Dodaj do ulubionych

guzek reumatyczny

14.01.10, 12:57
Witam wszystkich i proszę o pomoc. Choruję już 26 lat i dopiero
teraz spotkałam sie z tak zwanym guzkiem reumatycznym, urósł mi na
stawie śrudręcza dłoni. Moze ktoś z Was miał cos podobnego i udało
mu się go pozbyć(nie chcialabym go operować). Proszę o pomoc ! Za
wszelkie informacje i porady z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • blacktess Re: guzek reumatyczny 14.01.10, 17:32
      Cześć,

mi urosło coś ( zgrubienie ) na górze nadgarstka. Dostałam zastrzyk ze sterydu i
      zniknęło. Nie mam tego od 4 miesięcy. Nie wiem jednak czy to był guzek
      reumatyczny, czy coś innego.
      Czy lekarz powiedział Ci,że to guzek reumatyczny i jak to wygląda? Czy jest
      miękkie, bolesne ?
      • asiaruba66 Re: guzek reumatyczny 16.01.10, 21:39
        Mój lekarz reumatolog stwierdził, że to guzek i wcale nie był tym
        widokiem zdziwiony jakby to było coś normalnego. Mój guzek jest od
        góry miekki ale jak go dociskam to czuję cos twardego, ale nie
        pozwalam mu się zadomowić i juz od 4 dni nie pozwalam mu urosnąć i
        go mrożę i chyba jednak troche to pomaga bo juz nie rośnie a wręcz
        trochę się skurczył.Właściwie to mnie to nie boli ale jednak wygląda
        fatalnie. Myslałam ze po tylu latach choroby juz niewiele moze mnie
        zaskoczyć a tu nagle.......Dzieki za zainteresowanie. Pozdrawiam
        cieplutko.
        • pies_z_laki_2 Re: guzek reumatyczny 24.07.11, 20:55
          Mroziłaś? Czym? Opisz dokładniej, proszę.

Mam coś podobnego na stawie palca lewej ręki, ale nic mi to nie przypomina, żadnego wrzodu, kurzajki czy tp. tylko taka bulwka pod skórą i tyle. Czysta i bez ujścia.

Nie wiem, czy miałby to obejrzeć chirurg, czy ortopeda, czy jeszcze kto inny? Leczę boreliozę i przy tym zmiany zapalne w stawach to ponoć normalka. Co nie znaczy, że zostawię tę bulwę w spokoju :P

Na razie jednak nadal nie wiem co z tym zrobić, pokazać komuś? odgryźć? nakłuć? smarować? grzać? mrozić? czym?
      • gr.een Re: guzek reumatyczny 14.06.10, 01:05
        mało ,że boli ciągle to jeszcze coś mi urośnie?
        czy ja coś komuś zrobiłam?
    • agat505 Re: guzek reumatyczny 16.01.10, 12:29
      Witam!Ja choruje na rzs 10lat.U mnie guzki reumatyczne pojawiły się dość dawno
      choć były mało widoczne ale teraz z czasem narastają i dłonie wyglądają już
      inaczej.Obecnie czekam na przyjęcie do szpitala chcę się poddać zabiegowi
      usunięcia guzków.Piszesz że pojawił ci się jeden guzek mogę cie pocieszyć ja
      mam ich na rękach dość sporo przy każdym palcu u ręki.Więc głowa do góry i nie
      martw się tym jednym guzkiem oby sam zniknął.Pozdrawiam!
      • asiaruba66 Re: guzek reumatyczny 16.01.10, 21:44
        No tak niby tylko jeden ale czy nie urosna następne ! Po tylu latach
        choroby moje ręce też są zniekształcone a tu jeszcze taka brodawa !
        Ale głowa do góry i walczymy dalej !
        • agat505 Re: guzek reumatyczny 26.05.10, 21:22
          Witam!Wcześniej ci pisałam że mnie też męczą takie guzki.Dowiedziałam się od
          lekarza że te niby guzki to ziarnina która niszczy stawy.I należy je usunąć
          zabieg ten nazywa się synowektomia.Ja właśnie czekam na taki zabieg i powiem ci
          że byłam ostatnio w szpitalu na rehabilitacji dwu tygodniowej i poznałam parę
          osób co taki zabieg miały robiony i wcale to tak strasznie nie
          wygląda.Konsultacje z lekarzami też miałam więc teraz już wiem na czym to
          polega.Pozdrawiam!
          • asiaruba66 Re: guzek reumatyczny 31.05.10, 14:10
            Przeszłam długą drogę z tym guzkiem i koniec jest taki że został mi po nim tylko
            malusieńki znak, ten guzek mi rósł aż w końcu wyglądem zaczął przypominać wielki
            wrzód,który w końcu pękł. Poszłam do chirurga i trafiłam na dobrego fachowca bo
            po pierwsze kazał mi zrobić zdjęcie i dopiero próbował go czyścić, zapisał mi
            antybiotyki na to miejsce i kazał sie zgłosić za tydzień. Międzyczasie znajomy
            polecił mi abym w to miejsce przyłożyła liść aloesu.Trochę się bałam takiej
            samowoli ale stwierdziłam jeżeli nawet to nie pomoże to może nie zaszkodzi.Po
            zastosowanie antybiotyków zobaczyłam,że ujście tego wrzoda się zamyka a aloes
            wyciąga ten płyn. I tak to przykładałam naprzemiennie chyba przez 3 miesiące
            rana mi się wygoiła i guzek zniknął. Nawet sam lekarz był zaskoczony i dopiero
            po czasie przyznał,że nie spodziewał się że obejdzie sie bez skalpela. Wniosek z
            tego taki,że jednak zawsze warto próbować zastosować medycynę naturalną o ile to
            oczywiście możliwe. Pozdrawiam.
    • lansko Re: guzek reumatyczny 30.08.11, 08:56
      Niektórych zmian czy dolegliwości nie da się usunąć jednego dnia bez operacji.
      Spróbuj zastosować koloid nanozłota AURUMFIOL 50M lub AURUMFIOL 100M, który stosuje już kilkaset osób i pomogło. Spróbuj i sam powiesz jak działa.
      www.lansko otwarte24.pl

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka