Dodaj do ulubionych

Problemy zdrowotne meza

13.11.11, 21:40
Witajcie
Moj maz jest osoba, ktorej wolami nawet nie da sie zaciagnac do lekarza. Glupota do kwadratu ale juz nie mam sily tego w kolko komentowac. Facet jak to facet, bagatelizje problem, przynajmniej na zewnatrz ale wiem, ze go to wzystko strasznie wkurza.
Problemem jest tez pobieranie krwi... gdy ma zrobic badania okresowe, to ciezko wszystko przezywa ;)
Udalo mi sie go po wielu miesiacach walkowania tematu, namowic na zrobienie badan krwi. Oczywiscie odplatnie bedzie, bo - jak wyzej - do lekarza nie pojdzie dopoki czarno na bialym nie zobaczy ze to problem medyczny.
Jestesmy razem od 6 lat, wiec mam porownanie do tego jak bylo - 3 lata temu maz zaczal tyc w oczach mimo, ze zmienil tryb odzywiania na nieco bardziej wartosciowy, mniej weglowodanowy, w dodatku zaczal cwiczyc (silownia 3-4 razy w tygodniu). Ideanie to on sie nie odzywia ale na moje oko i tak za duze sa te problemy z tyciem i reakcja na bodzce. Chocby nie wiadomo jak sie staral, nie moze zrzucic wagi, od roku trzyma sie swojej stalej wagi (lekkiej nadwagi) wkladajc w to wiele wysilku.
Stal sie strasznie nerwowy, ma stany depresyjne, bywa impulsywny: bardzo szybko sie denerwuje, z rownowagi wyprowadza go kazda pie...... duzo krzyczy, nie radzi sobie. Ja (osoba dosc nerwowa) jestem czesto zdziwiona jego reakcja na najmniejsze niepowodzenie, zly ruch kierowcy przed nami, wylanie wody przez dziecko. Intuicyjnie wyczuwam, ze to nie jest normalne zachowanie zdrowego czlowieka.

I rodzi sie pytanie: jakie badania powinien wykonac, by mogy jak najwiecej powiedziec?
Morfologia, testosteron, tsh, ft3 i ft4 wystarcza? Jeszcze jakies sugestie?

Powtorze: nie ma takiej szansy, by maz wybral sie do lekarza z wlasnej woli zanim nie zobaczy wynikow. Namowienie go na pobranie krwi to duzy sukces.

Bede wdzieczna za wszelka porade.
Obserwuj wątek
    • tygrysiatko1 Re: Problemy zdrowotne meza 13.11.11, 21:55
      morfologia, cukier, tsh, ft3, ft4, testosteron.... im więcej tym lepiej, ja bym puściła co komputer potrafi, bo druhiej takiej szansy szbko możesz nie mieć...
      • cainea Re: Problemy zdrowotne meza 13.11.11, 22:02
        Dziekuje.
        Jestem praktycznie pewna, ze drugiej szansy moze nie byc, dlatego na szybko szukam, zeby sie przypadkiem nie rozmyslil.
        • bab111 Re: Problemy zdrowotne meza 13.11.11, 22:07
          silownia? moze sterydy?
          • cainea Re: Problemy zdrowotne meza 13.11.11, 22:12
            bab111 napisała:

> silownia? moze sterydy?

Nie zazywa nawet zwyklych odzywek. O sterydach nie ma mowy.
          • cainea Re: Problemy zdrowotne meza 13.11.11, 22:12
            Cwiczyc zaczal glownie dlatego, ze bardzo szybko przybieral na wadze. Silowania miala pomoc w schudnieciu.
            • artur737 Re: Problemy zdrowotne meza 14.11.11, 05:55
              moze mu testosteron spadl
    • iwona402 Re: Problemy zdrowotne meza 13.11.11, 22:07
      Oprócz wymienionych badań sprawdź również poziom vit.B12. Miałam podobne objawy do tych , które obserwujesz u swojego męża- poważne problemy z utrzymaniem wagi pomimo spożywania poniżej 1000 kcal/dzień, nadmierna drażliwość, oprócz tego miałam uporczywe wzdęcia. Po wielu latach takich objawów okazało się, że mam niedobór vit.B12.
      Opisane objawy mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy, ale również o jakiejś innej chorobie autoimmunologicznej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka