Dodaj do ulubionych

cukrzyca???

23.02.12, 15:10
Zastanawia mnie reakcja na głód mojego męża: otóż, gdy ma zbyt dużą przerwę miedzy posiłkami (3-4 godz., nie więcej), zawsze ma objawy podobne: nagle słabnie, drżą mu ręce, nogi, zimny pot na czole, blady jak ściana. Mam wrażenie że to reakcja na spadek cukru we krwi. Wczoraj też była taka sytuacja, przy czym był wysiłek fizyczny - nosił meble po remoncie. Dałam mu batonik czekoladowy, co wyraźnie poprawiło jego stan.
Po co piszę? Bo męża mojego - jako typowego faceta w sprawach zdrowia - siłą muszę ciągać do lekarza i za cholerę nie wygonię go do lekarza jeśli nie będzie miał większych podejrzeń że może jednak coś jest na rzeczy. Krew miał badana nie wiem kiedy, jak mi ktoś napisze kto miał podobne objawy i coś z wizyty u lekarza wynikło to mu to pokażę i pewnie jakoś na wizytę nakłonię.
Obserwuj wątek
    • tygrysiatko1 Re: cukrzyca??? 24.02.12, 02:04
      do zrobienia poziom cukru na czczo, po jedzeniu i obiciążenie glukozą... wygląda na niedocukrzenia... niebezpieczne...
      • panna.sarabella Re: cukrzyca??? 24.02.12, 09:42
        ale trzeba to robić w laboratorium czy możemy kupić glukometr i sami to zmierzyć?
        • am55 Re: cukrzyca??? 24.02.12, 10:11
          poziom cukru naczczo można zmirzyć samemu ,ale obciążenie glukozą już nie
          • rotkaeppchen1 Re: cukrzyca??? 26.02.12, 18:02
            Poziom po obciazeniu glukoza mozna zrobic tez w domu, trzeba kupic 75 g roztwor glukozy - zapytaj w aptece. Badanie glukometrem (lub innym urzadzeniem do mierzenia poziomu cukru we krwi) robi sie na czczo, potem po godzinie i po dwoch od wypicia roztworu. Wazne jest, zeby w ciagu tych dwoch godzin siedziec, lezec, w kazdym razie nie ruszac sie. Chodzi o to, zeby organizm obnizyl poziom cukru dzieki insulinie a nie pod wplywem wysilku fizycznego.
        • wadera3 Re: cukrzyca??? 24.02.12, 13:28
          Nawet jak zmierzysz poziom cukru, nic się nie zmieni, będziesz jedynie wiedziała ile cukru miał mąż we krwi w danym momencie.
          Sens miałoby wykonanie choćby półprofilu cukrowego i pokazanie tego lekarzowi.
        • tygrysiatko1 Re: cukrzyca??? 24.02.12, 22:19
          jednorazowo możecie z palca, ale obciążenia glukozą już nie... wypadałby również zrobić poziom hemoglobiny glikolizowanej i to również w laboratorium...
    • 0oo.owieczka Re: cukrzyca??? 25.02.12, 12:27
      To nie musi byc cukrzyca, a groźniejsze choroby. Pomijam oczywiście fakt, że cukrzyca też jest poważną choroba. Prócz oznaczenia poziomu glukozy na czczo i w teście obciążenia należy oznaczyć też stężenie insuliny.
      • rogalik.k Re: cukrzyca??? 25.02.12, 13:35
        zgadzam się z owieczką, powinnaś jak najszybciej iść do lekarza, moja przyjaciółka ma świetną dietetyczkę gdzieś w Centrum Warszawy jeśli chcesz mogę zapytać o namiary, przyjmuje chyba prywatnie, ale ponoć jest rewelacyjna.
        • wadera3 Re: cukrzyca??? 25.02.12, 22:23
          No, to lekarz czy dietetyk?
          • am55 Re: cukrzyca??? 25.02.12, 22:58
            lekarz diabetyk
            • 0oo.owieczka Re: cukrzyca??? 25.02.12, 23:06
              am55 napisała:

> lekarz diabetyk

Sądzisz, że lekarz chory na cukrzycę będzie najlepszym wyborem:)
              • e.l.f Re: cukrzyca??? 26.02.12, 01:06
                chodziło chyba o diabetologa, ale nie ma sensu do takiego iść bo nie wiadomo czy to cukrzyca, najpierw szpital na czczo, żeby zrobić krzywą cukrową, pobranie krwi z palca glukometrem nic nie da. Chociaż jak dla mnie nie są to objawy cukrzycy, bo w przypadku cukrzycy cukry raczej są cały czas wysokie a nie niskie.
                • wadera3 Re: cukrzyca??? 26.02.12, 11:22
                  e.l.f napisała:

"najpierw szpital na czczo, żeby zrobić krzywą cukrową"

A jakiż to szpital wykonuje badania ludziom z ulicy? I to życzeniowo?
                  Normalną procedurą jest pójście do lekarza rodzinnego i opisanie objawów, ewentualnie pójście do prywatnego laboratorium i poproszenie o zrobienie badań, choć podejrzewam, że krzywej cukrowej, bez zlecenia lekarskiego nie zrobią. I koło się zamyka.

Swoją drogą zastanawia mnie wciąż ten pęd do "domowo-internetowej" diagnostyki, a następnie wizyty u maksymalnie dobrego specjalisty najwyższej klasy i żądanie leczenia zdiagnozowanej przez siebie choroby.
                  • panna.sarabella namówiłam go na lekarza :D 27.02.12, 09:04
                    > Swoją drogą zastanawia mnie wciąż ten pęd do "domowo-internetowej" diagnostyki,
                    > a następnie wizyty u maksymalnie dobrego specjalisty najwyższej klasy i żądani
                    > e leczenia zdiagnozowanej przez siebie choroby.

napisałam w pierwszym poście dlaczego szukam porady w necie - mąż do lekarza nie chodzi i już. A na pewno nie z tak "błahymi" objawami... No bo co innego gdy jest serio chory (znaczy się przeziębiony) i potrzebuje L4 - wtedy na wizytę namawiać nie trzeba.
                    Teraz twierdził ze problemu nie ma, a ja tego wcale taka pewna nie jestem.

STAN OBECNY: Mąż dał się w końcu na wizytę namówić, poczytałam o tym niedocukrzeniu, on też poczytał i stwierdził że "może coś jest na rzeczy i zapytać można". Dzisiaj idzie więc do rodzinnego i zobaczymy co lekarz na te objawy powie.

Dzięki za odpowiedzi.
                    • wadera3 I bardzo dobrze:) 27.02.12, 10:04
                      Akurat ten post nie był do Ciebie, tylko do niektórych "radzących", bardzo dobra decyzja - lekarz.
                    • majenkir Re: 28.02.12, 20:14
                      panna.sarabella napisała:
                      > STAN OBECNY: Mąż dał się w końcu na wizytę namówić,

Dzieki Bogu. Ignorowanie objawow hipo/hiperglikemii moze sie naprawde zle skonczyc :(.
                  • e.l.f Re: cukrzyca??? 29.02.12, 00:54
                    Mi wykonali przy podejrzeniu cukrzycy, okazało się że jest tego samego dnia leżałam w szpitalu.
                    • majenkir Re: 29.02.12, 13:35
                      A moja corka miala zdiagnozowana cukrzyce bez krzywej cukrowej (zreszta w szpitalu nikomu nie robili...)
                      • e.l.f Re: 01.03.12, 15:23
                        to dziwne bo na podstawie krzywej cukrowej ustawia się dawki insuliny, na pewno miała robioną ale wyników chyba że spytacie lekarze nie podają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka