Dodaj do ulubionych

biseptol a niemowlęta

19.08.04, 13:47
Lekarz przypisał mojemu dziecku (9 m-cy) biseptol - czy ten antybiotyk jest
szkodliwy dla jego organizmu? Czy ten lek nie jest zbyt mocny na infekcje
gardła i jaka jest bezpieczna alternatywa(zakładająć, że jest to środek
jednak nieodpowiedni)? Jak długo bezpiecznie można go stosować?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Re: biseptol a niemowlęta IP: 212.75.114.* 19.08.04, 14:28
      Ten lekarz to dureń ! Nie wolno podawać dzieciom biseptolu. Tego już się nie
      przepisuje ! Kolejny jakiś nawiedzony "lekarz".
      • Gość: judym Re: biseptol a niemowlęta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 15:08
        Panie Piotrze, to pan jesteś ... i nawiedzony !

Biseptolu nie należy podawać niemowlętom poniżej 2 miesiąca życia.

To, czy jakiś lek się przepisuje, czy nie to zależy od doświadczeń konkretnego
        lekarza.
        Biseptol jest lekiem stosowanym w leczeniu dzieci od wielu lat i jego możliwe
        działania niepożądane zostały lepiej poznane aniżeli wielu nowych
        chemioterapeutyków, o których niejednego się jeszcze dowiemy w przyszłości.
    • Gość: Mr. Hyde Re: biseptol a niemowlęta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 14:41

Załóżmy, że jest to środek jednak odpowiedni dla twojego dziecka skoro
      przepisał go lekarz.
      Tenże lekarz zapewne zalecił ci stosowanie leku w odpowiedniej dla twojego
      dziecka dawce przez konkretny okres czasu. Najlepiej, więc będzie podawać
      według jego zaleceń.

Chyba, że wolisz poddać to głosowaniu internautów.
      Kto jest za stosowaniem przez np. 7-10 dni ? Ręka w górę ...
      A kto za odstawieniem ?

Może jednak chodź z dzieckiem do takiego lekarza, któremu po prostu ufasz.
      • maybeline Re: biseptol a niemowlęta 19.08.04, 14:46
        rany julek to biseptol się wogóle jeszcze stosuje???
        Jak byłam mała (hehe jakieś 20 lat temu) to moja mama prowadzała mnie do
        świetnej lekarki, obytej w świecie medyczneym także zachodnim (wtedy rzadkość)
        i już wtedy mamie odradzała, bo były 1sze doniesienia że szkodzi i chyba z
        zachodu wycofywali.........................
        • Gość: judym Re: biseptol a niemowlęta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 15:35
          Rany julek penicylinę - czyli pierwszy antybiotyk też się jeszcze stosuje i to
          z dobrym skutkiem.
          A Bactrim m.in. syrop dla dzieci (firmy Roche), Septrim m.in. zawiesina dla
          dzieci(firmy Glaxo Wellcome) czyli odpowiedniki naszego Biseptolu nadal się
          produkuje i stosuje w całej Unii Europejskiej i w USA i to do leczenia ludzi,
          podobnie jak jeszcze starszą aspirynę, która ma nawet chyba więcej działań
          niepożądanych.
          Ponad 25-letnia Depakina jest nadal lekiem podstawowym w leczeniu padaczki,
          choć taka już stara.
          Przykłady takie można mnożyć.
          Dylemat, co lepsze - stare ale sprawdzone, czy nowe ale nieznane - wiecznie
          żywy.
          • Gość: maybeline Re: biseptol a niemowlęta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 15:40
            Poczytałam właśnie trochę na necie i muszę przyznać rację... Tobie i sobie...

"Biseptol wrócił do łask" to motyw przewodni artykułów. Był wycofany a teraz
            znów jest dostęny.
            Czyli sa 2 opcje:
            1. Wycofali go bo szkodził, a teraz się okazało że inne szkodzą bardziej :P
            2. Wogóle nie szkodził i to były czary-mary ;)

PS: O rany julek a co to jest penicylina? ;)
            Nie chodziło mi o datę wynalazku, a o datę jego domniemanego wycofania :P
    • Gość: Basia Re: biseptol a niemowlęta IP: *.cg.shawcable.net 19.08.04, 15:15
      Moj maz wiele lat temu dostawal czesto Biseptol i nabawil sie powaznego
      uczulenia. Dobrze ze jestes czujny jesli chodzi o leki dla dziecka i
      sprawdzasz. Lekarze tez ludzie i moga sie pomylic. Mojemu 12-letniemu,
      malemu,chudziutkiemu bratankowi przepisano dawke Amoxilu 3x za duza. Po prostu
      lekarz dal dawke jak dla doroslego, a farmaceuta nie sprawdzil wagi. Na
      szczescie skonczylo sie jak dotad "tylko" wysypka na calym ciele. Chociaz mozy
      by te wysypke dostal przy prawidlowej dawce tez. Ale przy innym leku moglaby
      taka pomylka skonczyc sie tragicznie.
      Poz
      • Gość: judym Re: biseptol a niemowlęta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 16:06
        Typowa doustna dawka dobowa Amoxicilliny zarówno dla dziecka 14 lat jak i
        dorosłego jest taka sama 3 razy ( co 8 godzin ) po 250 mg do 500 mg. max. do 6
        gramów na dobę.
        Typowa dawka dobowa dla 4 letniego dziecka to 3 razy (co 8 godzin) po 125 mg do
        250 mg

Średnią dawką dla dziecka ważącego 19 kg ( przedszkolak/zerówka ) jest 3 x 250
        mg

To jaką dawkę, ponoć omyłkowo (?), dostał twój 12 letni chudziutki bratanek, że
        była ona twoim zdaniem 3 razy za duża i była jak dla dorosłego ?

Uczulenie można mieć nawet po zjedzeniu pomidora lub truskawek, choć wszyscy
        wiemy, że są one zdrowe.

Proponuję mniej przesady w swoich tendencyjnych wypowiedziach. Zwłaszcza jeśli
        nie ma się pojęcia o dawkowaniu leków.
        • Gość: Basia Re: biseptol a niemowlęta IP: *.cg.shawcable.net 19.08.04, 17:29
          Rodzice poszli do tego samego lekarza z wysypka i pytaniem o dawke i zostali
          przez niego PRZEPROSZENI za pomylke.
          Czyzbys uwazal ze lekarze sa nieomylni?
          Ja jestem tylko ostrozna, nauczona doswiadczeniem, nie tendencyjna - uwazam ze
          lepiej byc za ostrozna niz cos przegapic.
          Jeszcze jedno - co ty o mnie wiesz wydajac opinie - nieladnie....
          A jesli chodzi o dawki to wystarczy wystukac w wyszukiwarce AMOXIL, czy SEPTRA
          i nasz odpowiedz jak je stosowac.
          Poz
          • mama5611 Re: biseptol a niemowlęta 19.08.04, 19:37
            witam bylabym ostrozna z tym stosowaniem lekow wedlug tego co pisza w
            wyszukiwarce.przy dawkowaniu bierze sie pod uwage nie tylko wiek i wage ale i
            przeszlosc medyczna pacjenta jego stan zdrowia obecny i w przeszlosci.wszelkie
            przewlekle choroby powoduja ze czesto dawki sa dostosowywane do pacjenta a nie
            wedlug jakiegos schematu.co do biseptolu to faktycznie jak sie czyta o
            dzialaniach niepozadanych to skora cierpnie ale czy zreszta lekow tak nie
            jest /trzeba miec nadzieje ze te czarne scenariusze jakie podaje producent nas
            nie spotkaja a lek pomoze itak nie mamy wyjscia
          • Gość: judym Re: biseptol a niemowlęta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 19:43
            Oczywiście, że są omylni podobnie jak wszyscy inni.
            Nie jest to jednak powód, aby obwiniać ich o wszystkie wysypki jakie mogą
            wystąpić po każdym środku. Przytaczanie takich przykładów przeciwko lekarzowi
            tylko źle świadczy o intencjach tej osoby.
            Pacjent nie ma napisane na czole, że po tym leku będzie miał wysypkę, a po
            innym nie.

Basiu, to jasne, że nic o tobie nie wiem i nie było moim zamiarem wydawanie
            opinii czy sądów o tobie. Pewnie fajna z ciebie babka.
            Pozdr.
            • mama5611 Re: biseptol a niemowlęta 19.08.04, 19:52
              ladnie poprawiles atmosfere.
    • to-ja-007 Re: biseptol a niemowlęta 20.08.04, 11:31
      Nie polecam biseptolu. A przynajmniej nalezy byc z tym lekiem b. ostroznym.
      Ja mam okropnie uczulenie na bitseptol. Po jednokrotnym zazyciu wyladowalam na
      pogotowiu bo doszlo nawet do problemow z oddychaniem. Na zadne inne leki nie mam
      uczulenia, rowniez inne antybiotyki toleruje.
      Balabym sie go podawac malemu dziecku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka