Dodaj do ulubionych

Praca a renta

03.02.14, 21:35
Witam.
Od kilkunastu lat choruję na cukrzycę i w związku z tym pobieram rentę.
Pracowałam w zakładach pracy chronionej. Od pewnego czasu pracuję w "normalnym" zakładzie. Niebawem zbliża się czas komisji lekarskiej.
Mam pytanie: czy praca w takim "normalnym" zakładzie może spowodować cofnięcie renty?
Czy to może mieć wpływ na decyzję ZUS-u. Słyszałam, że w takich przypadkach ZUS nie przyznaje na dalszy okres renty, ponieważ uważa, że jeżeli radzę sobie w pracy w normalnych warunkach, to nie mogę już pobierać renty.
Proszę o jakiekolwiek informacje, jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: Praca a renta 03.02.14, 22:11
      patrycjas2 napisała:

> Mam pytanie: czy praca w takim "normalnym" zakładzie może spowodować cofnięcie
      > renty?

Nie ma
      którą masz grupę
      na komisji bedzie brany stan zdrowia a nie gdzie pracujesz

Bedąc na rencie oczywiście morzesz pracować w zakładzie otwartym

zapytaj tutaj

forumprawne.org/prawo-pracy/

• patrycjas2 Re: Praca a renta 03.02.14, 22:15
        Dziękuję za informację.
        Ja posiadam III grupę inwalidzką
      • patrycjas2 Re: Praca a renta 03.02.14, 22:23
        Poza tym słyszałam, że wypełniając dokumenty przed komisją, jak wpiszę że pracuję w tzw. "normalny" zakładzie pracy, a nie zakładzie pracy chronionej, to lekarze twierdzą, że człowiek może podołać obowiązkom i nie renta mu się już nie należy
        • sp9tcu Re: Praca a renta 03.02.14, 22:33
          patrycjas2 napisała:

> Poza tym słyszałam, że wypełniając dokumenty przed komisją, jak wpiszę że pracu
          > ję w tzw. "normalny" zakładzie pracy, a nie zakładzie pracy chronionej, to leka
          > rze twierdzą, że człowiek może podołać obowiązkom i nie renta mu się już nie na
          > leży

bzdury
          pokskreslam na komisji nie chodzi gdzie robisz
          a tylko jaki masz stan zdrowia
    • no1teresa Re: Praca a renta 03.02.14, 23:35
      ZUS ocenia nie stan zdrowia, a zdolność do pracy i tu panuje wolna amerykanka - wszystko zależy na jakiego orzecznika trafisz
      pytaj raczej na forach dla niepełnosprawnych, wrzuć w google chociażby "praca a komisja ZUS", czy podobne
      ja na twoim miejscu cieszyłabym się, że praca jest
    • ecli Re: Praca a renta 04.02.14, 09:14
      Ja też jestem na rencie, ale socjalnej i również słyszałam że jak się podejmie jakąś prace to potrafią nie przyznać renty po raz kolejny nawet słyszałam że studiując mogą zabrać rentę bo skoro można pracować lub studiować to znaczy że nie jest tak źle ze zdrowiem. Ale zależy też chyba dużo od schorzenia…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka