Dodaj do ulubionych

Cholesterol ogólny 230!!czy brac tabletki juz??

22.05.12, 17:59
jestem kobieta i mam 30 lat ..
odebralam wyniki i niestety wyszlo mi takie cos:

CHOLESTEROL CALKOWITY 232 MG
CHOLESTEROL DOBRY HDL 82 MG
CHOLESTEROL ZŁY LDL 131 MG

TRÓJGLICERYDY 86 MG

STOSUNEK CHOLESTEROLU CALKOWITEGO DO CHOLESTEROLU DOBREGO HDL ; 2,8!
konsultowalam z lekarzem rodzinnym w osrodku zdrowia
zalecil tabletki na obnizenie ale nie daje mi spokoju to ,ze wyczytalam gdzies ,że stres moze miec wplyw na podniesienie sie cholesterolu a ja podczas pobierania krwi strasznie sie denerwowalam i serce mi walilo (fobia na punkcie igły)
i moze stad sie tak podniosl ?
boje sie tabletek troche ale moze trzeba.
DZIEN PRZED BADANIEM OSTATNI POSILEK JADLAM O 19stej a rano na czczo bylam wiec posilek nie mogl miec wplywu na wynik raczej.
Obserwuj wątek
    • panialien Re: Cholesterol ogólny 230!!czy brac tabletki juz 22.05.12, 18:01
      Czy byscie brali tabletki na moim miejscu?
      jestem wegetarianka ale jem sporo jajek i pewno przez to tak wysoki cholesterol mam:(
      zdrowo sie odzywiam tak ogolnie
      jestem chuda,jem chleb tylko razowy i jem sporo cebuli i warzyw ,ruszam sie a taki cholesterol mi wywalilo:(
      az sie zdziwilam
    • easyblue Re: Cholesterol ogólny 230!!czy brac tabletki juz 22.05.12, 18:20
      Ja bym nie brala nic na obniżenie, a obniżyła po prostu dietą. Dopiero wtedy, gdy dieta nie przyniesie rezultatów zaczęłabym brać leki.
      Twoje wyniki nie są takie złe, byc może jajka Ci podniosły cholesterol, więc wyeliminuj je z diety na jakiś czas a potem powtórz badania.
      • panialien Re: Cholesterol ogólny 230!!czy brac tabletki juz 22.05.12, 18:25
        moze powtorze ale lekarz kazal mi brac tabletki juz:(
        i wlasnie nie wiem co robic?:(
        dzieki za odpowiedz
        • easyblue Re: Cholesterol ogólny 230!!czy brac tabletki juz 22.05.12, 20:16
          Opierał się tylko na tym jednym badaniu?
          Jednostkowy zły wynik nic nie daje. To równie dobrze mógł być błąd labu. Ja bym przez jakieś 2-3 tygodnie trzymała dietę /bez jaj etc/ a potem powtórzyła badania (bo Twoje wyniki naprawdę nie są alarmujące). Jeżeli wyniki były by podobne, wtedy rozważyłabym branie leków. Nie wiem, jak to teraz wygląda, ale kiedyś leki p/cholesterolowe trzeba było brac do końca życia, podobnie jak leki na cukrzycę. Być moze teraz jest inaczej. Z drugiej strony być może wysoki cholesterol masz dziedziczny. Wtedy dieta nie ma z nim nic wspólnego.
          • zoliborski_goral Re: Cholesterol ogólny 230!!czy brac tabletki juz 25.05.12, 15:24
            Cholesterol jest nieistotny szczególnie że HDL masz dobry. Trójglicerydy są istotne a te masz OK. W ogóle sobie tym dupy nie zawracaj. Natomiast jak się boisz jest to dobry moment żeby trochę poćwiczyć. O, kapsułki z omega 3 zawsze na czasie i cholesterol obniżą jak tak chcesz.
    • no1teresa Re: Cholesterol ogólny 230!!czy brac tabletki juz 22.05.12, 21:50
      nic nie brać, jaja jak najbardziej jeść
      wszystkie proporcje masz ok! dopoki HDL/chol.calkowity>24% oraz trojglicerydy/chol.calk.<2 , to wszystko jest w porzadku (dopiero cholesterol calkowity 330 lub wyzszy bedzie niepokojacy ze wzgledu na ryzyko chorob serca)
      • easyblue Re: Cholesterol ogólny 230!!czy brac tabletki juz 22.05.12, 22:06
        Podobno europejskie normy sa zaniżone, bo w USA norma dla cholesterolu jest około 400:)
        • scept89 Normy w USA 22.05.12, 23:29
          easyblue napisała:

> Podobno europejskie normy sa zaniżone, bo w USA norma dla cholesterolu jest oko
          > ło 400:)

Podobno istnieje google:
          """
          www.mayoclinic.com/health/high-blood-cholesterol/DS00178/DSECTION=tests-and-diagnosis
          Total cholesterol
          (U.S. and some other countries)

Below 200 mg/dL
          """

• easyblue Re: Normy w USA 23.05.12, 07:48
            Dziękuję za uświadomienie:)
            Swoją drogą taką informację udzielał lekarz. Wiem, lekarz nie bóg, jednak byłam przekonana, ze nie musze wszystkiego sprawdzać. Ale w gruncie rzeczy szkoda, bo autorka wątku uważa takie wyniki za bardzo złe, a one są właściwie normalne patrząc na wyniki moich znajomych z pracy z przedziału wiekowego 22-31. Na kilkanaście osób wszystkie miały powyżej normy, czasami znacznie (nie było tamżadnej otyłej czy z nadwagą nawet). Co dziwne, osoby pod 40-tke wyniki miały poniżej 200:)
            • snajper55 Re: Normy w USA 23.05.12, 10:18
              easyblue napisała:

> Dziękuję za uświadomienie:)
              > Swoją drogą taką informację udzielał lekarz. Wiem, lekarz nie bóg, jednak byłam
              > przekonana, ze nie musze wszystkiego sprawdzać. Ale w gruncie rzeczy szkoda, b
              > o autorka wątku uważa takie wyniki za bardzo złe, a one są właściwie normalne

Nie utożsamiaj pojęci a"normalne" z pojęciem "właściwe" używając go jako zamiennik dla pojęcia "takie jak w moim środowisku". Ona ma niewłaściwy (za wysoki, zły) poziom cholesterolu mimo, iż właśnie takli mają twoi znajomi. Na tej zasadzie Amerykanin mógłby powiedzieć, że waga 120 kg jest dla 25-latka o wzroście 170 jest normalna, bo jego znajomi tyle ważą.

S.
              • panialien snajper wiec powinnam brac tabletki? 23.05.12, 10:50
                chyba wg ciebie tak ;(
                • snajper55 Re: snajper wiec powinnam brac tabletki? 24.05.12, 22:49
                  panialien napisała:

> chyba wg ciebie tak ;(

Ja w sprawach zdrowia bardziej ufam lekarzom niż anonimowym amatorom na forum. Cholesterol masz za wysoki, więc powinnaś go obniżyć. Nie masz ochoty brać pigułek to spróbuj cholesterol obniżyć dietą i większą ilością ruchu. Powtórz badanie za miesiąc i sprawdź, czy Ci się udało. Jeśli nie - ja bym brał pigułki. Jeśłi tak - ja bym co pół roku sprawdzał poziom cholesterolu utrzymując dietę i bardziej aktywny tryb życia.

Stres może wpłynąć na poziom cholesterolu ale stres długotrwały. Nerwy w czasie pobierania krwi w żaden sposób na jego poziom nie wpływają.

S.
                  • easyblue Re: snajper wiec powinnam brac tabletki? 25.05.12, 07:43
                    Myślę, że lekarz przepisał tabletki nie z powodu wyników, a reakcji pacjentki, która była nimi przerażona. I dla świętego spokoju dał receptę.
                    Przy takich wynikach żaden rozsądny lekarz nie aplikuje od razu kuracji medykamentami. Pierw powinien znaleźć przyczynę - dieta, uwarunkowania genetyczne, a potem zalecić leczenie. Poza tym oparł się na tym jednym, jedynym wyniku. Rozumiałabym, gdyby wynik był alarmujący, ale także wtedy lekarz powinien zrobić dodatkowe badania /np. usg/ oraz zlecić powtórzenie dotychczasowych za jakiś czas.
                    • snajper55 Re: snajper wiec powinnam brac tabletki? 25.05.12, 11:38
                      easyblue napisała:

> Myślę, że lekarz przepisał tabletki nie z powodu wyników, a reakcji pacjentki,
                      > która była nimi przerażona. I dla świętego spokoju dał receptę.
                      > Przy takich wynikach żaden rozsądny lekarz nie aplikuje od razu kuracji medykam
                      > entami. Pierw powinien znaleźć przyczynę - dieta, uwarunkowania genetyczne, a p
                      > otem zalecić leczenie. Poza tym oparł się na tym jednym, jedynym wyniku. Rozumi
                      > ałabym, gdyby wynik był alarmujący, ale także wtedy lekarz powinien zrobić doda
                      > tkowe badania /np. usg/ oraz zlecić powtórzenie dotychczasowych za jakiś czas.

Ja bym był ostrożny w mówieniu, co lekarz powinien. Skończyłaś medycynę? Znasz najnowsze wyniki badań na temat cholesterolu? Bo ja nie. :) Z tego co ja wiem ostatnio twierdzi się, że podwyższony cholesterol jest przede wszystkim (wyłącznie?) sprawą endogenną. Jeśli tak, to mnie szybkie przepisywanie tabletki nie dziwi.

Ale jako amator sobie myślę, że diety i większej ilości ruchu zawsze można spróbować. Na pewno nie zaszkodzą. :)

S.
                      • easyblue Re: snajper wiec powinnam brac tabletki? 25.05.12, 17:20
                        > Ja bym był ostrożny w mówieniu, co lekarz powinien.
                        Akurat z cholesterolem miałam do czynienia. Lekarz, który prowadził M widząc jego fatalne wyniki /a nie był to tylko ldl i hdl/ pierw zalecił dietę. Powiedział, ze jeżeli dietą i ćwiczeniami nie da się obniżyc cholesterolu, wtedy dopiero pomyśli o tabletkach. Okazało się, że po niespełna miesiącu diety ldl mocno spadł, a hdl się podniósł.

> Znasz
                        > najnowsze wyniki badań na temat cholesterolu?
                        Wystarczy, ze zna je lekarz prowadzący mojego M.

> statnio twierdzi się, że podwyższony cholesterol jest przede wszystkim (wyłączn
                        > ie?) sprawą endogenną.
                        To coś dziwnego czytałeś:)
                        Ale moja znajoma, młoda osoba ma chol.całkowity na poziomie 280. W jej przypadku wina leży po stronie genów. Za to ja mam 138 przy normie 120-200, a moja dieta to koszmar każdego dietetyka: piwo, frytki, pizza, koniak, słodycze... a przy tym mam sporą niedowagę:)

> Skończyłaś medycynę?
                        No wiesz, jedyne forum, na jakim widziałam lekarzy to forum ŚCChS z zabrza, gdzie odpowiadał Kowalski i przez krótki czas Lenarczyk. Na Zdrowiu kilka lat temu była młoda lekarka ale po awanturze z jakimś idiotą zrezygnowała /wygrażał jej, ze ją gdzieś zakabluje, bo lekarz nie moze pisać na forum incognito czy jakoś tak/. Poza tym fora zdrowotne to nie fora dla lekarzy, a dla pacjentów, gdzie to pacjenci pomagają innym pacjentom. Wiedza wielu z nich jest nie do przecenienia, chociażby na forum Boreliozy czy Innego świata.
                        • snajper55 Re: snajper wiec powinnam brac tabletki? 25.05.12, 17:28
                          easyblue napisała:

> Akurat z cholesterolem miałam do czynienia. Lekarz, który prowadził M widząc je
                          > go fatalne wyniki /a nie był to tylko ldl i hdl/ pierw zalecił dietę. Powiedzia
                          > ł, ze jeżeli dietą i ćwiczeniami nie da się obniżyc cholesterolu, wtedy dopiero
                          > pomyśli o tabletkach. Okazało się, że po niespełna miesiącu diety ldl mocno sp
                          > adł, a hdl się podniósł.

Ja miałem podobnie doświadczenia z lekarzem i obniżaniem cholesterolu, ale u mnie skończyło się jednak na tabletkach.

> > Znasz najnowsze wyniki badań na temat cholesterolu?
                          >
                          > Wystarczy, ze zna je lekarz prowadzący mojego M.

Wystarczy. Jeśli zna. :)

> To coś dziwnego czytałeś:)

Też mi się to dziwne wydaje.

> Ale moja znajoma, młoda osoba ma chol.całkowity na poziomie 280. W jej przypadk
                          > u wina leży po stronie genów. Za to ja mam 138 przy normie 120-200, a moja diet
                          > a to koszmar każdego dietetyka: piwo, frytki, pizza, koniak, słodycze... a przy
                          > tym mam sporą niedowagę:)

No to jesteś przykładem jak dieta nie wpływa na poziom cholesterolu. Pewnie jak zwykle powody wysokiego cholesterolu są złożone i różne. Podobnie jak w przypadku katastrof samolotowych. ;)

> > Skończyłaś medycynę?
                          >
                          > No wiesz, jedyne forum, na jakim widziałam lekarzy to forum ŚCChS z zabrza, gdz
                          > ie odpowiadał Kowalski i przez krótki czas Lenarczyk. Na Zdrowiu kilka lat temu
                          > była młoda lekarka ale po awanturze z jakimś idiotą zrezygnowała /wygrażał jej
                          > , ze ją gdzieś zakabluje, bo lekarz nie moze pisać na forum incognito czy jakoś
                          > tak/. Poza tym fora zdrowotne to nie fora dla lekarzy, a dla pacjentów, gdzie
                          > to pacjenci pomagają innym pacjentom. Wiedza wielu z nich jest nie do przeceni
                          > enia, chociażby na forum Boreliozy czy Innego świata.

No to zapraszam na forum Służba zdrowia. Tam kilku lekarzy pisze. Plus parę osób podających się za lekarzy. A wątki o bolakach i kołtunach wywalam stamtąd na Zdrowie. :)

S.
                          • easyblue Re: snajper wiec powinnam brac tabletki? 25.05.12, 18:20
                            > No to jesteś przykładem jak dieta nie wpływa na poziom cholesterolu.
                            A zawału mozna dostać zarażając się wirusem:P

> No to zapraszam na forum Służba zdrowia. Tam kilku lekarzy pisze. Plus parę osó
                            > b podających się za lekarzy
                            Nie, nie:) Dziękuję:) Wystarczy mi pyskówek na Zdrowiu:)
                            A co, którzy twierdzisz ze za lekarzy się podawają, moze faktycznie nimi są? No wiesz, znam jednego, który nawet nie zauważyłby że pacjent nie ma nóg:)
                    • scept89 dieta etc. 25.05.12, 11:44
                      easyblue napisała:

> Myślę, że lekarz przepisał tabletki nie z powodu wyników, a reakcji pacjentki,
                      > która była nimi przerażona. I dla świętego spokoju dał receptę.

Moze przerazona pacjentka doczyta:

abstrakt artykuly z Lancetu (>130 tys badanych ludzi):
                      www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960367-5/fulltext
                      """
                      In individuals with 5-year risk of major vascular events lower than 10%, each 1 mmol/L reduction in LDL cholesterol produced an absolute reduction in major vascular events of about 11 per 1000 over 5 years. This benefit greatly exceeds any known hazards of statin therapy. Under present guidelines, such individuals would not typically be regarded as suitable for LDL-lowering statin therapy. The present report suggests, therefore, that these guidelines might need to be reconsidered.
                      """

=> przygotuj sie na rozszerzenie wskazan do stosowania statyn.

A tutaj cos dla tych ktorzy zapatruja sie w stosunek colesterol calkowity do "ochronnych" HDLi:
                      www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960312-2/abstract
                      """
                      Some genetic mechanisms that raise plasma HDL cholesterol do not seem to lower risk of myocardial infarction. These data challenge the concept that raising of plasma HDL cholesterol will uniformly translate into reductions in risk of myocardial infarction.
                      """

=> majac wysokie HDL nie wszyscy moga spac spkojnie

Szansa na to ze bedac wegetarianka obnizysz sobie cholesterol dieta jest IMHO umiarkowana, chyba ze pochlaniasz jakies gigantyczne ilosci tlustych serow i jaj, ale wtedy zapewne twoje trojglicerydy bylyby wyzsze. To co mozna probowac to wzbogacenie diety w te skladniki ktore w badaniach pokazaly zdolnosc obnizania cholesterolu:

* orzechy
                      www.reuters.com/article/2010/05/10/us-nuts-cholesterol-idUSTRE64961M20100510
                      *nasiona lnu/dyni;
                      www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3271396/
                      * blonnik
                      psylium, otreby

Z genetyka jednak nie wygramy i jesli dalej bedziesz miec podwyzszone wyniki to nie ma co czekac az z wiekiem podskocza jeszcze bardziej tylko brac leki.

Niezaleznie czy wazysz 50 czy 150kg cwiczenia fizyczne poprawiaja zdrowotnosc i moga nieco obnizyc cholesterol.

• scept89 Re: Normy w USA 23.05.12, 11:09
              easyblue napisała:

> Dziękuję za uświadomienie:)

Prosze bardzo.
              > Swoją drogą taką informację udzielał lekarz. Wiem, lekarz nie bóg, jednak byłam
              > przekonana, ze nie musze wszystkiego sprawdzać.

Najpierw nalezy sprawdzic czy sie dobrze zapamietalo...

Jesli na kolejnej wizycie w/w lekarz sypnie 400mg/dL cholesterolu calkowitego jako norme gdziekolwiek poza szamanami w Timbuktu to nalezy zmienic lekarza.
              • easyblue Re: Normy w USA 23.05.12, 12:45
                No właśnie dobrze zapamiętałam, bo trochę mnie to zszokowało. Nie mam zamiaru korzystac z jego... hm, wiedzy:)
                • jedynybzyk Re: Normy w USA 24.05.12, 22:22
                  Daj sobie spokoj z tabletkami.Sprobuj dieta ,wysilkiem fizycznym.Ratio (stos calego do dobrego masz bardzo dobry),,poza tym masz w miare niskie trojglicerydy ktore zawsze sa brane pod uwage przy odczytywaniu wynikow.
                  A jakie tabletki doktor dal???
        • osmanthus @easyblue 26.05.12, 03:31
          easyblue napisała:

> Podobno europejskie normy sa zaniżone, bo w USA norma dla cholesterolu jest oko
          > ło 400:)

Podejrzewam, ze chodzilo mu o trojglicerydy:

www.mayoclinic.com/health/cholesterol-levels/CL00001
    • krzysztof325 Re: Cholesterol ogólny 230!!czy brac tabletki juz 28.05.12, 14:35
      Od roku pojawiły się u mnie problemy układu krążenia tj.wysokie ciśnienie 180/100 tętno 95 i cholesterol 272 (wynik badania krwi). Lekarz zalecił mi przyjmowanie leków obniżających ciśnienie.Po zażywaniu leków miałam duże wahania ciśnienia i złe samopoczucie.Znajomy polecił mi zażywanie nektaru ALFA.

Po miesiącu od chwili rozpoczęcia kuracji zrobiłem powtórne badania krwi i wynik był zaskakujący. Cholesterol obniżył mi się do 201 ( norma od150 do 200 ),a ciśnienie do 120/80, tętno 65.Stwierdziłem też znaczną poprawę samopoczucia i spadek wagi około 10 kg.

Nektarową kurację powtórzyłem jeszcze dwukrotnie w odstępach czasowych, po których waga obniżyła mi się o kolejne 10 kg. ( od maja do września schudłem 20 kg ).

Stwierdziłem też, że w obecnej chwili nie mam dolegliwości żołądkowych ( zgaga,nadkwasota ).

Gorąco polecam picienektaru ALFA osobą mającym problemy z układem krążenia, układem pokarmowym a także z otyłością.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka