Dodaj do ulubionych

poszerzenie moczowodu. POMOCY

IP: *.czeladz.msk.pl 23.06.04, 15:07
Na zdjęciu z urografii wyszło że mój lewy moczowód jest znacznie poszerzony w
stosunku do prawego.Wiem że trzeba to zoperować.Lekarze straszą że to
poważne,ale co lekarz to inna wersja co do operacji i w ogóle.Podobno może to
spowodować uszkodzenie nerki i wtedy trzeba ja będzie usunąć.Czekam na wizytę
u urologa który prawdopodobnie będzie operował,ale nerwy mnie zżerają,boją
sie bo wszyscy dookoła straszą..:( Czy ktoś w Was spotkał się z czyms takim?
Podobno to nietypowe...
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: urolog Re: poszerzenie moczowodu. POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 16:26
      Gość portalu: sebastian8 napisał(a):

> Na zdjęciu z urografii wyszło że mój lewy moczowód jest znacznie poszerzony w
      > stosunku do prawego.
      A jaki jest powód tego poszerzenia? (urografia powinna to wykazać). Czy jest on
      poszerzony na całej długości, czy tylko częściowo? A jak wygląda lewa nerka?
      Jest zastój?

Wiem że trzeba to zoperować.
      Raczej tak, ale najpierw trzeba ustalic przyczyne tego poszerzenia.

Lekarze straszą że to
      > poważne,ale co lekarz to inna wersja co do operacji i w ogóle.Podobno może to
      > spowodować uszkodzenie nerki i wtedy trzeba ja będzie usunąć.
      Oczywiście, że może to spowodować uszkodzenie nerki, ale nie operacja a jej
      brak i utrzymywanie się stanu obecnego

Czekam na wizytę
      > u urologa który prawdopodobnie będzie operował,ale nerwy mnie zżerają,boją
      > sie bo wszyscy dookoła straszą..:
      Czym straszą???

( Czy ktoś w Was spotkał się z czyms takim?
      > Podobno to nietypowe...
      Nietypowe??? Zależy dla kogo.
      A istnieja jakieś dolegliwości, np bóle w lewej okolicy lędźwiowej, częstomoćż,
      parcia na mocz, uczucie niepełnego oddania moczu ?
      Z jakiego powodu byla wykonywana urografia? Ile masz lat?
      > Pzdr.
    • Gość: sebastian8 Re: poszerzenie moczowodu. POMOCY IP: *.czeladz.msk.pl 23.06.04, 17:17
      Przyczyną prawdopodobnie jest torbiel u ujścia moczowodu. Jeśli chodzi o objawy
      to przede wszystkim brak parcia na pęcherz.Moge dlugo nie iśc "siku",dopiero
      jak mi brzuch puchnie i zaczyna boleć i mam wrażenie że dużo sie tego moczu już
      nazbierało a tu "dwie kropelki". Częste zapalenia pęcherza. Lekarze po prostu
      strasza że za jakis czas,jeśli nie będe zoperowany (to nie że nie chce) nerka
      bedzie do "wyrzucenia".
      • Gość: sebastian8 Re: poszerzenie moczowodu. POMOCY IP: *.czeladz.msk.pl 23.06.04, 17:20
        Acha, słyszałem jeszcze że wszczepia się cewnik do cewki moczowej na jakiś
        czas...
      • Gość: urolog Re: poszerzenie moczowodu. POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 17:33

> Przyczyną prawdopodobnie jest torbiel u ujścia moczowodu.
        Czyli ureterocele. Zdaje mi się że ktos już tu o to niedawno pytał - sprawdź
        starsze wątki na tym forum.
        Ureterocele to praktycznie żadna sprawa. Leczy sie to poprzez nacięcie zmiany,
        prosty zabieg endoskopowy. Niektórzy robia to ambulatoryjnie, tzn bez
        pozostawania w szpitalu, ewentualnie na 1 dobę. I trzeba to zrobic jak
        najszybciej!!!

Jeśli chodzi o objawy
        >
        > to przede wszystkim brak parcia na pęcherz.Moge dlugo nie iśc "siku",dopiero
        > jak mi brzuch puchnie i zaczyna boleć i mam wrażenie że dużo sie tego moczu
        już
        >
        > nazbierało a tu "dwie kropelki".
        Czyli objawy typowe.

Częste zapalenia pęcherza. Lekarze po prostu
        > strasza że za jakis czas,jeśli nie będe zoperowany (to nie że nie chce) nerka
        > bedzie do "wyrzucenia".
        I słusznie mówią, bo rzeczywiście tak może być (choć aby sie dokładniej
        wypowiedziec należałoby znać więcej szczegółów i obejrzeć urografię). Dlatego
        więc zabieg jest ze wszechmiar wskazany. Szkoda tylko że patplogia nie została
        zdiagnozowana wczesniej.
        • Gość: sebastian8 Re: poszerzenie moczowodu. POMOCY IP: *.czeladz.msk.pl 23.06.04, 17:40
          Ja wiem że na pewno sobie troche w szpitalu poleże bo jak mowia lekarze ten
          torbiel jest tu najmniejszym problemem,nie wystarczy tylko go wyciąć, tylko też
          zwężyć moczowód..
          Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam
          • Gość: urolog Re: poszerzenie moczowodu. POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 18:09

> Ja wiem że na pewno sobie troche w szpitalu poleże bo jak mowia lekarze ten
            > torbiel jest tu najmniejszym problemem,nie wystarczy tylko go wyciąć, tylko
            też
            >
            > zwężyć moczowód..
            > Dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam

Trudno mi tutaj dyskutować z tym co mówią lekarze, bo nie znam dokładnie
            przypadku ani też nie widziałem jak ten moczowód wygląda na urografii. Skoro
            jednak przyczyną poszerzenia moczowodu jest jego obstrukcja w ujściu
            pęcherzowym, to wydaje się że zapewnienie swobodnego odplywu moczu do pęcherza,
            czyli nacięcie torbieli powinno zapewnić wystarczający efekt leczniczy. Nie-
            wykluczone, że moczowód sam sie w pewien sposób "naprawi" kiedy zniknie
            nadciscnienie w drogach wyprowadzających mocz. Mozna ewentualnie dalszą
            operację naprawy moczowodu wykonac po obserwacji po nacięciu torbieli, i gdyby
            efekt tego leczenia nie był wystarczający (nadal objawy i brak poprawy
            wizualnej), dopiero wtedy przystąpic do drugiego etapu w postaci zwężania
            moczowodu. Należy jednak pamietać, że chirurgiczna ingerencja w moczowód jest
            dość trudna i nie do końca daje założony efekt.
            No ale decydujące zdanie będzie tu należeć do lekarzy, którzy maja pacjenta i
            jego badania przed sobą. A swoja drogą nie wykluczam, że może to byc
            rzeczywiście jakis kazuistyczny przypadek, wymagajacy własnie takiego leczenia
            jakie zaproponowano.
            A ile masz lat??? Może tu chodzi o jakiś rodzaj wrodzonego poszerzenia
            moczowodu????
            • Gość: sebastian8 Re: poszerzenie moczowodu. POMOCY IP: *.czeladz.msk.pl 23.06.04, 18:20
              Mam 22 lata. Lekarze nie są pewni co do przyczyny powstania schorzenia,nie
              wykluczaja iz jest to wrodzone. Podobno może również dojśc do niepłodności..
              • Gość: urolog Re: poszerzenie moczowodu. POMOCY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 18:30

> Mam 22 lata. Lekarze nie są pewni co do przyczyny powstania schorzenia,nie
                > wykluczaja iz jest to wrodzone. Podobno może również dojśc do niepłodności..
                W takiej sytuacji nikt Ci raczej na tym forum nie pomoże, bo sprawa jest dość
                skomplikowana, skoro nawet lekarze nie do końca wiedzą co Ci jest. Musisz
                niestety jednak oprzec się na ich wiedzy i doświadczeniu. Przez internet trudno
                tutaj cokolwiek poradzić.
                A swoją drogą ciekawe jak ta twoja urografia wygląda....
                • Gość: sebastian8 Re: poszerzenie moczowodu. POMOCY IP: *.czeladz.msk.pl 23.06.04, 18:59
                  Nie mam wyboru,musze im zaufac..:) Dzięki,pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka