Dodaj do ulubionych

Ból kolan i dłoni

20.01.13, 23:34
Witam.
Od ponad miesiąca pobolewają mnie kolana. Ból pojawia się, kiedy kolana przez dłuższy czas pozostają zgięte (niecałkowicie, np. gdy siedzę na sofie i stopy opieram o stolik stojący przed sofą). Ból się nasila, gdy rozprostowuję nogi. Ostatnio do bólu kolan dołączył ból dłoni, pojawia się, gdy całkowicie rozprostowuję palce.
Dodam, że mam 34 lata i nie doznałam żadnego urazu, który mógłby tłumaczyć opisany problem.
Macie jakieś pomysły, co mi dolega? Do jakiego lekarza powinnam się udać? Ortopedy?Reumatologa?
Będę wdzięczna za wszelkie wpisy.
Obserwuj wątek
    • mlody776 Re: Ból kolan i dłoni 23.01.13, 01:56
      forum.gazeta.pl/forum/w,22,141332847,141988830,Zobacz_MSM.html
      • jan440 Re: Ból kolan i dłoni 23.01.13, 14:02
        100 różnych rzeczy ale chyba nie borelioza.
        • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 23.01.13, 18:38
          > chyba nie borelioza

Ja jestem nawet pewna, że to nie borelioza :)
          • fionka21 Re: Ból kolan i dłoni 02.02.13, 17:22
            emigrantkaaa napisał:

> > chyba nie borelioza
            >
            > Ja jestem nawet pewna, że to nie borelioza :)

Możesz dorobić się majątku, jeśli jesteś taką dobrą diagnostką, bo z boreliozą jest poważny problem...
            • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 03.02.13, 19:35
              Po prostu wiem, że ja boreliozy nie mam. I tyle.
              • fionka21 Re: Ból kolan i dłoni 07.02.13, 23:36
                No to pewne sterydy pomogą ci...
      • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 23.01.13, 18:33
        Zanim zacznę cokolwiek brać, chciałabym wiedzieć, na czym stoję, czyli co mi jest.
        • mlody776 Re: Ból kolan i dłoni 23.01.13, 19:06
          "Masz racje, najlepiej jak nazywa się to po łacińsku". To sugeruje, ze osoba określającą coś wie i "jest mądrzejsza" od Boga stwórcy. Czego dowodem mogą być ciągle ich pomyłki, które prowadza w samych Stanach do około 200 000 zgonów rocznie. Hahahaha. A ile ginie z powodów pomyłek lekarskich w Polsce (czy masz jako obywatel dostęp do tej wiedzy)? Ja podałem nazwę dodatku do jedzenia. Czyli to nie jest lek. Nie jest chemia itd. Jak ci nie pomorze to na pewno nie zaszkodzi.

PS. Tu masz link, kto jest największym morderca w Stanach, bo na pewno nauczyli, ze to jest bron palna i nie wspomnieli o np. Szwajcarii gdzie jest prawo posiadania broni palnej i jest najniższa przestępczość w Europie (wiem myslals ze to Polska słuchając TV).
          www.blacklistednews.com/America%E2%80%99s_Biggest_Killers%3A_The_Chart_Anti-Gunners_Don%E2%80%99t_Want_You_To_See/23446/0/38/38/Y/M.html
          • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 23.01.13, 22:30
            > to (...) Nie jest chemia

Wszystko jest chemią. Wszystko.
            I to mówię ja, humanistka! :)

> Jak ci nie pomorze to na pewno nie zaszkodzi.

Pozostanę jednak przy swoim zdaniu.

Nota bene, chyba trochę zbyt emocjonalnie podchodzisz do tematu.
            • mlody776 Re: Ból kolan i dłoni 23.01.13, 23:27
              Tak, emocjonalnie. Ale wydążyło mi się coś w mojej polskiej rodzinie (w Polsce) w zakresie zdrowia. Wiesz ja tylko chłopaczek jestem, a doktorzy to wykształcone są i muszą mieć racje ("są nie omylni"). Tym starszym, wychowanym na propagandzie wygodnej rządowi, nic nie wytłumaczysz ("wiedza swoje").
              • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 24.01.13, 19:57
                > ja tylko chłopaczek jestem

Uff... To jest szansa, że jeszcze wyrośniesz ze swoich ciut radykalnych poglądów :P
                • mlody776 Re: Ból kolan i dłoni 24.01.13, 20:16
                  Radykalne poglądy, wyrośniesz, znaczy ze nic nie zrozumiałaś. Ale nie zwracasz uwagę na: "wiedzących swoje" zaczynam podejrzewa, ze właśnie to twoja grupa ludzi. Hahaha. Po obserwuje twoje wpisy. Jestem pewien ze właśnie się to potwierdzi.
                  • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 24.01.13, 22:14
                    Ależ zrozumiałam. Także to, że z nas dwojga to Ty bardziej "wiesz swoje".
                    Mniejsza z tym. My tu gadu gadu, a mnie martwią moje kolana i dłonie.
                    Ktoś jeszcze zechce się wypowiedzieć? Proszę...
                    • mlody776 Re: Ból kolan i dłoni 24.01.13, 23:01
                      No dobrze. Musze się z tobą zgodzić, bo z twojej strono tak może to wyglądając. A było to tak z ta rodzina. Wysłałem im MSM bo ktoś tam miał problemy ze stawami i kręgosłupem. MSM pomogło ale ciągle słucha lekarzy i jest przekonana, ze to przypadek ze teraz nic ja nie boli. Bule które miała przez lata i medycy nie potrafili ich wyleczyć. Dlatego nazwałem siebie "tylko chłopczykiem" (nie jestem aż taki mody, ale ta osoba ma 79lat wiec przez porównanie....) bo nawet jak się pomoże to i tak zignorują człowieka.
    • mugatka Re: Ból kolan i dłoni 28.01.13, 13:30
      Nie wiem czy pomogę ale u mojej 7 letniej córki od bólu kolan zaczęła się "przygoda" z Instytutem reumatologii... moim zdaniem powinnaś udać się do reumatolaga, córkę bolały stawy, miała zrobione badanie na przeciwciała ANA - wyszły wysoko... ma podejrzenie tocznia ...
      zbadaj się koniecznie pod tym kontem ... jest wiele reumatoidalnych chorób związanych z bólem stawów ...
      • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 29.01.13, 14:51
        Dziękuję za odpowiedź. Już właściwie podjęłam decyzję, że wybiorę się do reumatologa, jak będę w Polsce.
        Pozdrawiam Ciebie i Twoją córeczkę.
    • buchosia11 Re: Ból kolan i dłoni 02.02.13, 09:23
      MAM PROBLEM Z KOLANEM OD LAT ,MIAŁAM KILKA BLOKAD JEST LZEJ I ODNOWA TOSAMO. POLECONO MI PRZYKŁADANIE NA NOC SŁONINY (NIE SOLONEJ BROŃ BOŻE) REWELACJA PO JEDNEJ NOCY CHODZE JAK NA SMAROWANA.PRZYKŁADASZ SŁONINE NA KOLANO NA TO WORECZEK FOLIOWY BANDAŻ .RANOPO 1 NOCY JEST JUZ LEPIEJ .PO KILKU MASZ SPOKÓJ NA KILKA MIESIECY. NIE WIEZYŁAM W TO SMIAŁAM SIE DOPIERO JAK TO ZROBIŁAM TO SZOK .WCZORAJ NIE MOGŁAM WEJSC PO SCHODACH ANI WEJSC A DZISIAJ PO JEDNEJ NOCY ZE SŁONINA WSTAŁAM I POSZŁAM JAK BURZA ZE SCHODÓW. POLECAM REWELACJA
      • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 03.02.13, 18:58
        >DZISIAJ PO JEDNEJ NOCY ZE SŁONINA WSTAŁAM I POSZŁAM JAK BURZA ZE SCHODÓW

Uśmiałam się :) Dziękuję za radę.
    • replika78 Re: Ból kolan i dłoni 06.02.13, 16:38
      Powiem tak: chociaż różni "mędrcy" uważają, że chodzenie do lekarzy nie ma sensu, to ja jednak sadzę, że do końca tak nie jest. Dlaczegoś ja jestem np. mechanikiem samochodowym i ludzie oddają mi swoje maszyny do naprawy i dlaczegoś oni są lekarzami. Choć oczywiście lekarz lekarzowi nierówny. Z bolącymi kolanami trafiłam do lekarza ogólnego, który zlecił wykonanie prześwietleń, zaordynował środki przeciwzapalne (Paracetamol) i zasugerował preparat z kolagenem typu II, który to kolagen odpowiada za regeneracje tkanki chrzestnej (Vital3). Bo to było potrzebne w moim przypadku. A Emigrantka może mieć np. DNĘ moczanową i trzeba będzie ją leczyć allopurinolem? Nikt nie jest duchem świętym i zdalnie nie stwierdzi co koleżance jest. Jakby to były same kolana to skłaniałabym się do kuracji podobnej do mojej, ale te bóle rąk?
      • buchosia11 Re: Ból kolan i dłoni 06.02.13, 18:14
        Ludzie zanalizujcie na kolano ta słonie .pisałam 2 lutego....ją uniknęła kolejnej blokady.paracetamolem to można nie leczyć tylko żołądek zajechac że hej .macham sobie dzisiaj noga ulga taka.osoby które dały mi ta radę mówil y że taka kuracja wystarczą na 6 miesiec y
        • snajper55 Re: Ból kolan i dłoni 06.02.13, 21:51
          buchosia11 napisał(a):

> Ludzie zanalizujcie na kolano ta słonie .pisałam 2 lutego....ją uniknęła kolejn
          > ej blokady.paracetamolem to można nie leczyć tylko żołądek zajechac że hej .mac
          > ham sobie dzisiaj noga ulga taka.osoby które dały mi ta radę mówil y że taka k
          > uracja wystarczą na 6 miesiec y

Nie słoninę, tylko niedźwiedzie sadło. Na każdym bazarze dostaniesz.

S.
        • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 07.02.13, 00:56
          > macham sobie dzisiaj noga ulga taka

Jesteś cudownie rozbrajająca :)
      • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 07.02.13, 01:02
        > lekarza ogólnego, który zlecił wykonanie prześwietleń

Rozumiem, że RTG? Wykazało coś, jeśli mogę zapytać? Czy miałeś też wykonane USG?
      • mlody776 Re: Ból kolan i dłoni 07.02.13, 22:09
        Pomyśl przez chwile. Czy ten materiał w poduszeczce/chrząstce miedzy kusiami w ręce rożni się od tej poduszeczki/chrząstki w kolanie? Dalej. Czy ten materiał kostny jest inny w kolanie a ręce?
        Jak nie znalazłeś różnicy, to chyba ten sam środek działa na kolan jak i na ręce, prawda?
    • emigrantkaaa Re: Ból kolan i dłoni 07.02.13, 00:49
      Uzupełniam swój opis.
      Kolana nie bolą, gdy chodzę, wchodzę czy schodzę po schodach. Jedynie gdy pozostają przez dłuższy czas zgięte, a zwłaszcza gdy je następnie rozprostowuję. Bywa, że ból jest wtedy bardzo silny, ale szybko przechodzi. Mam problem z kucaniem, przede wszystkim z podnoszeniem się z kucek.
      Ale w tej chwili mój największy problem to dłonie. Pojawiła się sztywność dłoni. Największa jest po przebudzeniu, zarówno rano, jak i po parogodzinnym śnie w trakcie dnia. Nie potrafię wówczas rozprostować palców, ani zwinąć dłoni w pięść. Z czasem sztywność ustępuje, ale nigdy nie znika całkowicie, dłonie bolą, gdy, jak wyżej, rozprostowuję palce lub zwijam je w pięść. Do tego straciłam siłę w rękach, nawet rzeczy obiektywnie lekkie stały się dla mnie ciężkie.
      Krótko mówiąc, problem staje się coraz bardziej uciążliwy. I nawet nie chodzi o ból, bo ten mi tak bardzo nie dokucza, ale o trudności, jakich moja dolegliwość nastręcza w życiu codziennym i w pracy.
    • ken-ya Re: Ból kolan i dłoni 19.03.21, 20:35
      Oklady pomagaja troche jak zrobi sie cieplo to organizm sygnalizuje miejsce i wysyla tam ekipe naprawcza czyli biale cialka. Biale cialka pracuja duzo lepiej jak sa podkarmione selenem ,najleprzy selen to bialy miasz z orzeha kokosowego .Ale pewnie sa jeszcze inne zrodla selenu.Galaretka z nuzek to bardzo dobre zrudlo kolagenu. Kolagen to substancja kleista znajdujaca sie w sciegnach i na panewkach kosci . Ta substancja poprostu pracuje jak smara na lozysku . Powoduje paslizg i zmniejsza tarcie ,Tarcie powoduja zadrapania na panewce kosci, a zadrapania powoduja zapalenia i bol , bo w te zadrapania z czasem wchodzi bakteria. Bieganie zwiekrza tarcie panewek kolana przez co pwoduje uszkodzenie i bol.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka