Dodaj do ulubionych

Zbyt duza macica

10.08.13, 22:54
Mam zbyt duza macice, miesniaki też,lekarz proponuje usunąć ja bo sprawia mi spory kłopot w postaci obfitego krwawienia i sporego bólu. Jej wielkość to moja choroba tak naprawdę to nie wiem co myśleć na ten temat. Dzieci są odchowane, a zachodzić w ciążę nie zamierzam, mam 47 lat. Nie wiem jaka decyzje podjąć.....jakie moge mieć problemy z macica gdy jej nie usune? Czy mógłby ktoś mi coś podpowiedzieć? Gdy szukam jakiś informacji to są ale dotyczą ciąży, ja nie jestem w ciąży.
Obserwuj wątek
    • easyblue Re: Zbyt duza macica 11.08.13, 10:41
      Konsultowałaś się z innym ginem? Zrób to koniecznie. No i dokłądnie wypytaj lekarza, dlaczego chce to zrobić - jego OBOWIĄZKIEM jest dokłądnie Ci wszystko wytłumaczyć.
      • aqua48 Re: Zbyt duza macica 11.08.13, 13:04
        Możesz się wykrwawić, mięśniaki mogą uciskać inne narządy, mogą się zezłośliwić jeśli są guzami łagodnymi, albo dawać przerzuty jeśli są złośliwe (to raczej nie jest częste, ale się zdarza). Skonsultuj decyzję o zabiegu z innym lekarzem, najlepiej szpitalnym. Poproś o dokładne wytłumaczenie na czym zabieg będzie polegał czyli co konkretnie chcą Ci wyciąć i jakie są konsekwencje niewykonania go w Twoim przypadku.
        • dorek8 Re: Zbyt duza macica 11.08.13, 17:49
          Dziękuje za wpis, Napewno skonsultuje się z innym lekarzem. Mój lekarz mnie nie zmusza do tej operacji, tylko, ze ja sama widzę, ze z miesiąca na miesiąc jest więcej kłopotów...z krwawieniem i bólem.....i właśnie zaczynam się zastanawiać co z tym zrobić. Jeszcze raz pięknie dziękuje i pozdrawiam:-)
          • fionka21 Re: Zbyt duza macica 11.08.13, 18:07
            Zastanów się dobrze. Jeżeli nie dzieje się nic złego, to te dolegliwości o których piszesz w pewnym momencie skończą się, nawet jeśli nie zdecydujesz się na operację. I macica tez skurczy się, mięśniaki zmniejszą się i zwapnieją.
            Jestem zdania, że najzdrowiej żyje się z dala od lekarzy :D
            • aqua48 Re: Zbyt duza macica 11.08.13, 22:11
              fionka21 napisała:

> Zastanów się dobrze. Jeżeli nie dzieje się nic złego, to te dolegliwości o któr
              > ych piszesz w pewnym momencie skończą się, nawet jeśli nie zdecydujesz się na o
              > perację.

Taa, chyba, że się dziewczyna wcześniej wykrwawi, albo będzie zmuszona do operacji " z marszu". Ja tam wolę zaplanować wszystko wcześniej, znaleźć dobry szpital i lekarza niż lecieć na łapu capu do byle jakiego ośrodka, który akurat ma dyżur...
              • dorek8 Re: Zbyt duza macica 12.08.13, 19:42
                Ja skkonsultuje sie jeszcze z jednym lekarzem i zobacze co wybrac. Moze puki nie mam innych dolegliwosci operacja nie bylaby taka zla. Jeszcze nie wiem co zrbie ale bardzo dziiekuje za wpisy. :-) Pozdrawiam
    • miedzynami-kobietami Re: Zbyt duza macica 14.08.13, 00:00
      dorek8 usunięcie macicy może nieść za sobą wiele skutków ubocznych, dlatego zanim podejmiesz ostateczną decyzję mocno się zastanów. Jeśli chodzi o mięśniaki, pamiętaj, że istnieje również szansa zastosowania terapii doustnej opartej na octanie uliprystalu, dzięki której możesz poczuć się znacznie lepiej, bez zbędnego cięcia!
      • rotkaeppchen1 Re: Zbyt duza macica 14.08.13, 15:32
        Jakich skutkow ubocznych?
        • rkkrakow Re: Zbyt duza macica 17.08.13, 20:47
          no wlasnie? bo macica sama w sobie nie odpowiada za gospodarke hormonalna wiec ryzyko wczesniejszej meopauzy mogloby nie wchodzic w rachube. A poki kobieta poki jeszcze na chodzi, operacje i rekonwalescencje przeszlaby stosunkowo szybko. Polecam bardzo przystepne opracowanie z odpowiedziami na wiekszosc pytan:
          www.surkont.pl/usuniecieMacicy.php

rkkrakow
          • dorek8 Re: Zbyt duza macica 17.08.13, 22:26
            Dziekuje rkkrakow za link, ciekawa lektura. I dzirkuje wszystkim za wpisy :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka