IP: 5.2.* / *.chello.pl 16.07.04, 13:25
kupiłam go sobie lecz na opakowaniu nie pisze czy można opalać się w okresie
gdy się go stosuje. Pani w aptece powiedziała, że nie można i w ogóle
stosując wszystkie tego typu kremy na skórę nie mozna się wystawiać na słońce.
Nie chce mi sie wierzyć, bo kiedyś dermatolog mi przepisał jakiś mówiąc że
ten można stosować i bez problemu sie opalać. Tylko to było dawno, nie wiem
czy to był Skinoren. Tym razem kupiłam bez recepty.
Lepszy jest ten lek w kremie czy w żelu?
Obserwuj wątek
    • eressea Re: skinoren 16.07.04, 13:42
      Gość portalu: l.m. napisał(a):

> kupiłam go sobie lecz na opakowaniu nie pisze czy można opalać się w okresie
      > gdy się go stosuje.

Nie mozna się opalać! Lek działa złuszczająco, jak chcesz się nabawić plam to
      wtedy mozesz. Na dodatek ja bym się bez filtrów z domu nie ruszała przy
      stosowaniu kwasu azelainowego.

Tańszy odpowiednik skinorenu to acne-derm, to tak na przyszłość (ok. 16 zł za 20g).
      • Gość: Gosia Re: skinoren IP: *.chello.pl 16.07.04, 18:37
        Opalanie zabronione,występuke zarówno w formie kremu i żelu ,najlepiej użyć
        kremu 20%
        • trishika Re: skinoren 16.07.04, 19:13
          Dwa lata temu stosowałam ten krem i dermatolog zabroniła mi sie opalac. Właśnie
          ze wzgledu na mozliwośc pojawienia się przebarwień na skórze.
    • Gość: l.m. Re: skinoren IP: 5.2.* / *.chello.pl 18.07.04, 14:33
      czy to jest antybiotyk?
      a co innego można stosować, żeby możnabyło sie opalać?
      tylko coś skutecznego, bo mój trądzik jest okropny.
      słyszałam o Benzacne (nadtlenek Benzoilu 5% i 10%), nie wiem czy to jest
      wystarczająco silne (w takim stopniu jak Skinoren).
      jakby ktoś był ciekawy czemu nie pójde do dermatologa, to do conajmniej połowy
      września jest na urlopie.
      • eressea Re: skinoren 18.07.04, 19:13
        Gość portalu: l.m. napisał(a):

> czy to jest antybiotyk?

Nie, to nie jest antybiotyk. Działanie:
        keratolityczne, zakwaszające skórę, przeciwbakteryjne, przeciwroztoczowe,
        przeciwgrzybicze, przeciwzaskórnikowe, przeciwłojotokowe, ściągające
        (przeciwwysiękowe), przeciwzapalne, przeciwropne, wybielające, przeciwplamicze;
        wymiatacz wolnych rodników. Zapobiega powstawaniu ropni, cyst ropnych, grudek i
        krostek zapalnych. Leczy łojotokowe zapalenie skóry, zapalenie mieszków
        włosowych, zapobiega krostkom i grudkom zapalnym po goleniu, leczy ropne
        zakażenia skóry gronkowcami i paciorkowcami, hamuje wydzielanie łoju, hamuje
        rogowacenie naskórka, rozmiękcza naskórek, przyśpiesza usuwanie starych
        keratynocytów, usuwa plamy potrądzikowe. Hamuje aktywnośc tyrozynanzy dzieki
        czemu rozjaśnia koloryt skóry. Niszczy roztocze, paciorkowce, gronkowce i
        maczugowce.

> a co innego można stosować, żeby możnabyło sie opalać?

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, że opalanie nie sprzyja skórze. Jest po
        prostu szkodliwe, jesli nie zabezpieczasz się filtrami anty UVA i UVB.
        Szczególnie jesli masz blizny potrądzikowe, pozapalne powinnaś unikać słońca i
        solarium.

> tylko coś skutecznego, bo mój trądzik jest okropny.
        > słyszałam o Benzacne (nadtlenek Benzoilu 5% i 10%), nie wiem czy to jest
        > wystarczająco silne (w takim stopniu jak Skinoren).

To tez odpada przy opalaniu. W sumie trudno zaproponować coś na trądzik, jesli
        zamierzasz się opalać.

Tak mysle, ze moze erytromycyna (np. Zineryt) albo klindamycyna (np. Dalacin T
        emulsja).
        Jednak musisz się zapytać lekarza lub farmaceute czy mozesz się opalać podczas
        uzywania tych leków (antybiotyki).
        Po recepte mozesz udać się do lekarza rodzinnego, nie musi być to dermatolog.

Leczenie trądziku jest długotrwałe. Duze znaczenie ma prawidłowa pielęgnacja
        cery. Jeśli spodziewasz się szybkich rezultatów po zastosowaniu danego leku to
        bardzo prawdopodobne, że się zawiedziesz.
    • Gość: & Re: skinoren IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 18.07.04, 20:00
      Wszelkie preparaty o przeznaczeniu przeciwtrądzikowym, wykluczają słońce w
      jakiejkolwiek postaci. Jeśli zlekceważysz otrzymasz w prezencie TRWAŁE okropne
      przebarwienia pigmentu i załatwisz się na resztę życia.Sprawdzony sposób na
      nawet najgorsze rodzaje trądzika to stary znany ale bardzo drogi "numer"
      Minimum trzy tygodnie w naprawdę słonej wodzie wraz z silnym słońcem do wyboru:
      Hiszpania, Grecja, Tunezja itd.itp. Sprawdzony przez b wielu znajomych, potem
      spokój do przyszłego roku. Niestety na wiosnę znów się zaczyna i tak na okragło
      ale po trzecich wakacjach w takich warunkach zauważyłem zdecydowaną poprawę w
      ciągu reszty roku. Aha po 2-3 tygodniach wracam ze skórą jak "dupa noworodka"
      ale dupa opalona. Warunek: to musi być minimum kilka kąpieli dziennie i
      przebywanie na powietrzu (nie w knajpach i pokojach hotelowych).Wiem że to
      drogie ale.........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka