Dodaj do ulubionych

Dziwne znaki na plecach

21.02.13, 12:29
Witam,

Czasami na plecach pojawiają mam dziwne znaki (wiem kiedy bo robi mi się ciepło na plecach), wygląda to jakby mnie ktoś wychłostał :), w dotyku jak pręgi, po paru minutach znika i nie ma śladu. Mam łagodną astmę oskrzelową i jestem uczulony na jakieś odmiany pleśni. Niestety znaki pojawiają się jak chcą, do lekarza chyba pójdę ze zdjęciami bo nie ma szans żebym trafił.

Zdjęcie zrobione telefonem

http://img23.otofotki.pl/miniaturki/ec159_Clipboard01.jpg

To samo zdjęcie, ale po korekcji kolorów, żeby wyróżnić.

http://img23.otofotki.pl/miniaturki/bh539_3.jpg

mam to od wielu lat.
Obserwuj wątek
    • easyblue Re: Dziwne znaki na plecach 21.02.13, 18:57
      Naprawdę nie mają nic wspólnego z drapaniem się???
      Bo moim zdaniem wygląda to tak, że pierw pojawia się swąd, Ty drapiesz się i stąd pręgi. Inaczej to cuda, albo wpływ... szatana:PPP
      • mareknoda Re: Dziwne znaki na plecach 21.02.13, 19:16
        No właśnie nic mnie nie swędzi, nagle robi się ciepło, ale zauważyłem że to głownie robi mi się po kąpieli. Idę się kąpać, wycieram się ręcznikiem i po jakimś czasie zaczyna się :), ale czasami w ciągu dnia też czuje. Nie drapię się. Już mi ktoś mówił że jestem zaznaczony, może ezgorcysta potrzebny hehe
        • fionka21 Re: Dziwne znaki na plecach 21.02.13, 20:47
          Egzorcysta, hehehe...

Wysypka w postaci pręg jest charkterystyczna dla bartonellozy, infekcji bakteryjnej z grupy zoonoz (czyli chorób odzwierzących). W bartonellozie występują różne zmiany skórne, ale ten typ wysypki jest najbardziej charakterystyczny.

Wpisz w google "bartonella rash" i wybierz grafikę ;)

Bartonelloza jest koinfekcją przy boreliozie, roznoszoną przez kleszcze, ale też koty (choroba kociego pazura). Leczy sie ją antybiotykami: rifampicyną, levoxą, też biseptolem. Żeby wyleczyć ze stanu przewlekłego trzeba kilku miesięcy lub dłużej. Nie leczona bartonelloza potrafi nieźle namieszać, min. uszkodzić serce (zniszczyć zastawki mitralne).

Zakaźnicy nie mają pojęcia o bartonellozie. Leczą ją nieliczni w Polsce lekarze leczący boreliozę wg ILADS.
          • mareknoda Re: Dziwne znaki na plecach 21.02.13, 21:23
            Czytam o tej chorobię, ale nie pasują mi w ogóle objawy, poza tym te pręgi pojawiają się rzadko i znikają szybko. Owszem koty mam :), ale z domu nie wychodzą i są szczepione. Może jednak ezgorcysta ? hehe (żart)
    • ten_typ_tak_ma Re: Dziwne znaki na plecach 21.02.13, 21:47
      może to jakaś pokrzywka wywołana mechanicznie
      • mareknoda Re: Dziwne znaki na plecach 21.02.13, 22:08
        Przeglądam zdjęcia pokrzywki, ale widzę że głównie są to bąble, kropki. Pójdę do lekarza, ale boje się złej diagnozy, w końcu ciężko ze zdjęcia diagnozować...
        • baska192 Re: Dziwne znaki na plecach 22.02.13, 00:36
          Nie boj sie.Lekarz prawdopodobnie zglupieje=nie bedzie nic wiedzial.Rzeczywiscie z wygladu pasuje to na bartonelle.Choc przy bartonelii raczej sa pregi a u Ciebie to wszystko zlewa sie.
          • ach_dama_byc_z_kanady Re: Dziwne znaki na plecach 22.02.13, 02:23
            jak to wystepuje tylko po prysznicu to pewnie nie ma sie czym martwic.
            masz po prostu taka reakcje na gorac, albo na ktorys z chemikaliow -mydlo, szampon,
            nawet woda - jak "twarda" jest woda u ciebie?

zobacz co sie bedzie dzialo jak wezmiesz chlodniejszy prysznic.

Minnie
            • ach_dama_byc_z_kanady Re: Dziwne znaki na plecach 22.02.13, 03:44
              z drugiej strony, po przejrzeniu materialow w necie,
              zbadaj sie na toczen - lupus

Minnie
    • osmanthus Dermographic urticaria 22.02.13, 08:43
      Pokrzywka dermograficzna.

Jesli znasz angielski to poczytaj sobie artykul w linku nizej:

www.dermaamin.com/site/atlas-of-dermatology/4-d/350-dermographicurticaria-.html
      • tin_t Re: Dermographic urticaria 22.02.13, 16:45
        u mojego syna tak wygląda właśnie dermografizm, bierzesz jakieś leki na alergię?
      • mareknoda Re: Dermographic urticaria 22.02.13, 21:41
        Chyba trafiłeś, czytam o tym, przeglądam zdjęcia i pasuje wszystko. Dzięki wszystkim za pomoc.
        • osmanthus Re: Dermographic urticaria 22.02.13, 23:16
          mareknoda napisał:

> Chyba trafiłeś, czytam o tym, przeglądam zdjęcia i pasuje wszystko. Dzięki wszy
          > stkim za pomoc.

Teraz przetestuj wiedze lekarza ;)
      • easyblue Re: Dermographic urticaria 23.02.13, 14:41
        Pokrzywka dermograficzna (dermografizm) - jedna z najpowszechniejszych odmian pokrzywki, w której zmiany skórne wywoływane są przez zadrapanie, potarcie lub ucisk skóry. Jednym słowem pisanie po skórze ;)
        Czyli coś całkiem normalnego, skoro szybko znika. Tylko nasilenie jest spore.
        Mam coś prawie identycznego, gdy drapię się po skórze - tyle tylko, zę są to zwykłe pręgi i nie towarzyszą temu żadne wysypki czy bąble. Po prostu znika bez sladu.
        Skoro autor wątku twierdzi, zę to taka właśnie pokrzywka, to przyznaje jednocześnie, że "rany" robi sobie sam, czy to przez pocieranie gąbką, szczotką czy sunięcie paznokciami albo inna równie prozaiczna przyczyna.
    • mareknoda Re: Dziwne znaki na plecach 24.02.13, 11:04
      Sprawdziłem :) czy można pisać, teraz tylko leki kupić. Dzięki za pomoc.

http://img23.otofotki.pl/miniaturki/ex868_Clipboard01.jpg
      • easyblue Re: Dziwne znaki na plecach 24.02.13, 19:06
        Czyli... jednak sam je sobie robisz:) W takim razie szatan odpada:))
        • fionka21 Re: Dziwne znaki na plecach 24.02.13, 21:33
          ...chyba, że ma diabła za skórą ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka