Dodaj do ulubionych

Uraz kolana

02.04.14, 16:00
Witam. Wiem, że na forum jest pełno takich tematów, jednak przeglądając wszystko nie mogę znaleźć tego, co może być przydatne.

Idąc dzisiaj ulicą wywróciłam się i upadłam właśnie na kolano. Ból był silny, ale mogłam iść dalej. Jak doszłam do domu zauważyłam, że kolano mocno spuchło w miejscu uderzenia i zaczyna pojawiać się zaczerwienienie. Boli mocno, ale mogę nim ruszać. Strzyka nieco podczas prostowania.
Możecie mi pomóc zdiagnozować, co to może być i czy muszę zgłosić się z tym do lekarza? Wolałabym tego uniknąć.
Obserwuj wątek
    • prozakluzak Re: Uraz kolana 02.04.14, 18:13
      Ja na Twoim miejscy wybrałbym się do lekarza aby zrobić zdjęcie i upewnić się czy nie doszło do naruszenia np.więzadeł. W tym momencie najważniejsze jednak jest to abyś nie obciążała tej kończyny, obkładaj lodem aby zredukować obrzęk i jeśli to nic poważnego po kilku dniach ból minie.
      • aqua48 Re: Uraz kolana 03.04.14, 10:05
        prozakluzak napisał(a):

> Ja na Twoim miejscy wybrałbym się do lekarza aby zrobić zdjęcie i upewnić się c
        > zy nie doszło do naruszenia np.więzadeł.

Wybierz się do dobrego ortopedy z aparatem USG w gabinecie. Zdjęcie RTG nic nie da. Jeśli kolano zacznie puchnąć, to trzeba będzie ściągnąć płyn i być może unieruchomić na jakiś czas. Rób zimne okłady.
    • kradam Re: Uraz kolana 03.04.14, 13:12
      > Możecie mi pomóc zdiagnozować, co to może być
      Prawdopodobnie stłuczenie kolana.
      > i czy muszę zgłosić się z tym do lekarza?
      Ne , nie musisz, to nie jest choroba zakaźna ani psychiczna, gdzie można przymusić do leczenia
      >Wolałabym tego uniknąć.
      j/w
      • normaflex Re: Uraz kolana 27.06.16, 22:24
        Polecam preparaty, których skład oparty jest na natywnym kolagenie typu II. To cząsteczka, która nie została w żaden sposób zmieniona, gdyż nie poddano jej działaniu czynników chemicznych, temperaturowych czy biologicznych.
    • aga_afryka40 Re: Uraz kolana 04.04.14, 11:35
      W kolanie zbiera się tzw woda, która pomaga w poruszaniu się i kiedy następuje uraz możliwe jest, że dojdzie do nieprawidłowości w wytwarzaniu tej wody. Grozi to długotrwałym leczeniem
      i różnego rodzaju badaniami, które nie są przyjemne. Jeśli się nie udasz do lekarza i nie zrobisz badań, może grozić Ci nawet operacja po przewlekłym stanie zapalnym...

PS. maść z arniki dobra jest na stłuczenia i obrzęki
    • j_krzyzan [...] 17.05.16, 15:42
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • koziorozka Re: Uraz kolana 17.05.16, 17:21
        j_krzyzan napisał(a):
        > Myślę, że mimo wszystko najlepiej udać się z tym do lekarza. Może być tak, ze n
        > ic się nie stało, ale mogło dojść do urazu i lekarz zaleci np. ortezę na usztyw
        > nienie stawu. Sam kiedyś korzystałem takiej od (ty była nazwa) po kontuzji i okazała s
        > ię bardzo pomocna w powrocie do zdrowia.

j_krzyzan, czy ty umiesz jakiś post bez reklamy napisać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka