Dodaj do ulubionych

jak z tym walczyc

21.12.12, 11:28
hej mam nietypowe pytanie, ale mzoe ktos wie co zrobic..W pracy mam do czynienia z koncentratami paszowymi i zbożem. Nie jestem uczulony- na wsi w porze zniw nie mam zadnych problemmow i nic mi nie jest. Jednak w jednym przypadku mam ataki kaszlu, kichania i swedzenia w nosie -zauwazylem ze zwlaszcza gdy mam kontakt z zbożem ktore było przechowywane dlugi czas. mysle z emoge miec alergie.. ale zastanawiam sie czy to mozliwe , ze świeżo zebrane zboże może być dla mnie neutralne a po sezonowaniu kilkumiesięcznym staje się patogenem? - np już w obecnym okresie zimowym? Jak mogę z tym walczyć? martwie sie ze bed emusial zmienic prace...
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: jak z tym walczyc 21.12.12, 19:43
      Może nie chodzi o alergie na zboże, ale na pleśnie i roztocza, które się w nim rozmnażają w czasie przechowywania.
      Zrób sobie testy skórne, może się coś wyjaśni.

Jeśli nie chcesz, albo nie możesz zmienić pracy, to zacznij brać lekarstwa antyhistaminowe, przed pójściem do pracy - na kichanie dobra jest loratadyna, ale to może nie pomóc, a jeśli uczulenie jest duże, to pracując długo w tym zawodzie możesz się dorobić astmy.

• prim.asol Re:nie walcz tylko lecz 21.12.12, 19:49
        nie walczyć tylko zamów sobie kolejkę do najbliższej poradni alergologicznej oraz zacznij myśleć o zmianie pracy. Uczulenie masz "na bank" ale same leki bez zmiany trybu życia czyli unikanie kontaktów z alergenami nic nie da. Astma nie jest przyjemna chorobą :( Szanuj zdrowie.
        • grazkavita Re:nie walcz tylko lecz 22.12.12, 07:26
          Póki co dużo owców z witaminą c, miodu, zaopatrzyć się w maseczkę na nos i usta i można się tez odczulić za pomocą urządzenia, które o ile się nie mylę nazywa się bicom.Mojej córce swego czasu to pomogło.
    • marzena_gajewska Re: jak z tym walczyc 13.02.13, 14:56
      Witam,
      Wyżej wymienione objawy mogą mieć tło atopowe. Możliwe że jest Pan uczulony na roztocza lub zarodniki grzybów pleśniowych. Zlecam wizytę u
      specjalisty alergologa i wykonanie diagnostyki alergologicznej.
      Pozdrawiam, dr nauk med. Marzena Gajewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka