dzieje, niestety. I zaczelam tez inaczej oceniac osoby grube - juz nie mysle "ja moglam schudnac a ona nie? A taka gruba." Teraz podchodze z zyczliwoscia, wiem, ze wiekszosc jest grubych na skutek zlej diety, jednak wiele osob jest po prostu chorych.
    • oanao Re: Metabolic balance 20.04.12, 18:51
      Ja też jestem na tej metodzie - mam PCO. I widzę znaczną poprawę i jestem zadowolona. Nie jest cieżko,może tylko na początku wydaje się że będzie, ale kurcze tak to wszystko ulożone ze nie ma glodu i wyniki mam coraz lepsze.
      • natalia_29 Re: Metabolic balance 25.04.12, 13:45
        hej dziewczyny, jak wam idzie z planem? troche tu cichutko :(
        • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 26.04.12, 12:17
          Pare osob wypowiadalo sie na forum metabolic balance.
          U mnie generalnie ok, waga po schudnieciu ladnie sie utrzymuje, mimo ze miewam sporo "wpadek". Staram sie bardzo pilnowac 8 podstawowych zasad diety, takze jem wiekszosc pokarmow z listy, zwiekszylam jedynie porcje, glownie bialka, zeby bylo w sumie 1g bialka na 1kg masy ciala dziennie. Planowo robie sobie jeden posilek w tygodniu "dowolny" - czyli w ciagu jednej godziny jem to, na co mam ochote - dla dobrej kondycji psychicznej :-)
          Czasem jednak zdarza mi sie zaszalec poza tym wyznaczonym terminem, mimo to waga sie utrzymuje.
          Na razie jestem swiez po przeprowadzce, zatem w pelni stresu ale jak tylko sprawa sie przewali, wroce do 2 fazy, zeby zrzucic ostatnie 5 kg. Na razie nie chce sie tym psychicznie obciazac, bo mam cala mase innych stresujacych spraw - a jak wiadomo druga faza do najprzyjemniejszych nie nalezy - no i nie wolno robic odstepstw, nawet raz w tygodniu ;-)
    • de_mo_lka Re: Metabolic balance 17.05.12, 18:30
      w Warszawie w Provitalu cena 1800 zł, przesympatyczna, rzeczowa lekarka, odradziła mi tą metodę, zasugerowała wizytę u dietetyka, taki sam efekt, a o wiele taniej.
      • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 17.05.12, 22:07
        A jakie były argumenty przeciw lekarki?
        • de_mo_lka Re: Metabolic balance 19.05.12, 11:15
          rotkaeppchen1 napisała:

> A jakie były argumenty przeciw lekarki?

tylko i wyłącznie cena, była bardzo uczciwa, przyznała, że jest tylko pośrednikiem tej metody, a program skierowany jest do osób otyłych i chorych( nadciśnienie, tarczyca, cukrzyca), jeśli ktoś jest zdrowy i ma nadwagę, ja mam 5 kilo, to zasugerowała poradę dietetyka, efekt będzie taki sam. Przyznała też, ze wszyscy jej pacjenci rzeczywiście chudną
          • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 19.05.12, 13:40
            No tak, cena jest faktycznie dosc wysoka, w PL wyzsza nawet niz w De, ja zaplacilam 360 euro, czyli najnizsza stawke.
            Sama mam chorobe hashimoto i tylko i wylacznie dlatego zdecydowalam sie na metabolic balance - utylam w krotkim czasie 25 kg stosujac (7 lat) metode Montignaca i nie moglam schudnac, mimo ze hormony zostaly uregulowane.
            Teraz waze 18 kg mniej.
            Wszystkim polecam te metode ale faktycznie jest tak, ze jezeli ktos jest zdrowy, do schudniecia i utrzymania wagi wystarczy zbilansowana dieta i ruch.
            • natalia_29 Re: Metabolic balance 23.05.12, 14:23
              To dziwie się, ze ci ja odradzila. Ja nie posiadam żadnych schorzeń, jestem zdrowa jak ryba i jestem bardzo zadowolona, ze zrobiłam program mb. Miałam pociazowe zwały :) teraz mam super wyregulowany metabolizm. . Nawet jak coś podjem za dużo, to natychmiast to spalam, bo o to tez właśnie chodzi w tym program.ie. On nie jest tylko dla chorych ludzi, on jest po to aby wyregulowany nasz organizm. Tak mi zostało to wytlumaczone. I z obserwacji mojego organizmu osiagnelam ten efekt. Diety, dietkii... I dietetycy, uważam, bazując na doświadczeniach znajomych, ze niestety większość dietetykow używa przestarzalych wiadomościach. No cóż świat, technika idzie do przodu! Myśle, ze dziedzina dietetyki rownież. Na stronie głównej mb, znajdziecie wyniki badań, które zostały potwierdzone medycznie właśnie na temat tej metody :) ja się cieszę, ze osiagnelam moje 51 kg, w końcu za oknem jest już ciepło i bez stresu mogę chodzić w ciuchach z przed ciąży :) pozdrawiam forumowiczki
              • ade1 ile kosztuje 24.05.12, 13:29
                Witam
                mam chorobę Hashimoto i nie mogę zrzucić ani kg. Przypadkowo weszłam na to forum i czytam o tej metodzie. Zadzwoniłam przed chwilą do opiekuna we Wrocławiu. Pani dr powiedziała ze wizyta darmowa, badania okolo 180zł- umowilam sie wiec na wizytę. Ale tu nagle czytamże Wy piszecie o kosmicznych cenach 2500,00. To czy ona mi czegos nie powiedziała, czy ja coś pomyliłam? Proszę o pomoc jak wygląda ulozenie tego programu i jak to jest z tą ceną. Muszę znac całkowitą kwotę zeby podjąc swiadomą decyzję. Proszę o pomoc
                • natalia_29 Re: ile kosztuje 24.05.12, 20:14
                  No na 180 zł się to nie skończy. Ja akurat nie placiłam, extra za badania tylko miałam to w pakiecie. Ja za całość zapłaciłam 2500 tys. Pierwsza konsultacja jest przynajmniej u mojego darmowa. Zanim się zrazisz to poczytaj co tu koleżanka na forum o hashimoto pisała, a jakie efekty otrzymała. Pozdrawiam cię serdecznie i mam nadzieje, ze ci jakoś rozjasnilam sprawę :)
                  • cecylka13 Re: ile kosztuje 25.05.12, 09:00
                    ja zapłaciłam mniej niż 2500, bo nie miałam badań w pakiecie. Na spotkaniu wyjaśnisz sprawę. Powodzenia :-)
                    • natalia_29 Re: ile kosztuje 25.05.12, 13:12
                      Dokładnie, trzeba się umówić na wizytę i wszystkiego się dowiesz. Myśle, ze cenik zależy rownież od tego ile masz spotkań z dietetykiem :)
    • youstyna84 Re: Metabolic balance 15.06.12, 12:10
      własnie jestem w 2 dniu fazy ścisłej, przy oczyszczaniu organizmu bolała mnie głowa, dziś jest ok, nawet rześko się czuję, w pierwszym dniu fazy ścisłej głodna byłam po 4 godzinach od posiłku, hmm zobaczymy jak bedzie dziś bo narazie jestem po śniadanku. Chętnie wymienię spostrzeżenia nt metabolic balance,
      spotkanie z dietetyczna mam dopiero za kilka dni a już zastanawiam się nad pewnymi kwestiami:
      - czy np. kązde danie musi być z warzywami, czy np. wagowo mogę zastąpić rybę i zjśc ją samą (np.: 120g ryby + 125g warzyw) tak mam w planie zywieniowym, czy mogę to zastąpić na 245 g samej ryby?
      - czy moge uzywać mikrofalówki?
      - czy dowody która piję mogę dodawać pare kropli cytryny?
      i takie tam...
      • natalia_29 Re: Metabolic balance 16.06.12, 10:12
        Hej, myśle ze po pierwsze powinnas zadzwonić do swojej dietetyczki, bo albo źle ci coś powiedziala, albo ty nie zrozumialas. Na początku można się czasami nie połapać. Może zadzwoń do niej i zapytaj. Zreszta poczytaj tez plan. Od siebie powiem ci, ze nie możesz zastąpowac wyznaczonych porcjii, czyli nie możesz warzyw zastąpić rybami!!! Musisz jesc tak jak jest napisane. Mozesz jedynie wymieniac produkty z listy .mikro jest chyba ok, co do wody to tylko czysta. Poczytaj sobie plan. A jak coś to pisz, powoli staje się eksperta w tym całym mb. Ja już dawno jestem na swojej super wadze, i po zakończeniu programu wiele rzeczy mi weszło w krew, co nie znaczy ze nie jem pysznych potraw które nie koniecznie znajdują się w ramach mb. Zawsze będę ten program polecac!
        • youstyna84 Re: Metabolic balance 18.06.12, 15:32
          zadzwoniłam :) na poczatku faktycznie jest pewien zamęt, ale juz zaczynam spokojniej do tej diety podchodzić :) bardzo cieszy mnie to ze nie chodze zmeczona, bez energi, tylko wszystkiego mi się chce! Głodna zaczynam byc 4h od posiłku, ale sie przyzwyczaiłam... i te spore ilosci wody:))) Napisz jesli możesz jeszcze ile schudłaś i w jakim czasie, bo ja narazie schodze 0,5 kg dziennie.
          • natalia_29 Re: Metabolic balance 21.06.12, 11:55
            Hej, ja zaczynałem z wagi 59-60 kg. Były to załogi pociazowe. Teraz waze 51kg. Zajęło mi to jakieś ponad 2 miesiące, ale faktycznie ostro przez ta fazę 2 trzymalam się planu. Po czasie przestałam jeść chleb, bo już nie był mi tak potrzebny. Przez pierwsze 2 tygodnie mój posiłek znikal z talerza z prędkością światła. Po czasie żołądek i ciało przyzwyczailo się do tych porcji i czas jedzenia wydłużył się. Co do sytosci, to fakt na początku jest tak, ze te porcje są mniejsze. Tz. nam się tak wydaje bo wcześniej były np. dwa razy większe i głód przychodził do mnie średnio po 3,5-4 godzinach. Pociesze cię, ze to minie. A najbardziej podbuduje cię tym, ze jestem już tak naregulowana, ze nawet jeśli jest tak, ze podjem np. w weekend.. Lub ogólnie zdąży się tak, ze kilo lub dwa na plusie jest. To wracam na 3 dni do programu i po kilogramach. Spalanie się włącza natychmiast. Kocham ten program. Teraz mój mąż będzie się brał za siebie. Życzę powodzenia :)
    • markopp Re: Metabolic balance 19.08.12, 20:59
      Witam czy ktoś mi może powiedzieć czemu tak sie dzieje że przez pierwsze trz tygodnie schudłam 5 kg , natomiast jak wprowadziłam olej do jadłospisu schudłam 1-1,5 kg przez dwa tygodnie czy to jest normalne czy jestem oporna na tą dietę .Idę we środę do mojej poradni i aż sie boję .Moja
      wyjściowa waga 74 kg przy 170 wzrostu ,obecnie 68,5 kg .Proszę powiedzcie jak to było u was może ja coś żle robię .Pozdrawiam markopp
      • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 19.08.12, 22:30
        Ale o co chodzi?
        Po pierwsze, jezeli wprowadzilas olej dopiero po trzech tygodniach, nie postapilas wg zasady diety, to moze byc powod.
        Po drugie, piec kg w ciagu dwoch tygodni to jest bardzo dobrze, nawet ciut za duzo, optymalnie jest chudnac 1kg tygodniowo, i naczel latwo o efekt jojo.
        Przez dwa tygodnie po wprowadzeniu oleju schudlas 1-1,5kg - to jest optymalnie.
        Przy twojej wadze nei powinnas wiecej ani szybciej chudnac. Obecnie twoje BMI to 23,5 czyli idelalne - w polowie nomy dla wagi prawdlowej.
        Nie zapominaj, ze im wieksza nadwaga, tym szybciej sie chudnie na poczatku. Dlatego, jezeli ktos wazy 100kg przy 160cm wzrostu schudnie w pierwszych dwoch tygodniach 8 kg a ktos kto ma 70 kg schudnie 3. Poza tym istotne jest to, jak sie odzywialas przed mb. Jezeli jadlas w miare zdrowo, nie schudniesz raptownie, bo zmiana sposobu zywienia nie jest ogromna. Jezeli ktos sie obzeral i jadl 3 tys kalorii dzien w dzien, na tych 800-1000 dziennie bedzie chudl szybciej, niz ktos, kto jadl zdrowo 1500kcal.
        Poza tym nie moge ci powiedziec, co robisz zle, bo nie napisalas, co robisz.
        Poza faza bez oleju prowadzona 3 tygdonie, co jest wbrew zasadom, trudno cos wywnioskowac z twojego postu. Pozdrawiam.
      • youstyna84 Re: Metabolic balance 20.08.12, 09:13
        spokojnie... nic na siłę. Organizm musi sie przestawić, daj mu troche czasu. wcześniej średnio chudłaś .0.24g na dzień, później po wdrążeniu oleju 0.11g (to nie jest jakaś spora różnica). Chociaż ja chudłam 300g średnio dziennie. To może być przyczyna, np. okresu - wtedy zbiera sie woda i na wadze nie widac postepów, Ja kiedy mam trudne dni przez tydzień nie chudne w ogóle. Olej na 100% nie jest tego przyczyną, chyba że dajesz go więcej niż 3 łyżki. Pamietaj żeby pić dużo wody i urozmaicaj sobie posiłki. ja codziennie staram się jeść rybę z pieca-bardzo dbrze się wtedy czuję. Ty narazie bardzo krótko jestes w betabolice balance, zwracaj uwage na swoje ciało. badaj swoje wymiary co 3 dni, może narazie więcej widać w cm, niż w kg? Nie martw się, na pewno dojdziesz do swojej wymarzonej wagi, kwestia czasu. Nie ma opornych na tą diete - a raczej sposób żywienia.
        • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 20.08.12, 09:47
          Dobrego oleju jemy PRZYNAJMNIEJ trzy lyzki dziennie, czyli mozna wiecej. Ja jem zdecydowanie wiecej, i nie mialam problemow z chudnieciem przez to. Teraz utrzymuje wage, i tez nie zauwazylam wzrostu wagi. Dobry tluszcz dziala bardzo pozytywnie na prace metabolizmu.
      • youstyna84 Re: Metabolic balance 20.08.12, 09:17
        spokojnie... nic na siłę. Organizm musi sie przestawić, daj mu troche czasu. wcześniej średnio chudłaś .0.24g na dzień, później po wdrążeniu oleju 0.11g (to nie jest jakaś spora różnica). Chociaż ja chudłam 300g średnio dziennie. To może być przyczyna, np. okresu - wtedy zbiera sie woda i na wadze nie widac postepów, Ja kiedy mam trudne dni przez tydzień nie chudne w ogóle. Olej na 100% nie jest tego przyczyną, chyba że dajesz go więcej niż 3 łyżki. Pamietaj żeby pić dużo wody i urozmaicaj sobie posiłki. ja codziennie staram się jeść rybę z pieca-bardzo dbrze się wtedy czuję. Ty narazie bardzo krótko jestes w betabolice balance, zwracaj uwage na swoje ciało. badaj swoje wymiary co 3 dni, może narazie więcej widać w cm, niż w kg? Nie martw się, na pewno dojdziesz do swojej wymarzonej wagi, kwestia czasu. Nie ma opornych na tą diete - a raczej sposób żywienia.
        --------------------------------------------------------------------------------------------------------
        > Witam czy ktoś mi może powiedzieć czemu tak sie dzieje że przez pierwsze trz ty
        > godnie schudłam 5 kg , natomiast jak wprowadziłam olej do jadłospisu schudłam 1
        > -1,5 kg przez dwa tygodnie czy to jest normalne czy jestem oporna na tą dietę .
        > Idę we środę do mojej poradni i aż sie boję .Moja
        > wyjściowa waga 74 kg przy 170 wzrostu ,obecnie 68,5 kg .Proszę powiedzcie jak t
        > o było u was może ja coś żle robię .Pozdrawiam markopp
    • motyl_ek27 Re: Metabolic balance 15.10.12, 10:24
      Ja tez zaczelam pare dni temu i jak na razie nie widze zadnych efektow, myslalam ze cos spadnie wagi po tych paru dniach, a tu nic. Trzymam sie scisle diety i czekam z niecierpliwoscia na efekty. Prosze o ajkies informacje osoby, ktore przeszly juz faze scisla i ile udalo im sie zrzucic. dzieki
      • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 15.10.12, 16:47
        Waz sie raz w tygodniu. Moze waga nie zaczela spadac, bo jestes akurat w fazie przed okresem i zatrzymala sie woda w organizmie? Co z twoim tsh? Nie bylo za wysokie (norma dla osob mlodych to gora 2). Moze cierpisz na jakies inne schorzenie, o ktorym nie wiesz a ktore nie pozwala ci schudnac? Poczekaj cierpliwie jeszcze pare dni, jezeli jestes zdrowa i przestrzegasz dokladnie planu, musi sie cos ruszyc. Najlepiej skonsultuj sie z twoim opiekunem, w koncu od tego on jest, zeby pomoc, jezeli cos jest nie tak.
        • motyl_ek27 Re: Metabolic balance 16.10.12, 09:11
          Jestem pod stałą opieką endokrynologa ze względu na mają niedoczynność tarczycy, wiec hormony mam ustabilizowane. Mam nadzieje, ze ta waga zacznie spadac w najblizszym czasie. I mam jeszcze jedno pytanie, czy na etapie fazy scisłej ćwiczenia typy siłownia są dozwolone? dzięki za odpowiedz i jeszcze jedna sprawa, jak Twoje rezultaty diety mb i ile już ją stosujesz?
          • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 16.10.12, 09:55
            W fazie scislej duzy wysilek fizyczny nie jest wskazany. Moze spowodowac on gwaltowny spadek cukru a w wyniku tego napad wilczego apetytu i przerwanie diety. Faza scisla jest bardzo niskokaloryczna, jak probowlam sobie wyliczyc to, co stoi w moim planie II fazy, to bylo to na pewno nie wiecej, niz 800 kcal. Tak wiec trudno przy takiej diecie jeszcze duzo spalac. Organizm spala wszystko dzieki zasadom, ktore nalezy przestrzegac. Ruch wchodzi dopiero po paru tygodniach, kiedy organizm przestawi sie na nowy sposob funkcjonowania. W trzeciej fazie jak najbardziej nalezy sie regularnie ruszac.
            Stosuje mb od ponad roku. Pierwsze trzy miesiace to byla II faza i wtedy schudlam 15 kg. Nie zrobilam ani jednego odstepstwa w tym czasie! Pozniej przeszlam do fazy III i na niej dalej schudlam 5 kg. Czyli w sumie 20 kg. Obecnie jestem w fazie VI, mimo ze moglabym jeszcze 5 kg zrzucic, nie mam chwilowo ochoty na II faze, za dobrze mi z tym, co teraz jem :-) W kazdym razie wage trzymam, 13 miesiecy po rozpoczeciu metody.
          • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 16.10.12, 09:56
            Podaj dla pewnosci twoje ostatnie wyniki hormonow wraz z normami (ft3, ft4 i tsh)
            • maggie1975 Re: Metabolic balance 16.10.12, 15:46
              Witam Pania

Czytalam troszku co Pani pisala i widzialam Pani zdjecia Gratuluje Bardzo i widac ze Pani jest szczesliwa.

Jestem w strasznej depresi od czasu porodu corki nie moge schudnac ani grama, mam nie doczynnosc, przytylam bardzo duzo bo jeszcze dostawalam hormony i sterydy bo mialam malo wodzie. Cwicze, chodze codziennie po 8 km pcham wozek jak najszybciej moge pod gorke w domu aerobic 3 razy w tg. z hantlami po 5 kg jem same zdrowe zeczy i oczywiscie ich bardzo malo i nic zadnych weglowodanow czasem jak juz jest mi bardzo zle to skusze sie na kawalek czekoladki ale to juz musze miec strasznego dolka. Po prostu patrzec na siebie nie moge dosc ze nie chudne to po malu tyje. Plakac mi sie chce jak dzwonilam do tego opekuna to zaspiewali 2500 tysiaca i jak ja mam to zrobic? Tylko maz pracuje i muwi ze to straszna suma i nie rozumie jak to strasznie meczy chociaz widzi jaj ja malo jem i tylko wazywa i bialka i nic i widzi ile cwicze. 2 dni prubowalam zrobic te przygotowawcze jadlam 2 male jablka 3 razy dziennie co 5 gd i przytylam 1 kg juz nie wiem co zrobic tak sie czuje ze nie chce wychodzic z domu bo sie czuje brzydka i groba. Pomuzcie mi czy to naprawde dziala i po jakim czasie? jak mozna taniej gdzies to znalesc i ktos muwil cos o ratach. Czy ciezko jest znalesc nie ktore produkty jak owczy ser?? Coreczka ma juz prawie 9 miesiecy, juz jej nie karmie ale ile sie moge torturowac bez efektu? Plakac mi sie chce tak bardzo sie staram i wszystkie diety prubowalam i nic nie raz tyly ze nie przytyje przez jakis czas. Jak tak zyc??? Pomuzcie prosze was z gory i bardzo dziekuje, Tak strasznie bym chciala schudnac blagam o pomoc.
              • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 16.10.12, 16:44
                Najpierw musisz wyjść z niedoczynności. Dopiero wtedy masz szansę schudnac. będąc w niedoczynności nie schudniesz i możesz nawet dalej tyc. Zbadaj ft3, ft4 i tsh i koniecznie idz z wynikami do endokrynologa.
                • maggie1975 Re: Metabolic balance 16.10.12, 18:51
                  Ja biore Eutyrox 100 cala ciaze chodzilam do endo i teraz ostatnio mialam bardzo niskie tsh
                • maggie1975 Re: Metabolic balance 16.10.12, 19:31
                  A jaki sa optymaln wyniki tsh ft3 i ft4 czy t3 i t4 zeby mozna bylo schudnac, tsh 4.7 to nie zly wynik to bylo jeszcze za nim zaszlam w ciaze, muwilam jej juz ze ciezko mi schudnas zimno i spalaw wszedzie gdzie siadlam i poronilam dzidziusia w 4 miesiacu. No to ona w tedy dala mi eutyrox 25 a ja zaraz zaszlam w ciaze i tak mi sie zwiekszalo az do 125 puzniej mzmniejszyla i muwila dalej ze to nie m5a nic wspulnego z tym ze tyle tyje w ciazy i tak samo juz po muwi ze to nie ma nic juz z tarczyca wspulnego. A przeciez ja na prawde jem bardzo malo i duzo cwicze i wcale nie moge schudnac no przeciez musi byc jakis powod. Jak bylam mlodsza to tez mi sie tak dzialo ze z tego ni zo owego tylam z 10 kg a za rok spadalam 15 kg nie mnieniajac nic ale tak ze 3 lata temu przytylam 10 i juz nie moglam schudnac ale nic prawie nie jadlam jak anerektyczka tylko ze caly czas nie chudlam oczywiscie intesywnie cwiczylam wiec juz wiecej nie tylam puzniej ciaza i poronienie i druga ciaza ale juz zwykryciem nie doczynnosci. Moja mama ma hashimoto nie wiem jak sie to pisze dokladnie, moze po niej to dostalam. Przepraszam ze zawracam Ci glowe ale Ty chyba najlepiej wiesz jak ja sie czuje, nikt mi nie chce wierzyc ze ja tyle cwicze i nie jem a tyje. Dzieki jeszcze raz z gory.
                  • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 16.10.12, 19:55
                    TSH 4,7 to bardzo zly wynik i swiadczy o niedoczynnosci. Ja z tsh 4,8 nie bylam w stanie wstac z lozka - krecilo mi sie w glowie i robilo niedobrze przy probie wstawania.
                    TSH dla osoby mlodej to gora 2,5. Jezeli suplementujesz tyroksyne powinnas miec tsh ok 1, moze byc nizsze.
                    ft3 i ft4 powinny byc na podobnym poziomie, im wyzsze, tym lepiej, oczywiscie w granicach normy. Ja sie dobrze czuje, jak mam ft4 powyzej 80% normy.
                    Podejrzewam, ze tez masz hashimoto. Zrob dodatkowo przeciwciala tej choroby a takze usg. Z wynikami badan idz do innego endokrynologa, bo ta lekarka, do ktorej chodzisz obecnie, juz ci nie pomoze. Badania mozesz zrobic odplatnie prywatnie.
                    • maggie1975 Re: Metabolic balance 16.10.12, 21:06
                      Dziekuje Ci bardzo pujde i zrobie te badania jutro lub pojutrze. Jak tylko je bede miala to zaraz je napisze. A ty co bierzesz? Czy to badanie na przeciw ciala tak wlasnie sie muwi tej Pani w laboratorium? Ja od razu przepraszam za wszystkie bledy ale ja cale zycie wychowywalam sie za granica i nie umie tak dobrze pisac a, w Polsce jestem 2 lata i tak pomalu sie wszystkiego ucze. Z lekarzami tez ciezko, jeszcze na ubespieczenie z nfz to do endokrynologa czeka sie miesiacami. Ja jestem z Krakowa a Ty z kad jestes? Moze znasz jakiegos dobrego bo Ci powiem ze to jest bardzo wazne znalesc dobrego. Jeszcze raz Ci Dziekuje z calego serca bo to jest trudno w tej horobie, maz sie ze mnie smieje i przed tem jeszcze bardziej ze mi zimno czy ze co film wlaczylismy to ja zaraz zasypialam i nic mi sie nie chcialo depresja i tak dalej wlosow coraz mniej... Nie zrozumialam to co powiedzialas o ft3 i ft4 ze maja byc na tym samym poziomie to z naczy ze dobrze zeby byly na 1? czy na 2.5 czy chodzilo ci o to zeby byly razem ft3 i ft4 taka sama liczbe? To dzieki jeszcze raz i do uslyszenia. Pieknie wygladasz bardzo mi sie podobaja twoje wlosy, takie wygladaja zdrowe i takie fajne krecone moje tez sie troszku kreca ale nie tak fajnie jak twoje. Pozdrawiam.
                      • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 16.10.12, 22:04
                        Calkiem niezle ci idzie to pisanie po polsku, skoro dopiero sie uczysz :-)
                        Ja mieszkam od paru lat w Niemczech i tu jestem pod opieka lekarza. Biore L-thyroxin firmy Henning, obecnie w wysokosci 136,5. A gdzei ty sie wychowalas?
                        Wejdz na forum forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html tam znajdziesz duzo cennych informacji. Te przeciwciala to sa anty-TPO.
                        Co do hormonow: tsh (hormon przysadki mozgowej, reagujacy na poziom ft4) powinien byc ok 1. Jego normy sa w zasadzie stale, niezaleznie od laboratorium.
                        Ft3 i ft4 to hormony tarczycy. Tarczyca produkuje t4 (tyroksyna), ktora przeksztalca sie w jej czynna postac t3. Ft4 i ft3 powinny byc na podobnym poziomie, bo to znaczy, ze nie ma problemu z przemiana ft4 w ft3. Normy dla tych hormonow sa rozne, w zaleznosci od laboratorium. Jezeli masz np ft4 3,5 a norme masz 1-6, to masz ft4 w 50% normy. Tak samo, jezeli masz ft3 14a norme masz 8-20 to masz 50% normy. Chodzi o to, zeby zarowno ft4 jak i ft3 byly jak najwyzej gornej normy, i jednoczesnie procentowo podobne, tzn np oba 75% :-)
                        Mam calkiem dobrego lekarza, poza tym duzo czytam, na forach internetowych i literatury na temat hashimoto.
                        O hormonach naturalnych czytalam ale te syntetyczne sa tez ok, wiec nie ma problemu. Grunt, zeby dzialaly. Pozdrowienia.
                        PS. Wyreguluj te hormony a potem, jezeli nie uda ci sie schudnac, sprobuj jednak zrobic metabolic balance, to swietna metoda. Ale mozliwe, ze zaczniesz chudnac, tylko musisz wyregulowac hormony.
                        • maggie1975 Re: Metabolic balance 16.10.12, 22:44
                          Ja wyjechalam z Polski jak mialam 7 lat a puzniej mieszkalam w australi a puzniej w stanach, teraz juz mam 37 to tyle lat az mi ciezko to muwic. Mi sie wydaje po ostatnich dwuch testach ze moze wchodzilam w nad czyynnosc bo tsh mialam .016 ale nie badalam ft3 ani ft4 bo nikt mii nie powiedzial wiec ja sama zmniejszylam sbie dawke ale moze to nie byl taki dobry pomysl. teraz 3 - 4 dni na jedzeniu co piec godzin i te szyszczenia i jestem 1 kg i trochu do przodu no po prostu mnie to przeraza. Tam to Ci hyba latwiej robic to djete bo ona z tamtad pochodzi prawda i chyba trochu taniej, taniej niz tutaj a zarobki na pewno macie troszku wiekrze. Ciekawe na jakiej podstawie badan oni wiedza co ty mozesz a co nie? Bardzo mnie takie zeczy interesuja jak krew moze odpowiedziec co mozesz jesc albo ile. Bylam wczoraj nawet na klasie aerobik i wszyscy sie dziwia bo jestem najgrubsza ale mam najleprza kondycje, wogule nie przestaje kiedy wszystkie juz maja dosc oprocz pani instruktor oczywiscie. Ale to dla tego ze ja tyle cwicze a tu dalej tyc i to w takim tempie.
                          Dzieki za wszystkie informacje teraz to jest jedyny czas co moge pisac bo malenka zasnela ale bede musiala konczyc, jutro jade z nia na cwiczenia a puzniej ze starsza do szkoly i na jej tance tak ze bede zabiiegana i tak mysle czy zdaze cos ze sniadaniem jak musze wyjechac o 7 rano. To nic dzieki za wszystko dobranoc i do nastepnego pisania.
                          • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 17.10.12, 13:18
                            Samo tsh nie swiadczy, ze jestes w nadczynnosci. Nadczynnosc to tsh ponizej normy + ft4 powyzej normy lub/i objawy nadczynnosci! TSH reaguje na poziom ft4 ale nie zawsze jest dokladne i nie nalezy sie tylko i wylacznie nim kierowac. Ja mam tsh 0,2 ale ft4 w ok 85% normy i czuje sie dobrze.
                            Jestes w niedoczynnosci i niezaleznie od tego, co bedziesz jesc, nie schudniesz. Mozesz w ogole nie jest, predzej umrzesz z glodu, niz zrzucisz pol kilo. Podstawa, to wyjscie z niedoczynnosci.
                            Diete mozna robic wszedzie, bo oparta jest o pokarmy dostepne w kazdym kraju. Ostatnio bylam 2 tygodnie w Polsce i we wszystko zaopatrzylam sie w tamtejszym Realu. Je sie niewiele, nomalne jedzenie, czasem nawet wychodzi taniej (np jeden posilek to u mnie 125 g ryby plus 130 g warzyw).
                            Zarobki na pewno so wieksze ale ja np studiuje i pracuje tylko 25 godzin tygodniowo, nie zarabiam wiec duzo a mimo to zaplacilam za te diete. Mnie ona kosztowala 360 euro ale gdybym wtedy wiedziala, jak ona dziala, zaplacilabym i drugie tyle.
                            Pamietaj, podstawa, to tarczyca. A potem zdecyduj, jaka dieta i jaki rodzaj ruchu najbardziej ci pasuje.
                            • rotkaeppchen1 Re: Metabolic balance 17.10.12, 13:19
                              PS a 37 lat to nie tak duzo. Ja mam 32, wiec niewiele mniej a czuje sie lepiej, niz jak mialam 20. Pewnie dlatego, ze wtedy nie wiedzialam, na co bylam chora i zylam od depresji do depresji. A teraz, od 3 lat jest coraz lepiej :-)
                    • maggie1975 Re: Metabolic balance 16.10.12, 21:17
                      Zapomnialam Ci jeszcze powiedziec ze w Stanach i Canada to uzywaj Armour thyroid zamiast teroksyny jest to naturalny hormon tarczycy ze swini i jest leprzy wiec mi znajoma podala taki web site international pharmasy i z tamtat zamuwilam i mi przyslali, jest on bardzo drogi ale jak sie kupi mocniejszy to mozna dzielic na pul to w tedy taniej wychodzi. Zarzywam go i powiem Ci ze sie lepiej czuje nie jest sie takim ociezalym ale chudnac dalej nie chudne. Poczytaj sobie o nim na internecie "Armour thyroid"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka