inka27 11.08.04, 16:24 Czy ktoś może mi wyjaśnić co to za paskudztwo?Bez tego skrótu spp.wychodzi na to ,że to wąglik. Ale ze skrótem nie mogę nigdzie osdszukać rzetelnych informacji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: Bacillus spp. ??? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.08.04, 16:41 Bacillus to rodzaj. Chodzi o niesprecyzowane laseczki. Waglik to Bacillus anthracis, ale nie o ten chodzi. Bakteria i tyle. A gdzie sie znalazly? Odpowiedz Link Zgłoś
inka27 Re: Bacillus spp. ??? 11.08.04, 18:01 Czy groźna jest ta bakteria? coś może wiecej na jej temat można znaleźć w necie? to wynik z pobranego materiału, oprócz tego jeszcze wszystkim dobrze znany straphylococcus epidermidis Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carrie Re: Bacillus spp. ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:33 a skad masz ten wymaz? ze skory? nic sie nie martw to sa składniki tzw. flory np. na skorze. dlatego pytam skad ten wymaz? Odpowiedz Link Zgłoś
inka27 Re: Bacillus spp. ??? 11.08.04, 18:38 tak, ze skóry ten bacillus tez normalnie bytuje na skórze czy na skórze chorej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carrie Re: Bacillus spp. ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:51 tak, bytuje, tak jak i str. epidermidis. nic sie nie bój to normalna flora. a czemu robilas ten wymaz? czasem, jesli jakis skladnik flory "rozrosnie sie" za bardzo moze byc przyczyna zmian chorobowych. Odpowiedz Link Zgłoś
inka27 Re: Bacillus spp. ??? 11.08.04, 18:56 rozpoznanie wymazu: FURUNKULOSIS :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: carrie Re: Bacillus spp. ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 19:05 oj oj to czyraczność. takie mnogie czyraki czyli wieksze "pryszcze ropne". leczy sie antybiotykami doustnie i miejscowo. nic sie nie boj sprawa do wyleczenia. pozdrawiam p.s powinnas zrobic sobie badanie poziomu cukru we krwi, bo takie "ropne sprawy" na skorze mogą świadczyć o cukrzycy, ale oczywiście nie muszą. zrób poziom glukozy tak dla spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
inka27 Re: Bacillus spp. ??? 11.08.04, 20:05 dzięki za wsparcie, własnie,czyraczki i to w miejscach intymnych (buuuu...) cukier niby mam w normie =67mg%, kiedyś też tak myślałam, ze to ma związek z podwyższonym cukrem.badania(morfologia, mocz) wyszły dobre, zeby nie napisac wzorcowe:) a tu taki klops,ups czyrak. zapisano mi tetrarysal na 6 tygodni.mam tego dość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: Bacillus spp. ??? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 11.08.04, 20:29 > dzięki za wsparcie, własnie,czyraczki i to w miejscach intymnych (buuuu...) A skoro tak, to moze przyczyna jest nieumiejetne golenie sie (co za moda z tym goleniem!) albo zla bielizna (co za moda z tymi stringami!). Odpowiedz Link Zgłoś
inka27 Re: Bacillus spp. ??? 11.08.04, 21:18 żadne golenie i żadne stringi-nie nosze regorystycznie przestrzegam higieny itp, po prostu chyba taka skłonność.od lat lecze też trądzik ale to juz inna prawie zaleczona sprawa Odpowiedz Link Zgłoś