Dodaj do ulubionych

Rak - Tarczyca - Rokowania

IP: *.54.187.12.tisdip.tiscali.de 16.06.04, 20:15
Obserwuj wątek
    • anna_er Re: Rak - Tarczyca - Rokowania 16.06.04, 20:24

ale jaki?
      to jest dośc istotne.
    • Gość: carrie Re: Rak - Tarczyca - Rokowania IP: *.ds.amg.gda.pl 26.06.04, 18:09
      napisz jaki to typ raka?? to ma zasadnicze znaczenie!! znajdziesz ta informacje
      w badaniu histopatologicznym
      • Gość: Anna Re: Rak - Tarczyca - Rokowania IP: *.arcor-ip.net 27.06.04, 13:32
        jeszcze go nie stwierdzono. Skierowano mnie na operacje. Mam kilka zimnych
        guzow- 4 malutkie i jeden 1cm. Nastraszono rakiem , uszkodzeniem strun
        glosowych i nerwow szyjnych oraz wycieciem prawie calej tarczycy. Czy moge
        jeszcze i jakie przedsiewziac kroki, aby zweryfikowac zasadnosc operacji i w
        tykim wymiarze. Opinia radiologa po scyntygrafii-wyciecie jednego /1cm/ guza.
        Opinia chirurga w szpitalu - prawie cala tarczyca. Co to oznacza?. Czy on wie,
        ze to juz rak, ale nie ma pewnosci, bo nie bylo biopsji?i dlatego nie
        powiedziano mi, ze to rak? Slyszalam w Polsce o ostrzykiwaniu guzow. Co to za
        zabieg ? Podobno jest specjalistyczny osrodek w Gliwicach. Czy ktos zna adres?
        Jak sie tam dostac? Chcialabym jeszcze skonsultowac wyniki z innymi lekarzami,
        ale nie wiem gdzie ich szukac!!!Pomozcie..
        • Gość: Marsylka Re: Rak - Tarczyca - Rokowania IP: *.ppp.tiscali.fr 27.06.04, 13:53

www.emedica.pl/szczeg_choroby.php3?nr=38&typ=1&nazwa=tarczyca
        • jadwiga_r Re: Rak - Tarczyca - Rokowania 27.06.04, 14:01
          W 1995 roku byłam pacjentką Instytutu w Gliwicach. Skierowanie dostałam od
          miejscowego endokrynologa.Przeszłam radykalną operacje tarczycy, pomimo,że w
          biopsji przedoperacyjnej nie wykryto nowotworu.Po pierwszej operacji w
          miejscowym szpitalu, histopatolog przebadał wycięty materiał i stwierdził
          komórki Ca. papilare typus folicuraliis.
          Prawdopodobnie w biopsji trudno wykryć Ca papilare.
          Idąc na opercję miałam guzki ciepłe. Przed operacją dostarczyłam badanie USG
          tarczycy,dwoje lekarzy uważało za celowe wykonanie operacji. Posłuchałam ich i
          jestem im wdzięczna,że nie panikowałam i nie podjęłam jako laik decyzji o
          leczeniu jodem w małej dawce.Może dzis już bym nie żyła. Przeszłam stosowne
          leczenie i mam sie dobrze. Jedynym problemem jest u mnie pooperacyjna
          niedoczynność przytarczyc.
          Wtedy, kiedy miałam operacje,to Instytut w Gliwicach był jedyną placówką w
          Polsce leczącą Ca tarczycy. Poniżej podaję Ci adres:
          Centrum Onkologii_Instytut im.M.Sklodowskiej-Curie,Oddział w Gliwicach,44-100
          Gliwice ul.Armii Krajowej 15
        • Gość: carrie Re: Rak - Tarczyca - Rokowania IP: *.ds.amg.gda.pl 27.06.04, 14:13
          jedz do osrodka w gliwicach (nie znam go ale skoro tak dobrze o nim pisza).
          wykrycie raka jest pewne tylko w badaniu histopatologicznym dopiero po usunieciu
          tych guzow. a postepowaniem z wyboru przy guzach tarczycy jest jej prawie
          calkowite usuniecie wiec lekarze dobrze ci powiedzieli. pomysl co by bylo gdybys
          zrezygnowala z operacji poszla na ostrzykiwanie a potem okazaloby sie ze masz
          inne obj nowotworu i byloby za pozno na leczenie/! az strach to pisac!!! wiec ja
          jestem za operacja. zycze ci wszystkiego dobrego. mam nadzieje ze wynik twoj
          bedzie taki jak u jadwigi - czyli najlepiej rokujacy z nowotworow tarczycy. pozdro
          • Gość: Anna DZIEKUJE WSZYSTKIM IP: *.arcor-ip.net 27.06.04, 14:27
            DZIEKI SERDECZNE ZA INFO:::SCISKAM WAS . BARDZO SIE BOJE::::

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka