helga22
18.11.11, 14:58
Kiedy okazało się że mam nadwrażliwość zębów i dziąseł zaczęłam sosować pastę Elmex (zielona). Po paru miesiącach od jej używania zaczął się pojawiaćbiały osad na zębach- głównie na przednich - dolnych i górnych - w przestrzeniach między zębami. Prawdopodobnie z powodu niskiej ścieralności tej pasty.
Dentysta usunął mi ten osad i od razu odstawiłam pastę elmex i zaczełam używać "normalną" pastę colgate whitening itp. Momo to nadal osad sie pojawia. Dentysta znowu mi go usunął i zalecił stoowanie płynu listerine total care (fioletowy). Po jego używaniu osad nadal się osadzał między zębami i dodatkowo powstawały żółto-brązowe przebarwienia na powierzchni zębów.
Po usunięciu przebarwień i osadu odstawiłam listerine i używałam samej pasty colgate - pojawił się niewielki osad.
Skąd się bierze ten osad i jak mu zapobiegac skoro płyny do płukania nie pomagają a wręcz szkodzą? Znam ludzi którzy nie dbają szczególnie o zęby i w ogóle nie mają i nie mieli osadu.
Przeanalizowałam dietę i nie wydaje mi się żeby coś się zmieniło w niej że jakieś produkty czy napoje mogłyby się do tego przyczyniać.