Dodaj do ulubionych

Problemy z kręgosłupem

11.08.12, 12:58
Co waszym zdaniem jest lepsze siłownia czy rehabilitacja?
Problemy z kręgosłupem mają teraz nawet bardzo młodzi ludzie. Ja sama od kilku lat borykam się z problemem. Pilnuje wagi, ćwiczę ale to nie wystarcza. I teraz nie wiem czy inwestować w karnet na siłownie i wzmacniać mięśnie pleców czy jednak zgłosić się do lekarza i iść na rehabilitacje, która jednak więcej kosztuje forus.co/ oferta jest kosmiczna. Wszystkim wierzącym bezkrytycznie lekarzom, z góry dziękuje. Ja bezkrytyczna nie jestem.
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Problemy z kręgosłupem 11.08.12, 14:44
      Wszystko zależy, jakie są to problemy. Czasem konieczne są masaże, czasem gimnastyka, a bywa też, że najlepsze okazuje pływanie. Nie ma uniwersalnej recepty.
      • spector1 Re: Problemy z kręgosłupem 11.08.12, 21:39
        horpyna4 napisała:

> Wszystko zależy, jakie są to problemy. Czasem konieczne są masaże, czasem gimna
        > styka, a bywa też, że najlepsze okazuje pływanie. Nie ma uniwersalnej recepty.

Niezaleznie od problemow procedura jest zawsze taka sama.
        Co do plywania - w niektorych przypadkach jest wrecz ono szkodliwe -szczegolnie zabka.
        Plywanie jest przereklamowane.
        Masaz jest dobry i wskazany , pod warunkiem, ze jest to masaz profesjonalny, terapeutyczny (nie relaksacyjny) uwzgledniajacy Trigger Point Therapy . Problemem bedzie znalezc w Polsce takiego masazyste .
        Gimnastyke to moga uprawiac dzieci w podstawowce. Osoby , ktore maja problemy z kregoslupem nie moga cwiczyc bez nadzoru kompetentnego fizjoterapeuty i kinezjologa.
        Cwiczenia metoda chalupnicza moga jedynie zaszkodzic.
        Temat kregoslupa bedzie powracal jak bumerang a liczba osob cierpiacych na bole kregoslupa
        bedzie sie zwiekszac . Dlaczego? To juz osobny temat.

Spector

Spector

• nn.m Re: Problemy z kręgosłupem 12.08.12, 16:26
          Nie zgodzę się, jak sam powiedziałeś, nie ma uniwersalnej recepty, w moim przypadku wskazane jest "przereklamowane" pływanie żabką i ćwiczenia w domu, trudno, żebym 5 dni w tygodniu od 6 lat chodziła na rehabilitację.
    • boo-boo Re: Problemy z kręgosłupem 15.08.12, 23:32
      Problemy z kręgosłupem to bardzo ogólne pojęcie i na tej podstawie to ci nawet dobry fizjo nie pomoże, a co dopiero forumowicze.
      Najlepiej na początek to musisz sobie zrobić RM tego odcinka kręgosłupa, który powoduje problemy. Dopiero potem to zdiagnozować i rozpocząć leczenie- rehabilitację.
      Tak ot-tak na siłownię raczej nie radzę się wybierać bo sobie można więcej szkody niż pożytku zrobić. Można chodzić jak się już ustali z rehabilitantem co i jak ćwiczyć.
      Ktoś wspominał o pływaniu żabką- tak- należy i nie należy- w zależności od schorzenia.

Więc jak sama widzisz- najpierw trzeba się dowiedzieć w jakim stanie ten kręgosłup jest.
      • krakowskim_targiem Re: Problemy z kręgosłupem 16.08.12, 12:19
        podobno dobrą opcją na wszelkie schorzenia związane z kręgosłupem jest metoda mckenziego. rehabilitacja + nauka ćwiczeń, którymi sami możemy sobie pomóc. świetna sprawa, no ale wiadomo - najpierw zdjęcia zrobić i zgłosić się do lekarza.
        • aqua48 Re: Problemy z kręgosłupem 16.08.12, 19:56
          U mnie rehabilitacja i masaże dają poprawę na około pół roku. Mam zmiany zwyrodnieniowe w odcinku szyjnym. Basenu nie toleruję. Zdecydowałam się wobec tego na regularne ćwiczenia (tai chi) i co jakiś czas biorę skierowanie dodatkowo na rehabilitację z NFZ. Plecy przestały boleć.
          • areq83 Re: Problemy z kręgosłupem 15.07.13, 18:04
            Kiedyś też miałem problemy z kręgosłupem. Skończyło się to, odkąd chodzę na hatha jogę. Jest tam dużo pozycji, które wzmacniają mięśnie kręgosłupa, rozruszają je. Dlatego zalecałbym jakąkolwiek ćwiczenia, ważna przy tym jest regularność. Jest to jednak działanie długookresowe, w bieżących problemach polecałbym technikę Bowena. W krótszym czasie można osiągnąć bardzo dobre rezultaty.
        • kropowaty Re: Problemy z kręgosłupem 27.08.13, 13:27
          ja właśnie miałem rehabilitację prowadzoną tą metodą, zdiagnozowano u mnie dyskopatię lędźwiową i dehydratację kręgów. miałem rtg, a potem rezonans magnetyczny, potem skierowanie na zabiegi uśmierzające ból i rehabilitację. całe leczenie prowadził rewelacyjny fizjoterapeuta z przychodni im. Rydygiera w Jonkowie, nie dość, że miałem z nim tam zajęcia, to jeszcze dostałem zestaw ćwiczeń do wykonywania w domu pomiędzy kolejnymi zajęciami. ta metoda naprawdę się sprawdza, dzięki temu, że regularnie się gimanstykuję w odpowiedni sposób nie przeciążam kręgosłupa i mogę normalnie funkcjonować
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka