Dodaj do ulubionych

wyniki morfologii

15.10.12, 15:08
Witam, chciałabym się upewnić, że moje wyniki są w porządku. Są 3 odstępstwa od normy, ale nie są one jakieś wielkie. Chce zaznaczyć, że dostałam skierowanie na badania ponieważ miałam przez kilka dni wysoką gorączkę która rozpoczęła się bólem brzuchem. Jedna pani doktor przepisała antybiotyk i zaleciła mi usg jamy brzusznej, natomiast ta która wypisywała skierowanie powiedziała, żeby się do niej zgłosić jeśli wyniki morfologii lub moczu będą nieprawidłowe. Nie wiem czy przepisywać wszystko skoro reszta jest w porządku, więc podaje tylko to co wyszło lekko ponad norme:
RBC 5.05 (4.0-5.0)
WBC 10.01 (4.0-10.0)
LYMPH 4.40 (1.5-3.5)
Obserwuj wątek
    • lajana91 Re: wyniki morfologii 15.10.12, 15:08
      WBC 10.1 , zero mi sie wkradlo;) także podstawowe pytanie moje brzmi czy konieczne jest usg, czy wyniki są w porządku?
      • zosia131 Re: wyniki morfologii 15.10.12, 21:17
        Wyniki są w porządku, podwyższone limfocyty mogą wynikać z infekcji, ale usg brzucha warto zrobić, nawet powinno sie co jakiś czas zrobić kontrolnie
    • maggpie Re: wyniki morfologii 16.10.12, 05:13
      Zrób koniecznie!!

Moja jedna znajoma długo miała wszystkie wyniki krwi w normie plus-minus, a po trzech miesiącach okazało się, że ma raka. Złe wyniki krwi itp. wychodzą często dopiero w beznadziejnym stadium choroby. A zanieczyszczenie środowiska, żywności i stres są powodem niesamowitej implozji tego wstrętnego choróbska.
      • lajana91 Re: wyniki morfologii 16.10.12, 19:29
        Dziekuje za odpowiedzi. W takim razie udam sie do lekarza z wynikami i zobaczymy czy dostane to skierowanie na usg.
        • ania.rene Re: wyniki morfologii 17.10.12, 08:07
          po co chodzic setki razy. masz skierowanie to je wykorzystaj. z wynikiem usg do lekarza dopiero.
          • lajana91 Re: wyniki morfologii 17.10.12, 15:12
            Nie mam skierowania na usg, czytaj ze zrozumieniem. Powiedziałam, że dostałam skierowanie na morfologie i badanie moczu.
      • easyblue Re: wyniki morfologii 17.10.12, 22:44
        Maggpie, ale każdy z nas ma nieidealną morfologię! Badania pomagają w diagnozowaniu, są pomocne, ale nawet spore odstępstwa od norm mogą oznaczać normalny stan - tak bywa np. w ciązy, czy po chorobach. Bo zanim wszystko wróci do normy, m.in. w morfologii widać przebytą chorobę.
        • maggpie Re: wyniki morfologii 18.10.12, 08:41
          No wiem. Ale ja nie o tym. Można mieć przyzwoite wyniki krwi i rozwijającą się poważną chorobę.
          • easyblue Re: wyniki morfologii 18.10.12, 08:49
            Zgadza się. Ale nie warto panikować, bo jedna czy dwie pozycje nie mieszczą sie w normie. Czasami infekcja przebiega bezobjawowo, ale wychodzi w morfologii. Wtedy zdziwienie - takie wyniki, anic mi nie ma?? Dlatego sama morfologia niewiele mówi. Swego czasu miałam notorycznie RBC powyżej normy, i to nie w granicach błędu. Pół netu przetrzepałam, co się strachu najadłam... a okazało sie, ze z powodu problemów z sercem organizm kompensował sobie braki nadprodukcją RBC.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka