Dodaj do ulubionych

Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka

IP: *.jaroslaw.pl / *.jaroslaw.pl 03.06.04, 11:28
Szukam odpowiedzi albo wskazówek w sprawie otyłości dzieci. Mam synka ma 3,5
roku i waży 25 kg. Jasiu jest alergikiem pokarmowym, zażywa zyrtec, najpierw
w kropelkach, potem w tabletkach. Słyszałm opinie, że to leki pobudzaja u
niego apetyt. Od trzech tygodni nie podajemy zyrtecu i Jasio je 1/3 swoojego
zapotrzebowania dziennego. Czy spotkam kogoś z podobna sytuacją?
Dodatkowo w przedszkolu nie mam możliwości wyeliminowania alergenów (jaja,
jabłka, orzechy) w 100% i pewnie wrócimy do leków.
Obserwuj wątek
    • Gość: N.C. Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 03.06.04, 12:19
      Witaj,
      Mój synek (również 3,5) jest alergikiem, ale na szczęście (czy to rzeczywiście
      takie szczęście) to pyłkowica, a nie pokarm. Dostaje zyrtec od dwóch lat ( w
      kroplach). Waży ok 15 kg, również chodzi do przedszkola. Apetyt ma, nie należy
      do niejadków, a wręcz przeciwnie. Często muszę go powstrzymywać. OStatnio
      zamiast soczków, które mógłby pić naprawdę litrami (Kubuś 07 wystarcza na 15
      minut), podaję synkowi wodę mineralną. Troszkę się krzywi, ale kalorii ma to o
      wiele mniej:-)
      Mój synek oprócz Zyrtecu i Claritiny dostaje również w momentach nasilenia
      pylenia inne leki przeciwalergiczne, dużo silniejsze, akurat nazw teraz nie
      pamiętam. I nie zauważyłam, aby Zyrtec lub inne leki powodowały nasilenie
      apetytu.
      Na Twoim miejscu zastanowiłabym się czy na pewno to lek powoduje zwiększenie
      apetytu. Może dodatkowo potrzeba zwrócić uwagę na dietę. Wiem, że przy alergii
      pokarmowej to trochę trudne, ale są przecież pokarmy, które może dziecko jeść,
      a które na wagę nie będą miały złego wpływu.
      A czy testy z krwi robiłaś (eś)? Czy wiesz na co dokładnie jest na pewno
      uczulony? A w przedszkolu warto porozmawiać z wychowawcą w sprawie diety. O ile
      nie jest to typowa przechowalnia, a prawdziwe przedszkole, to może dać dobre
      rezultaty. W końcu orzechów i jabłek w przedszkolu nie podają ot tak sobie i do
      każdego posiłku nie dodają. Gorzej z jajkami, faktycznie.
    • Gość: Doki Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 03.06.04, 12:32
      O ile pamietam, to Zaditen powodowal zwiekszenie apetytu, Zyrtec takiego efektu
      ubocznego nie ma.
      • netus Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka 03.06.04, 13:55
        W przedszkolu panie i on sam pilnują diety ale w sytuacji gdy na obiad są
        racuchy z jabłkami z tartymi w środku albo jakieś sznycelki, w których jest
        jajko wszystko na nic. Jasio nie zje jabłka na deser, ani jajka na kanapce,
        wszystko zdejmuje ,ale poza tym rzeczywiście ma apetyt. Jego brat o półtora
        roku starszy waży aż pięć kilogramów mniej. Dodoam że przy porodzie ich wagi
        różniły się tylko 10dkg na korzyśc Jasia. Chyba rzeczywiście zaczniemy bardziej
        uważać na dietę.
        • vecka Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka 03.06.04, 14:30
          Witam,

mam kolezanke, ktora po zyrtecu przytyla w ciagu roku 15 kilo..., choc
          wczesniej nigdy nie miala problemow z nadwaga...
          Pozdr.
          • Gość: N.C. Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 03.06.04, 15:30
            Vecka, a czy jesteś pewna, że to ma na sto procent związek z Zyrtekiem? Ja mam
            kilka koleżanek, które wcześniej nie miały nadwagi, ani żadnych problemów z
            tyciem i nagle potrafiły przytyć w ciągu roku po kilkanaście kilogramów,
            zyrtecu nie biorąc.
            • Gość: Jasio To wszystko zalezy od tego... IP: *.ipt.aol.com 03.06.04, 16:25
              > jaka kolezanke kto ma!

> Vecka ma kolezanki ...'nie z tej ziemi'!

> Nawet po piciu soku z cytryny jej koleanki traca paznokcie!!!

> Nie chcialbym byc koleznka Vecki.

> Kolega tez nie...
              • Gość: annaklay Re: Dodam tylko do bardzo slusznej rady lekarki.. IP: *.sympatico.ca 03.06.04, 16:57
                ze jesli twoje dziecko jest przekarmiane, to ilosc komorek tluszczowych ktora
                u niego powstanie w okresie dziecinstaw juz nigdy nie zniknie i jako starszy
                czlowiek moze miec permanentny problem z nadwaga.
                Wiec rowniez goraco zachecam aby udac sie szybciutko z dzieckiem do dobrego
                dietetyka:-)

annaklay
              • vecka Do NC 03.06.04, 18:31
                Witaj,

nie wiem, ona mi mowila, ze chyba po tym, bo nie jadla wiecj i nic sie w jej
                zyciu nie zmienilo...., oprocz tego, za zaczela brac zyrtec...
                Pozdr.
                • Gość: N.C. Re: Do NC IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 04.06.04, 11:14
                  Witaj Vecka, mam to do siebie, że dość speptycznie podchodzę do opowieści moich
                  koleżanek, które twierdzą, że nic nie jedzą, a tyją, lub że to od leków. Może
                  faktycznie apetyt im z jakiegośpowodu wzrasta, ale z tym da się walczyć. A swój
                  sceptycyzm opieram na obserwacjach znajomych, które twierdzą, że nic nie jedzą,
                  i to wina jakiś leków, a potem widzę, jak tu skubną, tam skubną i wtedy owszem.
                  Obiadu nie ma, kolacji też nie, ale z tych skubnięć to porcja kalorii za duża
                  nawet dla drwala kanadyjskiego, lub górnika na przodku wychodzi.
                  Wspomniałam, mój synek zyrtec dostaje 2 lata, apetyt ma dobry jak zawsze, bez
                  specjalnego wzrostu lub spadku, podobnie jak przed zażywaniem leku. Pilnuję
                  jego diety, waga jest odpowiednia (podobnie jak i pozostałych członków rodziny:-
                  )))
                  Pozdrawiam
    • Gość: lekarka Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.chello.pl 03.06.04, 16:19
      Przyczyny szukałabym zupełnie gdzie indziej. Obawiam się, że dziecko było
      przekarmiane, ma tendencje do jedzenia dużej ilości wysokokalorycznych
      produktów. Jaś wazy zdecydowanie za duzo. Proponowałabym odchudzić go pod
      kierunkiem pediatry i dietetyka - nie ma z tym żartów. Pamiętaj, że dziecko nie
      może podjadać między posiłkami. Te "niewinne" przegryzki są w duzym stopniu
      odpowiedzialne za nadwagę. A jakże kochaja je babcie i ciocie!
      • Gość: ANNAKLAY Re: Acha, jeszcze zapomnialam cos dodac:-) IP: *.sympatico.ca 03.06.04, 17:04
        Tylko Bron Boze nie korzystac z dorad tzw.Doradcow zywienia optyamlnego:-)
      • Gość: annaklay Re: Acha, zapomnialam tylko zaznaczyc ze... IP: *.sympatico.ca 03.06.04, 17:06

bron Boze nie korzystac z dorad tzw."doradcow zywienia optymalnego":-)

annaklay
      • Gość: netus Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.jaroslaw.pl / *.jaroslaw.pl 04.06.04, 08:36
        Rozumiem, że jesteś lekarką. Z Jasiem chodzimy do lekarzy, jest pod kontrolą
        pediatryczną, jest łakomczuchem to fakt. Dotychczas nikt nie zwrócił na to
        uwagi, dwóch lekarzy, któryz go znają mówią, ze po prostu jest dużym dzieckiem.
        Rodzina bagatelizuje moje obawy, że on z tego wyrośnie, że to nie jest groźne
        w takim wieku. Dziękuję za uwagi, rzeczywiście zacznę nad tym pracować.
        Pozdrawiam.
        • Gość: lekarka Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.chello.pl 04.06.04, 09:14
          To koniecznie zmień pediatrę. Bagatelizowanie nadwagi test błędem w sztuce i
          może poważnie zaszkodzić, mieć negatywny wpływ na całe dalsze życie i
          przyczynić sie do wielu poważnych chorób w przyszłości. Nie widzę Jasia, ale co
          to oznacza duże dziecko? Jak sie ma waga do wzrostu? Czy dziecko
          zostało "rzucone" na siatkę centylową? Bardzo często rodzice i dziadkowie
          cieszą się z dobrego apetytu dziecka i są zachwyceni, że ładnie wygląda( bo
          jest pulchne). Oczywiście - jedeno dziecko waży więcej inne mniej ( jest w 25
          lub 75 centylu) - od tego są ustalone jakieś normy. Jeden człowiek jest wyżsy,
          inny niższy, ale 25 kg dka niespełna 4 latka to zdecydowanie za dużo. Nie
          popadajcie Państwo w przesadę i nie wprowadzajcie żadnych rewolucyjnych ani
          drastycznych diet, ani tym bardziej głodówek. Jest sezon owoców, warzyw - niech
          Jaś zamiast słodyczy podgryza sezonowe owoce, pije odtłuszczone mleko, bawi się
          na powietrzu, w ruchu. Warto rozwazyć zapisanie go na basen. Jednak nic nie
          zastąpi kontaktu z mądrym pediatrą i dietetykiem. Czy Jaś był karmiony piersią?
          I jak długo? Często problemy z nadwaga mają dzieci karmione sztucznie.
          Zyczę powodzenia w odchudzaniu Jasia. I proszę nie słuchać uwag, że zagłodzą
          Państwo dziecko. Bardzo lubią to "troskliwe" babcie.
          • Gość: netus Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.jaroslaw.pl / *.jaroslaw.pl 04.06.04, 10:38
            Skąd Pani wie tyle o naszej babci (to oczywiście żart), tak; przykłada się do
            tego troskliwość babci, która rozdaje tylko soczki "kubuś" , od kilku miesięcy
            konkurencyjna herbata malinowa vitaksu(jest bez suszu jabłkowego) przegrywa i
            to jest niejedna taka sytuacja.
            Jaś ma rozmiar nóżki 28-29, jest wysoki, ubrania kupujemy w rozmiarze 110, jego
            waga urodzeniowa 3.780 g. Karmiłam go tylko piersią 5 miesięcy, potem
            wprowadziłam bebilon sojowy (wracałam na 7 godz. dziennie do pracy),dokarmiałam
            piersią do 9 miesiaca, potem Jasiu odstawił pierś sam. Podobnie było z jego
            starszym bratem, ale Maciek waży niecałe 20 kg, ma pięć lat i jest trzy cm
            wyższy od Jasia. Przy urodzeniu ważył 3.760 gr. Dziękuję i pozdrawiam.
            • Gość: N.C. Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.117.149.* 04.06.04, 11:08
              Witaj jeszcze raz. Mojemu 3 i pół latkowi (w sierpniu kończy 4) również kupuję
              ciuszki na 110. Bucik ma 26. Waga urodzeniowa 3500 i 58 cm (jego 10 letni brat
              3600/59 obecnia ma 145cm i 30 kg). Znam te Kubusie. Pisałam Ci już wcześniej,
              że Mikołajek potrafił w kilkanaście minut wytrąbić prawie litr Kubusia i szukać
              jeszcze. A jak łatwo policzyć 7X 45 (bo podobno Kubuś ma średnio 45 kcal w 100
              ml) daje ponad 300 kalorii. A cała reszta? Synek uwielbia mięsko, pierożki,
              chlebek z dżemikiem, makaroniki z sosikiem itp kaloryczności.
              Dlatego, jak już Ci wspomniałam, ograniczam Mu Kubusie, daję herbatkę (np.
              Rooibosa lub Magiczną Bio Active, czy jakoś tak), a także wodę mineralną. Daję
              też soczki z kartonika (ulubiony moich synków to jabłkowy), ale rozrzedzony pół
              na pół z wodą. Zawsze to o 50 % kalorii mniej. Jeżeli faktycznie synek chce
              pić, pije to co ma. A trochę kalorii już się oszczędza.

Ma rację lekarka w posce wyżej, żeby nie odchudzać na siłę. Dzieci nie wolno.
              Jedynie delikatnie ograniczać jedzonko (np. 4 pierożki zamiast 6, chwilę
              pomarudzi, ale odwracam synkowi uwagę i jakoś przechodzi), eliminować szkodliwe
              pokarmy - np. chrupki, które moje dzieci mogłyby wcinać po kilka torebek
              dziennie, ale pilnuję, by nie było więcej niż jedna mała paczuszka czipsów na
              tydzień. Oczywiście, jeżeli zdarzy się odstępstwo od reguły, tragedii nie
              robię. pilnuję za to, by zwiększać ruch synkowi. Np. jazda na rowerze, zabawa
              na basenie. Dzieci to lubią, ruch jest. Wszyscy są zadowoleni.
              Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w zdrowym rośnięciu synka, obu synków.
            • Gość: lekarka Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.chello.pl 04.06.04, 11:48
              Wiem o Babciach i Ciociach bardzo duzo, bo od 20 lat leczę dzieci, no i sama
              jestem matka 3 synów( w tym bliźniaki). Wiem, że walka o prawidłową dietę nie
              jest prosta, a czasem trzeba stoczyć prawdziwe boje, ale warto!Sama byłam
              oskarżana, że chcę zagodzić moje własne bliźnięta.
              Kubuś i kubusiopodobne napoje w tej ilości nie sa najlepszym
              pomysłem.Proponuję , tak jak już ktos radził rozcieńczać je wodą. Docelowo Jaś
              powinien pić niegazowaną wodę mineralną i max. 1 soczek tego rodzaju. Chipsy
              itp. wyeliminowałabym z 2 powodów: to nie tylko puste kalorie, ale także
              niezdrowe jedzenie. Nie wiadomo jaki tłuszcz jest do nich dodawany, czym sa
              barwione. Dzieci lubią tego typu podgryzki, ale naprawdę, niech podgryza owoce,
              pije odtłuszczone jogurty. Zadnego jedzenia między posiłkami, żadnych
              drożdżówek na spacerze, cukierków za posprzątanie zabawek, lizaków w nagrodę za
              grzeczne zachowanie u lekarza ( mialam taki przypadek).
              Może Jaś polubi twarożek z rzodkiewkami i rzeżuchą ( mało kaloryczne za to
              syci), może zamiast pierożków uda sie go namówić na gotowana na parze chudą
              rybę ( podwójna korzyść- dietetyczna).
              I jeszcze jedno - walka będzie trudniejsza z otoczeniem niż z Jasiem. Mogą
              padać najdziwniejsze argumenty- proponuję odbyc rozmowe bez obecności dziecka,
              o kompleksach osób "puszystych" i możliwych kłopotach w szkole ( wysmiewanie
              przez kolegów, przyklejenie etykietki "grubas", trudności na W-F), a
              także .....doświadczeniach mojego męża( kardiochirurga), którego zdecydowana
              większość pacjentów była przekarmiana w dzieciństwie.
              Życzę powodzenia, biegne do pracy, ale raz jeszcze podkreslam- nie odchudzajcie
              dziecka na własną rękę, bo mozna przedobrzyć.
              • Gość: vipmar Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 09:22
                A ja mam odwrotny problem. Mam dwie córki. Madzia 8,5 lat (w.u. 2970/51) i
                Zosia 3,5 lat (w.u 3180/5) Problem, tak mi się wydaje, jest w tym, że Zosia na
                bilansie dwólatka miała wzrost 89 a wagę 12,5 teraz po półtora roku w. 95 a
                waga waha się od ponad czterech miesięcy od 12,5 do 13 (i to dopiero teraz).
                Jest może "Tadkiem niejadkiem", ale bez przesady. Uwielbia mleko i może je pić
                pod różnymi postaciami. Serki homo, banany, chleb z dżemem, zupy warzywne, ale
                waga stoi. Obie moje córki są raczej filigranowe, ale bardzo niepokoi mnie to,
                że Zośka nie tyje, a i ze wzrostem też nie skoczyła zbytnio. Może ktoś mnie
                uspokoi, że wszystko jest OK, albo doradzi co zrobić dalej.
                • Gość: mama4 Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.04, 23:53
                  Moja średnia córka Zuzia też była takim filigranowym dzieckiem. W wieku 2 lat
                  miała tylko 85cm i ważyła 12,2kg. Rosła wolno i była chudziutka aż do 11 lat
                  (idąc do szkoły ważyła 22kg!). Teraz ma 12,5 lat i zaczęła się zaokrąglać. Masz
                  normalne córki, tyle że drobne i szczupłe. Akurat dla dziewczynek to zaleta!
                  Pamiętam jeszcze, że Zuzia ważyła przez ok. 1,5 roku 25kg i nie tyła, to się
                  widać zdarza. Pediatra kazał mi obserwować czy córka rośnie, nawet po pół cm,
                  byle w górę. Też się martwiłam i Cię rozumiem. U nas już teraz wszystko jest
                  OK. Myślę że musisz cierpliwie poczekać, obserwować córki i nie dać się
                  zwariować.
                  Pozdrawiam, mama 4-ech córek.
                • Gość: lekarka Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.chello.pl 07.06.04, 11:13
                  Proszę się nie denerwować! Każde dziecko rośnie w indywidualnym tempie i wcale
                  nie jednakowo. Z reguły "skokami". Nie każdy człowiek ma tyle samo cm i tyle
                  samo wazy.Proponuję stosować zdrową normalną dietę, nie podtykać ca chwilę
                  jakiegoś jedzenia, 4-5 posiłków dziennie, cos słodkiego na deser ( jestem
                  zwolenniczką deserów owocowych, jogurtów- w przypadku Zosi nie odtłuszczonych-
                  i kawałka dobrej(!) czekolady - magnez).Dziś Zosia może być najmniejszą
                  dziewczynką w grupie w przedszkolu, a w zerówce najwyższą albo...nie. Może
                  zacznie intensywnie rosnąć pod koniec szkoły podstawowej, może w gimnazjum, a
                  może Państwo nie należą do najwyższych i zawsze będzie drobną filigranową
                  osóbka. Niewiekla niedowaga jest znacznie mniej niepokojąca niż nadwaga, a
                  dziecko żywione racjonalnie NIGDY SIĘ NIE ZAGŁODZI.
                  I jeszcze jedna uwaga dotycząca wszystkich dzieci rosnących skokami- proszę
                  odwiedzać okulistę, gdyż w tym czasie bardzo często ujawniają się wady wzroku .
                  Mogą także występować wzrostowe bóle kończyn ( zwłaszcza nóg). To potrafi być
                  bardzo przykre, ale nie jest niebezpieczne. Tym nie mniej dobrze, aby w takiej
                  sytuacji dziecko zobaczył lekarz.
                  • Gość: netus Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.jaroslaw.pl / *.jaroslaw.pl 07.06.04, 14:03
                    Bardzo cieszę się, że udało mi sie zacząć ciekawą dyskusje o zdrowiu naszych
                    dzieci. Pozdrawiam wszystkie mamy i te z dziećmi z nadwagą i te z niedowagą.
                    Mam dzieci z dwóch biegunów- szczuplutkiego pięciolatka i pulchnego 3,5 latka!
                    Powoli zabieramy się z mężem za racjolalne żywienie dzieci, w niedzielę
                    zastanawialiśmy się nad dietą i chyba za dużo w niej pustych kalorii. Ale
                    spokojnie mam nadzieję wyjdziemy na prostą. Pozdrawiam.
                  • Gość: AK do pani lekarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.04, 00:28
                    dlaczego pisze pani o wyeliminowaniu w pożywieniu dziecka tłuszczy?
                    tłuszcze są niezbędne do prawidłowego rozwoju, są niezbędne w procesach
                    metabolicznych,
                    nadwagę i nadmierny apetyt można zlikwidować jedynie bez uszczerbku dla
                    zdrowia, ograniczając spożycie węglowodanów.
                    proszę się dokształcić szanowna lekarko!!!!!!!!!!
    • Gość: Anka Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 10:48
      Cześć. Mam 13 lat i 160 cm wzrostu. Waże 45g chce schudnąć do 40kg. Czy to
      dobrze, ile powinnam ważyć?

p.s. Prosze napiszcie na mój adres e-mail: aniapukal@interia.pl
      • rezurekcja Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka 15.09.04, 13:48
        Gość portalu: Anka napisał(a):

> Cześć. Mam 13 lat i 160 cm wzrostu. Waże 45g chce schudnąć do 40kg. Czy to
        > dobrze, ile powinnam ważyć?

Z czego chcesz schudnac? Z kosci?
        Zapewne wygladasz tak jak ja, kosci onciagniete skora i toche miesni.
        Zostaw tak, jak jest i nie poprawiaj niczego. Chude kiepsko wygladaja, gnaty im
        stercza z kazdej strony, a kazda suknia zwisa jak ze stracha na wroble.

• limes_inferior Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka 17.07.04, 21:11
      Przede wszystkim musze zaznaczyc, ze nie jestem lekarzem, dietetykiem czy osoba
      majaca cos wspolnego ze zdrowym zywieniem. Jestem normalnie myslacym
      czlowiekiem , ojcem dwojki dzieci. Nasz syn w wieku 3 lat wazyl 15,3 kg i
      znajdowal sie "w normie". Wydaje mi sie, 25 kg to stanowczo za duzo jak na tak
      male dziecko. Mimo tego co napisala Pani lekarka, ze dzieci rosna skokami itp,
      przyznaje jej racje tylko w czesci.Istnieje wiele powodow dla ktorych nalezy
      kontrolowac wage dziecka - zbyt obiazone male stawy moga ulec jakims powaznym
      uszkodzeniom ktore maga byc efektem chorob dopiero w pozniejszym wieku. Jezeli
      zauwazyla Pani u swojego dziecka wzrost apetytu podczas stosowania takich a nie
      innych lekow najprostrzym roziazaniem bedzie udac sie do lekarza i powieziec mu
      o tym, na rynku jest duzo lekarstw o podobnym dzialaniu. Jezeli natomiast jest
      to jedyny lek ( w co watpie), nalezy przemyslec diete dziecka. Moze zamiast
      podsowac malenstwu to co lubi dawac mu to co zdrowe i nie tuczy. Dziecko nawet
      male jest czlonkiem rodziny i powinno od malego byc uczone, ze sa pewne zasady
      ktore obowiazjua wszystkich czlonkow np zasady przy stole jezeli cala rodzina
      je szpinak to dziecko nie moze dostac lodow, bo uwaza ze szpinak jest be a
      zatroskana mama w obawie przed smiercia glodowa swojego malenstwa podsowa mu co
      lepsze kaski. Zaden czlowiek na swiecie nie umarl jeszcze z glodu dobrowolnie (
      nie liczac tych ktorzy uskutczniaja strajk glodowy) jest to po pierwsze wbrew
      zdrowemu rozsadkowi a po drugi wbrew naszemu instynktowi, a wlasnie najczesciej
      dzieci zachowuja sie w sposob instynktowny. Jezeli wiec malec nie chce szpinaku
      nalezy powiedziec "dobrze kochanie jezeli nie chcesz nie bedziemy cie do tego
      zmuszac" i to wszystko, nie leciec od razu do lodowki po danonki lub
      inne "zdrowe jogurciki". Wszystkie produkty tuczace mozna zastapic innymi -
      zdrowszymi i mniej tuczacymi, zamiast chipsow mozna malemu podsunac miseczke z
      roznymi owocami lub paluszki ( maja o wiele mniej kalorii ), zamiast pizzy
      mozna mu zrobic pyszna zapiekanke z chuda szyneczka i kawalkiem ananasa. A
      wszystkie te prokukowane specjalnie dla dzieci jogurty z dodatkowa porcja
      mleka, wapna i innych niezbednych skladnikow to czysta bujda !!! W jogurtach i
      serkach typu danone najwiecej jest CUKRU a nie wapna. Prostym domowym sposobem
      mozna zrobic dla dziecka jogurt zawierajacy wszystko co potrzebne ( zwykly
      jogurt i przetwory owocowe typu Hipp lub zmiksowane swieze owoce ). Wszyscy
      zachwycaja sie malutkimi pulchnymi dziecmi, do tej pory panuje przekonanie ze
      jak grubiutki to znaczy ze zdrowy. Ale nikt nie mysli o tym co bedzie za 5 czy
      10 lat. Zoladek dziecka przyzwyczaja sie do takiej a nie innej ilosci pokarmu -
      nabiera odpowiednich rozmiarow - wraz z wiekiem wzrasta zapotrzebowanie na
      ilosc spozywanego jedzenia, wiec dziecko je za trzech. Ogolnie wiadoma rzecza
      jest to ze najtrudniej jest sie pozbyc tego dzieciecego tluszczyku. Nasze
      dzieciaki ruszaja sie coraz mniej, we wczesnym wieku zaczynaja pic cole,
      zajadac sie chipsami i godzinami wlepiac oczy w telewizor badz komputer - od
      tego sie nie chudnie i nie nabiera sprawnosci fizycznej. Zacznyij dbac o swoje
      dziecko nim bedzie za pozno. My dorosli nie zdajemy sobie sprawy z tego jak
      inne dzieci potrafia byc okrutne w stosunku do "odmiencow", czy chciala by PAni
      aby w szkole czy przedszkolu koledzy zwracali sie do Pani synka Grubas Wieloryb
      wieprzek itp, na pewno bylo by Pani przykro a jak bedzie czul sie Pani syn...
      na poczatku walnie tego czy tamtego w leb, czym wzbudzi wieksza odraze do
      siebie, az dojdzie do tego ze jego najlepszym przyjacielem zostanie komputer
      chipsy i cola .... Czy chcialaby PAni aby w wieku 17 lat ryzyko wystapienia
      zawalu serca u Pani syna bylo takie samo jak u zestresowanego 47 letniego
      menagera??!!
      Zadbajmy wiec o prawidlowa wage naszych dzieci, abysmy mogli cieszyc sie w
      przyszlosci ich zdrowiem i sukcesami !!!!
      • Gość: Maria Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: 213.199.253.* 17.07.04, 22:35
        Dorzucę do tej dyskusji swoje trzy grosze jako babcia, walcząca o prawidłową
        wagę swojego wnuka.
        Mój wnuk ma 14 lat i waży 80 kg [osiemdziesiąt]. Zadne perswazje z mojej i
        męża strony nie odnoszą skutków [płakać się chce]. Chłopiec jest bardzo
        wrażliwy, podejrzewam, że w szkole ma problemy z kolegami z powodu swojej tuszy.
        Winą obarczam przede wszystkim swoją synowę oraz syna, że się nie przeciwstawia
        synowej. Chłopiec za dużo je słodyczy,czipsów i różnego innego świństwa, pije
        b. dużo coca-coli. Nie je natomiast żadnych jarzyn i owoców ani gotowanych ani
        surowych.
        Wymusiłam na synu, aby poszedł z chłopcem do endokrynologa. Dostał zalecenia
        ograniczenia w jedzeniu niektórych produktów lub ich zakaz. Niestety, ale to
        się tylko na tym skończyło.
        Matka dziecka na 10 minut przed podaniem na stół obiadu daje chłopakowi paczkę
        ptasiego mleczka lub dużą cekoladę czy paczkę 25 dag cukierków. Oczywiście
        zostaje to wszystko w pięć minut zjedzone, a obiad zostaje na stole nie
        tknięty. W ich domu jestem już "persona non grata", z powodu ciągłego proszenia
        o ograniczenie kupowania chłopcu słodyczy, słodkich napojów, ciast i ciasteczek.
        Na moje uwagi o ograniczenie jedzenia, synowa moja kwituje
        powiedzeniem "mamusiu, żoładka się nie oszuka".
        Poradźcie, jak przekonać mojego syna i synową, aby zmienili sposó odżywiania
        się.
        Mój syn jest jedynakiem, jako dziecko zawsze był niejadkiem i zawsze miał
        niedowagę ok. 1 kg. Lekarka opiekująca się synem, zawsze potarzała, że jeśli
        dziecko rozwija się prawidłowo i jest zdrowe, to taka niedowaga nie jest
        szkodliwa.
        Pozdrawiam - zatroskana babcia Maria

• Gość: Milka Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.04, 12:59
          Slyszalam o obozach (koloniach) dla dzieci "puszystych". Po pierwsze dzieciaki
          czuja sie tam rewelacyjnie bo nie roznia sie od siebie kazde z nich ma problem
          z nadwaga, a terapeuci-opiekunowie w trakcie zabaw i zajec ucza ich jak zdrowo
          sie odzywiac no i przede wszystkim po co to robic.Moze jako kochajaca babacia
          wykupilaby PAni miejsce wnuczkowi na taki wlasnie oboz.
          P.S. Nie rozumiem jak matki moga pozwolic swoim nieletnim dzieciom pic cole ???
          • Gość: Halina Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.ip-pluggen.com 18.07.04, 13:11
            Widzialam kilka reportazy amerykanskich o takich obozach, to byly nastolatki z
            AMERYKANSKIM otluszczeniem.
            Skutek byl zerowy, bo grube dzieci nie mialy wcale ochoty na zabawy, a do
            tego okazalo sie, ze nocami wychodzily z obozu, zeby sie pozywic w najblizszym
            sklepie!
            Poza tym reportaz zrobiony pol roku pozniej wykazal, ze te dzieci wazyly
            jeszce wiecej, bo nie daly rady trzymac sie jadlospisu ktore dostaly do domu
            po obozie.
            Z malymi dziecmi jest latwiej, ale RODZICE musza byc odpowiedzialni za swe
            dzieci. Coz z tego skoro najczesciej rodzice sami maja nadwage i nie moga
            pozwolic "aby dziecko chodzilo glodne"!
      • Gość: Gucio Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.chello.pl 18.07.04, 20:06
        Jestem kardiologiem inwazyjnym ,na co dzień wykonuję koronarografię (
        bezpośrednie badanie tętnic wieńcowych) i koronaroplastyki( zabiegi poszerzania
        lub otwierania zwężonych lub zamkniętych tętnic wieńcowych). Pracuję w
        ośrodku , który pełni 24 godzinny dyżur inwazyjny przeznaczony do leczenia
        świeżych zawałów serca. W swojej praktyce widziałem już bardzo wielu chorych ze
        świeżym zawałem serca ( pracuję ćwieć wieku). Najmłodszy chory , który miał
        zawał spowodowany miażdżycą tętnic wieńcowych liczył sobie lat 29. U młodszych
        chorych zawały serca być może, występują, ale ani ja ani moi koledzy nie
        zetknęliśmy się z tym . Wiadomo, że zawał serca u bardzo młodych ludzi może
        powstać wskutek: wrodzonej anomalii tętic wieńcowych lub w wyniku silnego i
        długotrwałego skurczu tętnicy wieńcowej( choroba Printz-Metala). Jest to także
        bardzo rzadkie. Widziałem raz ok 20 letniego chorego z tą chorobą, który
        przebył zawał serca i u którego w koronarografii nie stwierdzono już skurczu
        ani innych zmian tętnic wieńcowych.Niestety, chory ten pomimo intensywnej
        terapii lekami zmarł przy kolejnym skurczu dużej tetnicy wieńcowej. Jakie są
        przyczyny tej choroby do końca nie wiadomo- wydaje się, co może miec znaczenie
        u młodych ludzi, że częściej zapadają na nią osoby przewlekle przyjmujące
        narkotyki np. kokainę.Otyłość w wieku lat 17 (!) nie jest stanem fizjologicznym
        tylko chorobą. Wymaga ona leczenia i diagnostyki ponieważ jej skutki zarówno
        dla serca jak i calego układu krążenia oraz całego organizmu moga być bardzo
        złe i m.in. prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu. Wiem, że na świecie są
        opisywane przypadki zawałów serca u bardzo młodych , otyłych ludzi i sa one
        spowodowane miażdzycą tętnic wieńcowych. Jest to zjawisko rzadkie(!) tym nie
        mniej w krajach , w których żywność jest relatywnie tania np. USA występuje
        częściej.
        • Gość: Milka Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.dip.t-dialin.net 18.07.04, 22:42
          A moze bylby Pan uprzejmy podac kilka linkow, gdzie mozna znalezc artykuly o
          zgubnym wplywie otylosci dzieciecej, moze w ten sposob Pani Maria bedzie mogla
          pomoc wnukowi - jak przedstawi rodzicom chlopca FAKTY czarno na bialym.
    • Gość: didi Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.man.bydgoszcz.pl 29.08.04, 21:03
      mam dwie córki bliźniaczki, mają 13 miesięcy i ważą 8100 kg i 8400kg i jestem
      zrozpaczona
      • Gość: Monika Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: 80.241.131.* 07.09.04, 10:14
        A może były wczesniakami , urodziły się małe i jeszcze nie nadrobiły zaległości?
        moja młodsza córka urodziła się z wagą 4 kg, mając rok ważyła około 9, przez
        pewien czas mało przybierała na wadze, bo miała - jak się okazało - za mało
        żelaza? Do tej pory jest dzieczynką drobną i szczuplutką (ale nie chudą
        bynajmniej) - taką w sam raz - i nadal jest totalnym niejadkiem stosującym -
        jak to twierdzimy z mężem - "dietę niełączenia". Ze znajomą dziewczynką też
        było kiedyś dużo szumu, że jest niejadkiem - panna była wysoka i raczej chuda
        (bo jaka miała być, skoro rodzice też byli z tych wysokich i chudych?)- moja
        mama, która jest zresztą pediatrą obejrzała delikwentkę i stwierdziła, żeby jej
        dać spokój z jedzeniem, bo na szkielet bynajmniej nie wygląda, a ona nie zna
        dziecka, które dobrowolnie jest w stanie zamorzyć się głodem (a raczej wręcz
        przeciwnie...)
        • Gość: Halina Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.ip-pluggen.com 07.09.04, 13:34
          Tak sie dba o prawidlowa wage dziecka, a przy okazji mamusi.
          Albo odwrotnie...
          www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,524259,00.html
    • Gość: mam Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 13:13
      mój syn, też alergia pokarmowa, dziś ma siedem lat i już prawie ani śladu po
      alergi, bardzo dokładnie przestrzegaliśmy diety do 3-4 roku życia (był uczulony
      prawie na wszystko: gluten, białko, cytrusy, niektóre rodzaje mięs, ryb,itd.) ,
      jest dość szczupły i też brał leki więc nie wiem czy to powód otyłości twojego
      synka, raczej widziałam że wręcz odwrotnie mała różnorodność pokarmu powodowała
      mniejsze łaknienie. Co do przedszkola radzę porozmawiać z wychowawcami, w moim
      przedszkolu można było powiedzieć czego dziecko lepiej żeby nie jadło albo w
      ograniczonej ilości (jeśli chodzi o obiad) śniadanie i podwieczorek dzieci
      przynosiły same więc dawałam co chciałam (może znajdziesz takie przedszkole).
      Są też specjalne przedszkola dla takich dzieci.Życzę ci dużo samozaparcia, wiem
      że czym będziesz bardziej przestrzegać diety tym większa szansa na zmniejszenie
      lub nawet całkowite cofnięcie się alergii, wiem to po sobie i po relacjach
      koleżanek, wiem też że jeśli będziesz odpuszczać może to się przerodzić w
      gorszy rodzaj czyli w alergię wziewną (alergie pokarmowe z czasem się
      zmniejszają, a wziewne niestety powiększają-sama mam astmę i alergię wziewną, a
      jako dziecko pokarmową, niejako jestem akspertem)Pozdrawiam.
    • rezurekcja Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka 15.09.04, 13:43
      Gość portalu: netus napisał(a):

> Szukam odpowiedzi albo wskazówek w sprawie otyłości dzieci. Mam synka ma 3,5
      > roku i waży 25 kg.

O... ja tyle wazylam w 1 klasie podstawowki.
      ale ja bylam niejadkiem.
      dzis waze 50 przy 164 cm wzrostu.
    • Gość: renata Re: a gdzie są normy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 14:56
      Szukam informacji na temat prawidłowej wagi starszego dziecka.
      Mój syn ma 9 lat, mierzy 140cm i waży 40 kg.
      Moim zdaniem to za dużo. Może nie jest otyły, ale wyrażnie ma brzuszek i
      wałeczki tłuszczyku w niektórych miejscach. Chciałabym się dowiedzieć ile
      powinien ważyć prawidłowo.
    • Gość: Matka Bartka Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:57
      Jestem matką chorego na alergie dziecka(otyłego dziecka ),radzę zmienić
      lekarstwo.Zyrtec w kontakcie z innymi lekarstwami pobudza ogromnie apetyt u
      dzieci.Takie lekarstwa to między innymi preparaty z żelazem.Bartek ma 8 lat i
      ciągle borykamy się z nadwagą.Jedno co mogę w skazać to dziieci te muszą mieć
      dużo ruchu.
    • Gość: Ewa Re: Zyrtec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 20:28
      Nie wierzę, ze zyrtec powoduje otyłość. Jestem mamą 8 letniej dziewczynki(od
      urodzenia z ciężką alergią, najpierw pokarmową, teraz wziewnąą) Moja córka
      bierze zyrtec, i tysiac innych leków zarówno doustnych, jak i wziewnych. Ma 135
      wzrostu i waży 26 kg. Wymiary idelne:) Ale to on zdecydowała, ze nie je w ogóle
      słodyczy, chipsów itp. naprawdę! Karolina postanowiła sobie "trzymać dietę"
      kiedy jej przyjaciołka z ławki osiągnęła wagę 55 kg!!!
      Nie łudźmy sie, ze dziecko mało je. Nawet soczek Kubuś w duzych ilościach to
      tony kalorii. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
      • Gość: Gosia Re: Zyrtec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 23:12
        A ja wierzę.Mam w domu dwoje alergików córka 12,5 i syn 11 lat,oboje biorą
        zyrtec , a raczej jego odpowiednik Virlix.Córka mimo ze bierze ten lek któryś
        rokjest bardzo szczupła , a syn ma pewne objawy nadwagi(tez bierze go juz kilka
        lat)i przy wzroście 146 cm waży 47kg, dość wałeczków na brzuchu i nienaturalnie
        (w naszej rodzinie)nabite uda,jestem przekonana ze to po cetyryzynie (Virlix)co
        potwierdza lekarz alergolog.I co pani na to?
        • Gość: student USA Re: Zyrtec IP: *.fan-tex.com.pl 27.01.05, 17:13
          Nie wiem co to za Pan alergolog (radze zmienic) ale zadne przeprowadzone
          dotychczas badanie (a jest ich bardzo duzo) nie stwierdza wplywu Cetyryzyny
          (Zyrtecu) ta wage (osrodek laknienia). Pozdrawiam.
    • Gość: Dorota Re: Zadbaj o prawidłową wagę swojego dziecka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 18:19
      Moja córka ma 13 lat i waży 55 kg. Ma 166 cm wzrostu. Czy jej waga jest
      odpowiednia? Proszę o odpowiedż.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka