Gość: Anna IP: *.54.187.12.tisdip.tiscali.de 16.06.04, 20:15 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna_er Re: Rak - Tarczyca - Rokowania 16.06.04, 20:24 ale jaki? to jest dośc istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carrie Re: Rak - Tarczyca - Rokowania IP: *.ds.amg.gda.pl 26.06.04, 18:09 napisz jaki to typ raka?? to ma zasadnicze znaczenie!! znajdziesz ta informacje w badaniu histopatologicznym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Rak - Tarczyca - Rokowania IP: *.arcor-ip.net 27.06.04, 13:32 jeszcze go nie stwierdzono. Skierowano mnie na operacje. Mam kilka zimnych guzow- 4 malutkie i jeden 1cm. Nastraszono rakiem , uszkodzeniem strun glosowych i nerwow szyjnych oraz wycieciem prawie calej tarczycy. Czy moge jeszcze i jakie przedsiewziac kroki, aby zweryfikowac zasadnosc operacji i w tykim wymiarze. Opinia radiologa po scyntygrafii-wyciecie jednego /1cm/ guza. Opinia chirurga w szpitalu - prawie cala tarczyca. Co to oznacza?. Czy on wie, ze to juz rak, ale nie ma pewnosci, bo nie bylo biopsji?i dlatego nie powiedziano mi, ze to rak? Slyszalam w Polsce o ostrzykiwaniu guzow. Co to za zabieg ? Podobno jest specjalistyczny osrodek w Gliwicach. Czy ktos zna adres? Jak sie tam dostac? Chcialabym jeszcze skonsultowac wyniki z innymi lekarzami, ale nie wiem gdzie ich szukac!!!Pomozcie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marsylka Re: Rak - Tarczyca - Rokowania IP: *.ppp.tiscali.fr 27.06.04, 13:53 www.emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=38&typ=1&nazwa=tarczyca Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: Rak - Tarczyca - Rokowania 27.06.04, 14:01 W 1995 roku byłam pacjentką Instytutu w Gliwicach. Skierowanie dostałam od miejscowego endokrynologa.Przeszłam radykalną operacje tarczycy, pomimo,że w biopsji przedoperacyjnej nie wykryto nowotworu.Po pierwszej operacji w miejscowym szpitalu, histopatolog przebadał wycięty materiał i stwierdził komórki Ca. papilare typus folicuraliis. Prawdopodobnie w biopsji trudno wykryć Ca papilare. Idąc na opercję miałam guzki ciepłe. Przed operacją dostarczyłam badanie USG tarczycy,dwoje lekarzy uważało za celowe wykonanie operacji. Posłuchałam ich i jestem im wdzięczna,że nie panikowałam i nie podjęłam jako laik decyzji o leczeniu jodem w małej dawce.Może dzis już bym nie żyła. Przeszłam stosowne leczenie i mam sie dobrze. Jedynym problemem jest u mnie pooperacyjna niedoczynność przytarczyc. Wtedy, kiedy miałam operacje,to Instytut w Gliwicach był jedyną placówką w Polsce leczącą Ca tarczycy. Poniżej podaję Ci adres: Centrum Onkologii_Instytut im.M.Sklodowskiej-Curie,Oddział w Gliwicach,44-100 Gliwice ul.Armii Krajowej 15 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carrie Re: Rak - Tarczyca - Rokowania IP: *.ds.amg.gda.pl 27.06.04, 14:13 jedz do osrodka w gliwicach (nie znam go ale skoro tak dobrze o nim pisza). wykrycie raka jest pewne tylko w badaniu histopatologicznym dopiero po usunieciu tych guzow. a postepowaniem z wyboru przy guzach tarczycy jest jej prawie calkowite usuniecie wiec lekarze dobrze ci powiedzieli. pomysl co by bylo gdybys zrezygnowala z operacji poszla na ostrzykiwanie a potem okazaloby sie ze masz inne obj nowotworu i byloby za pozno na leczenie/! az strach to pisac!!! wiec ja jestem za operacja. zycze ci wszystkiego dobrego. mam nadzieje ze wynik twoj bedzie taki jak u jadwigi - czyli najlepiej rokujacy z nowotworow tarczycy. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna DZIEKUJE WSZYSTKIM IP: *.arcor-ip.net 27.06.04, 14:27 DZIEKI SERDECZNE ZA INFO:::SCISKAM WAS . BARDZO SIE BOJE:::: Odpowiedz Link Zgłoś