Dodaj do ulubionych

Most a leczenie kanałowe

IP: *.dynamic.chello.pl 07.08.12, 20:57
Witam
Będę miała robiony most protetyczny, ale mam wątpliwości, ponieważ protetyk powiedział, że lepiej by było przeleczyć zęby filarowe kanałowo dlatego, że wtedy jest mniejsze ryzyko, że coś się pod tym zębem zacznie dziać np. zapalenie miazgi itp. ale przecież taki ząb martwy jest kruchy i co jeśli pod tym mostem mi się złamie na przykład ? Teraz mam dylemat, bo nie wiem co robić czy leczyć kanałowo te zęby czy nie ? Dodam, że owe zęby są całkowicie zdrowe, bez próchnicy.

Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • e.iwanicka-grzegorek Re: Most a leczenie kanałowe 08.08.12, 18:57
      Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Witam
      > Będę miała robiony most protetyczny, ale mam wątpliwości, ponieważ protetyk pow
      > iedział, że lepiej by było przeleczyć zęby filarowe kanałowo dlatego, że wtedy
      > jest mniejsze ryzyko, że coś się pod tym zębem zacznie dziać np. zapalenie miaz
      > gi itp. ale przecież taki ząb martwy jest kruchy i co jeśli pod tym mostem mi s
      > ię złamie na przykład ? Teraz mam dylemat, bo nie wiem co robić czy leczyć kana
      > łowo te zęby czy nie ? Dodam, że owe zęby są całkowicie zdrowe, bez próchnicy.
      >
      > Proszę o pomoc.

Szanowna Pani,
      filarowe zęby dla zamocowania mostu nie muszą być leczone endodontycznie - kanałowo.Można oszlifować ząb z zachowaną żywą miazgą i tak przygotowany koronować.Wielu protetyków jednak woli przed koronowaniem przeleczyć ząb kanałowo,aby w przyszłości uniknąć ewentualnych powikłań ze strony miazgi /zapalenie i konieczność leczenia,które nieuchronnie związane jest z uszkodzeniem korony protetycznej, a czasem i koniecznością wymiany mostu.Lekarz proponując Pani taki plan leczenie opiera go na wnikliwym badaniu klinicznym,ocenie stanu zdrowia jamy ustnej i własnym doświadczeniu.Przeleczony kanałowo ząb nie będzie słabszym filarem niż z zachowaną żywa miazgą.Proszę ewentualnie zasięgnąć rady innego lekarza protetyka i wtedy podjąć decyzję.
      • Gość: Marta Re: Most a leczenie kanałowe IP: *.netrun.cytanet.com.cy 21.09.12, 13:07
        nie gódź się na to, to jakiś konował, własny żywy ząb jest niezastąpiony, to polecałabym ci implant zamiast mostu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka