IP: *.za.digi.pl 21.06.04, 20:20
moja kolezanka wyznała mi że uprawiała seks z "niezbyt pewnym mężczyzną";
pomijając to dlaczego tak zrobiła i że nie było to rozsądne, chce teraz
sprawdzić czy przez przypadek się nie zaraziła
jak wyglądają takie badania, po jakim czasie można je zrobić aby mieć 100%
pewność? ile kosztują? podobną są jakieś testy do kupienia w aptece, które
można samemu w domu zrobić?
proszę o rady
dziękuję z góry
Obserwuj wątek
    • anula36 Re: HIV 21.06.04, 20:29
      Nie wiem ile kosztuja, ale mozna je zrobic anonimowo,byc moze nawet darmowo.
      Testom z apteki bym nie wierzyla-niskiego poziomu wirusa moga nie wykryc.
      Najlepiej znalezc labolatorium ktore to robi,pobiera krew i to wszystko-trzeba
      sie zglosic po wyniki.
      Badanie nalezy robic nei wczesniej niz po 12 tygodniach od podejrzanego
      kontaktu seksualnego.
      Tyle wiem.
      • diastema Re: HIV 21.06.04, 22:30
        no to po 1kolezanka musipoczekac 3miesiace zeby zrobic badanie po2 zglasza sie
        do lekarza on kieruje pacjenta na badanie nie ma tam imion i nazwisk tylko
        czlowiek jest numerkiem potem wynik wraca dp lekarza ktory kierowal i dopiero
        on powinien wyjasnic koezance jaki jest wynik!
        • madkind Re: HIV 22.06.04, 01:02
          Takie badanie powtarza się po pół roku . Trzeba to zrobić , gdyż okres
          inkubacji wirusa może wynieść właśnie do pół roku .
        • Gość: ekla Re: HIV-do diastema IP: *.acn.pl 22.06.04, 14:52
          nie inkubacja wirusa a przeciwciala moga wystapic pozniej
    • Gość: ekla Re: HIV IP: *.acn.pl 22.06.04, 10:36
      WHO mowi ze 3 miesiace to okres zupelnie wystarczajacy, nie pol roku, kiedys
      tak moze bylo bo testy byly mniej czule
    • Gość: ekla Re: HIV IP: *.acn.pl 22.06.04, 10:38
      ale tak naprawde to ja dla wlasnej pewnosci powtorzylabym test po pol roku,
      wtedy bedzie miec spokojne sumienie
      • anula36 Re: HIV 22.06.04, 10:47
        i pomyslcie -tyle problemow przez jednego "niezbyt pewnego mezczyzne":)
        • Gość: ekla Re: HIV IP: *.acn.pl 22.06.04, 11:02
          aha i jeszcze jedno, slyszalam o bardzo rzadkich przypadkach ze przeciwciala
          wystepują po roku i sama nie wiem co jest prawda, spacjalisci mowia jednak ze 3
          miesiae wystarcza, a jak wy slyszeliscie?
          • anula36 Re: HIV 22.06.04, 11:18
            ja sie az tak nie interesuje i nei sledze nowinek- slyszalam o 3 miesiacach.
            • diastema Re: HIV 22.06.04, 14:45
              bo okres inkubacji wirus w organizmie trwa od 3mesiecy do pol roku i ldatego to
              roznie bywa!!!!
              • Gość: ww Re: HIV IP: 62.29.135.* 22.06.04, 17:48
                Wlasciwie to jest musztarda po obiedzie, ale w sytuacji, gdy sie mialo kontakt
                z osoba zakazona powinno sie jak najszybciej zglosic do osrodka zajmujacego sie
                diagnostyka i leczeniem AIDS (nawet w ramach dyzuru nocnego, o ile taki jest),
                lub do najblizszej poradni chorob zakaznych, tam dalej pokieruja pacjentem.
                Jesli osoba, z ktora mialo sie kontakt, na pewno lub prawdopodobnie byla
                zakazona HIV, otrzymuje sie profilaktycznie leki anty HIV (przez 28 dni lub
                krocej, jesli osoba z kontaktu okazala sie "czysta"). Leki te sa piekielnie
                drogie, ale w uzasadnionych przypadkach otrzymuje sie je za darmo w poradni.
                Tyle, ze trzeba bylo opmyslec wczesniej...
                • madkind Re: HIV 28.06.04, 10:45
                  Witam ponownie !

Właściwie nie ma się o co spierać ... 3 miesiące , 6 czy 12 ... Powiedziałem
                  to , co wiem . Mam wielu przyjaciół żyjących z HIV , z resztą przez rok
                  mieszkałem z nimi pod jednym dachem , a o 6 miesiącach napisałem właśnie
                  dlatego , że tak twierdzi jeden z moich guru , terapeuta i gość , który pracuje
                  w Chorzowskiej klinice zajmującej się tym problemem . Jakoś blizsze mi jest
                  jego zdanie , niż to co podaje WHO .

Pozdrawiam i życzę optymizmu .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka