karolina33331 14.05.14, 18:38 czy są to osoby z TIBC poniżej normy? Czym to może być spowodowane? Zaznaczam, że poziom żelaza też mam ciągle poniżej normy. Czekam na konsultację u hematologa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
green_land Re: TIBC poniżej normy? 19.05.14, 11:36 Na Twoje pytanie niestety nie znam odpowiedzi, ale parę dni temu dowiedziałam się, że czasami powodem anemii/.złego wchłaniania Fe jest... brak wit.D. Kup w aptece i bierz przez jakiś czas, a potem zrób badania kontrolne. Warto spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2525 Re: TIBC poniżej normy? 27.05.14, 15:34 TIBC jest związany z poziomem żelaza, jak uzupełnisz suplementacją Fe to TIBC wróci do normy , zapewne masz też poza normą ferrytynę. Odpowiedz Link Zgłoś
panmd Re: TIBC poniżej normy? 27.05.14, 22:51 TIBC niskie nie jest charakterystyczne dla anemii niedoborowej, wtedy TIBC jest wysokie. Po co piszesz o rzeczach, na których się nie znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2525 Re: TIBC poniżej normy? 28.05.14, 17:25 precyzując "Całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC) jest zwykle oznaczana wraz ze stężeniem żelaza u osób z podejrzeniem niedoboru lub nadmiaru żelaza w organizmie. Wyniki tych dwu badań pozwalają obliczyć wysycenie transferyny, które jest wskaźnikiem bardziej przydatnym do oceny gospodarki żelazem niż każdy z tych testów osobno. U osób zdrowych wysycenie transferyny wynosi 20-40%. W stanach niedoboru żelaza stężenie tego pierwiastka jest niskie, a TIBC wysoka, więc wysycenie transferyny ulega znacznemu obniżeniu. W schorzeniach, którym towarzyszy nadmiar żelaza, np. w hemochromatozie, stężenie żelaza jest wysokie, a TIBC prawidłowa lub niska, co powoduje znaczny wzrost wysycenia transferyny. Ponieważ transferyna jest produkowana w wątrobie, TIBC lub UIBC mogą być obniżone w chorobach tego narządu. Stężenie transferyny we krwi spada także dość gwałtownie w przypadku niedoboru białka w diecie. Oznaczanie stężenia transferyny w surowicy może być wykorzystywane do oceny stanu odżywienia." Odpowiedz Link Zgłoś
karolina33331 Re: TIBC poniżej normy? 29.05.14, 13:43 Przepraszam, że dopiero teraz się odzywam. U mnie sytuacja jest taka: poziom TIBC, oraz poziom zelaza i ferrytyny są grubo poniżej normy, do tego anemia stwierdzona z wyników morfologii. Suplementacja preparatem Szelazo(żelazo + witaminy) nic nie dała. W poniedziałek mam hematologa zobaczymy co mi powie. Odpowiedz Link Zgłoś