daiwa97 05.01.12, 22:29 Od roku biorę lek Euthyrox na niedoczynność tarczycy.Sporo utyłam kiedy zaczęłam go łykać.Mam jedno pytanie-czy po zaprzestaniu brania tego leku mam szansę na schudnięcie?Ale takie samoistne, bez większych starań. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
go-jab Re: Czy schudnę przy mojej chorobie? 06.01.12, 05:34 powiedzialabym ze wrecz przeciwnie - jesli bierzesz euthyrox to znaczy ze masz niedoczynnosc tarczycy... a przy niedoczynnosci jednym z objawow jest wlasnie tycie - lek, stabilizujac tarczyce, teoretycznie powinien tez zmniejszyc objawy zwiazane z niedoczynnoscia... Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: Czy schudnę przy mojej chorobie? 06.01.12, 06:06 Wazne jest wyjasnienie, z czego wziela sie twoja niedoczynnosc i czy nadal, mimo suplementacji hormonu, w niej jestes. Jezeli masz hashimoto, bedziesz musiala suplementowac hormon do konca zycia, z czasem trzeba bedzie zwiekszyc dawke, ze wzgledu na zmniejszajaca sie objetosc tarczycy. Napisz jakie masz wyniki (ft3, ft4, tsh - podaj normy, bez norm trudno powiedziec, czy wyniki sa ok). Jezeli zaczelas tyc biorac euthyrox, mozliwe, ze nadal jestes w niedoczynnosci a organizm dopiero wtedy zareagowal na za mala ilosc hormonow. Wazne, zeby na poczatku leczenia czesto badac poziom hormonow i sprawdzac, jak organizm reaguje na suplementacje. Na poczatku leczenia oznacza 1-2 lata a czesto oznacza co ok 6 tygodni. Takze po zmianie dawki nalezy odczekac 4-6 tygodnie i dopiero wtedy zrobic badania. Jezeli nadal jestes w niedoczynnosci lub masz slabe wyniki, trudno ci bedzie schudnac, poniewaz niedoczynnosc uderza w metabolizm. Sa osoby, ktore po wyregulowaniu hormonow same z siebie schudly, sa takie, ktore mimo diety, nie moga schudnac. Ja utylam w ciagu paru miesiecy 25 kg, nie wiedzac, ze mam niedoczynnosc. Dopiero, kiedy mialam kilkanascie objawow, poszlam do lekarza i wyszlo, ze mam hashimoto. Mimo to w czasie 2 lat suplementacji i niezlych wynikow, diety i duzej ilosci ruchu schudlam raptem 4 kg. Od 16 tygodni odzywiam sie wg metody metabolic balance i schudlam ponad 15 kg - jeszcze ok 5-10 przede mna. Cele metody jest zoptymalizowanie pracy przemiany materii. Tak wiec jak widzisz schudnac sie da ale podstawa sa wyrownane hormony i odpowiednia metoda odzywiania. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Czy schudnę przy mojej chorobie? 06.01.12, 08:56 a ja pprzepraszam ze pytam ot - a co sie bierze na nadczynnosc? Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
go-jab Re: Czy schudnę przy mojej chorobie? 07.01.12, 06:07 nie wiem jak w polsce, ale u mnie tapazole i propythiouracil (PTU).. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: Czy schudnę przy mojej chorobie? 06.01.12, 09:05 Głupoty piszesz, że aż słabo się robi.... Utyłaś, bo zaczęłaś więcej jeść, nie z powodu hormonu. Gdy dawka jest dobrze dobrana nie ma szans na przytycie. Nie masz żadnej szansy schudnąć przy niedoczynności. Bierzesz euthyrox po to, żeby jej nie mieć. Jeżeli przestaniesz go brać odbije się to na twoim zdrowiu i nie schudniesz. Ja biorę euthyrox od 2 lat, bo nie mam tarczycy (usunięcie z powodu guzów). Będę go brała do końca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
iwonagos Re: rotkaeppchen1 06.01.12, 09:22 Ile kosztuje ta dieta, bo z tego co poczytałam to jest to bardzo duży koszt (chodzi mi o jej ułożenie). Jak i gdzie ją zdobyć? Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: rotkaeppchen1 06.01.12, 09:45 No poczytałam o tej diecie, i zastanawia mnie jedno. Dlaczego ci wszyscy (prawie!) doradcy są tacy, że tak powiem okrągli? Czy oni sami nie stosują tej diety? A czemu, skoro jest taka świetna??????????? Czy może to g....o prawda, że ta dieta działa, a jest to tylko kolejny sposób na wyciąganie pieniędzy od naiwnych grubasków? Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: rotkaeppchen1 06.01.12, 13:05 Nie mam pojecia, moja dietetyczka jest szczupla. Moze powinnas ich zapytac. Odpowiedz Link Zgłoś
rotkaeppchen1 Re: Czy schudnę przy mojej chorobie? 06.01.12, 13:06 Moze ona utyla, bo zaczela wiecej jesc - jak sie ma niedoczynnosc, czesto je sie mniej niz zwykle (co nie zmienia faktu, ze czesto sie i tak tyje) a jak sie niedoczynnosc zmniejsza, zaczyna sie wiecej jesc. Ale moze dawka hormonu jest nadal za mala - wystarczajaca, zeby odzyskac apetyt a za mala, zeby metabolizm normalnie funkcjonowal? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Czy schudnę przy mojej chorobie? 08.01.12, 18:26 Euthyrox zwiększa przemianę materii, na pewno nie przytyłaś z jego powodu. Wręcz przeciwnie - jesli go odstawisz, przytyjesz jeszcze bardziej Odpowiedz Link Zgłoś