Dodaj do ulubionych

osad na zębach

18.11.11, 14:58
Kiedy okazało się że mam nadwrażliwość zębów i dziąseł zaczęłam sosować pastę Elmex (zielona). Po paru miesiącach od jej używania zaczął się pojawiaćbiały osad na zębach- głównie na przednich - dolnych i górnych - w przestrzeniach między zębami. Prawdopodobnie z powodu niskiej ścieralności tej pasty.
Dentysta usunął mi ten osad i od razu odstawiłam pastę elmex i zaczełam używać "normalną" pastę colgate whitening itp. Momo to nadal osad sie pojawia. Dentysta znowu mi go usunął i zalecił stoowanie płynu listerine total care (fioletowy). Po jego używaniu osad nadal się osadzał między zębami i dodatkowo powstawały żółto-brązowe przebarwienia na powierzchni zębów.
Po usunięciu przebarwień i osadu odstawiłam listerine i używałam samej pasty colgate - pojawił się niewielki osad.
Skąd się bierze ten osad i jak mu zapobiegac skoro płyny do płukania nie pomagają a wręcz szkodzą? Znam ludzi którzy nie dbają szczególnie o zęby i w ogóle nie mają i nie mieli osadu.
Przeanalizowałam dietę i nie wydaje mi się żeby coś się zmieniło w niej że jakieś produkty czy napoje mogłyby się do tego przyczyniać.
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: osad na zębach 18.11.11, 18:19
      Może spróbuj pasty dla palaczy - clinomyn. Mnie genialnie sczyszcza szary nalot na zębach.
      • helga22 Re: osad na zębach 19.11.11, 19:15
        no nie wiem.... ten osad jest biały

uzywałam kiedys clinomyn whitening ale nie było żadnego efektu

zapomniałam jeszcze dodac że myję zęby metodą wymiatajaco-obrotową trzymając szczoteczkę pod kątek 45 stopni do dziąseł a mimo to osad sie pojawia juz po 2-3 mies.

• sobo-tta Re: osad na zębach 19.11.11, 21:40
          Zmień szczoteczkę na elektryczną. Niezależnie od rodzaju stosowanej szczoteczki uzywaj do płukania płynu Corsodyl. Płytka nazębna jest efektem działania bakterii a w konsekwencji możesz nabawić się parodontozy.
          • helga22 Re: osad na zębach 21.11.11, 12:23
            no ale jakie bakterie skoro ja naprawde dbam o zęby ?
            • sobo-tta Re: osad na zębach 21.11.11, 17:32
              Jama ustna jest wielkim siedliskiem bakterii. Poczytaj o płytce nazębnej
              pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82ytka_naz%C4%99bna
              www.dentysta.eu/dla-pacjenta/227-plytka-bakteryjna
              • helga22 Re: osad na zębach 22.11.11, 08:00
                no ok ale zastanawiajace jest to że u niektórych w ogóle osad się nie osadza i nawet nie wiedzą jak wygląda taki zabieg usuwania osadu i że takie cos w ogóle istnieje,

dlatego próbuje ustalić dlaczego u mnie to sie dzieje tak szybko i licze ze patrząc na Wasze wypowiedzi coś mi się nasunie...
    • strateg_x Re: osad na zębach 21.11.11, 19:09
      Można spróbować ziół .
      • wiki9611 Re: osad na zębach 22.11.11, 10:21
        Moim zdaniem żle dbasz o higiene jamy ustnej ,mam ciocię stomatologa pytałam jej w tej sprawie i stwierdziła że to zła higiena .
        • strateg_x Re: osad na zębach 22.11.11, 13:17
          A co to jest higiena jamy ustnej ?
          • mel.la Re: osad na zębach 22.11.11, 15:13
            A moze masz wade zgryzu np. zeby gorne nachodza na dolne albo zeby sa zbyt ciasno osadzone, moze to poczatki parodontozy ?
            Nie mowcie ze to zla higiena bo juz przednie zeby najbardziej sie szoruje a tylne mniej a jednak osad jest na przednich, nie dziwne ?
            • wiki9611 Re: osad na zębach 22.11.11, 15:31
              Odpowiednia sztoteczka ,pasta nić dentystyczna płukanka i nic ani z przodu zębów ani z tyłu nie powinno bym osadu ,to o czym autorka tematu pisze to bakterie zęby są nie domywane i tworzy się na nich tak biały nalot ,jak się za dziecka nie dbało o zęby to i teraz się nie nauczy prawidłowej higieny ,taka jest prawda .
              • mel.la Re: osad na zębach 22.11.11, 18:35
                wiki9611 napisała:

> Odpowiednia sztoteczka ,pasta nić dentystyczna płukanka i nic ani z przodu zębó
                > w ani z tyłu nie powinno bym osadu ,to o czym autorka tematu pisze to bakterie
                > zęby są nie domywane i tworzy się na nich tak biały nalot ,jak się za dziecka n
                > ie dbało o zęby to i teraz się nie nauczy prawidłowej higieny ,taka jest prawda
                > .

Niektóre osoby są szczególnie narażone na odkładanie się płytki nazębnej i w efekcie także kamienia. Jest to związane z predyspozycjami genetycznymi, a także cukrzycą czy paleniem. Wymaga to od nich jeszcze większej dbałości o higienę jamy ustnej.

portal.abczdrowie.pl/kamien-nazebny
                No i widzisz jaka mierna jest Twoja wiedza... :/)

• wiki9611 Re: osad na zębach 22.11.11, 19:01
                  osad na zębach to tylko i wyłącznie zła higiena podstawa to dobrać odpowiednią sztoteczkę ,i odpowiednią pastę myć zęby po każdym posiłku przepłukać płukanką do jamy ustnej ,i gwarantuję że nic nam się nie osadzi ,nici dentystycznej stosuję tylko wieczorem .po ostatnim myciu zębów nie powinno się nic jeść a jeśli się coś zję to trzeba umyć zęby
                  • helga22 Re: osad na zębach 25.11.11, 08:31
                    używam szczoteczki oral-b ze skośnym włosiem która dodatkowo zapobiega osadzaniu się osadów, nic dentystyczną noszę przy sobie i często jej używam w ciągu dnia, nie jem po ostatnim umyciu zębów w danym dniu - nie wyobrażam sobie jakbym mogła jeść, myję zęby metodą o której wspomniałam - najlepszą, płynu o którym wspomniałam nie moge stosować bo pojawiały się po nim przebarwienia,

jak możesz twierdzić zę to nie jest właściwa higiena ?]

no to już jest naprawdę bezczelność!!!

jaka w ta kim razie jest właściwa?

może twoja ciotka nie jest stomatologiem tylko chciała kiedyś nim być i marzenie się nie spełniło?
                    • wiki9611 Re: osad na zębach 25.11.11, 17:54
                      Płytka nazębna stanowi lepki osad, czasami o brązowym zabarwieniu, powstały z resztek pokarmu, obumarłych komórek błony śluzowej i bakterii. Osad ten zalega na powierzchni zębów. Bakterie, wchodzące w skład płytki wywołują zapalenie dziąseł. Ponadto wytwarzają kwas, który atakuje szkliwo zębów.
                      Kamień nazębny składa się ze zwapniałego osadu nazębnego. Kamień powstaje zazwyczaj u nasady dziąsła. Jeżeli kamień nie jest usuwany, może dojść do podrażnienia i zapalenia dziąseł lub przyzębia.
                      • mel.la Re: osad na zębach 25.11.11, 22:22

wiki9611 napisała:

> Płytka nazębna stanowi lepki osad, czasami o brązowym zabarwieniu, powstały z r
                        > esztek pokarmu, obumarłych komórek błony śluzowej i bakterii. Osad ten zalega n
                        > a powierzchni zębów. Bakterie, wchodzące w skład płytki wywołują zapalenie dzią
                        > seł. Ponadto wytwarzają kwas, który atakuje szkliwo zębów.
                        > Kamień nazębny składa się ze zwapniałego osadu nazębnego. Kamień powstaje zazwy
                        > czaj u nasady dziąsła. Jeżeli kamień nie jest usuwany, może dojść do podrażnien
                        > ia i zapalenia dziąseł lub przyzębia.

No co Ty nie powiesz, sama do tego doszlas ? A nie, sciagnelas z tej stronki :

www.dentysciolawa.pl/choroby.html
                        No a dalej pisze :

Przyczyny Osad i kamień nazębny są w większości przypadków następstwem nieodpowiedniej higieny jamy ustnej. Nie u wszystkich osób osad nazębny odkłada się w takich samych ilościach i w takim samym tempie. Ponieważ samooczyszczanie jamy ustnej w dużym stopniu zależy od śliny, więc jej niewystarczająca ilość (spowodowana np. chorobą lub przyjmowaniem niektórych leków) może przyczynić się do powstania osadu nazębnego.

Wiec nie masz racji, ze :
                        wiki9611 napisała:

> osad na zębach to tylko i wyłącznie zła higiena

• helga22 Re: osad na zębach 25.11.11, 08:32
                    a może po prostu nie chciało ci się przeczytać całego mojego postu? jak nie przeczytałaś to się nie wypowiadaj
                    • iruchna2 Re: osad na zębach 25.11.11, 10:17
                      napewno potrawy tłuste i słodkie zostawiaja osad, wiec jak nap zjesz cos słodkiego (ciasteczko, cukierka) i nie masz mozliwości wyszczotkwoac zębów to dobrze żuć gumę miętową, ja tez mam osad i nie wiem czemu. Kamienia wcale, tylko ten osad. Chcę sobie kupic w aptece paste blanks i zobaczyc jak bedzie.
                      • wiki9611 Re: osad na zębach 25.11.11, 17:43
                        Do autorki postu idz kobieto do porządnego stomatologa ,przeczytałam uważnie twoje posty i będę upierała się przy swoim bo nieraz ciocia mi opowiada jak to niby dbają o zęby a jak coś zaczyna się dziać to na gwałt ratunku szukają żeby zrobić cuda ,czyść zęby miękką sztoteczką to bardzo ważne twarda może przy dłuższym stosowaniu słabych zębów zedrzeć szkliwo ,i wtedy będzie problem ,zostaną tylko korony porcelanowe .
    • wiki9611 Re: osad na zębach 25.11.11, 18:10
      Płytka nazębna stanowi lepki osad, czasami o brązowym zabarwieniu, powstały z resztek pokarmu, obumarłych komórek błony śluzowej i bakterii. Osad ten zalega na powierzchni zębów. Bakterie, wchodzące w skład płytki wywołują zapalenie dziąseł. Ponadto wytwarzają kwas, który atakuje szkliwo zębów.
      Kamień nazębny składa się ze zwapniałego osadu nazębnego. Kamień powstaje zazwyczaj u nasady dziąsła. Jeżeli kamień nie jest usuwany, może dojść do podrażnienia i zapalenia dziąseł lub przyzębia nie jest to mój czy mojej cioci wymysł każdy stomatolog Ci to powie chyba że chodzisz do pseudo stomatologa
      • helga22 Re: osad na zębach 06.12.11, 14:26
        używam miękkiej szczoteczki i zawsze takiej używałam

a osad nie tworzy mi się wzdłuż linii dziąseł tylko pionowo-wzdłuż pionowych krawędzi zębów - między zębami
        • wiki9611 Re: osad na zębach 06.12.11, 15:01
          jeszcze jest ważna żecz czy twoja ślina jest gęsta czy normalna ma to też duże znaczenie
          • bronka.only Re: osad na zębach 06.12.11, 20:07
            wiki9611 napisała:

> jeszcze jest ważna żecz czy twoja ślina jest gęsta czy normalna ma to też duże
            > znaczenie

Tzn ? Mozesz rozwinac swoja wypowiedz ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka