Dodaj do ulubionych

Rezonans magnetyczny

19.08.04, 00:13
Mam skierowanie na rezonans magnetyczny z kontrastem. Czy wiecie, jak takie
badanie wygląda? Czy kontrast jest wstrzykiwany? Ile czasu trwa badanie?
Mam klaustrofobię - jak wygląda ta tuba? Czy jest zamykana? Czy w razie
koniecznosci, można z niej samemu wyjść?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia Re: Rezonans magnetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 08:31
      Rezonans magnetyczny to zupełnie niebolesne badanie. Jeśli jednak masz mieć
      podany kontrast badz na czczo bo w przeciwnym razie moga zdarzyc się wymioty.
      Na specjalnej lezance wjeżdżasz do takiej dziury ( nie zamykaja cie jednak,
      widzisz to co dzieje sie na zewnaterz. W środku jest jasno i jest klimatyzacja.
      Jedyna niedogodnosć to hałas ( tak jakby stukanie , dosc monotonne) Badanie w
      zalezności od podtrzeb diagnostycznych trwa od 10 do 30 min. ) Jaką częś ciała
      masz zbadac? wtedy będe mogła powiedzieć ci coś bliżej.
      Istnieją dwa rodzaje rezonansów. Taki właśnie zamkniety ( jak ty to mówisz
      tuba) i otwarty ( jesli masz klaustrofobie poszukaj lepiej takiego). We
      wrocławiu ( nie wiem skąd jesteś) taki otwarty rezonans maja w szpitalu na
      Traugutta.
      PS. Badanie nic nie boli, poprostu sobie leżysz. Jest nudne i hałaśliwe. to
      wszystko . No i po kontraście możesz mieć mdłości.
      Trzymam kiuki
    • lulka222 Re: Rezonans magnetyczny 19.08.04, 08:39
      Gosiu, mam mieć RM głowy.
      • Gość: gosia Re: Rezonans magnetyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 09:19
        więc niestety będziesz miała głowe unieruchomioną w takim specjalnym kołnierzu(
        takie cos jak zakładaja ludziom po wypadkach ). Kontrast podaje sie do żyły (
        bedziesz miała wiec załozony także wenflon ( taki koreczek w zyle). Nic sie nie
        bój.Ale jesli masz klaustrofobie to szukaj rezonansu otwartego. Skąd jestes?
        • lulka222 Re: Rezonans magnetyczny 19.08.04, 09:24
          Jestem z Warszawy.
          No to w niezłym stresie teraz jestem! Kołnierz, welfron... brrr
          A słyszałam, że i kontrast nie do końca może być bezpieczny ????
        • popf Re: Do Gosi od Alex 19.08.04, 15:27
          Witam Gosiu czy to tobie wyjasniałam jak wyglada to badanie jako gosc Alex
          potem zalogowałam sie jako popf szukałas ze mna kontaktu na gg czy moje rady
          byly pomocne i czy wszystko ok, pozdrawiam
    • Gość: vilandra Re: Rezonans magnetyczny IP: *.4web.pl 19.08.04, 14:53
      W czerwcu miałam identyczne obawy i tez szukałam wsparcia na forum. teraz sie z
      tego śmieje. Na badaniu w kolejce przede mną była dziewczyna, która mi
      doradziła, żey przy wjeździe do tunelu zamknąć oczy. Nie ma się wtedy tego
      klaustrofobicznego odczucia. Tak jak pisala poprzedniczka w środku jest nawiew
      tak więc niem mowy o duszności. Przy zamkniętych oczach masz odczucie, ze
      jeszteś w jakimś chłodnym, obszernym pomieszczeniu. mnie osobiście uspokoija
      jeszcze taka "gruszka" którą dostajesz przy wjeździe do tunelu i którą
      naciskasz jak tylko sie xle poczujeśz. Wtedy badanie jest natychmiast
      przerywane. Moje badanie trwało 25min. Z tego co wiem badamie głowy trwa
      ok.40min. Słowo, nie ma sie czego bać.
    • Gość: aga Re: Rezonans magnetyczny IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 19.08.04, 16:47
      Hmmm, a ja miałam RM głowy i nie miałam kontrastu. Strasznie nie było. Pani
      przykryła mnie kocykiem wjechałam do tuby i usnęłam :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka