Dodaj do ulubionych

Bacillus spp. ???

11.08.04, 16:24
Czy ktoś może mi wyjaśnić co to za paskudztwo?Bez tego skrótu spp.wychodzi na
to ,że to wąglik. Ale ze skrótem nie mogę nigdzie osdszukać rzetelnych
informacji
Obserwuj wątek
    • Gość: Doki Re: Bacillus spp. ??? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.08.04, 16:41
      Bacillus to rodzaj. Chodzi o niesprecyzowane laseczki. Waglik to Bacillus
      anthracis, ale nie o ten chodzi. Bakteria i tyle. A gdzie sie znalazly?
      • inka27 Re: Bacillus spp. ??? 11.08.04, 18:01
        Czy groźna jest ta bakteria? coś może wiecej na jej temat można znaleźć w
        necie? to wynik z pobranego materiału, oprócz tego jeszcze wszystkim dobrze
        znany straphylococcus epidermidis
        • Gość: carrie Re: Bacillus spp. ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:33
          a skad masz ten wymaz? ze skory? nic sie nie martw to sa składniki tzw. flory
          np. na skorze. dlatego pytam skad ten wymaz?
          • inka27 Re: Bacillus spp. ??? 11.08.04, 18:38
            tak, ze skóry
            ten bacillus tez normalnie bytuje na skórze czy na skórze chorej?
            • Gość: carrie Re: Bacillus spp. ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:51
              tak, bytuje, tak jak i str. epidermidis. nic sie nie bój to normalna flora. a
              czemu robilas ten wymaz? czasem, jesli jakis skladnik flory "rozrosnie sie" za
              bardzo moze byc przyczyna zmian chorobowych.
              • inka27 Re: Bacillus spp. ??? 11.08.04, 18:56
                rozpoznanie wymazu: FURUNKULOSIS :(
                • Gość: carrie Re: Bacillus spp. ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 19:05
                  oj oj to czyraczność. takie mnogie czyraki czyli wieksze "pryszcze ropne". leczy
                  sie antybiotykami doustnie i miejscowo. nic sie nie boj sprawa do wyleczenia.
                  pozdrawiam
                  p.s powinnas zrobic sobie badanie poziomu cukru we krwi, bo takie "ropne sprawy"
                  na skorze mogą świadczyć o cukrzycy, ale oczywiście nie muszą. zrób poziom
                  glukozy tak dla spokoju.
                  • inka27 Re: Bacillus spp. ??? 11.08.04, 20:05
                    dzięki za wsparcie, własnie,czyraczki i to w miejscach intymnych (buuuu...)
                    cukier niby mam w normie =67mg%, kiedyś też tak myślałam, ze to ma związek z
                    podwyższonym cukrem.badania(morfologia, mocz) wyszły dobre, zeby nie napisac
                    wzorcowe:) a tu taki klops,ups czyrak. zapisano mi tetrarysal na 6 tygodni.mam
                    tego dość...
                    • Gość: Doki Re: Bacillus spp. ??? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.08.04, 20:29
                      > dzięki za wsparcie, własnie,czyraczki i to w miejscach intymnych (buuuu...)

A skoro tak, to moze przyczyna jest nieumiejetne golenie sie (co za moda z tym
                      goleniem!) albo zla bielizna (co za moda z tymi stringami!).
                      • inka27 Re: Bacillus spp. ??? 11.08.04, 21:18
                        żadne golenie i żadne stringi-nie nosze
                        regorystycznie przestrzegam higieny itp, po prostu chyba taka skłonność.od lat
                        lecze też trądzik ale to juz inna prawie zaleczona sprawa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka