Dodaj do ulubionych

zatoki klinowe

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.06.04, 21:26
Od bardzo dluzszego czasu mam chroniczne bole glowy w potylicy i szyi.
Towarzyszy temu wyciek z nosa (bezbarwna sluzowka). Po zrobieniu rezonansu
magnetycznego okazalo sie, ze nie ma tetniakow ani zmian w OUN. Sa za to
zajete zatoki.
Skierowano mnie do laryngologa. Ten zobaczywszy TK zatok od razu
mowi "operowac". W sumie nie wiem dlaczego. Mam krzywa przegrode nosowa, ale
ujscia zatok sa ponoc drozne. Wiec co dalej. Ide do nastepnego, ktory mowi,
ze to alergia i nie ma podstaw do operacji, skoro moge normalnie oddychac. Za
to podejrzewa u mnie alergie (flixonase i claritine). Biore te leki juz
tydzien i poprawa jest taka sobie. Wciaz te bole glowy i wciaz "wyciagam"
nosem te sluzowke. Poradzcie prosze co robic. Juz nie wytrzymam. Od tych
bolow glowy nabawilem sie depresji. Czy operacja cos pomoze? Czy znacie
jakiegos dobrego specjaliste, ktory doradzi to co trzeba? POMOCY!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: zatoki klinowe IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 28.06.04, 22:44
      Jesli rzeczywiscie masz wyraznie krzywa przegrode, to nie liczylbym na inne
      metody pozbycia sie przewleklego zapalenia zatok niz chirurgia. Byc moze
      znajdzie sie chetny do kuracji ziolowej przez 4 tygodnie dwa razy do roku (bo
      nie miej zludzen, nawet jesli stlumisz stan zapalny, to on wroci), to pytanie,
      czy chce Ci sie tak mordowac. A operacja ma szanse powodzenia i tego, ze 4
      tygodnie po zabiegu odetchniesz pelna piersia i zapytasz sam siebie dlaczego tak
      dlugo z tym zwiekales.
      • Gość: Dr Kregarz Re: zatoki klinowe IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 29.06.04, 03:45
        Bardzo ladnie napisales, Doki.

Jak krzywe to trzeba najpierw wyprostowac.
      • Gość: Krzysiek Re: zatoki klinowe IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.06.04, 10:17
        Doki, ale ujscia zatok mam drozne. Powiedz mi lepiej co ma wspolnego krzywa
        przegroda z zapaleniem zatok (tlo alergiczne lub wirusowe, bakteryjne chyba
        nie, bo sluzowka bezbarwna). Chodzi o to, ze jak wyprostuja przegrode, to
        zatoki beda sie lepiej "wietrzyc" i nie bedzie stanow zapalnych? Czy poszerza
        tez ujscia zatok?
        • Gość: Doki Re: zatoki klinowe IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 29.06.04, 10:27
          > Doki, ale ujscia zatok mam drozne.

Skad ta pewnosc? Przeciez sam pisales, ze zatoki masz "zajete".

> Chodzi o to, ze jak wyprostuja przegrode, to
          > zatoki beda sie lepiej "wietrzyc" i nie bedzie stanow zapalnych?

Tak, bo skrzywiona przegroda z definicji musi osnaczac, ze jeden przewod nosowy
          jest wezszy, czyli nawet przy minimalnym obrzeku sluzowki (a zapalenie=obrzek)
          moze sie calkiem zatkac.
          • Gość: Krzysiek Re: zatoki klinowe IP: *.osd.telecanetworks.se / 213.241.26.* 29.06.04, 12:14
            Dzieki Doki, przyjazna duszo.
            • Gość: Dr Kregrz Re: zatoki klinowe IP: *.westln01.mi.comcast.net 29.06.04, 16:17
              zgeiete nalezy wyprostowac ale to nie oznacza ze zaraz bedziesz mial nowa glowe.

Mozesz miec nadal problem np alergii ale aby sie o tym dowiedziec potrzebujesz
              najpierw operacji nosa. Przy okazji, jak masz krzywy nos to cie chirurg moze
              go 'naprostowac'.

Trzymaj sie przyjazna duzszo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka