Dodaj do ulubionych

Chcę się pozbyć okularów

21.09.11, 09:37
Witam, od niedawna trenuję sporty walki. Jest to moja wielka pasja, którą chce rozwijać, niestety okulary skutecznie mi to utrudniają. Chciałabym się ich pozbyć na stałe. Zwykłe soczewki podrażniają mi oczy, ale słyszałam o jakiś wszczepianych do oka i korygujących wadę. Jak mogę pozbyć się moich ograniczających mnie, okularów? :((
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Chcę się pozbyć okularów 21.09.11, 10:29
      Spytać okulisty?
      • zona-ex Re: Chcę się pozbyć okularów 21.09.11, 11:30
        Zależy jaką masz wadę i w jakim wieku jesteś. Można zrobić laserową korekcję wady wzroku ( to nie jest żadne wszczepianie) Wszczepia sie sztuczne soczewki osobom z zaćmą. Poczytaj w necie o laserowej korekcji wad wzroku np metodą LASIK.
    • pan_julian Re: Chcę się pozbyć okularów 21.09.11, 11:28
      tamka11 napisała:

> Witam, od niedawna trenuję sporty walki. Jest to moja wielka pasja, którą chce
      > rozwijać, niestety okulary skutecznie mi to utrudniają. Chciałabym się ich pozb
      > yć na stałe. Zwykłe soczewki podrażniają mi oczy, ale słyszałam o jakiś wszczep
      > ianych do oka i korygujących wadę. Jak mogę pozbyć się moich ograniczających mn
      > ie, okularów? :((

Tamka, Twoja wada jest stała? Myślałaś kiedyś o poddaniu się zabiegowi laserowej korekcji wzroku? Ja sam robiłem ponad rok temu i jestem zadowolony. Jest też coś takiego jak soczewki fakijne, jednak nie jestem pewien kto może je nosić. Koleżanka bądź kolega wyżej ma rację - musisz iść do specjalisty i on pomoże Ci zdecydować w jaki sposób pozbyć się okularów. Powodzenia!
    • tamka11 Re: Chcę się pozbyć okularów 21.09.11, 13:16
      Mam 23 lata i stałą wadę. NIgdy nie zastanawiałam się nad lasikiem, chociaz słyszałam co nieco o nim. Może rzeczywiście to jest dobre wyjście..Jakiego specjalistę w stolicy jesteście w stanie mi polecić? ;)
      • pan_julian Re: Chcę się pozbyć okularów 22.09.11, 09:26
        tamka11 napisała:

> Mam 23 lata i stałą wadę. NIgdy nie zastanawiałam się nad lasikiem, chociaz sły
        > szałam co nieco o nim. Może rzeczywiście to jest dobre wyjście..Jakiego specjal
        > istę w stolicy jesteście w stanie mi polecić? ;)

Ja mogę polecić doktora Jerzego Szaflika. To profesjonalista w swoim fachu. Właśnie w jego klinice poddałem się zabiegowi i, jak pisałam wcześniej, jestem bardzo zadowolony. Umów się na konsultację i dopiero kiedy dostaniesz fachową opinię na temat stanu Twojej wady, wtedy będziesz podejmować decyzję. Pozdrawiam!
        • szaser Re: Chcę się pozbyć okularów 22.09.11, 11:12
          Ale nie polecam p. M.Gadomskiej, miałem nieciekawą nieprzyjemność, zakończoną spieprzeniem jednego oka, poprawić nie chciała.
          • hanna_f Re: Chcę się pozbyć okularów 26.09.11, 10:27
            szaser napisał:

> Ale nie polecam p. M.Gadomskiej, miałem nieciekawą nieprzyjemność, zakończoną s
            > pieprzeniem jednego oka, poprawić nie chciała.

Ooo, a ja o pani Gadomskiej słyszałam same pochlebne opinie. Ale wiadomo, ile ludzi - tyle głosów. :)
            A Tobie, Panie_Julianie, kto przeprowadzał zabieg?
            • muszu155 Re: Chcę się pozbyć okularów 26.09.11, 16:35
              Przecież to ściema, " jak pisałam wcześniej, jestem bardzo zadowolony" to w końcu julian czy julianna?
              • pan_julian Re: Chcę się pozbyć okularów 29.09.11, 11:35
                muszu zwykła literówka, ale widzę, że bystry chłop z Ciebie.

Mi przeprowadzała pani Izdebska, ale było to jakiś czas temu. Nie wiem czy do kliniki nie dołączyli jacyś nowi specjaliści.

Tamka i jak tam postępy w usuwainu Twoich 'ograniczających' Cię okularów? Konsultacje już za Tobą? Bo nie wiem czy masz świadomość, że nie każdy może zostać zakwalifikowany do danego zabiegu.
                • ginero Re: Chcę się pozbyć okularów 15.11.11, 20:45
                  Ludziska, co Wy piszecie....
                  Ile macie lat?
                  Czy widzicie, aby wszyscy lekarze i okuliści chodzili bez okularów?........
                  Jeśli wada jest naprawdę duża (powyżej 8 - 10 dioptri) wtedy ma to sens, ale jeśli ktoś ma wadę 3,0 dioptrie i chce to korygować operacyjnie to chyba postradał zmysły.
                  Nie wiadomo jeszcze nic o tym jak nasz wzrok zachowa się 20 - 30 lat po operacji, czy np wada nam nie skoczy o kolejnych parę dioptrii (a tak się stało w przypadku korekcji laserowej z końca lat 80-tych; część pacjentów miała/ ma ogromne problemy ze wzrokiem).
                  Przy niewielkich wadach to okulary korekcyjne (które są naprawdę teraz bardzo ładne ) lub soczewki kontaktowe.
                  • szaser Czas się pozbyć okularów 16.11.11, 07:10
                    OKULARY TO PROTEZA OKA. Protezy są ohydne.
                    Nienawidzę okularów, a osoby po 30-ce, które noszą na stałe okulary odbieram, jako nieporadne i niechcące zadbać o siebie. Jest to po prostu niechlujstwo lub skąpstwo. Nie ma ładnych protez, bo wszystkie są obrzydliwe i jeśli ludzie obnoszą się ze swoja chorobą (bo tak ładnie się różnimy) a nic z tym nie robią, to wystawiają tylko sobie złe świadectwo. Co innego, jeśli ktoś naprawdę nie ma pieniędzy albo się boi leczyć (a nie ma czego się bać). Ja zarabiałem 1250 na rękę, a operacja dwóch oczu kosztowała ok. 5000 pln bez lekarstw. Jak tylko się dowiedziałem, że mają w Polsce dobry laser, natychmiast poszedłem do banku i za dwa tygodnie było po wszystkim. Zabieg zrobiłem z poczucia wygody, estetyki, oraz ze zwykłe ludzkiej chciwości. Okulary nosiłem od 20. roku życia na stałe i nigdy nie mogłem się z tym pogodzić, choć kupowałem najdroższe, najlepsze, często w BRD. Następnie były soczewki kontaktowe, jeszcze te pierwsze foliówki, ale niestety to nie jest żadne wyjście z różnych względów. Na protetykę oka wydałem wielokrotnie większe sumy, niż na tę jedną operację i dalsze leczenie lekami. Każdemu po trzydziestce, wręcz doradzałbym zadbanie o NORMALNE życie beż okularów. Okulary nigdy nie dodają urody, ani wygody a poza tym są coraz kosztowniejsze i trzeba je zmieniać lub naprawiać. U mnie np. każde okulary powodowały bardzo silny ból głowy. Od lat nie używam żadnych okularów, nawet przeciwsłonecznych.
                    Gdybym miał podjąć jeszcze raz, decyzję o zabiegu, mimo że wiedziałbym o komplikacji, która wystąpiła z powodu niedbałości lekarki, to jeszcze raz bym się bez wahania, zdecydował.
                    • agulha Re: Czas się pozbyć okularów 18.11.11, 05:04
                      Jesteś nietolerancyjny i masz niedobory w wiedzy. Ot tyle. Każdy może robić, co chce - autorkę wątku rozumiem, wyjaśniła, w czym jej przeszkadzają okulary. Ty - chciałeś się zoperować, to OK, ale Twoje negatywne opinie o osobach noszących okulary są żałosne. Przez takich jak Ty Polska tak różni się od krajów zachodnich.
                      Pytanie dodatkowe: czy implant to proteza? Moim zdaniem tak. Czy w takim razie moje implanty są "obrzydliwe" (mam chyba trzy)? Bo widziałam w tym roku dziewczynę bez przednich zębów i to dopiero wyglądało nieładnie.
                      A propos wiedzy, to około mniej więcej 40. wiele osób zaczyna potrzebować okularów do czytania, a ci, którzy do tej pory mieli jedną parę, muszą mieć co najmniej dwie.
                      Gratuluję oszczędności - serio - mnie by się za 1200 zł miesięcznie nie udało przeżyć, a co dopiero jeszcze ze spłacaniem rat. I kto tu jest nieporadny.
                    • ginero Re: Czas się pozbyć okularów 25.11.11, 20:05
                      To, że jesteś nietolerancyjny to jedno, dodatkowo masz braki wiedzy.
                      Okulary nie są protezą, tak jak wada wzroku nie jest chorobą...
                      Gratuluję operacji, i zadam pytanie ilu spotkałeś lekarzy którzy poddali się tej cudownej operacji???
                      Jak czujesz się gdy oglądasz TV i widzisz tych wszystkich bogatych celebrytów, którzy oczywiście nie noszą okularów ani kontaktów :) ???
                      • szaser Najwyższy czas się pozbyć okularów! 01.12.11, 16:49
                        Są godni pożałowania, więc ich nie oglądam.
                        Jak ktoś woli dziadostwo i widoczne inwalidztwo, to jego sprawa, ale ma wybór, więc mi go nawet nie zal, chociaż to godne pożałowania, tak jak twoje zapatrywania - pożal się Boże.
                        Notabene, grzechem jest niedbałość o własne zdrowie i litowanie się nad sobą.
                        • snajper55 Re: Najwyższy czas się pozbyć okularów! 01.12.11, 17:16
                          szaser napisał:

> Są godni pożałowania, więc ich nie oglądam.
                          > Jak ktoś woli dziadostwo i widoczne inwalidztwo, to jego sprawa, ale ma wybór,
                          > więc mi go nawet nie zal, chociaż to godne pożałowania, tak jak twoje zapatrywa
                          > nia - pożal się Boże.
                          > Notabene, grzechem jest niedbałość o własne zdrowie i litowanie się nad sobą.

Nie zapominaj o kalectwie nietolerancji okazywanym czasem na forach. Jest ono tak samo widoczne jak kalectwo polegające na braku nogi czy ręki. Dla mnie jest to jedyne kalectwo, którym się brzydzę. Takich małych, godnych pożałowania ludzików dotkniętych tym kalectwem mi nie żal, za to żal mi osób, które są z nimi zmuszone kontaktować się w realu. Ci to mają przesrane...

S.
                          • szaser Najwyższy czas się pozbyć okularów! 06.12.11, 10:51
                            Litość i tolerancja jest zawsze zarezerwowana dla ludzi, którzy nic nie mogą ze sobą zrobić, bo tak już mają.
                            Nie ma litości i tolerancji dla tych, którzy mogą, ale nie chcą nic ze sobą zrobić!
                            A do takich zaliczam okularników, którzy mogą a nie chcą nic z tym zrobić.
                            • snajper55 Re: Najwyższy czas się pozbyć okularów! 06.12.11, 12:30
                              szaser napisał:

> Nie ma litości i tolerancji dla tych, którzy mogą, ale nie chcą nic ze sobą zro
                              > bić!
                              > A do takich zaliczam okularników, którzy mogą a nie chcą nic z tym zrobić.

A ja do takich zaliczam ludzi bez odrobiny tolerancji, którzy dyktują innym co mają zrobić. Obrzydliwe typy przekonane o własnej nieomylności.

S.
                              • hanna_f Re: Najwyższy czas się pozbyć okularów! 06.12.11, 14:03
                                Nie przypuszczałam, że temat laserowej korekcji wzroku może wzbudzić takie kontrowersje. Ja również rozumiem autorkę. Ma pasję, chce ją rozwijać, a okulary jej w tym przeszkadzają. Nie dziwota, że chce się ich pozbyć (albo już pozbyła, tego nie wiemy). Uważam również (bardzo subiektywnie), że każdy kto ma możliwość poddania się zabiegowi - powinien się mu poddać. Życie bez okularów jest dużo przyjemniejsze. Ja wybrałam laserową korekcję z pobudek nie do końca egoistycznych, chociaż patrząc z pewnej perspektywy, można je tak nazwać. Po pierwszym porodzie, który niestety odbył się z komplikacjami (na szczęście niefatalnymi w skutkach) mój doktor prowadzący - dr Stańczak, wspomniał o laserowej korekcji (miałam sporą wadę). Tak sobie wychowywałam małą i o tym myślałam, przyzwyczajałam powoli do widoku mojej twarzy bez okularów i przed podjęciem poważnych starań o drugie bobo, byłam już zdecydowana na poddanie się zabiegowi. Przed samą operacją strach mnie obleciał niezły, ale pani doktor u której byłam (dr Liberek - polecam!) była niesamowicie ciepłą kobitką i potrafiła zapanować nad moimi nerwami. I drugi poród oraz trzeci przebiegły bez żadnych komplikacji :)

Ja jestem zadowolona z podjęcia takiej decyzji. Ale dlaczego mam narzucać swoje zdanie innym? Nie mam takiego prawa. Kiedyś ktoś psioczy na okulary - podrzucę pomysł laserowej, jednak nękać go nie będę. Jest to kompletnie jego (tego kogoś) decyzja i sam musi do niej dorosnąć.
                                • szaser Już najwyższy czas się pozbyć okularów! 07.12.11, 07:15
                                  Ale dlaczego mam narzucać swoje zdanie innym? Nie mam takiego prawa. Kiedyś ktoś psioczy na okulary - podrzucę pomysł laserowej, jednak nękać go nie będę.

Jak zwykle wychodzi brak czytania bez rozumienia tekstu.
                                  Przecież głosiła się osoba, chcąca się pozbyć problemu z okularami (czyli formą protezy chorej soczewki oka). Zadała konkretnie pytanie, więc ja konkretnie doradziłem i mam nadzieje, że namówiłem do naprawy oczu.
                                  Nikt nikogo nie złapał za szyję i nie prowadzi na sznurku do lasera.
                                  A doradzanie typu: co ty sam o tym sądzisz, czy ci się opłaci, czy jesteś już gotowy?, jest do niczego.
                                  O narzucaniu komuś czegokolwiek nie ma mowy, bo mam nadzieję, że pisze na forum osoba świadoma i dojrzała emocjonalnie. Każdy ma prawo wyrazić swoja opinie, a jak to właśnie zrobiłem, a doskonale wiem o czym mówię!
                                  • hanna_f Re: Już najwyższy czas się pozbyć okularów! 07.12.11, 10:36
                                    Nie bądź przewrażliwiony, bo mówiłam ogólnie, a nie na Twój temat. Swoje zdanie wyraziłeś - owszem. I to bardzo dosadnie. Oczywiście, że nikt Ci tego nie broni, od tego jest forum by wyrażać swoje opinie.
                                    Spotkałam się jednak z wieloma sytuacjami, gdzie osoba (okularnik) niezdecydowana na zabieg, była traktowana jak tchórzliwe dziecko niechcące jechać na kolonie. Doradzanie, podając sensowne argumenty - owszem. Ale zaszczuwanie osoby, tylko po to by podjęła decyzję za szybko i wbrew sobie - nie (ponownie, piszę ogólnie). A potem, przez takie zaszczute osoby, Internet roi się od nieprawdziwych, często wyolbrzymionych, negatywnych opinii nt. laserowej korekcji. A w jednym się mogę z Tobą zgodzić : laserowa korekcja byłą b. dobrze podjętą przeze mnie decyzją i gdybym miała ją powtórzyć, na pewno bym się nie wahała.
                                    • szaser Już najwyższy czas się pozbyć okularów! 08.12.11, 10:28
                                      A w jednym się mogę z Tobą zgodzić : laserowa korekcja byłą b. dobrze podjętą przeze mnie decyzją i gdybym miała ją powtórzyć, na pewno bym się nie wahała.

I w związku z tym, ja każdemu potrzebującemu polecam ją i zachęcam do jej zrobienia. Natomiast zupełnie nie rozumiem ludzi, którzy nie przechodzili tego zabiegu, a wszystkich przed nim ostrzegają, przestrzegają i straszą, jakby było czym, argumentując, że np. okuliści noszą okulary, więc nie są głupi...
                                      Argument taki sam, jak to, że lekarze palą i piją, a więc wiedzą, co dobre.
                                      To też tylko mali ludzie.
                                      A jak miałem dentystkę, której jechało z paszczy i co z tego?
                                      • hanna_f Re: Już najwyższy czas się pozbyć okularów! 09.12.11, 11:27
                                        Ponownie się z Tobą zgadzam. Oczywiście i wśród moich znajomych znalazły się osoby 'mądrzejsze od telewizora', jak to moja babcia miała w zwyczaju określać. Większość z nich podawała ten sam, non stop powtarzający się argument, który przytoczyłeś. Nie brali pod uwagę, że niektórym okulary nie przeszkadzają, a nie którzy są np. cukrzykami i takiej operacji poddać się nie mogą. Dla nich wniosek był prosty, doktor w okularach - śmierć na stole operacyjnym albo, co gorsza, utrata wzroku na amen (ten argument też często się pojawiał, chociaż, z tego co czytałam, NIGDY nie odnotowano przypadku jakoby laserowa korekcja doprowadziła do utraty wzroku). Ludzie boją się tego co nowe. Medycyna idzie na przód, a większość z nas uparcie chce pozostać w miejscu.
                                        • ginero Re: Już najwyższy czas się pozbyć okularów! 13.12.11, 18:32
                                          To fajnie, że w Waszym otoczeniu nie ma osób, które mają problemy ze wzrokiem po korekcji laserowej - tylko pozazdrościć.
                                          Niestety nie zawsze tak bywa...
                                          Jestem "z tej branży" i osobiście znam kilka osób, którym dwa-trzy lata po korekcji laserowej wada powróciła - tylko większa ....
                                          A dalej nie wiadomo, jak oko zachowa się za 10, 20 czy 30 lat...
                                          Dlatego, moja osobista opinia to korekcja laserowa tak, ale tylko wtedy kiedy wada wzroku jest duża, przy której mamy problemy ze zobrazowaniem przedmiotu na siatkówce, gdy występuje duża różnowzroczność i problemy ze stereoskopowym widzeniem, itp.
                                          • hanna_f Re: Już najwyższy czas się pozbyć okularów! 14.12.11, 13:04
                                            Zastanawia mnie, jak wyglądają statystyki osób kompletnie wyleczonych i osób z nawrotami wady. Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji, a naprawdę jestem ciekawa jak to wygląda. Według mnie sukcesem zabiegu jest prawidłowo przeprowadzona konsultacja, dlatego wydaje mi się, że najważniejsze jest oddanie się w dobre, profesjonalne ręce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka