Dodaj do ulubionych

Sen. Współczesne poglądy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 09:22
Ile godzin na dobę powinien spać człowiek?
Od czego zależy jakość snu (dlaczego nie budzę się wypoczęty)?
Czy trzeba mieć wysoko pod głową i miękko pod ciałem. Jak pozycja zalecana?
Jakieś linki o śnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: w cyrku1 Re: Sen. Współczesne poglądy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 09:30
      Artur niedawno o tym pisał: Możesz mieć problemy z oddychaniem = niedotlenienie
      mózgu.
      • Gość: tejus Re: Sen. Współczesne poglądy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.08.04, 12:12
        Nie znaosze takich uproszczen. Zaburzenia snu to temat-ocean. Najwiekszym
        problemem jest, ze w POlsce w zasadzie w ogole nie ma fachowcow i nikt sie
        specjalnie nie przejmuje tymi co nie spia. POzostaja strony zachodnie, tam
        mozna zobaczyc profesjonalne podejscie. U nas ten temat wyglada tak jak cala
        medycyna! w kazdym razie przyczyn moze byc mnostwo, badan tez jest sporo (ale
        nie u nas). Od zaburzen organicznych (chocby nadcisnienie, arytmie,
        niedotlenienie itd) po depresje (takze maskowana). Ja tez cierpie z tego powodu
        od lat (spie plytko lub wybudzam sie i caly dzien chodze potem chory) ale nie
        uzyskalem od lekarzy sensownej odp. Psychiatra powie ze depresja, psycholog ze
        konieczna terapia (najlepiej grupowa), kardiolog ze serce, internista zeby sie
        mniej przejmowac. Ale prawda jest k.... taka ze lekarze sa beznadziejni, nie ma
        fachowcow i kompletnie nie maja o tym pojecia. W zasadzie trzeba dzialac
        samemu. Mi np pomaga potas o dziwo, spie moze krocej ale moge funkcjonowac.
        polecam link www.sleeping.org.uk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka